HJK metsästää pisteitä Skotlannista

Aberdeen FC isännöi Klubia Konferenssiliigan lohkovaiheen toisessa kamppailussa. HJK-pelaajien vireystila on pienen huilin jäljiltä erinomainen, ja Aapo Halme ja Miro Tenho ovat jälleen valmennuksen käytettävissä.

Aberdeen FC vs HJK
To 5.10.2023 klo 22:00
UEFA Conference League – Pittodrie Stadium, Skotlanti

HJK kohtaa Konferenssiliigan lohkovaiheen ensimmäisessä vierasottelussaan skotlantilaisen Aberdeenin. Molemmilla on tappio allaan lohkon avauskierrokselta: Klubi taipui kotonaan kreikkalaiselle PAOKille, Aberdeen hävisi Saksassa Eintracht Frankfurtille.

Kahden viikon takainen PAOK-ottelu käynnisti Klubin tiukan rupeaman, kun joukkue pelasi kolme ottelua kuuteen päivään. Ruuhkasta selvittiin lopulta suhteellisen puhtain paperein, vaikka PAOK veikin pisteet Boltilta. Sen jälkeen HJK kävi hakemassa voiton Seinäjoelta ja kaatoi FC Hongan kotonaan. Täyden pistesaaliin ansiosta Klubi on äärimmäisen lähellä neljättä peräkkäistä mestaruuttaan, joka voi varmistua jo sunnuntaina VPS:ää vastaan. Nyt katseet ovat kuitenkin tiukasti tärkeässä Konferenssiliigan kamppailussa.

Tiistaina treenattiin vielä Bolliksella, ja keskiviikkona matkustettiin Aberdeeniin.

– Meillä on edessä taas kaksi peliä, joissa molemmissa on valtavat panokset. Aberdeenista pitää ottaa pisteitä, jotta eurotavoitteemme ovat mahdollisia, ja sunnuntaina meidän pitää varmistaa Suomen mestaruus Vaasassa. Otteluohjelma ei ehkä ole matkustamisten kannalta kaikista ideaalein, mutta lähdemme hyvällä itseluottamuksella kohti Skotlantia, toteaa HJK:n päävalmentaja Toni Korkeakunnas.

Ja niin pitääkin lähteä. Korkeakunnaksen aikana HJK on voittanut Veikkausliigassa yhdeksästä ottelusta kahdeksan ja pelannut kerran tasan. Europeleissäkin Klubi on onnistunut haastamaan isompiaan hyvin, vaikka tappioitakin on matkan varrelle mahtunut. Toisaalta eurokarsintojen neljästä vieraspeleistä Klubi ei onnistunut raapimaan yhtäkään voittoa, ja siihen lähdetään tekemään muutosta.

Hassane Bandé ja Kristopher Da Graca.

HJK matkustaa nyt toista kertaa kuluvan kauden aikana Britteinsaarille. Edellisestä reissusta on vierähtänyt kolmisen kuukautta: Klubi kohtasi 12. heinäkuuta Mestarien liigan karsintojen vierasottelussa pohjoisirlantilaisen Larne FC:n. Ottelu oli Korkeakunnaksen ensimmäinen HJK:n peräsimessä.

Vaikka HJK ottikin tuolloin Pohjois-Irlannista jatkopaikkaan riittävän tuloksen Roope Riskin survomalla jatkoajan osumalla, oli joukkue paikoitellen suurissa vaikeuksissa suoraviivaisten pohjoisirlantilaisten kanssa. Korkeakunnas odottaa suoraviivaista vastustajaa myös torstaina.

– Aberdeen pelaa fyysistä niin sanottua pystysuunnan jalkapalloa. Todella juoksuvoimainen ja kamppailuvahva joukkue. Heidän selkeästi suurimmat aseensa ovat vahvat erikoistilanteet ja tilanteenvaihtopelaaminen. Heillä on selkeä ja suoraviivainen tapa hyökätä, ja puolustaessa heitä ei huoleta olla matalassa blokissa ja iskeä vastaan tilanteenvaihdoilla. Aberdeenilla on selkeä DNA pelaamisessaan.

