SJK kaatui Seinäjoella!

HJK taisteli tärkeän vierasvoiton ja palasi sarjakärkeen.

Katso kooste ottelusta! Photo: @ Mika Alavesa / SJK

SJK vs HJK 1-2

RoPSin tyylipuhtaasti ennen maaottelutaukoa kaatanut Klubi lähti hakemaan toista perättäistä voittoa, kun joukkue matkasi SJK:n vieraaksi Seinäjoelle.

Ensimmäinen puoliaika

HJK:n avauskokoonpanossa ei yllätyksiä nähty. Henri Toivomäki aloitti oikeana laitapuolustajana maajoukkueen mukana uurastaneen Klubi-kapteeni Nikolai Alhon ollessa penkillä. Ferhan Hasani teki puolestaan paluun avaukseen oltuaan sivussa loukkaantumisen vuoksi liki kaksi kuukautta.

Klubi sai jo avausminuutilla oivan tekopaikan kuin varkain, kun Lucas Lingman nosti pallon kaukaa yli boksin reunalla seikkailleen SJK-vahti Jesse Östin. Keskikentän taiturin korkea yritys tipahti kuitenkin niukasti maalin katolle.

Riku Riski - HJK Helsinki. Photo: @ Mika Alavesa / SJK
Riku Riski – HJK Helsinki. Photo: @ Mika Alavesa / SJK

Ottelun ensimmäinen vartti tarjosi kovaa kamppailupeliä ja rikkeitä nähtiin runsaasti puolin ja toisin. HJK oli hyökkäyspelissä selvästi isäntiä terävämällä päällä ja Riskin veljekset pääsivät molemmat kertaalleen tekopaikkoihin. Roopen yritys kilpistyi kuitenkin SJK:n puolustukseen, Rikun laukaus painui Östin syliin.

Käynnissä oli 18. peliminuutti kun HJK iski ottelun avausmaalin. Klubi hyökkäsi oikeaa kaistaa pitkin ja pallo pelattiin Atomille päätyrajan tuntumaan. Japanilainen syötti takaviistoon Roope Riskille, jonka laukaus kimposi SJK:n pelaajan kautta yläkulmaan ohi voimattoman Östin. Osuma oli Riskille jo kauden kolmastoista, jonka myötä hyökkääjä nousi Veikkausliigan maalipörssin kärkipaikalle.

Takaiskun jälkeen SJK sisuuntui ja kotijoukkue pääsi luomaan ensimmäistä kertaa hyökkäyspeliään. Kertaalleen Antonio Regueron vartioimaa maalia hätyyteltiin, mutta kaukaa lähtenyt laukaus painui hienoisesti ohi Klubin maalin.

Reilun puolen tunnin kohdalla SJK kuitenkin punnersi tasoihin. Kotijoukkue lähti Klubin kulmapotkun jälkeen nopeaan vastaiskuun ja lopulta Regueron kanssa nokikkain päässyt Emmanuel Ledesma iski tilanteeksi 1-1.

Enempää maaleja ei avausjaksolla nähty muutamasta paikasta huolimatta. Klubin paras paikka maalintekoon syntyi jo kertaalleen onnistuneelle Roope Riskille, joka oli vain aavistuksen myöhässä ohjata Riku Riskin syöttämän pallon tyhjään rysään.

Ensimmäinen nelivitonen oli kokonaisuudessaan vauhdikasta peliä. Klubin hallittua ottelun alkua oli jakson loppu huomattavasti tasaisempaa vääntöä.

Luis Murillo, Rasmus Schüller - HJK Helsinki. Photo: @ Mika Alavesa / SJK
Luis Murillo ja Rasmus Schüller. Photo: @ Mika Alavesa / SJK

Toinen puoliaika

Toinen jakso lähti käyntiin SJK:n hallinnalla. Tiiviisti keskustaa puolustanut HJK onnistui kuitenkin pitämään kotijoukkueen poissa paraatipaikoilta. Klubin oma pelinrakentelu ei kuitenkaan toiminut, ja helsinkiläisten pallonhallintajaksot jäivät kovin lyhyiksi.

Vajaan tunnin kohdalla nähtiin HJK:n ensimmäinen vaihto, kun keskiviikkona Irlantia vastaan Huuhkajien paidassa pelannut Rasmus Schüller tuli Hasanin tilalle.

