Valmentajakoulutuksessa paneudutaan fyysisen valmennuksen uusiin painopisteisiin

HJK:n oman fyysisen valmennuksen valmennuslinjan jalkautuksessa siirrytään painopistekoulutuksiin. Valmennuslinjan tavoitteena on tehdä HJK:n pelaajapolusta entistä sulavampi, Klubin nuorimmista aina liigajoukkueisiin saakka.

Juniorivalmennus - HJK Helsinki

Valmennuslinjan kolmas valmentajakoulutus aloittaa painopistekohtaisten koulutusten sarjan. Uuden valmennuslinjan myötä taakse jää perinteinen jako sali-, nopeus- ja kestävyysharjoitteluun. Sen sijaan uusi valmennuslinja jakaantuu neljään painopistealueeseen: voima-, juoksu-, hyppy- ja kestävyysharjoitteluun. Fyysisen valmennuksen koordinaattori Niklas Virtanen ennakoi uuden jaon herättävän keskustelua ja tuovan tuoreen tuulahduksen perinteisiin ajattelu- ja toimintamalleihin.

– Koko valmennuslinjan tarkoitus on yhdenmukaistaa harjoitussisältöjä ja tehdä harjoituksista perusteltuja. Kaikkiin pääpainopisteisiin on määritelty tarkat liikeprogressiot ja osaamistavoitteet, joiden avulla pelaajien taitoja ja kehitystä seurataan. Aiemmin fysiikkaharjoittelun sisältö ja toteutus on ollut valmentajakohtaista​. Tarkoituksena on, että jatkossa kaikki valmentajat teettävät samoja asioita ja seuran sisällä kaikilla on hallussa samat asiat ja kyky valita pelaajalle sopiva progressio pelaajan taitojen ja kasvun mukaan, Virtanen selventää ja jatkaa:

– Esimerkiksi nopeusharjoittelua voi olla hyppy-, juoksu- tai voimaharjoittelu. Haluamme viedä yhteisen linjamme tälle alatasolle saakka ja luopua yläkäsitteillä valmentamisesta.

Kuun vaihteen valmentajakoulutus keskittyy ensimmäiseen painopistealueeseen, voimaharjoitteluun. Koulutuksessa käydään läpi voimaharjoittelun suurta kuvaa ja harjoittelun perusteita lantionhallinnasta voimantuottoon.

– Enää ei voi ajatella, että pelaaja voi siirtyä tietyssä kalenteri-iässä tiettyyn harjoitteluun, kuten kuntosaliharjoitteisiin. Sen sijaan kunnioitetaan pelaajan biologista ikää ja taitoja ja edetään niiden mukaisesti. Näin vähennetään loukkaantumisriksiä ja saadaan harjoittelusta tehokkaampaa. On hyvä muistaa, että optimaalinen harjoittelu ei tarkoita maksimaalisia painoja, vaan juuri pelaajan kehitykselle sopivia harjoitteita, Virtanen painottaa.

Valmentajakoulutukset jatkuvat kevään aikana. Seuraavissa koulutuksissa paneudutaan valmennuslinjan kolmeen muuhun painopisteeseen.