HJK kulkee vakaasti kohti hiilineutraaliutta

HJK järjesti yhteistyökumppaneidensa Loiste Energian, Kotkamillsin ja Remeon kanssa Ympäristövastuullista yhteistyötä ‑seminaarin, jossa pohdittiin kuinka otteluiden hiilijalanjälkeä voidaan edelleen pienentää.

Saila Kettunen, Sanna Laine
Saila Kettunen (Kotkamills) ja Sanna Laine (Loiste Energia)

Helsingin Jalkapalloklubilla on kunnianhimoinen tavoite yltää edustusjoukkueittensa toiminnassa hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä.

Lähtölaukauksena hankkeelle oli lokakuussa 2019 pelattu HJK:n ja Interin välinen veikkausliigaottelu, jonne yleisöä kannustettiin saapumaan paikalle jalan, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Tapahtuman hiilijalanjäljestä tehtiin selvitys, ja siitä aiheutuneet päästöt hyvitettiin.

Tapahtumasta saatu palaute oli niin positiivista, että otteluiden päästöjen vähentämistä päätettiin laajentaa koskemaan koko seuraavaa kautta ja myös naisten otteluita.

Vastuullisuudella oltava aito tarkoitus

28.9. käydyn HJK vs RoPS -ottelun yhteydessä HJK järjesti yhteistyökumppaneidensa Loiste Energian, Kotkamillsin ja Remeon kanssa Ympäristövastuullista yhteistyötä -seminaarin, jossa pohdittiin kuinka otteluiden hiilijalanjälkeä voidaan edelleen pienentää.

– Seminaari sai suuren suosion, sillä kutsutuista peräti 98% saapui paikalle. Aihe on selkeästi monia kiinnostava. Ympäristöasia on sekä päivän polttava että ajankohtainen aihe, jonka monet yritykset ovat alkavat nähdä kirkkaammin, ja kokea että eivät enää voi olla toimimatta, HJK:n tapahtumapäällikkö Hanne Vilpponen kertoo.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö puhui omassa puheenvuorossaan jalkapallon mahdollisuuksista vaikuttaa yhteiskuntaan. HJK:n myyntipäällikkö Esko Villman avasi tätä HJK:n osalta.

– HJK on isossa yhteiskuntavastuullisessa asemassa. Olemme edelläkävijä ja arvovalintojen esikuva, jonka esimerkkiä lukuisat muut seurat seuraavat. Asiat joita teemme ovat konkreettisia ja osoittavat, että jo pienillä teoilla kaikki voivat saada aikaan yhteiskunnallisesti vaikuttavia muutoksia.

Paneeliosuudessa Aki Riihilahti (HJK), Ari Tanninen (Kotkamills) Johan Mild (Remeo) ja Sanna Laine (Loiste Energia) keskustelivat aiheesta ”Vastuullisuus osana yhteistyökumppanuutta”.

Panelistien keskuudessa nostettiin esille, että vastuullisuutta ei voi harjoittaa pelkästään maineen takia, vaan sillä pitää olla myös moraalinen, syvempi tarkoitus. Jos millä tahansa hankkeella on ainoastaan pinnallinen tavoite, se tulee jossain vaiheessa kaatumaan.

Entä onko Suomi vastuullisuuden mallimaa? Osa panelisteista oli sitä mieltä että ei ole, osan mukaan teemme tiettyjä asioita todella hyvin, mutta muut maat voivat tehdä muita asioita meitä paremmin. ”Mallimaana” oleminen riippuukin pitkälti käytetyistä mittareista ja kriteereistä.

Tapahtumavieraat saivat seminaarin jälkeisen seurantalomakkeen perusteella arvokkaita vinkkejä omaan toimintaansa:

”Ympäristövastuullisuuden esilletuominen oli erinomainen idea. Mielestäni tästä samasta aiheesta ja edistysaskeleista kannattaa puhua jatkossakin. Vastuullisuutta voisi tarkastella laajemminkin ohi ympäristövastuullisuuden.”

Edellytämme kumppaneiltamme sitoutumista ympäristövastuullisuuteen

Vuoden takaisen HJK vs Inter -pelin hiilijalanjäljeksi laskettiin 9,6 tuhatta CO2e, nyt otteluissa päästään jo kuuteen tuhanteen. Kauden 2020 loppuun mennessä HJK tavoitteli vähentävänsä stadionilla järjestettyjen ottelutapahtumien aiheuttamia päästöjä vähintään 20 prosentilla, ja hyvittää loput päästöistä EU:n päästökaupan kautta.

– Olemme saavuttaneet tavoitteemme, koska olemme ryhtyneet konkreettisiin toimenpiteisiin joissa on onnistuttu, sekä sen takia, että yleisömäärät ovat laskeneet vallitsevan tilanteen takia. Kompensaatiomme koko arvioitiin etukäteen ja tälle kaudelle tehty arvio perustui viime kauteen. Siitä johtuen ottelumme ovat jo nyt hiilinegatiivisia. Jo maksamiamme kompensaatioita saatetaan loppuvuoden aikana käyttää Klubin omiin vieraspelimatkoihin, Villman jatkaa.

Ympäristöohjelma näkyy myös pelikentällä. HJK:n miesten ja naisten edustusjoukkueiden vieraspelipaidat valmistetaan valtameristä kerätystä Parlay Ocean Plastic® -kierrätysmuovista. 

Bolt Arenalla siirryttiin vuoden alussa käyttämään Loiste Energian tuottamaa vihreää Loiste Puhdas-sähköä. Loiste auttaa muutenkin HJK:ta etsimään keinoja pienentää nykyistä hiilijalanjälkeä ympäristöohjelman laatimisessa, erityisesti energiansäästöön liittyvissä asioissa.

HJK:n tavoitteena on päästä kaikissa Bolt Arenan tapahtumissa eroon muovituopeista ja muovipinnoitteisista kupeista ja mukeista. Yhteistyökumppani Kotkamillsin avulla muoviset kertakäyttöastiat tullaan korvaamaan täysin kierrätettävästä elintarvikekartongista valmistetuilla astioilla. 

Toimenpiteitä ympäristövastuuohjelman laajentamiseksi on käynnissä koko ajan. Stadionin jätteiden kierrätyksestä on nyt sovittu Remeon kanssa, lisäksi käymme keskusteluja kasvisruokavaihtoehtojen lisäämisen osalta. 

Villmanin mukaan Klubin kumppanuusvalintoja ohjaa ympäristövastuullinen arvomaailma.

– Edellytämme kumppaneiltamme sitoutumista ympäristövastuullisuuteen omassa toiminnassaan.

– Olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että todellakin teemme konkreettisia tekoja. Kaikilla on hienoja ohjelmia, mutta teot saattavat jäädä laihoiksi.