Mikä Aberdeen FC? – Tutustu HJK:n seuraavaan vastustajaan

Lähes 120 vuotta putkeen Skotlannin pääsarjassa pelannut Aberdeen FC pelaa lohkopelejä toista kertaa historiassaan. Maailmalla joukkue muistetaan Sir Alex Fergusonista, Suomessa Mixu Paatelaisesta sekä nykyään Richard Jensenistä.

Richard Jensen (ylärivi, kolmas oikealta) oli Aberdeenin avauskokoonpanossa vierasottelussa Frankfurtissa.

Aberdeen FC vs HJK
To 5.10.2023 klo 22:00
UEFA Conference League – Pittodrie Stadium, Skotlanti

HJK kohtaa Konferenssiliigan lohkovaiheen ensimmäisessä vierasottelussaan skotlantilaisen Aberdeenin. Molemmilla on tappio allaan lohkon ensimmäiseltä ottelupäivältä, kun Klubi taipui kotonaan kreikkalaiselle PAOKille, ja Aberdeen hävisi Saksassa Eintracht Frankfurtille.

Mikä Aberdeen FC?

Aberdeen FC on hyvin perinteikäs brittiseura, joka on kotoisin Skotlannin koillisrannikolla sijaitsevasta Aberdeenistä. Suunnilleen Turun kokoisen kaupungin ykkösseura on perustettu jo 1903, ja nyt 120-vuotisjuhlavuottaan viettävä seura on pelannut Skotlannin korkeimmalla sarjatasolla vuodesta 1905 – kunnioitettava saavutus!

Jos jotain jalkapallosarjaa voi pitää kahden kauppana, niin Skotlannin pääsarjaa. Jättimäiset Glasgow’n seurat Rangers sekä Celtic ovat nostelleet mestaruuspyttyä yhteensä 108 kertaa, kun taas kaikki loput Skotlannin seurat ovat voittaneet yhteensä 19 mestaruutta. Aberdeen on itse asiassa viimeisin, joka on pystynyt viemään mestaruuden Rangersin sekä Celticin nenän edestä. Tämä tapahtui lähes 40 vuotta sitten, kaudella 1984–85.

Aberdeen FC eli kulta-aikojaan juuri 1980-luvun alussa, kun joukkue voitti Skotlannin mestaruuden vuoden 1985 ohella myös keväinä 1980 ja 1984. Lisäksi seuran palkintokaappi sai täytettä kauden 1982–83 Cup-voittajien cupin mestaruuspokaalilla, kun Aberdeen peittosi finaalissa Real Madridin. Seuraavana syksynä skotit voittivat UEFA Super Cupissa saksalaisen HSV:n, ja ranskalaislehti France Football valitsi Aberdeenin vuoden eurooppalaiseksi joukkueeksi. Aberdeenia valmensi tuohon aikaan muuan Sir Alex Ferguson, jonka patsas koristaa tänä päivänä joukkueen kotistadionin edustaa.

Kulta-aikojen jälkeen Aberdeen ei ole mestaruuksilla juhlinut, mutta hopeaa ja pronssia on tullut yhteensä 13 kertaa – viimeksi viime kaudella. Alkukausi oli tavallisesti neljän parhaan joukkoon sijoittuvalle Aberdeenille haastava, ja tammikuussa koettujen perättäisten rumien tappioiden (Hearts 0–5 ja Hibernian 0–6) jälkeen päävalmentaja Jim Goodwin sai kenkää.

Nicky Devlin tuuletti syöttämäänsä tasoitusmaalia Frankfurtia vastaan.

Väliaikaiseksi päävalmentajaksi nousi Aberdeenin reservijoukkuetta valmentanut Barry Robson, joka oli kerran aiemminkin toiminut seuran edustusjoukkueen väliaikaisena päävalmentajana. Robsonin johdolla Aberdeen päätti runkosarjan seitsemän ottelun voittoputkeen, mikä nosti joukkueen seitsemänneltä sijalta kolmanneksi, joka oli myös Aberdeenin lopullinen sijoitus.

Skotlannin liigan kolmas sija oikeutti paikkaan Eurooppa-liigan karsintojen playoff-kierrokselle, jossa Aberdeen kohtasi ruotsalaisen BK Häckenin. Selvänä altavastaajana ottelupariin lähteneet skotlantilaiset nousivat vierasottelussaan kahden maalin takaa tasoihin, mutta Häcken kokosi rivinsä ja pudotti Aberdeenin Konferenssiliigan puolelle 3–1-vierasvoitolla.

Nyt Aberdeen pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan Konferenssiliigan lohkovaiheessa. Vaikka Aberdeen on yli 150 pelatulla euro-ottelullaan suhteellisen kokenut eurokävijä, on tämän vuoden lohkopaikka kokonaisuudessaan vasta seuran historian toinen. Edellisen – ja ensimmäisen – kerran Aberdeen nähtiin lohkovaiheessa kaudella 2007–08, jolloin joukkue pelasi Eurooppa-liigan edeltäjän, UEFA Cupin, lohkossa. Aberdeen pääsi tuolloin lohkokolmosena jatkoon, mutta pelit päättyivät pudotuspeleissä Bayern Münchenin käsittelyssä.

