Klubilta murskaava esitys Stadin Derbyssä!

Koskela: ”Hieno revanssi!” – HJK kukisti HIFK:n 3-0 ja nappasi vakuuttavasti Stadin herruuden.

Katso kooste matsista!

HJK vs HIFK 3-0

Sarjakärkeen torstaina noussut HJK kohtasi sunnuntaina kauden toisessa Stadin Derbyssä paikallisvastustaja HIFK:n Bolt Arenalla. Ottelun avausjakso oli tasaista vääntöä, mutta toisella puoliajalla Klubi oli täysin omaa luokkaansa.

Klubin avauskokoonpanossa oli vain kaksi muutosta edellisestä SJK-kamppailusta, kun maajoukkuemiehet Nikolai Alho ja Rasmus Schüller palasivat avaukseen.

Ottelu lähti derbyille ominaisesti käyntiin melko intensiivisesti, eikä kumpikaan onnistunut loihtimaan kunnollisia hyökkäyksiä ensimmäisten minuuttien aikana, vaan kamppailu keskittyi keskialueelle.

Kauden ensimmäinen paikalliskamppailu oli melkoista maalijuhlaa ja avausjaksolla nähtiin silloin peräti neljä täysosumaa. Tällä kertaa molemmat lähtivätkin puolustamaan tarkasti, ja molemmissa päissä keskusta tuntui olevan täysin tukossa puolustavan joukkueen toimesta.

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Roope Riski

Ensimmäinen nelivitonen eteni HJK:n hallitessa palloa hienoisesti ja HIFK:n koko pelaajamassa vetäytyi tiiviiksi melko matalalle. Klubi hyökkäsi erityisesti oikea laitaa pitkin, mutta Alhon ja Riku Riskin luomat keskitykset suuntautuivat pääasiallisesti HIFK-vahti Arnold Origin hyppysiin.

Hiljalleen Klubi pääsi etenemään parempaan sektoriin ja ensimmäinen tekopaikka nähtiin vajaan puolen tunnin kohdalla. Klubin kulmapotkun jälkeen pallo ajautui boksissa Schüllerille, jonka laukauksen Origi onnistui kuitenkin torjumaan.

Seuraava tekopaikka syntyi niin ikään Klubin toimesta. Lucas Lingmanin kulmapotku tavoitti Daniel O’Shaughnessyn, jonka suora laukaus kiersi kuitenkin metrin verran takatolpasta ohi.

Vielä ennen taukovihellystä Klubi sai vapaapotkusta pallon HIFK:n maaliin, mutta osuma hylättiin tilanteessa olleen rikkeen vuoksi. Heti perään Klubi loi toistaiseksi parhaan paikkansa, kun Alho pääsi hyvään vetopaikkaan. Laukaus painui kuitenkin ohi takatolpasta, ja tilanteeseen rynninyt Roope Riski myöhästyi hieman liu’ullaan ohjauksesta.

Tauolle siirryttii maalittomassa tasatilanteessa. Vaikka jakso lopulta oli selkeää HJK:n hallintaa, ei Klubi tuntunut löytävän avaimia HIFK:n puolustuksen avaamiseen. HIFK puolusti tarkasti ja Origin maalinedustalla ei ylimääräistä tilaa löytynyt. Vastaavasti Klubin puolustus ja Antonio Reguero maalillaan pääsivät melko helpolla. Vierasjoukkue HIFK:n hyökkäykset jäivät kovin lyhytaikaisiksi, eikä Reguero joutunut torjuntatöihin kertaakaan.

Ferhan Hasani - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Ferhan Hasani

HIFK aloitti toisen jakson väkevästi ja vieraat saivat heti alkuun kaksi erikoistilannetta. Sekä vapaa-, että kulmapotku kuitenkin kapsahtivat suoraan etutolppaa vartioineeseen Luis Murilloon, joka purki pelivälineen varmasti turvallisemmille alueille.

HIFK:n alkurynnistys ei tuottanut tulosta ja Klubi otti pelin jälleen selkeästi haltuunsa. Noin tunnin kohdalla HJK haki lisää vauhtia vaihtopenkiltä, kun David Browne tuli Riku Riskin tilalle.