Hiljalleen HJK sai jälleen hyökkäyspelinkin kulkemaan ja pahin paine omassa päädyssä lievini. Markus Halstille avautui vetopaikka kulmapotkun jälkitilanteessa, mutta konkarin laukaus painui metrin verran maalista yli.

Reilu 20 minuuttia ennen täyttä aikaa nähtiin toinen vaihto, kun Alho korvasi Toivomäen kentällä.

Klubin peli piristyi vaihtojen myötä entisestään ja pelin painopiste siirtyi tyystin kotijoukkueen päähän. Schüllerille syntyi vetopaikka boksin ulkopuolelta, mutta Öst venyi kovan vedon tielle.

Paine pysyi SJK:n päädyssä Schüllerin laukauksesta seuranneen kulmapotkun myötä. Pallo ajautui boksin vasemmalle reunalle Atomille, joka lähti laukomaan ennakkoluulottamasti. Laukaus lähti japanilaisen jalasta täydellisesti ja painui millintarkasti oikeaan yläkulmaan siirtäen HJK:n jälleen johtoon.

Klubi jatkoi väkevää hyökkäyspeliä ja Roope Riski oli lähellä iskeä illan toisen osumansa. Öst venyi kuitenkin todelliseen paraatipelastukseen Riskin lähietäisyydeltä lähteneen yrityksen tiellä.

Loppua kohden SJK pakotti pelin jälleen HJK:n alueelle, mutta kulma- ja vapaapotkuja vaarallisempaa kotijoukkue ei kuitenkaan saanut aikaiseksi. Viimeisellä peliminuutilla Klubilta nähtiin vielä kaksi vaihtoa, kun Tim Väyrynen ja Bubacar tulivat Roope Riskin sekä Lingmanin tilalle puolustamaan johtoa.

Atomin maalin jäädessä ottelun viimeiseksi kirjattiin voitto Klubille 2-1. Täyden pistepotin myötä HJK nousi jakamaan sarjan piikkipaikaa samanaikaisesti Turussa Interille hävinneen KuPSin kanssa.

Luis Murillo - HJK Helsinki. Photo: @ Mika Alavesa / SJK
Luis Murillo. Photo: @ Mika Alavesa / SJK

Vaikka Seinäjoella toisen jakson alku oli Klubille hankala, paransivat helsinkiläiset peliään ottelun vanhetessa. Vaikka SJK painoikin lopussa kirivaihteen todella silmään, ei kotijoukkue onnistunut varsinaisesti uhkaamaan enää Klubin voittoa. Kokonaisuudessaan Reguero selvisi ottelusta maalillaan melko helpolla, ja erityisesti lopussa espanjalainen oli keskityspalloissa tilanteiden herrana.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela oli syystäkin tyytyväinen.

– Hienot kolme pistettä. Olimme  ensimmäisen jakson todella hyviä. Toisen jakson alussa SJK muutti tiettyjä asioita ja sai pelin haltuun, mutta me saatiin se Raden [Schüller] tultua sisään kuntoon. Sen jälkeen peli oli meillä kontrollissa, vaikka saikin jännittää loppuun asti, kun pari hyvää saumaa hukattiin ja joku pilkkukin meidän olisi pitänyt saada.

– Meillä oli yksi 45 minuutin harjoitus aikaa valmistautua tähän peliin avanneen joukkueen kanssa. Lisäksi Rade ja Niko [Alho] liittyivät joukkueeseen tänään lounaalle. Moni oli matkustanut ja pelannut. Ei pelkästään fyysinen rasitus, mutta otteluihin valmistautuminen vie aina myös psyykkisellä puolella paljon voimavaroja. Tämä kaikki korostaa suorituksen arvoa. Lisäksi positiivisena uutisena saatiin myös Ferhan taas kentälle. Tästä on hyvä jatkaa kohti Stadin Derbyä, päättää Koskela.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: @ Mika Alavesa / SJK
HJK Helsinki juhlii voittoa kannattajien kanssa. Photo: @ Mika Alavesa / SJK

HJK:n kokoonpano: Reguero – Murillo, O’Shaughnessy, Tenho, Toivomäki (68. Alho) – Hasani (59. Schüller), Halsti, Lingman (89. Bubacar) – Atom, Ro Riski (89. Väyrynen), Ri Riski

SJK vs HJK 1-2 (1-1)

18′ Riski Ro 0-1
32′ Ledesma 1-1
70′ Atom 1-2

HJK pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 18.10.2020, kun vuorossa on kauden toinen Stadin Derby. Ottelu alkaa kello 16:00.