HJK Klubi 04 piti sarjan kärkipaikkansa

Casper Terhon ja Kai Meriluodon maalit toivat voiton Bolt Arenalla.

Kai Meriluoto - HJK Klubi 04. Photo: @ Jussi Eskola
Kai Meriluoto

HJK Klubi 04 säilytti Kakkosen B-lohkon johtopaikkansa, kun joukkue kukisti eilen Atlantis FC:n Bolt Arenalla 3-2 (1-0). Nollanelonen pitää lohkon kärkipaikkaa nyt yksin kolmen pisteen erolla Ilvekseen, joka hävisi viikolla FC Jazzille.

Bolt Arenalla kauniissa syyssäässä pelattu kamppailu oli vaihteleva. Isännät olivat hiukan aktiivisempi osapuoli, mutta vierasjoukkue oli läpi kamppailun vaarallinen. Ottelussa nähtiin hienoja maaleja molempiin päihin.

Nollanelosen avauskokoonpano oli suurelta osin viime kierroksilta tuttu. Maalivahtina aloitti varmoja otteita esittänyt Mathias Ahlblad. Puolustuslinjan muodostivat oikealta Kalle WalliusÍtalo, Väinö Vehkonen ja Rico Finnäs. Keskikentän pohjaa tasapainotti Chris James, hieman ylempänäpeliä rakensivat Saku Heiskanen ja Pyry Hannola. Laitapaikkoja miehittivät Samuel Anini jr. sekä Casper Terho ja kärjessä aloitti tutusti Kai Meriluoto.

Ottelu käynnistyi suhteellisen vaihtelevasti. Vierailla oli kohtuullinen laukaisupaikka jo heti toisella minuutilla. Avausosumaakaan ei tarvinnut odottaa kauan. Kuudennella minuutilla Chris James antoi pitkän syötön oikealle Casper Terholle. Tämä otti pallon hallitusti rinnalla alas, leikkasi keskelle, eteni hiukan ja laukoi 25 metristä huiman pommin aivan Atlantiksen maalin vasempaan yläkulmaan. Maalivahtivahti Ramilson Almeidan da Silva oli laukauksen edessä voimaton.

10 minuuttia myöhemmin isännillä oli erinomainen tilaisuus ottaa jo kahden maalin johto. Heiskasta rikottiin 25 metrin päässä Atlantis-maalista. Tilanteesta vihelletyn vapaapotkun laukoi Pyry Hannola. Kova laukaus otti kimmokkeen useammasta pelaajasta ja ajautui lopulta Terholle, joka viimeisteli varmasti lähietäisyydeltä. Yksikään nollanelosen pelaaja ei missään vaiheessa vaikuttanut olleen paitsiossa, mutta paitsioksi tilanne joka tapauksessa vihellettiin.

Seuraavan 15 minuutin ajan isäntäjoukkue pyrki pitämään palloa enemmän, mutta vierasjoukkueella oli vaarallisia kulmapotkuja sekä muutama kaukolaukaus, jotka pitivät HJK-vahti Ahlbladin työllistettynä. Noin puolen tunnin kohdalla nähtiin kotijoukkueen tyylikäs kombinaatio akselilla Vehkonen-Meriluoto-Hannola ja Heiskanen. Pallo pelattiin laitaan, jossa Terho ja ylös noussut Wallius rakensivat vaarallisen 2v1-tilanteen, mutta lopputulokseksi ei jäänyt kulmaa vaarallisempaa.

34. minuutilla Terho oli jälleen aktiivinen. Hän otti Vehkosen pitkän syötön sujuvasti haltuunsa ja jatkoi boksin sisään dynaamisesti ylös nousseelle Heiskaselle. Tämä kaadettiin rangaistualueen sisällä aika rajusti, mutta erotuomari Lassi Matilainen ei nähnyt tilanteessa virhettä.

Tämän jälkeen seurasi nollanelosen heikoin jakso koko pelissä. Miltei avausjakson loppuun asti Atlantis pääsi liian usein katkaisemaan isäntien hyökkäyksiä jo pelin avaamisvaiheessa. Varsinkin vieraiden kauden paras maalintekijä Jean Pedro Costa De Lima oli alati vaarallinen ja pääsi kokeilemaan Ahlbladin torjuntataitoja. Myös Aboubacar Diakitellä oli reilu viisi minuuttia ennen taukoa vaarallinen pusku takatolpan alueelta, mutta isäntien onneksi se suuntautui sivuverkkoon.

Tauolla kumpikaan joukkue ei tehnyt vaihtoja. 47. minuutilla isännilla oli vaarallinen sivuvapaapotku, kun Anini Jr. kaadettiin. Kun tästä ei tullut mitään, Atlantis FC tasoitti pelin pari minuuttia myöhemmin. Nollanelonen ei ollut hereillä Atlantiksen keskikentän vapaapotkussa. Tämän seurauksena Atlantis pääsi oikealta vapaaseen keskitystilanteeseen. Puolustaja Rico Finnäs joutui puskemaan palloa huonosta asennosta, ja peliväline pomppi 13–14 metriin Atlantiksen Aboubacar Diakitelle. Tämä toi joukkueensa tasoihin varmalla laukauksella vastapalloon.

