Ikimuistoisimmat europelit: HJK vs Liverpool – 1982

Klubin urhautuva puolustus Olympiastadionilla toi voiton Liverpoolista Atik Ismailin maalilla.

HJK vs Liverpool 1982

Nostamme uudestaan esiin jo aiemmin sivustolla julkaistut kirjoitukset ikimuistoisimmista europeleistä.

Vuosi 1981 oli ollut HJK:lle yhtä juhlaa. Alun takeltelun jälkeen Klubi ohitti KuPSin Mestaruussarjan loppukirissä ja juhli lopulta tuplaa kaatamalla Kuusysin Cupin finaalissa hurjin 4-0 -lukemin. Suurimpana tähtenä hääri ulkomaanreissultaan palannut Atik Ismail, jonka tahti kiihtyi entisestään kaudella 1982. Vuosi sai hiukan hankalan alun, mutta hurjissa ryppäissä maaleja mättäneet Ismail ja kumppanit nostivat 75-vuotisjuhlaansa viettänyttä Klubia jatkuvasti lähemmäs sarjan kärkikamppailua.

Sama oli tarina myös Euroopan Cupissa. Urakka alkoi vaikealla vierailulla Kyprokselle AC Omonian vieraaksi. Saaren pääsarjaa 70- ja 80-luvulla dominoinut joukkue antoi kotikentällään opetuksen iskemällä kummankin puoliajan lopussa osuman ja pitäen nollan omassa päässään. Tukalaa asetelmaa lähdettiin kääntämään Olympiastadionilla. Pasi Rasimus toi helpotusta heti ensiminuuteilla tekemällään osumalla ja Klubi jahtasi tasoitusmaalia vimmatusti. Omonia kesti aina toisen puoliajan puoliväliin saakka, mutta sitten syttyi Ismail. Ensin taiturin lapikkaasta syntyi tasoitus ja loppuhetkillä vielä voittomaalikin. Voitto nousi arvoon arvaamattomaan, kun vastaan arvottiin Englannin mestari Liverpool.

Kenny Dalglishin, Graeme Sounessin ja Ian Rushin tähdittämä ryhmä oli kiistämättä yksi Euroopan parhaista joukkueista. Bob Paisleyn valmennuksessa joukkue oli voittanut Euroopan Cupin kolmesti (1977, 1978 ja 1981) ja Englannin liigan viidesti (1976, 1977, 1979, 1980, 1982). Päättyneellä kaudella se oli tehnyt uskomattoman nousun mestariksi oltuaan vielä sarjan puolivälissä kymmenennellä sijalla. Nuoren Rushin maalivire oli kauden loppua kohden ollut hurja. Ensimmäisen maalinsa Liverpoolin paidassa Rush oli iskenyt vuotta aikaisemmin Euroopan Cupin ottelussa Oulun Palloseuraa vastaan ja hänestä odotettiin myös Klubin kaatajaa. Toisin kävi.

HJK puolusti Olympiastadionilla uhrautuvaisesti ja pelasi kärsivällisesti. Hetkeä ennen ensimmäisen puoliajan loppua ilta käännettiinkin päälaelleen. Klubin hyvännäköinen hyökkäys oli jo purkautumassa, kun Atik Ismail iski kiinni huonosti pallon haltuun ottaneeseen Graeme Sounessiin. Ismail käänsi pallon itselleen ja ryntäsi nokikkain maalivahti Bruce Gobbelaarin kanssa. Sijoitus vasemmalla jalalla alanurkkaan ja yhtäkkiä HJK olikin johdossa. Upea taistelu ja Klubin maalilla pelannut britti Jeff Wood kestivät koko 90-minuuttisen ja Klubi lähti vierasotteluun voitto taskussaan.

Toisesta osasta tulikin sitten Liverpoolin näytös. 27. minuutin ajan HJK kesti, mutta sitten Kenny Dalglishin osuma vapautti tähtisikermän ja loppulukemat kirjattiin 5-0 englantilaisille.

HJK – Liverpool   1-0 (1-0)

(42. Ismail)

HJK: Wood, Holopainen, Nieminen, Soini, Wright, Boström, Dahllund (75. Rantanen), Europaeus, Rasimus, Ismail, Parikka (55. Linna).

Liverpool: Grobbelaar, Kennedy, Neal, Thompson, Hansen, Lee, Souness, Whelan, Dalglish, Hodgson, Rush.