HJK vyörytti hyökkäyksiä toinen toisensa perään, mutta parhaaseen sektoriin murtautuminen aiheutti edelleen ongelmia. Atom onnistui pelamaan Ferhan Hasanille vetopaikan, mutta puolustajan ahdistelemana laukaus painui jälleen maalin ohi.

Tim Väyrynen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Tim Väyrynen

Käynnissä oli 72. peliminuutti, kun HJK:n toinen vaihto toi kentälle Tim Väyrysen Atomin tilalle. Väyrynen tuli kentälle räjähtävällä tavalla, kun hyökkääjä iski Klubin ansaittuun johtoon oltuaan pelissä mukana vain noin minuutin. HIFK-vahti Origi torjui boksin ulkopuolelta lähteneen laukauksen eteensä, johon Väyrynen ehti täysin vapaasti. Ensimmäinen yritys kilpistyi ylärimaan, mutta uuden paluupallon Väyrynen puski varmasti verkkoon.

Vain muutama minuutti avausmaalin jälkeen Klubi hyökkäsi jälleen vaarallisesti. Schüller käynnisti hyökkäyksen erinomaisella kuljetuksella ja pelasi pallon Brownelle. Browne petasi vetopaikan Väyryselle, jonka laukauksen HIFK:n puolustaja torjui kädellään. Pallo vietiin pilkulle, ja vetämään asettunut Hasani tuplasi Klubin johdon sijoittamalla rankkarin millintarkasti alakulmaan.

Ferhan Hasani, Tim Väyrynen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Ferhan Hasani ja Tim Väyrynen

Pari minuuttia toisen maalin jälkeen Bubacar korvasi Lingmanin kentällä.

Maalihanat auki saanut Klubi jatkoi hurjasteluaan viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Klubin syöttöpeli lävisti repalaisen HIFK-puolustuksen ja Väyrynen pääsi tarjoamaan näyttävän läpisyötön Roope Riskille. Veikkausliigan maalipörssin kärkinimi ei erehtynyt ottelun ensimmäisestä paikastaan, vaan laukoi pallon tulisesti etukulmasta sisään sinetöiden loppulukemiksi 3-0.

HJK oli läpi ottelun odotetulla tavalla palloa hallitsevampi osapuoli, ja HIFK:n yritykset jäivät todella vähäisiksi. Vaikka vierasjoukkue taistelikin urhoollisesti, ei lopputulos jättänyt mitään epäselvyyttä.

Voiton myötä HJK vankisti asemaansa Veikkausliigan kärjessä. Ero toisena olevaan KuPSiin on nyt kolme pistettä.

HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela antoi reilusti tunnustusta joukkueelle hyvästä esityksestä.

– Hieno revanssi derbyssä meille erinomaisen viikon päätteeksi. Se oli meiltä kaiken kaikkiaan hyvä esitys väsyneenä. Mitä pidemmälle ottelu eteni, niin sitä matalammalle lähemmäs omaa maaliaan saatiin HIFK painettua. Sitten yleensä on ajan kysymys, koska aukeaa maalipaikkoja.

– Loppujen lopuksi tänään meille pelin ratkaisi laadukas penkki. Saimme sieltä tuoreita jalkoja ja sitä kautta myös laatua viimeisiin ratkaisuihin. Ainoa negatiivinen asia tänään oli Murin vamman uusiutuminen. Nyt saadaan onneksi yksi päivä enemmän aikaa levätä, koska monella pelaajalla on ollut todella tiukka ohjelma viimeiset päivät, päättää Koskela.

HJK vs HIFK 3-0 (0-0)

73′ Väyrynen 1-0
79′ Hasani 2-0 rp
85′ Riski Ro 3-0

HJK:n kokoonpano: Reguero – Murillo, O’Shaughnessy, Tenho, Alho – Hasani, Schüller, Lingman (82. Bubacar) – Atom (72. Väyrynen), Ro Riski, Ri Riski (60. Browne)

HJK pelaa seuraavan kerran torstaina 22.10.2020, kun vuorossa on ottelu IFK Mariehamnin vieraana Ahvenanmaalla. Ottelu alkaa kello 18:30 ja siitä on suora lähetys Ruudussa.

HJK:n Daniel O’Shaughnessy ottelun jälkeen Sebastian Sorsan haastateltavana. Katso video!