Aberdeenin kuluva sarjakausi on ollut nousujohteinen. Elokuun alussa käynnistynyt Skotlannin Valioliiga alkoi Aberdeenin osalta kahdella tasapelillä ja kolmella tappiolla, mutta nyt joukkue on kahden ottelun voittoputkessa murskattuaan Ross Countyn lukemin 4–0 ja haettuaan harvinaisen vierasvoiton Rangersin kotiluolasta Ibrox Stadiumilta maalein 3–1. Myös Konferenssiliigan ensimmäinen ottelu oli lupauksia herättävä, kun Aberdeen taipui saksalaiselle Eintracht Frankfurtille tiukan taistelun jälkeen lukemin 1–2.

Aberdeen pelasi Frankfurtia ja Rangersia vastaan hyvin puolustavalla 5–4–1-ryhmityksellä, mutta Klubia vastaan skotit pelannevat hieman hyökkäävämmällä 3–5–2-formaatiolla, joka on päävalmentajan Robsonin eniten suosima muoto. Aberdeen on parhaimmillaan todella hyvä puolustamaan omaa boksiaan, mutta toisaalta välillä omissa kolisee senkin edestä.

Aberdeenin pelit ovat usein maalirikkaita molempiin päätyihin. Viime kaudella skottien peleissä nähtiin keskimäärin yli kolme maalia, ja joukkueen otteluiden yleisin maalimäärä oli peräti viisi. Aberdeen hyökkää brittiläiseen tyyliin hyvin suoraviivaisesti pitkillä syötöillä, ja joukkue luo varteenotettavia maalipaikkoja hitailla hyökkäyksillä vain harvoin. Lisäksi Aberdeen on erittäin hyvä erikoistilannejoukkue.

Aberdeenillä oli Saksassa komea määrä kannattajia.

Puolustaessa Aberdeenin alin linja ei oikeastaan missään vaiheessa nouse kovin ylös, joten selustaan ei jää suuria tiloja. Joukkue ei ole kovin ärhäkkä prässäämään vaan tiputtaa suosiolla alas omaan boksiinsa. Ei olisi yllättävää, vaikka Aberdeen antaisi torstaina Klubin hallita palloa ja jäisi kyttäämään vastaiskuja. Aberdeenilla on hyökkäyspäässään nopeita pelaajia, jotka aiheuttivat juoksuillaan harmaita hiuksia myös esimerkiksi Häckenin toppareille.

HJK on Aberdeenille sen historian toinen suomalaisvastustaja. Kesällä 2019 Aberdeen kohtasi Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella Rovaniemen Palloseuran, joka hävisi skoteille yhteismaalein 2–4. Tuolloin RoPSissa pelannut Lucas Lingman syötti toisen rovaniemeläisten maaleista.

Aberdeen on ollut monien suomalaispelaajien suosiossa, ja tälläkin hetkellä joukkuetta edustaa Huuhkajien toppari Richard Jensen. Eniten menestystä seurassa on niittänyt Mika-Matti ”Mixu” Paatelainen, joka laukoi Aberdeenille 23 maalia 1990-luvun alussa. Myös Paatelaisen nuoremmat veljet, Markus ja Mikko, ovat käyneet urallaan pyörähtämässä Aberdeenissa. Muita aiemmin Aberdeenissa pelanneita suomalaisia ovat Markus Heikkinen sekä Miko Virtanen.

Avainpelaajat

#10 Leighton Clarkson, keskikenttä. Kymppipaitaa kantava Clarkson on Aberdeenin pelin sielu. Liverpool-kasvatilla on mainio pelisilmä sekä oikea jalka, jolla mies jakelee syöttöjä ympäri kenttää. Tuli Aberdeeniin viime kaudeksi vuoden mittaisella lainasopimuksella, mutta skotlantilaisseura halusi hankkia keskikenttätaiturin omakseen erinomaisen kauden jälkeen. Keskikentän keskustassa pelaava Clarkson laukoi viime kaudella yhteensä kuusi maalia ja tarjoili yhdeksän maaliin johtanutta syöttöä.

#9 Bojan Miovski, hyökkääjä. Aberdeenin Bojan. Pohjois-Makedonian maajoukkueeseen kuuluva Miovski on itse asiassa pelityyliltään hyvinkin samanlainen kuin Bojan Radulovic. Vasenjalkainen ja 189-senttinen Miovski osaa ajoittaa juoksunsa hyvin ja viimeistelee boksissa tehokkaasti sekä päällä että jalalla. Tehnyt Aberdeenille 25 maalia 54 ottelussa.

#33 Slobodan Rubežić, toppari. Järkälemäinen serbitoppari on Aberdeenin puolustuslinjan johtaja. Hankittiin paikkaamaan Celticiin lainasopimuksensa päätyttyä palannutta Liam Scalesia. 194-senttinen Rubežić on parhaimmillaan puolustustaisteluissa: serbi on vahva pääpalloissa ja nauttii liukutaklauksista. Välillä turhankin holtiton pelityyli tuottaa keltaisia kortteja, joita on kertynyt alkukaudella jo kuusi kappaletta.

#11 Duk, hyökkääjä. Luís Henrique Barros Lopes eli Duk on se pelaaja, jonka kanssa on oltava varuillaan. Nykyään Kap Verden maajoukkuetta edustava Duk on saanut jalkapallo-oppinsa Portugalissa muun muassa Sportingin, Belenensesin ja Benfican juniorijoukkueissa. Entinen Portugalin poikamaajoukkueiden vakiokasvo on taitava, röyhkeä ja äärimmäisen nopea. Laukoi viime kaudella Aberdeenille peräti 18 maalia, vaikka rankkarivastuu on Miovskilla. Tälle miehelle ei saa antaa yhtään ylimääräistä tilaa.