HJK Klubi 04 kukisti MP:n Suomen Cupissa

Voittotili auki komeasti mikkeliläisten kotimatsissa, joka pelattiin poikkeuksellisesti Talin hallissa.

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

MP vs HJK Klubi 03 0-3

HJK Klubi 04 avasi voittotilinsä kauden Ykkösen Suomen Cupissa lauantaina Talissa. Vastassa ollut MP kaatui puhtaasti 3-0 (2-0). Kotijoukkueen maalintekijöinä kunnostautuivat Kai Meriluoto rangaistuspotkusta sekä Tommi Jäntti ja Samuel Anini Jr.

Vaikka ottelu pelattiin Helsingissä, muodollisesti se oli MP:n kotipeli. Kamppailu oli sääennusteiden vuoksi siirretty Helsinkiin, koska Mikkelissä ei ole mitat täyttävää sisähallia. Kovien pakkasten sääennuste ei tällä kertaa pitänyt paikkaansa, mutta ottelu pelattiin silti Talissa.

Edelleen ilman yleisöä käyty koitos oli vuodenaikaan nähden värikäs ja laadukas Ykkösen Cupin ottelu. Vaikka mikkeliläiset kärsivät numerollisesti selvän tappion, joukkue oli pelillisesti selvästi parempi kuin Jippo, jolle nollanelonen hävisi viikko sitten maalilla. Vaikka vieraiden eli HJK Klubi 04:n voitto oli ansaittu, myös MP:llä oli muutama todella vaarallinen maalintekopaikka. Tällä kertaa kuitenkin nollanelosen maalissa pelannut Elmo Henriksson oli sananmukaisesti muuri.

HJK Klubi 04:n kauden toisen virallisen pelin kokoonpano oli seuraava: Maalissa Henriksson, puolustuslinjassa pelasivat oikealta Juho LehtirantaMatti Peltola, Johannes Kytilä ja kapteeni Rico Finnäs. Keskikentän kolmikon muodostivat pohjalla Denis Cukici, jonka yläpuolella pelasivat Saku Heiskanen ja paluumuuttaja Tommi Jäntti. Laitoja miehittivät Robbie Azodo sekä Samuel Anini Jr.Kärjessä oli viime kauden maalitykki Kai Meriluoto.

Elmo Henriksson - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Elmo Henriksson

Ensimmäinen puoliaika

Avausjakso alkoi heti värikkäästi ja paljon vaihtelevammin kuin ottelu viikko sitten Jippoa vastaan, jossa joensuulaiset käytännössä tyytyivät puolustamaan koko ottelun ajan. Ensimmäiset 20 minuuttia olivat myös nyt selvästi vierasjoukkueen (siis nollanelosen) hallintaa, mutta myös MP pystyi ajoittain kohtuullisen hyvään syöttöpeliin. Huomionarvoista oli nollanelosen erittäin varma avaaminen. Varsinkin toppari Matti Peltola löysi laadukkailla syötöillään keskikentän pelaajia kerta toisensa jälkeen. Myös nuori maalivahti Henriksson pisti silmään avauksiensa rauhallisuudella. Hyvin läpi ottelun tuominnut erotuomari Jani Laaksonen otti ohjat käsiinsä heti alussa; jo toisella minuutilla hän varoitti MP:n Eero Ylöstä tämän huidottua Rico Finnäsiä. Muuten vauhdikas ottelu oli otteiltaan varsin siisti.

