HJK P17 ja T18 SM -joukkueet hyvässä vauhdissa

Klubin P17 SM sekä T18 SM -joukkueiden kaudet ovat hyvässä vauhdissa. P17-joukkueella on edessään SM-karsinnan viimeiset ottelut. T18-joukkue puolestaan pelaa jo SM-sarjassa sekä naisten Suomen Cupissa.  

HJK B SM - HJK HELSINKI
Photo: © Mira Lönnqvist

P17 SM-karsinnat: Viimeisten matsien pistejahti  

Pitkät P17 SM-karsinnat lähenevät loppuaan. HJK on ennen kahta viimeistä ottelua sarjataulukossa toisena. Päävalmentaja Mikael Forssell korostaa, että joukkueelta on SM-sarjaan lähdettäessä lupa odottaa paljon.  

– Karsinnoissa on tullut harmillisesti tosi monta tasapeliä, jotka meidän olisi selkeästi pitänyt pystyä kääntämään voitoiksi.   

Joukkue on saanut kaudelle 2023 paljon uusia ja nuoria pelaajia, ja Forssellin mukaan tämä myös vaatii maltillisuutta jokapäiväisessä tekemisessä, sillä kaikki pelaajat eivät ole vielä tottuneet SM-tason vaatimuksiin.   

– Aina kun joukkueeseen tulee mukaan uusi nuorempi ikäluokka, joudutaan yhdessä opettelemaan ihan uusia asioita, ja siihen menee hetki.   

– Monelle ensi kertaa P17 SM-sarjaa pelaavalle on voinut tulla vähän yllätyksenä kuinka kova sarja on ja miten tärkeää puolustamisen tärkeys korostuu. Jopa yhdestä virheestä voidaan rokottaa.   

Forssell kuvailee, kuinka vaativat karsinnat ja edessä oleva SM-sarja todellisuudessa ovat. Tämä ei kuitenkaan joukkueen menestymismahdollisuuksia estä.   

– SM-sarja on yksinkertainen sarja, eli se on aika raaka. Edessä on tavallaan 11 cupin finaalia.   

Vaikka karsinnat ovat olleet osaltaan myös haastavat, Forssell on luottavainen joukkueensa tekemiseen. Viikonlopun ottelussa Klubi tavoittelee voittoa sarjakärjessä olevasta FC Hongasta.  

– Itselläni on karsinnan haasteista huolimatta suhteellisen luottavainen mieli, sillä olimme samassa tilanteessa viime vuonna. Karsinnat toimivat meille silloin opetuksena siitä, miten nöyriä meidän pitää olla ja miten toimimme kollektiivina. SM-sarja oli sen jälkeen nappisuoritus. Samaa haetaan nyt.   

– Tavoitteena on nyt pelata kaksi erittäin hyvää ottelua. Viime vuonna meillä oli yksi piste sarjaan lähdettäessä, nyt tavoitellaan yhtä enemmän.   

HJK TB SM - HJK HELSINKI
Photo: © Mira Lönnqvist

T18 SM-sarja: Vahvaa tekemistä kaikin puolin  

Klubin T18 SM -joukkueen alkuvuosi on sujunut varsin hyvin. Talven SM-karsinnassa viidestä pelistä kertyi yhteensä neljä voittoa. Huhtikuussa T18 Akatemia osallistui Ruotsin Växjössä kovatasoiseen turnaukseen, jossa mukana olivat HJK:n lisäksi parhaat joukkueet Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Klubi voitti turnauksen näytöstyyliin häviämättä peliäkään.   

T18 SM-sarja alkoi huhtikuun alussa ja Klubi on mukana sarjan kärkitaistelussa viiden pelatun pelin jälkeen. Sarja on ollut muutaman viikon tauolla ja pelit jatkuvat tulevana viikonloppuna. Joukkueen päävalmentaja Joonas Sarelius on tyytyväinen joukkueensa tekemiseen.  

– Alkuvuosi on ollut varsin hyvä joukkueelta niin treenikentällä kuin peleissä. Pari tappiota on tullut, mutta ne voi laittaa enemmänkin valmentajan piikkiin, kun rakenteen kanssa on ollut pieniä ongelmia joissain peleissä.   

T18 Akatemian pelaajia on tällä hetkellä lainattu myös Naisten Ykkösen seuroihin. Minttu Takanen ja Katrin Kirpu pelaavat isoissa rooleissa FC Lahdessa ja Pihla Niinistö JyPK:ssa.   

– Tämä liittyy pelaajakehityksen näkökulmaan, kun olemme lainanneet vanhimman ikäluokan pelaajia aikuisten sarjoihin pelaamaan. Teemme myös hyvää ja tiivistä yhteistyötä liigajoukkueemme kanssa ja siellä käy pelaajia säännöllisesti harjoittelemassa. Pelaajiamme on käynyt pelaamassa myös HJK N2-joukkueen mukana pelaamassa Naisten Kakkosen pelejä.   

Mennyt kevät on ollut myös vilkas maajoukkuetoiminnan osalta. Klubista oli peräti seitsemän pelaajaa U17-maajoukkueen mukana EM-jatkokarsinnoissa Hollannissa. Viime viikolla puolestaan kolme pelaajaa olivat U16-maajoukkueen voitokkaassa UEFA Development -turnauksessa.   

– Näissä on myös tärkeä ja hieno asia se, että pelaajamme pelaavat maajoukkueissa isoissa rooleissa.   

Seuraavat ottelut:

P17 SM 
FC Honka vs HJK 
10.6. klo 12.00 
Tapiola 1 TN, Espoo 

T18 SM 
FC Espoo vs HJK 
10.6. klo 14.00 
Säterinniitty TN, Espoo