Tampereelta täydet kolme pistettä

Koskela: ”Ilvekseltä ei ikinä saa mitään ilmaiseksi. Ei välttämättä kauneimmat mutta sitäkin arvokkaammat kolme vieraspinnaa.”

Ilves vs HJK 1-2. Katso kooste matsista!

Ilves vs HJK 1-2

HJK lähti hakemaan nopeaa paluuta voittojen tielle, kun joukkue matkusti sunnuntaina Ilveksen vieraaksi Tampereelle. Tasaisessa väännössä ei tekopaikoilla juhlittu, mutta Klubi käytti harvat omansa isäntiä tehokkaammin.

HJK:n avauksessa oli neljä eri miestä kuin torstaina derbyssä. Kokoonpano oli vaihteeksi muodossa 4-4-2, ja kärkiparin muodostivat HIFK:n verkkoon maalin per mies iskeneet Roope Riski ja Tim Väyrynen.

Daniel O’Shaughnessy - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Daniel O’Shaughnessy

Ottelun ensimmäinen vartti eteni hienoisesti kotijoukkueen hallinnassa. Ilves onnistui luomaan parikin hyökkäystä aina HJK:n boksiin asti, mutta vetopaikkoja ei tamperelaisille auennut. Klubilla puolestaan Riskin veljekset hakivat hanakasti juoksuja Ilveksen puolustuslinjan taakse, mutta isäntien puolustus onnistui katkomaan Klubin pystysyötöt.

Vajaan 20. minuutin kohdalla HJK loi ottelun ensimmäisen kunnollisen tekopaikan, ja käytti sen myös tehokkaasti. Nikolai Alho pelasi pallon oikeassa laidassa Riku Riskille, joka onnistui keskittämään aivan päätyrajan tuntumasta. Pallo leijaili Väyrysen yli takaa tulleelle Atomille, joka laukoi pallon varmasti maaliin ohi Matias Riikosen.

Nikolai Alho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Nikolai Alho

Heti perään Riku Riski loi tekopaikan boksissa Roope Riskille, mutta tämän yrityksen Riikonen onnistui torjumaan. Puolen tunnin kohdalla Riikonen puolestaan pysäytti jalkatorjunnalla Väyrysen yrityksen.

Avausjakso jatkui tasaisena, joskin Ilves hallitsi palloa hienoisesti. Kotijoukkueen Joona Vetelille avautui vetopaikka boksin ulkopuolelta, mutta laukaus painui niukasti ohi Hugo Kedon vartioiman HJK-maalin.

Tasainen avausjakso ei Atomin osuman lisäksi lisämaaleja tarjonnut ja tauolle siirryttiin HJK:n maalin johdossa. Klubi ei ensimmäisellä nelivitosella tarjonnut raivokasta prässiä, vaan antoi Ilveksen pyörittää palloa melko rauhassa. Oman maalin läheisyydessä HJK oli kuitenkin terävänä, eikä Ilvekselle auennut tekopaikkoja parhaasta sektorista. Ilves sai myös tukun erikoistilanteita hyvistä paikoista, mutta HJK:n puolustus vei nekin nimiinsä tyylipuhtaasti.

HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Klubi juhlii Atom Tanakan tekemää 1-0 maalia.

Ilves aloitti toisen nelivitosen väkevästi ja Keto joutui venymään parin minuutin pelin jälkeen parhaimpaansa torjuakseen Vetelin yrityksen.

Muutaman minuutin jälkeen puntit tasoittuivat ja peli alkoi aaltoilemaan päästä toiseen. Tunnin kohdalla Klubille aukesi puoliajan ensimmäinen maalipaikka, mutta Väyrysen veto suuntautui suoraan päin Riikosta.

Vain pari minuuttia edellisen paikan jälkeen Väyryselle aukesi uusi sauma, ja tällä kertaa hyökkääjä ei erehtynyt. Lucas Lingmanilta pallon saanut Luis Murillo lähetti vasemmalta laidalta tarkan keskityksen takatolpalle, jossa korkeimmalle noussut Väyrynen nikkasi päällään kauden kuudennen osumansa.

