Telia 5G Arenan tunnelmallisessa iltavalaistuksessa loisti sankarina Maksim Rudakov!

Maksim Rudakov - HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola.
Maksim Rudakov

HJK vs FC Lahti 3-2 (2-0) (rp 4-1)

HJK aloitti Veikkausliigan lopputurnauksen isännöimällä FC Lahtea. Ottelun panos oli selvä – Voittaja etenee turnauksessa seuraavalle kierrokselle, kun taas häviäjän kausi on ohi.

Edellisessä kamppailussa Ilvestä vastaan HJK:lla oli melko kokeileva kokoonpano, mutta nyt Toni Koskelan miehistö oli palannut tutumpaan muotoon. Paluun avaukseen tekivät muun muassa Nikolai Alho, Riku Riski, Rafinha ja Petteri Forsell.

Ottelun ensimmäiset minuutit mentiin vieraiden tahdissa ja pelin painopiste pysyi HJK:n puolella. Hiljalleen myös Klubi pääsi mukaan ja kotijoukkue onnistui rakentamaan pari hyvää hyökkäystä oikealta laidalta.

Avausjakson edetessä pelin kuva oli hyvin selkeä. Molemmat pelasivat melko varovaisesti ja virheitä vältellen. Pelin tempo pysyi melko matalana, eikä vaaratilanteita syntynyt kummassakaan päässä.

Peliä oli takana puoli tuntia, kun HJK rakensi hyökkäyksen hyvällä maltilla jälleen oikean laidan kautta. Boksin reunalla pallon saanut Alho lähetti oivaltavan syötön vieraiden puolustuslinjan läpi ja pallon perään pyyhältänyt Eetu Vertainen vedettiin nurin sääntöjen vastaisesti. Tilanteesta tuomittiin rangaistuspotku, josta pallon taakse asettunut Forsell iski HJK:n johtoon tarkalla laukauksella.

Avausosumassa oli myös epäonnea mukana, sillä laukoessaan Forsell loukkasi jalkansa ja hyökkäyspään taituri joutui tulemaan vaihtoon. Forsellin tilalle kentälle kirmasi Evans Mensah.

Mensah oli ehtinyt olla kentällä vain pari minuuttia, kun ghanalainen tuplasi isäntien johdon. Vertainen tarjosi loistavan syötön lahtelaisten puolustuslinjan taakse, ja vapaaseen paikkaan hyvin hakeutunut Mensah laukoi pallon varmasti maaliin ohi Joona Tiaisen.

Vielä ennen taukovihellystä HJK oli lähellä lisätä johtoaan, mutta Rafinhan suorasta juoksusta lähtenyt laukaus painui vain hienoisesti tolpan ohi väärältä puolelta.

Tauolle siirryttiin HJK:n 2-0 johdossa. Ensimmäinen nelivitonen oli melko tasaista vääntöä, mutta HJK käytti paikkansa erinomaisen tehokkaasti. FC Lahdella oli hetkensä, mutta todellista uhkaa ei vierasjoukkue pystynyt luomaan ja Maksim Rudakov selvisi Klubin maalilla melko vähällä.

Petteri Forsell - HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola.
Petteri Forsell

Toinen nelivitonen lähti käyntiin HJK:n selvässä hallinnassa. Ensimmäinen loistava tekopaikka siunaantui Vertaiselle, jolle Riski petasi erinomaisen vetopaikan takaviistoon tulleella syötöllään. Vertaisen veto lipsahti kuitenkin harmillisesti maalin ohi.

Selkä seinää vasten pelannut FC Lahti vertyi ja sai pelin paremmin kontrolliin. Lahtelaisten yritykset lähtivät kuitenkin kaukaa HJK:n maalista, eikä Rudakovilla ollut ongelmia pallojen koppaamisessa.

Reilun tunnin pelin jälkeen nähtiin Klubilta toinen vaihto, kun Tim Väyrynen tuli Kaan Kairisen tilalle.