– Aberdeen on vaihdellut vähän muotoaan ja pelisuunnitelmaansa sen mukaan, onko vastustaja heikompi vai vahvempi. En tiedä, kumpaan he meidät kategorisoivat, mutta olemme varautuneet molempiin vaihtoehtoihin.

Jesse Öst.

Myös Aberdeen lähtee torstain otteluun hyvien tulosten saattelemana. Alkukausi oli skoteille tahmea, kun ensimmäisistä viidestä sarjapelistä käteen jäi vain kaksi tasapelipistettä, mutta nyt joukkueella on allaan voitot Ross Countysta sekä viimeisimpänä harvinaisesti vieraskentällä Rangersista. Lisäksi Konferenssiliigan ensimmäinen ottelu Frankfurtia vastaan oli lupauksia herättävä, vaikka Aberdeen hävisikin Saksassa 1–2.

– Totta kai heilläkin on hyvä itseluottamus. Alkuunhan heillä oli hankalaa, mutta olen jutellut Richard Jensenin (Aberdeenin ja Huuhkajien toppari) kanssa, että heidän jenginsä on uusiutunut aika paljon viime vuodesta. Ainahan se ottaa oman aikansa, kun on paljon uusia pelaajia. Viime aikojen tulokset ovat olleet heillä hyviä, pohtii Korkeakunnas.

Perparim Hetemaj.

HJK:lla on pieni lepoetu skotteihin verrattuna. Klubin Honka-ottelusta on vierähtänyt jo viikon päivät, kun taas Aberdeen taisteli Rangersia vastaan lauantaina. Keskiviikkona Skotlantiin matkustanut Klubi lähtee raikkaan terävänä kohti kahden ottelun loppuviikkoa, ja Korkeakunnas toteaakin, että pieni huili teki terää.

– Se, mikä luo uskoa ja luottoa, että onnistumme viikon molemmissa peleissä, on se, kun saimme huilata muutaman päivän Honka-pelin jälkeen. Pienen loman jälkeen jätkät tulivat takaisin treeneihin todella freeseinä. Sitä ennen olimme tuijotelleet toisiamme silmiin 10 päivää putkeen tiukan rupeaman aikana ja olleet muutenkin aika paljon yhdessä, “Toke” naurahtaa.

HJK saa torstain otteluun tärkeitä apuja sairastuvalta. Fysioterapeutti Toni Taipale on tehnyt mainiota työtä, ja Miro Tenho sekä Aapo Halme ovat jälleen matkassa mukana.

Miro Tenho on taas joukkueen mukana.

– Pelaajistomme suhteen tilanne on erinomainen. Joukkue on fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa matkalla – taas kerran – kohti kauden tärkeimpiä pelejä. Meille on syntynyt tällainen luksusongelma päättää, keitä pelaajia peluuttaa. Huomista varten meillä on parikin erilaista variaatiota, joita olemme harjoitelleet, iloitsee Korkeakunnas.

Ottelua edeltävänä päivänä HJK:n puolustaja Niko Hämäläinen ja päävalmentaja Toni Korkeakunnas vastasivat lehdistön kysymyksiin lehdistötilaisuudessa.

HJK:n ryhmä Skotlannissa: Alex Ramula, Jesse Öst, Kristopher Da Graca, Aapo Halme, Niko Hämäläinen, Tuomas Ollila, Matti Peltola, Jukka Raitala, Pyry Soiri, Miro Tenho, Joona Toivio, Perparim Hetemaj, Georgios Kanellopoulos, Lucas Lingman, Aleksi Paananen, Filip Rogić, Atom, Hassane Bandé, Santeri Hostikka, Topi Keskinen, Anthony Olusanya, Bojan Radulovic ja Roope Riski.