HJK Suomen Cupin lohkovoittoon

HJK varmisti Suomen Cupin lohkovoiton murskalukemin! KTP kaatui Bolt Arenalla maalein 6-1. Toni Koskela: ”Ammattimainen ja tyylikäs esitys.”

Riku Riski - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola

HJK vs KTP 6-1

HJK lähti torstaina Suomen Cupin alkulohkon viimeiseen kamppailuunsa selkeä päämäärä tiedossa, kun vieraaksi aurinkoiselle Bolt Arenalle saapui lohkon jumbosijalla ollut KTP. Voitolla varmistuisi lohkovoitto ja suora paikka puolivälieriin, tasapelillä HJK jatkaisi Cup-taivaltaan neljännesvälierissä.

– Ammattimainen ja tyylikäs esitys ei niin helpon valmistautumisen päälle, totesi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela matsin päätyttyä.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: @Jussi Eskola
Toni Koskela

Ensimmäinen puoliaika

HJK:n avauskokoonpanossa ei nähty yllätyksiä. Klubi marssitti kentälle jälleen vahvan kokoonpanon, jonka yläkerran triona oli David Browne, Roope Riski ja Riku Riski. Daniel O’Shaughnessy ja Valtteri Moren olivat pelikieltojen vuoksi sivussa, jolloin toppariparin muodostivat Miro Tenho ja konkari Markus Halsti.

Klubi sai otteluun lentävän lähdön, kun avausmaali syntyi jo ottelun toisella peliminuutilla. Browne onnistui pelaamaan pallon boksissa vapaana olleelle Riku Riskille, jonka vasemman jalan laukaus painui vastustamattomasti KTP:n maalin vasempaan yläkulmaan.

Kellossa ei ollut kymmentäkään minuuttia Klubin tuplatessa johtonsa. Tällä kertaa maalintekijänä oli Riskin veljeksistä nuorempi, Roope, joka jatkoi Luis Murillon antaman täydellisen keskityksen päällään KTP:n verkkoon.

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: @Jussi Eskola
Joukkue onnittelee Roope Riskiä 2-0 -maalista.

Alun maali-iloittelu jatkui vajaan vartin kohdalla, mutta tällä kertaa osumasta vastasi vierasjoukkue. KTP rakensi vasemmalta laidalta käytännössä ottelun ensimmäisen hallitun hyökkäyksensä, ja maalinedustalle tullut keskitys kimposi epäonnekkaasti Klubin omasta puolustajasta ohi voimattoman Hugo Kedon.

Varsinaiset avointen ovien päivät jatkuivat vain muutama minuutti KTP:n kavennuksen jälkeen, kun Klubi iski jo kolmannen maalinsa. Tällä kertaa Browne pääsi nautiskelemaan boksissa Jairin erinomaisesta esityöstä, ja vikkelällä laiturilla oli helppo työ iskeä avausmaalinsa kuluvalla kaudella.

HJK jatkoi ahnasta hallintaansa ja kotkalaisilla oli vaikeuksia pysyä isäntien tempossa mukana. Klubin prässipeli toimi hyvin, eikä KTP kyennyt rakentamaan pallollista peliään kontrolloidusti.

HJK oli pelin jokaisella osa-alueella vastustajaa edellä ja se näkyi myös tulostaululla. 37. minuutilla Roope Riski iski päivän toisen täyosumansa aivan KTP-vahti Anton Lepolan edestä, kun hyökkääjä ohjasi pallon maaliin Brownen tarjoilusta komean syöttökuvion päätteeksi.

KTP sai hieman kirivaihdetta silmään täysin yksipuolisen avausjakson lisäajalla, ja vieraat ansaitsivat kovan paineen kautta neljä perättäistä kulmapotkua. Maaliviivaa lähemmäksi pallo ei kuitenkaan Klubin maalia menyt ja tauolle siirryttiin ansaituissa 4-1 lukemissa.

Joel Untersee - HJK Helsinki. Photo: @Jussi Eskola
Joel Untersee

Toinen puoliaika

Klubi teki tauolla ensimmäisen vaihtonsa, kun halliderbyssä HIFK:n upottanut Santeri Väänänen korvasi Lucas Lingmanin keskikentällä.

HJK aloitti toisen nelivitosen juuri niin räväkästi kuin avausjakson perusteella uskalsi odottaa. Filip Valenčič karkasi puolittaisiin läpiajoon vajaan minuutin kohdalla, mutta Lepola KTP:n maalilla onnistui torjumaan tilanteen kulmapotkuksi.

KTP:n vetäytyessä tyystin omalle alueelleen oli Klubin pallonhallinta jopa ensimmäistä nelivitosta selkeämpää. Kymmenen minuutin pelin jälkeen Lepola onnistui torjumaan Riku Riskin kovan laukauksen, mutta paluupallossa ensimmäisenä ollut Valenčič iski lukemiksi jo 5-1. Maali oli slovenialaisen paluumuuttajan ensimmäinen kuluvalla kaudella.

Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: @Jussi Eskola
Filip Valenčič

Pian maalin jälkeen nähtiin tuplavaihto, kun erinomaisesti esiintyneet Browne ja Joel Untersee tekivät kentällä tilaa Casper Terholle, sekä Enoch Banzalle. Muutamaa minuuttia myöhemmin Anthony Olusanya tuli Valenčičin tilalle.

Vaihtomiehistä Terho väläytteli ensimmäisenä hyökkäyspään osaamistaan, mutta Lepola onnistui torjumaan nuorukaisen alakulmaan suuntautuneen vedon.

Parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa Jair kaunisteli lukemiksi jo 6-1, kun brasilialainen laukoi pallon tarkasti alakulmaan katkaistuaan KTP:n huolimattoman purun.

Ottelun edetessä loppua kohti oli HJK:nkin hyökkäyksestä kadonnut jo kovin nälkä. Pelin hallinta pysyi kuitenkin visusti isännillä, eikä KTP saanut hetkenkään rauhaa niin harvoina hetkinä kun pallo oli vieraiden hallussa.

Loppulukemat 6-1 eivät jättäneet selittelyn sijaa Klubin dominoidessa täysin kenttätapahtumia alusta loppuun. Tulevaksi kaudeksi Veikkausliigaan noussut KTP taisteli läpi ottelun, mutta HJK oli kamppailussa omaa luokkaansa.

Voiton myötä HJK varmisti lohkovoiton ja paikan puolivälierissä. Otteluparit arvotaan myöhemmin.

Anthony Olusanya, Jair - HJK Helsinki. Photo: @Jussi Eskola