Käynnissä oli 68. peliminuutti, kun Lahti onnistui kaventamaan tilanteen. Vierasjoukkueen hyökkääjä kaadettiin boksissa ja pallo vietiin 11:een metriin, josta Josu iski tilanteeksi 2-1.

Kavennuksen jälkeen Lahti sisuuntui entisestään ja HJK joutui puolustuskannalle. Vieraiden Altin Zeqiri onnistui harhauttelemaan itsensä hyvään vetopaikkaan, mutta laukaus painui suoraan kohti Rudakovia. Tilanteesta seurasi kulmapotku, jonka jälkitilanteesta lahtelaisten JasimAmin Assehnoun pääsi vetopaikkaan. Laukaus otti matkalla ikävän kimmokkeen ja painui ohi tilanteessa hyvin mukana olleen Rudakovin, tuoden vieraat tasoihin.

Toisen takaiskun jälkeen Klubi painoi välittömästi pelin Lahden päätyyn. Rafinha pääsi laukomaan boksin reunalta, mutta Tiainen venyi upeasti yläkulmaan suunnanneen vedon tielle.

Pelin edetessä loppua kohti HJK loi painetta hyökkäyspäässä, mutta tiiviisti puolustanut Lahti piti Klubin poissa maalipaikoilta. Aivan viimeisillä sekunneilla Roni Peiponen onnistui vielä pelaamaan pallon maalinedustalle Väyryselle, jonka ohjaus suuntautui kuitenkin Tiaisen hyppysiin.

Päätösvihellyksen tullessa peli oli tasatilanteessa, jonka myötä ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Ivan Tarasov - HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola.
Ivan Tarasov

Jatkoaika

Jatkoaika eteni hyvin tasaisissa merkeissä, eikä kumpikaan onnistunut hyökkäyksissään. Vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen HJK teki vaihdon. Alho otettiin sivuun ja Ivan Tarasov tuli peliin mukaan.

Minuutti ennen ensimmäisen jatkoaika-vartin päätöstä HJK loi vaarallisen paikan. Peiponen lähetti jälleen matalan pallon boksiin, joka kimpoili hieman onnekkaasti Väyryselle. Vaikeasta asennosta lähtenyt viimeistely-yritys painui kuitenkin maalin yli.

Toiselle vartille lähtiessä HJK teki viimeisen vaihtonsa, kun Erfan Zeneli korvasi Mensahin kentällä.

Jatkoaika eteni jo loppua kohti kun Lahti pääsi vastahyökkäykseen HJK:n kulmapotkun jälkeen. Lassi Forss pääsi täysin nokikkain Rudakovin kanssa, mutta venäläinen venyi tärkeään jalkatorjuntaan tiukassa paikassa.

Jatkoaika ei lopulta tuonut ratkaisua, joten voittajaa lähdettiin hakemaan rangaistuspotkukilpailusta.

Rankkareissa Klubilta onnistuivat Väyrynen, Rafinha, Zeneli ja Daniel O’Shaughnessy. Rudakov venyi kahteen torjuntaan ja torjui HJK:n lopputurnauksen seuraavalle kierrokselle.

HJK Helsinki. Photo: Jussi Eskola.

Rangaistuslaukaukset

HJK: X, X, X, X
FC Lahti: X, –, –

x = Maali, – = Ei maalia.

HJK:n kokoonpano: Rudakov – Peiponen, O’Shaughnessy, Obilor, Alho (98. Tarasov) – Kairinen (62. Väyrynen), Vertainen, Parra – Riski, Forsell (35. Mensah) (106. Zeneli), Rafinha

Seuraavalla kierroksella HJK kohtaa HIFK:n tiputtaneen IFK Mariehamnin. Ottelu pelataan Telia 5G Arenalla sunnuntaina 27.10. klo 18:30.

Liput matsiin: HJK.fi/liput »