Urheilu tasa-arvoistunut, mutta emme ole vielä valmiita
Kuva maailmasta, jossa olimme tottuneet elämään, on viime viikkoina säröillyt. Säännöt ja inhimillisyys, joihin olimme luottaneet, ovat murentuneet. Naistenpäivänä 2022 ajatuksemme ovat etenkin niiden tyttöjen, naisten ja jokaisen muun luona, jotka joutuvat pelkäämään henkensä, perheensä, kotinsa, terveytensä ja toimeentulonsa puolesta. Niin Ukrainassa kuin muuallakin.
Samalla kun kannamme huolta kriisien uhreista, on meidän jatkettava pitkäjänteistä työtä sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan eteen ennaltaehkäistäksemme uusien konfliktien syntyä. Suomi on sitoutunut muiden maiden tapaan Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Näihin lukeutuu sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttaminen sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien ja mahdollisuuksien vahvistaminen. Tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan valtioiden lisäksi myös paikallishallinnon, yksityissektorin, kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisten laajaa osallistumista. Myös Klubi valjastaa osaamisensa ja toimintansa näiden tavoitteiden eteen.
Liikunta, harrastaminen ja ryhmässä toimiminen ehkäisevät tutkitusti syrjäytymistä sekä edistävät yksilöiden fyysistä ja psyykkistä terveyttä. On siis selvää, että pääsy näiden toimintojen pariin on oltava jokaisella, sukupuoleen katsomatta.
HJK on tehnyt viimeiset kymmenen vuotta pitkäjänteistä ja päämäärätietoista työtä tyttöjen jalkapalloharrastuksen kehittämiseksi ja toiminnan yhdenmukaistamiseksi. Klubin tyttö- ja naispelaajien määrä on kivunnut vuoden 2008 noin 180 pelaajasta nykyiseen noin 850 pelaajaan. Taustalla on pitkäjänteinen työ kaikissa ikäryhmissä ja toimiva pelaajapolku 3-vuotiaasta futiskoululaisesta Kansalliseen Liigaan saakka. Tuoreimpina askelina HJK Akatemian kaikki prosessit on yhdenmukaistettu, eikä eroa tyttöjen ja poikien toiminnalla ole olosuhteiden, valmennuslinjan, valmentajia koskevien vaatimusten tai minkään muun toiminnan osa-alueen osalta.
Emme ole kuitenkaan valmiita, kuten ei ole suomalainen urheilu muutoinkaan. Vaikka jalkapallon tyttö- ja naispelaajien määrä on kasvanut viime vuosina, rekisteröidyistä pelaajista kansallisesti vain n. 27 % on tyttöjä tai naisia. Myös valmennuksessa epäsuhta sukupuolten välillä on silmiinpistävä. Sukupuoleen perustuvaa ammatillista kyseenalaistamista koetaan yhä liian usein myös urheilun parissa. Vaikka Klubi tarjoaa pelaajapolun pääsarjatasolle saakka, eivät ympäröivät realiteetit mahdollista samanlaista ammattilaisuutta molemmille sukupuolille.
Me HJK:ssa lupaamme tehdä kaikkemme, jotta suomalainen urheilu olisi jatkossa entistä tasa-arvoisempi. Tärkeintä on, että jokainen lapsi ja nuori löytää itselleen mieluisan tavan liikkua ja harrastaa. Niille, jotka haluavat kokeilla jalkapalloa pelaajana, valmentajana tai työntekijänä, lupaamme kohdata jokaisen sellaisena kuin on, yhdenvertaisena, sukupuolesta riippumatta.
Voimme myös yhdessä vaikuttaa siihen, millaiseen maailmaan lapsemme kasvavat. Lapset ja nuoret eivät voi unelmoida asioista, joita eivät ole koskaan nähneet tapahtuvan. Näytetään siis me aikuiset esimerkillämme, että ovet ovat avoinna molemmille sukupuolille. Vahvistetaan haaveita ja tavoitteita luomalla esikuvia. Tuodaan lapsia sekä miesten että naisten pääsarjatason otteluihin. Puhutaan kotona yhtä kunnioittavasti naispuolisista pelaajista, valmentajista ja tuomareista kuin miespuolisista kollegoistaan. Pienillä teoilla ja sanoilla voimme jokainen osoittaa arvostusta ja avartaa maailmaa hippusen enemmän.