Loistava alku voiton takuuna – Budućnost kaatui Töölössä

HJK oli läpi ottelun hallitsevampi osapuoli – Toni Koskela: ”Meiltä hyvä peli suurelta osin.”

Janne Saksela, Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Janne Saksela ja Lucas Lingman

HJK vs Budućnost 3-1

HJK aloitti taipaleensa Euroopan kentillä, kun vieraaksi Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen otteluun Bolt Arenalle saapui Montenegron hallitseva mestari Budućnost.

Toni Koskela ei tehnyt muutoksia avauskokoonpanoon edellisestä ottelusta, vaan Stadin Derbyssä väkevästi pelannut yksitoistikko jatkoi kokonaisuudessaan avauksessa.

Klubi aloitti vahvasti, ja Miloš Dragojević joutui vieraiden maalilla venymään Atomin laukauksen tielle jo toisella minuutilla.

Pelikello ehti vasta viidennelle minuutille, kun Klubin hyvä alku palkittiin. Lucas Lingmanin erinomainen pystypallo tavoitti boksin reunalta Jairin, joka jatkoi keskustaan Filip Valenčičille. Dragojević onnistui torjumaan slovenialaisen ensimmäisellä kosketuksella lähteneen vedon, mutta irtopalloon ehti ensimmäisenä Roope Riski, jolla oli helppo työ tällätä pallo tyhjään rysään.

Janne Saksela, Roope Riski, Atom Tanaka, Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Janne Saksela, Roope Riski, Atom Tanaka ja Filip Valenčič

Avausmaalista ehti kulua vain vajaa pari minuuttia, kun HJK iski uudestaan. Tällä kertaa Valenčič pääsi ampumaan boksin reunalta hitaamman hyökkäyksen päätteeksi, ja slovenialaisen painava laukaus painui vastustamattomasti takakulmaan tuplaten isäntien johdon.

Vierailijoiden puolustuspeli oli ottelun alussa täysin tuuliajolla, ja Klubi rankaisi virheistä armotta. 13. peliminuutilla hyökkäystä tukemaan lähtenyt Janne Saksela pääsi iskemään tarkalla vedolla tilanteeksi jo 3-0. Oikea-aikaisen syötön maaliin tarjoili väkevässä vireessä oleva Valenčič.

Tapahtumarikkaan ensimmäisen vartin jälkeen ottelu rauhoittui selvästi. Budućnost väläytteli ajoittain hyökkäyspäässä, mutta kunnon uhkaa vieraat eivät onnistuneet luomaan Jakob Tånnanderin vartioimalle maalille.

Jakob Tånnander - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Jakob Tånnander

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen vierailijoille tarjottiin kuitenkin erinomainen mahdollisuus kavennukseen, kun pallo vietiin HJK:n puolustajan rikkeen jälkeen pilkulle. Vetämään asettunut Milos Raičković ei jättänyt Tånnanderille mahdollisuuksia, vaan iski vierailijoiden avausmaalin varmalla viimeistelyllä.

Enempää maaleja ei vauhdikkaalla avausjaksolla nähty ja tauolle siirryttiin Klubin 3-1 johdossa.

Ottelun alussa HJK käytti raa’asti hyödyksi tilat vastustajan selustassa. Budućnostin pelaajien etäisyydet olivat valtavat, eikä puolustuspeli omassa boksissa ollut tarpeeksi tiivistä. Avausjakson loppua kohden vierailijat kuitenkin paransivat, eikä Klubi onnistunutkaan enää hyökkäämään yhtä vaivattomasti.

Daniel O’Shaughnessy - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Daniel O’Shaughnessy

HJK oli lähellä aloittaa toisen jakson jopa ensimmäistä rivakammin. David Browne karkasi läpiajoon vain vajaan minuutin jälkeen, mutta liukkaan laitahyökkääjän viimeistely kilpistyi ylärimaan.

Avopaikan jälkeen peli jatkui jälleen tasaisena ja aaltoili päästä päähän. Budućnost onnistui luomaan hyökkäyksiä avauspuoliskon loppupuolen tahtiin, mutta Klubin puolustus oli oman maalinsa edustalla terävänä.

