Hyökkääjä Tim Väyrynen tehokkaalla pelipäällä.

HJK vs RFS - HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola.

HJK vs RFS 2-1 (0-0)

HJK pelasi lauantaina vuoden 2020 ensimmäisen harjoitusottelunsa, kun vieraaksi Töölöön saapui viime vuoden Latvian pääsarjan hopeajoukkue FK RFS Riiasta.

HJK marssitti kauden ensimmäiseen otteluun avauskokoonpanon, jossa nähtiin runsaasti uusia miehiä. Maalissa debytoi Antonio Reguero, puolustuslinjassa nähtiin talven hankinnoista Luis Murillo ja Miro Tenho. Keskikentän muodostivat Lucas Lingman, Bubacar Djaló, sekä Matti Peltola. Hyökkäyksessä nähtiin puolestaan Riskin veljekset Riku ja Roope, sekä David Browne.

Klubi aloitti ottelun väkevästi ja vain minuutin pelin jälkeen Riku Riski oli lähellä iskeä kauden avausosuman, mutta Brownen keskityksestä syntynyt viimeistely-yritys painui niukasti maalin ohi. Heti perään samainen duo juoni maalipaikan, mutta tällä kertaa Browne pyssytti ohi Riskin erinomaisesta tarjoilusta.

Klubin erinomaisen alun jälkeen ottelu hieman tasaantui ja vierasjoukkue pääsi myös luomaan hyökkäyksiään. Latvialaiset saivat keskitysten kautta parikin vaarallista paikkaa Regueron vartioiman maalin edustalle, mutta laukaukset karkasivat maalin ohi.

Avausjakson loppua kohden vieraat ottivat hetkellisesti pelin haltuunsa ja HJK joutui puolustuskannalle. Tiiviisti omaa aluettaan puolustaneet isännät saivat kuitenkin kitkettyä FK RFS:n maalintekoyritykset ajoissa, eikä latvialaiset päässeet testaamaan Regueroa kunnolla.

Muutama minuutti ennen taukoa HJK pääsi vuorostaan yrittämään maalintekoa. Murillo teki vahvan nousun laidaltaan ja keskitti aivan päätyrajan tuntumasta, mutta kolumbialaisen alustus ei aivan tavoittanut maalinedustalle rynnänneitä Riskin veljeksiä.

Lopulta kaksijakoisen avausjakson päätyttyä siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa tauolle. HJK hallitsi ottelun alkua, mutta FK RFS pääsi peliin hiljalleen mukaan. Erityisesti Riskit, sekä Browne aiheuttivat vieraille päänvaivaa hyvällä liikkeellään. HJK:n hyökkäyksen rytmittämisen kapellimestarina toiminut Lingman puolestaan väläytteli osaamistaan, mutta viimeistely jätti vielä helsinkiläisillä parantamisen varaa.

Roope Riski - HJK Helsinki
Roope Riski

HJK suoritti tauolla peräti viisi vaihtoa. Regueron maalinsuulla korvasi Henrik Niemelä. Puolustukseen Murillon tilalle tuli Nikolai Alho, ja keskikentällä Lingmanin korvasi Johannes YliKokko. Riskin veljesten tilalle puolestaan tulivat Enoch Banza ja Tim Väyrynen.

Toiselle jaksolle yhtä pelaajaa lukuunottamatta koko kokoonpanonsa vaihtanut FK RFS aloitti väkevästi toisen jakson ja sai pallon Klubin maaliin, mutta tilanne liputettiin paitsiona.

HJK ei jäänyt tätä ihmettelemään, vaan helsinkiläiset painoivat pelin vieraiden päätyyn. Ensiksi Browne oli lähellä iskeä ottelun avausosuman, mutta Yli-Kokon syötöstä lähtenyt ohjaus kilpistyi tolppaan. Heti seuraavasta hyökkäyksestä Browne tarjoili matalan pallon maalin eteen ja paikalla vapaana ollut Väyrynen iski Klubin johtoon.

HJK ei ehtinyt nauttia kauaa johtoasemasta, kun vajaan tunnin kohdalla FK RFS tuli tasoihin. Vaihdosta sisään tulleen Caleb Bimenyimanan tarkka kuti boksin reunalta ohitti hyvin tilanteessa mukana olleen Niemelän.

Käynnissä oli 68. peliminuutti, kun HJK vaihtoi keskikentältä pois portugalilaisen Bubacarin ja tilalle tuli Casper Terho.

Toinen jakso oli edennyt tasaisissa merkeissä, kunnes HJK alkoi painamaan peliä väkisin vieraiden päätyyn. Browne ja Alho tuntuivat löytävän toisensa hyvin oikealla laidalla ja latvialaisilla oli vaikeuksia pysäyttää kaksikkoa. Vieraat joutuivatkin turvautumaan sääntöjen vastaisiin otteisiin kerta toisensa jälkeen.

HJK:n paineistuksen jälkeen vieraat saivat paikkansa kulmapotkun myötä, mutta kulman jälkitilanteesta lähtenyt laukaus painui reilusti yli Niemelän vartioiman Klubi-maalin.

Käynnissä oli ottelun varsinaisen peliajan toiseksi viimeinen minuutti, kun Klubi sai kaivatun johtomaalin. Pallo jäi pomppimaan vieraiden maalinedustalle Klubin kulmapotkun jälkeen, ja jälleen terävimpänä paikalla oli Väyrynen, joka iski isännät toistamiseen johtoon päivän toisella osumallaan.

Väyrysen toinen osuma jäi lopulta ottelun viimeiseksi ja näin HJK avasi kautensa niukalla 2-1 voitolla.

Katso videolta Tim Väyrysen haastattelu.

HJK:n avauskokoonpano: Reguero (46. Niemelä) – Murillo (46. Alho), O’Shaughnessy, Tenho, Peiponen – Lingman (46. Yli-Kokko), Bubacar (68. Terho), Peltola – Ri. Riski (46. Banza), Browne – Ro. Riski (46. Väyrynen)

HJK pelaa seuraavan kerran lauantaina 25.1. kello 13:30, kun Suomen Cupin avausottelussa helsinkiläisten vieraaksi saapuu TPS.