Luis Carlos Murillo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Luis Carlos Murillo
Tim Väyrynen puskee 2-0 maalin.
Tim Väyrynen, Luis Murillo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Tim Väyrynen ja Luis Murillo juhlivat Klubin 2-0 maalia.

Vajaa vartti ennen loppua Ilves tuli peliin jälleen mukaan. Näkyvässä roolissa ollut Veteli laukoi vapaapotkun noin 25:sta metristä vastustamattomasti yläkulmaan ohi voimattoman Kedon. Heti perään Klubi suoritti ensimmäisen vaihdon, kun Markus Halsti tuli Roope Riskin tilalle.

Kavennuksen myötä Ilveksen ote pallonhallinnasta voimistua. HJK joutui valumaan koko pelaajiston voimin omalle kenttäpuoliskolleen tarkoituksenaan pakottaa Ilves pyörittämään palloa Klubin muodon ulkopuolella.

Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Toni Koskela vaihtoi lisää puolustusvoimaa kentälle, kun Ivan Ostojić korvasi Lingmanin.

Ilveksen takaa-ajo koki kovan kolauksen vain minuutti ennen täyttä aikaa, kun maalintekijä Veteli talloi Riku Riskin nilkan päälle punaisen kortin arvoisesti. Kovia kokenut Riski otettiin vaihtoon lisäajan ollessa käynnissä ja kentälle tuli vielä loppuhetkiksi Henri Toivomäki.

Vajaalla loppuun pelannut Ilves ei onnistunut enää luomaan tekopaikkaa tasoitukselle ja voitto kirjattiin HJK:n hyväksi 2-1 lukemin.

Ottelu oli alusta loppuun asti tasaista vääntöä molempien pelatessa tarkasti. Klubi antoi pallonhallinnan Ilvekselle, ja taktiikka tuntui toimivan, sillä Ilves ei juuri lainkaan päässyt tekopaikoille. Loppua kohden HJK:n puolustaessa johtoaan peli äityi melko rikkonaiseksi, ja yhteensä ottelussa jaettiin ulosajon lisäksi neljä varoitusta.

Voiton myötä HJK kasvatti sarjajohtonsa viiteen pisteeseen, joskin kaksi ottelua toisena olevaa KuPSia enemmän pelanneena.

Hugo Keto - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Hugo Keto

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela oli syystäkin tyytyväinen otteluun.

– Jos torstaina aloitettiin peli hyvin, niin tänään päästiin peliin mukaan todella hitaasti ja ensimmäisestä kunnon hyökkäyksestä tehtiin maali, analysoi Koskela ottelun jälkeen.

– Toisella jaksolla parannettiin pelaamista kaikella tavalla ja näytti, että otetaan rutiinivoitto, mutta yllättävän maalin jälkeen Ilves sai luonnollisesti lisää virtaa ja jouduttiin puolustamaan paljon pitkiä palloja boksiin. Hoidettiin kuitenkin boksin puolustaminen hyvin läpi ottelun eikä Ilveksellä ei ollut yhtään selvää maalipaikkaa koko pelin aikana.

– Oli itsestään selvää, että torstain derbyn jäljiltä ollaan fyysisesti ja henkisesti väsyneitä. Ajatellen sitä ja Ilvestä vastustajana, jota vastaan ei ikinä saa mitään ilmaiseksi, niin hoidettiin tänään, ei välttämättä kauneimmat, mutta sitäkin arvokkaammat kolme vieraspinnaa, toteaa Koskela lopuksi.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Toni Koskela

Ilves vs HJK 1-2 (0-1)

19′ Atom 0-1
63′ Väyrynen 0-2
77′ Veteli 1-2

HJK:n kokoonpano: Keto – Murillo, O’Shaughnessy, Moren, Alho – Atom, Bubacar, Lingman (85. Ostojić), Ri Riski (90.+ Toivomäki)- Ro Riski (78. Halsti), Väyrynen

HJK pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 20.9., kun Klubi matkaa Espooseen Hongan vieraaksi. Ottelu alkaa kello 13:00.