Hiljalleen Klubi onnistui jälleen hivuttautumaan pallollisena hyökkäykseen. Roope Riski karkasi kertaalleen maalintekoon, mutta osuma hylättiin niukasti paitsiona.

Heti perään Jair pääsi puolittain läpi, mutta Dragojević esti neljännen takaiskun oikea-aikaisella vastaantulollaan.

Filip Valenčič - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Filip Valenčič

Peli kääntyi välittömästi toiseen päähän, ja vierailijat pääsivät yrittämään toista kavennusmaalia kulmapotkusta. Jälkitilanteesta lähtenyt laukaus painui kuitenkin hienoisesti ohi Klubin maalista.

Seuraavan vuorossa oli jälleen Riski, mutta pelin aikana otteitaan petrannut Dragojević venyi upeaan jalkatorjuntaan.

Loppua kohden Budućnost otti pallohallinnan itselleen, mutta HJK puolusti johtoaan laadukkaasti, eivätkä vierailijat onnistuneet luomaan huippupaikkoja. Samalla Klubille aukesi pallonriistojen jälkeen saumat iskeä vastaan.

Aivan varsinaisen peliajan lopussa Jair vedettiin nurin boksin reunalla ja Klubille tuomittiin vapaapotku keskisektorista. Pallon taakse asettunut Atom laukoi hyvin, mutta pallo kiersi kuitenkin niukasti leveäksi takakulmasta.

Enempää maaleja ei Töölön illassa nähty ja näin HJK tarrasi ensimmäisen osaottelun jälkeen vahvasti kiinni jatkopaikkaan 3-1 numeroin.

Filip Valenčič, David Browne, Janne Saksela, Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Filip Valenčič, David Browne, Janne Saksela ja Lucas Lingman

HJK oli läpi ottelun hallitsevampi osapuoli, mutta alun sekoilun jälkeen Budućnost nosti selvästi tasoaan ja tarjosi tiukan vastuksen. Montenegrolaiset viljelivät runsaasti keskityksiä läpi ottelun, mutta HJK:n puolustus selvisi tilanteista varsin mallikkaasti.

– Meiltä hyvä peli suurelta osin. Alku oli tietysti erinomainen, mutta sen jälkeen vähän lopetimme yhdessä puolustamisen, ja vastustaja pääsi myös palloon kiinni ja sitä kautta kaukolaukauksiin ja keskityksiin, joista yhdestä kevyt pilkku vihellettiinkin, kertoi päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeen.

– Toisella jaksolla paransimme puolustamista, jonka takia peli pysyi täysin meidän kontrollissa ja loimme tasaisesti uhkaa sekä maalipaikkoja. Vastustaja jätti koko ajan useampia pelaajia ylös, joka tietysti vaatii meitä reagoimaan, jotta meillä on hyvä puolustusvalmius. Näissä hetkissä meillä olisi voinut olla vielä enemmän malttia pelata palloa laadukkaille paikoille boksin reunoille, mutta toki maalipaikkojen lisäksi saimme 3–4 erinomaista vaparipaikkaa.

– Ennen peliä kahden maalin voitto olisi otettu mielihyvin vastaan, mutta tietysti näillä maalipaikoilla oli tarjolla enemmänkin. Ensi viikolla mennään kohti Montenegroa samoin ajatuksin kuin tänäänkin. Meillä on laaja materiaali, joten pystymme pieniin viilauksiin tarvittaessa, nyt kun tunnemme vastustajan paremmin.

– Vastustaja oli aika pitkälle sitä mitä odotettiin mitä odotettiin. Taitavia pelaajia hyökkäyssuuntaan, jotka pystyvät pallon kanssa aiheuttamaan meille ongelmia.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Toni Koskela

HJK vs Budućnost 3-1 (3-1)

5′ Ro Riski 1-0
7′ Valenčič 2-0
13′ Saksela 3-0
35′ Raičković 3-1 rp

HJK:n kokoonpano: Tånnander – O’Shaughnessy (C), Tenho, Moren, Saksela – Jair, Atom, Lingman – Browne, Ro Riski, Valenčič

Otteluparin toinen osaottelu pelataan ensi tiistaina 13.7. Gradski Stadionilla Podgoricassa Montenegrossa. Ottelu alkaa kello 21:30.