Kotijoukkue ei tästä kuitenkaan hämmentynyt. Ensiksi 53. minuutilla oli erikoinen tilanne, kun Heiskanen ajoi päätyyn ja syötti takaviistoon; Terho ja Meriluoto säntäsivät samaan palloon yhdessä Atlantis-vahti da Silvan kanssa. Tämä torjui ensiksi, mutta hukkasi pelivälineen Meriluodon jalkoihin, jonka veto osui tolppaan. Seuraavalla minuutilla HJK kuitenkin siirtyi uudestaan johtoon. Heiskanen syötti rangaistusalueen kaaren tuntumassa boksin sisään nouseelle Anini Jr:lle, joka jatkoi hienosti oikealla vapaana olleelle Meriluodolle, joka sijoitti pelivälineen varmasti 6–7 metristä etukulmaan.

Hiukan tämän jälkeen sekä Atlantiksen Victor De Paula ja Klubin Rico Finnäs saivat varoituksen minuutin sisään. Finnäsin keltainen kortti jäi nollanelosen ottelun ainoaksi. Tästä eteenpäin pelin hallinta oli enemmän isäntäjoukkueella, vaikka Atlantis pystyi ajoittain vastahyökkäyksiin. 68. minuutilla isännät lisäsivät johtoaan erikoisella tavalla. Heiskanen sai pallon kuin varkain itselleen 25 metriä Atlantis-maalista: Vierasjoukkueen puolustus ryntäsi epäorganisoituneesti tämän päälle, Heiskanen kaatui mutta pystyi maastakin syöttämään pallon vasemmalle täysin vapaana olleelle Meriluodolle. Tämä pääsi nokikkain maalivahti da Silvan kanssa ja sijoitti pallon varmasti takakulmaan. Osuma oli Meriluodon 11. maali sarjassa. Samalla hän nousi Kakkosen maalintekotilaston kärkeen.

Nollanelosen vaihdot tulivat tässä pelissä hiukan normaalia myöhemmin. Ensiksi joukkueen uusi hankinta, FC Jazzista tullut poikien maajoukkuetoppari (s. 2003) Joose Mäkinen korvasi Ítalon 73. minuutilla. Vajaa 10 minuuttia myöhemmin Adam Markhiyev tuli puolestaan keskikentälle Saku Heiskasen tilalle. Kamppailun loppuminuuteiksi kentälle pääsivät vielä Nooa Laine Aninin paikalle ja Arttu Eerola Finnäsin tilalle.

Peli sai vielä jännittävät loppuminuutit nollanelosen puolustuksen virheen seurauksena. Markhiyev syötti pallon Chris Jamesille 25 metriä nollanelosen maalista. Tämä ei huomannut vastustajan prässiä ja menetti pallon. Peliväline ajautui vaihdosta sisään varttia aiemmin tulleelle Impton Söderlundille, joka sijoitti pallon hallitusti rangaistualueen rajalta takakulmaan ohi Ahlbladin. Tämän jälkeen kummallakaan ei loppuminuuteilla ollut enää huippuvaarallisia paikkoja. Näin loppunumeroiksi jäivät 3–2.

Epävirallisen pyttykerhon maininnat hiukan erikoisessa pelissä menivät tällä kertaa suoritusvarmalle Heiskaselle, kaksi maalia tehneelle Meriluodolle, kuukauden maalin tehneelle Terholle sekä kohtuullisen työllistetylle maalivahti Ahlbladille.

Päävalmentaja Joonas Rantanen oli luonnollisesti tyytyväinen täyteen pistesaaliiseen.

– Aloitimme pelin hyvin, mikä oli myönteinen muutos edelliseen Espoo-peliin. Teimme hienon avausmaalin, minkä jälkeen meillä oli vähän vaikeaa löytää hyödyllisiä tiloja. Näin pelistämme tuli ajoittain epäorganisoitua. Vastustaja sai pahimmat tilanteensa meidän menetyksistämme. Haluan kuitenkin nostaa hattua taas kerran nuorille pelaajillemme, joiden selkäranka ei taipunut vaikeillakaan hetkillä. Toisella jaksolla pelimme sitten oli stabiilimpaa, Rantanen arvioi.

Sarjasta on pelaamatta vielä viisi kierrosta. Seuraavaksi HJK Klubi 04 kohtaa viikon päästä sunnuntaina 27.9. klo 17.00 Bolt Arenalla HJS Akatemian.

HJK Klubi 04 vs Atlantis FC 3–2 (1–0)