HJK lähtee hyvistä asetelmista kauden toiseen derbyyn, kun jaossa on Stadin herruus.

Faith Friday Obilor - HJK Helsinki
HJK #32 – Faith Obilor

HIFK vs HJK – Osta liput Klubipäätyyn: HJK.fi/liput »

Edessä on kauden toinen Stadin Derby. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat huhtikuussa, jolloin pisteet tasattiin lukemin 1-1. Klubilta maalinteossa onnistui Akseli Pelvas ja punapaitojen tasoituksesta vastasi Tiquinho. HJK:n viidestä viimeisestä pelistä loukkaantumisen takia sivussa ollut Pelvas on lähestymässä pelikuntoa ja kävi jo hakemassa virettä Klubi 04:n riveissä maanantaina.

Torstaina on siis jaossa Stadin herruus kuluvan kauden osalta, ellei joukkueet päädy samaan loppusarjaan, jolloin edessä olisi vielä yksi kohtaaminen.

HJK lähtee kohtaamiseen mainioista asetelmista, vaikka lauantainen tasapeli jättikin karvaan maun. Evans Mensah vei Klubin johtoon KuPSia vastaan toisen puoliajan alussa, mutta vierailijat nousivat tasoihin. Ottelu oli muuten erittäin hyvin helsinkiläisten hallinnassa, mutta voitto lipesi käsistä, kun vierailijoiden Rangel sai hieman liikaa tilaa hyökkäysalueella ja onnistui tekemään tasoitusosuman.

Klubilla on 15 ottelun jälkeen kasassa 22 pistettä, mikä oikeuttaa sarjataulukon neljänteen sijaan. Sarjan piikkipaikalla on 25 pisteen myötä Ilves, mutta tamperelaiset ovat pelanneet vasta 12 ottelua. Sarjan kärkikuusikko on viiden pisteen sisällä, joten loppukaudesta on odotettavissa äärimmäisen herkullista. Yläloppusarjan paikkoja kyttäävät IFK Mariehamn, HIFK, FC Lahti ja RoPS, joilla on kaikilla kasassa 15 pistettä.

Klubi ja IFK ovat kohdanneet Veikkausliigassa kymmenen kertaa ja kamppailut ovat olleet äärimmäisen tasaisia. HJK on korjannut voiton kolmesti, kun taas HIFK on päässyt juhlimaan täyttä pistepottia kertaalleen. Kuudesti tuloksena on ollut tasapeli. Derbyjen maaliero on Klubin eduksi 11-8.

Kymmenessä kohtaamisessa maaleitta on jääty kahdesti. Seitsemässä kamppailussa Klubi on vastannut avausmaalista, kun taas HIFK vain kertaalleen. HIFK on ollut derbyissä johtoasemassa yhteensä vain 57 minuuttia – ja koko aika tuli juuri siinä pelissä, jossa joukkue avasi maalihanat. HJK on vastaavasti ollut johdossa yhteensä 265 minuuttia. HIFK on sen sijaan onnistunut nousemaan kamppailuissa tasoihin peräti kuudesti.

HJK:n derbyosumista kuusi on syntynyt ensimmäisellä puoliajalla ja viisi tauon jälkeen. HIFK on puolestaan osunut kolmesti avauspuolikkaalla ja viidesti jälkimmäisellä. Klubi on tehnyt peräti neljä maalia ensimmäisen 20. peliminuutin aikana, kun taas HIFK vain yhden. Lisäksi Klubi on tullut usein tauolta väkevästi sisään: 49-55 peliminuuteilla on syntynyt kolme osumaa. HIFK on puolestaan ollut tehokkaimmillaan peliminuuteilla 58-65, jonka aikana maaleja on kertynyt kolme.

Loukkaantumistilanne on HJK:ssa paranemaan päin. Varmasti sivussa on enää Harmeet Singh. Ivan Tarasovin ja Joonas Vahteran tilanne katsotaan ottelupäivän aamuna. William Parran pelilupa saadaan kuntoon 10.7, kun siirtoikkuna avautuu. Akseli Pelvas on valmennuksen käytettävissä.

Erfan Zeneli ja Mika Väyrynen - HJK Helsinki
Erfan Zeneli kuuntelee Mika Väyrysen neuvoja.

HIFK tappiottomassa putkessa derbyyn

HIFK:n kausi alkoi vaisusti ja talven rajut muutokset näkyivät kentällä. Kolmen ottelun jälkeen joukkueella oli kasassa vain yksi piste ja tehty maali.

Sittemmin kurssi on muuttunut. HIFK voitti neljännessä ottelussaan FC Hongan, mutta hävisi seuraavan pelin RoPSille toukokuun alussa. Tämä on edellinen kerta, kun IFK on jäänyt pisteittä.

HIFK lähtee Stadin derbyyn seitsemän ottelun tappiottomassa putkessa. Näistä tosin viisi on tasapelejä ja neljästi tuloksena on ollut 1-1. Voitot irtosivat vastaavasti kotikentällä SJK:sta sekä Vepsusta. Vieraissa joukkueella onkin ollut haastavampaa: viidestä matkapelistä ei ole irronnut yhtään voittoa ja vain kolme pistettä. Kotikentällään IFK on vastaavasti ollut yksi sarjan parhaista.

Sarjataulukosta punapaidat löytyvät kahdeksannelta sijalta 15 pisteen kera. Kamppailu keskikastissa on tosin äärimmäisen tasaista. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa HIFK on viidennellä sijalla.

HIFK:n haasteena on ollut maalien tekeminen. Joukkue on viimeistellyt 12 ottelussa vain kymmenen osumaa. Helsinkiläiset ovat tehneet kahdesti enemmän kuin yhden osuman ottelua kohden. Edellinen ottelu, maalittomaan tasuriin Lahtea vastaan päättynyt kamppailu, oli neljäs kerta kuluvalla kaudella kun IFK jäi ilman tehtyä maalia.

IFK on pystynyt luomaan säännöllisesti kohtalaisen määrän maalipaikkoja Tiquinhon ja Jakob Dunsbyn johdolla, mutta kliinisyys on loistanut poissaolollaan. Edellä mainittu kaksikko on myös joukkueen sisäisen maalipörssin kärkipaikalla kolmella osumalla mieheen.

Punapaitojen vahvuutena on vastaavasti ollut puolustuspeli. Tiivis prässipeli on toiminut erinomaisesti ja viimeisenä lukkona oleva Arnold Origi on torjunut tolppien välissä erittäin hyvin. HIFK:n verkkoon on tehty vain yhdeksän maalia, mikä on toiseksi pienin lukema heti Ilveksen jälkeen.

Toukokuussa kiinalaisomistukseen siirtyneen HIFK:ssa on tapahtunut muutoksia myös pelaajien suhteen sitten viime derbyn. Joukkue vahvisti hyökkäystään brasilialaisella Luis Henriquella. Sen sijaan vähälle vastuulle jääneiden Nandon ja Mauro Severinon pelaajasopimukset on purettu.