Vähitellen myös kotijoukkue (siis MP) pääsi paremmin peliin mukaan. Noin 20 minuutin kohdalla alkoi vierasjoukkueen näkökulmasta koko pelin heikoin 10 minuutin jakso, jolloin MP:llä oli myös mahdollisuudet mennä pelissä johtoon. 21. minuutilla HJK:lla oli vaarallinen vastahyökkäys, joka kuitenkin kariutui Kai Meriluodon paitsioon. MP:n maalivahti Jonne Uronen avasi pitkällä oikealle puolustajalle Yassin Daoussille. Pienen sählingin jälkeen peliväline ajautui hyökkääjä Antti Ulmaselle. Muuten hyvin pelannut nollanelosen puolustuslinja hutiloi tilanteessa pahemman kerran, ja näin ex-klubilaishyökkääjä pääsi nokikkain Henrikssonin kanssa; tämä venytti erinomaisen jalkatorjunnan Ulmasen 12–13 metristä lähteneeseen vetoon. Neljä minuuttia myöhemmin Nuutti Laaksosen tiukka veto boksin rajalta otti vaarallisen kimmokkeen mutta painui kuitenkin päädystä yli. Muutama minuutti myöhemmin sama mies laukoi hiukan lähempää, mutta Henriksson ehti taas pallon eteen tyylikkäällä heittäytymisellään.

Kun mikkeliläiset eivät hyödyntäneet etsikkoaikaansa, HJK Klubi 04 iski takaisin. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen nollanelonen sai rangaistuspotkun hiukan erikoisesta tilanteesta. Samuel Anini Jr. ja Rico Finnäs pelasivat hyvin yhteen vasemmalla laidalla; Finnäs teki taustanousun ja sai Aninin syötön boksi sisään. Syöttö oli kuitenkin aavistuksen liian kova ja Finnäs joutui liukumaan saadakseen pidettyä pallon pelissä. Tästä seuranneessa jälkitilanteessa MP-pakki Daoussi tuli rajusti jalkapohjat edellä Finnäsin jaloille. Lähellä ollut päätuomari Laaksonen ei epäröinyt: rangaistuspotku. Kai Meriluodon pilkku oli varma: napakka sijoitus vasempaan alakulmaan.

Kai Meriluoto - HJK Klubi 04. Photo: @ Mira Lönnqvist
Kai Meriluoto

Tämän jälkeen ote siirtyi enemmän Klubille. Pelissä oli kuitenkin ”coast-to-coast” -vaihe, jossa molemmat joukkueet pääsivät tilanteenvaihtoihin vastustajien virheistä; katsojille mukavaa, valmentajille ei ehkä niinkään. Klubin puolelta Anini pääsi laukomaan 38. minuutilla hyvän hyökkäyksen päätteeksi, mutta suoraan päin maalivahti Urosta. Muutama minuutti ennen taukoa vierasjoukkue siirtyi jo kahden maalin johtoon. Pirteästi muutenkin esiintynyt paluumuuttaja Tommi Jäntti pelasi pallon ensiksi keskikentältä vasempaan laitaa Aninille. Tämä puolestaan syötti oivasti boksin sisään, jonne Jäntti oli jatkanut liikettään. MP:n puolustus antoi Jäntille liikaa tilaa, jonka tämä hyödynsi välittömästi; kaunis sijoitus vajaasta 10 metristä takakulmaan ohi voimattoman Urosen. Näin vierasjoukkue pääsi tauolle mukavassa kahden maalin johtoasemassa.

Toinen puoliaika

Tauolla muutaman vaihdon tehnyt MP tuli toiselle jaksolle tarmokkaasti. 58. minuutilla vaarallisesti läpi pelin esiintynyt Nuutti Laaksosen yritti ovelaa sijoitusta takakulmaan, mutta jälleen Henriksson venytti pitkät raajansa äärimmilleen ja onnistui tökkäämään pallon kulmaksi. Nollanelosen ainakin näyttävin tilanne tuli heti seuraavalla minuutilla. Upea, monen syötön kombinaatio päättyi Azodon hienoon ”tiputukseen” Aninille, jonka vedon eteen MP-puolustus kuitenkin ehti.

60. minuutilla päävalmentaja Mika Väyrynen teki ensimmäiset vaihtonsa; joukkueen nuorin pelaaja Daniel Rökman tuli oikealle laidalle Robbie Azodon tilalle, ja Jippo-pelissä nollanelosen paras pelaaja Christopher James korvasi Denis Cukicin keskikentän pohjalla. Vaihtojen myötä nollanelonen sai ehkä MP:n kovimman rynnistyksen laantumaan. Klubin paras seuraava paikka osui 68. minuutille; joukkue pelasi rauhallisen ja laadukkaan hyökkäyksen, jonka seurauksena Saku Heiskanen pääsi kokeilemaan vaarallisella vasurillaan boksin rajalta vastapalloon. Tällä kertaa MP-vahti Uronen kuitenkin torjui pallon hienosti etuyläkulmasta kulmapotkuksi.

Noin vartti ennen loppua Väyrynen vaihtoi vielä Agon Sadikun Kai Meriluodon tilalle kärkeen sekä Anton Aaltosen Saku Heiskasen paikalle keskikentälle. Vaikka Henriksson joutui vielä muutaman kerran torjuntatöihin, pelin loppu oli kohtuullisen hyvin nollanelosen hallussa. Joukkue kaunisteli vielä loppunumerot muutama minuutti ennen loppua. Anton Aaltonen pelasi pallon keskikentän oikealta puolelta poikki kentän vasemmalle. Pelivälineen saanut Tommi Jäntti pääsi etenemään vapaasti kohti MP:n puolustuslinjaa; rauhallinen syöttö boksin sisällä vasemmalle vapaana olleelle Aninille, joka sijoitti pallon varmasti takakulmaan.

Vaikka kolmen maalin voitto oli pelitapahtumiin nähden ehkä suurehko, nollanelonen oli lauantaina parempi joukkue. Epävirrallisen pyttykerhon valinta oli tällä kertaa helppo: Nollanelosen paras pelaaja oli samalla kentän paras, maalivahti Elmo Henriksson. Useita huipputorjuntoja, avaaminen rauhallista ja laadukasta, pelinohjaaminen selkeää ja energistä. Kunniamaininnat toppari Matti Peltolalle laadukkaasta syöttöpelistä, keskikentän raatajalle Tommi Jäntille laadukkaasta pallon liikuttamisesta ja tehoista sekä Samuel Anini Jr:lle energisyydestä ja tehoista.

Tommi Jäntti - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Tommi Jäntti

Vastustajan valmentaja Juha Pasoja kehui nollanelosen peliä Länsi-Savolle antamassaan haastattelussa.

– Olihan meilläkin siinä läpiajoakin, mutta vastustajaa voi kyllä kehua tänään. Klubin tekemisen taso oli toista kuin meillä tänään, ja joukkue liikutti palloa hyvin. Aika paljon juostiin pallon perässä, totesi.

Päävalmentaja Mika Väyrynen puolestaan oli tyytyväinen, että viikon tapaisesta Jippo-pelistä poiketen nyt saatiin sekä pelillisesti että tuloksellisesti tyydyttävä esitys.

– Pelin kuva oli aika erilainen kuin viikko sitten, nyt tapahtumat aaltoilivat puolelta toiselle paljon enemmän. Vaikka pallokontrollimme oli aika laadukasta, haluaisin siihen silti lisää elementtejä. Vaikka vastustajan valmentaja totesi meidän juoksuttaneen heitä, olisimme voineet juoksuttaa vieläkin enemmän. Lisäksi välillä esimerkiksi vastahyökkäyksissämme meillä oli ajoittain liikaa malttamattomuutta, jolloin kenttätasapainomme järkkyi.

– Nyt on edessä ensimmäisen pre-season jakson viimeinen viikko. Olemme pelanneet tavoitteidemme mukaisesti itsellemme mahdollisuuden pelata Ykkösen Suomen Cupin jatkopaikasta. Meillä on harjoituspelin tappion myötä vielä hiukan kalavelkoja tulevan vastustajamme Gnistanin kanssa. Näistä lähtökohdista on hyvä lähteä ensi viikon harjoitteluun, Väyrynen lopettaa.

MP vs HJK Klubi 04 0-3 (0-2)

34’ 0–1 Kai Meriluoto 0–1 rp.
42’ 0–2 Tommi Jäntti
89’ 0–3 Samuel Anini Jr.

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson –, Lehtiranta, Peltola, Kytilä, Finnäs – Cukici (60. James), Heiskanen (75. Aaltonen), Jäntti  Azodo (60. Rökman), Anini Jr., Meriluoto (74. Sadiku)