171 päivän odotus on ohi – Veikkausliiga käynnistyy Metroderbyllä!

Keskikenttäpelaaja Aleksi Paananen: ”Haluamme jatkaa talvikauden hyvää virettämme.”

Katso Elisa Kulmassa kuvattu otteluennakko!

HJK vs FC Honka
Ke 5.4.2023 klo 18:15
Veikkausliiga – Bolt Arena

Pitkä harjoituskausi on jälleen kerran takana päin, ja HJK on valmis aloittamaan uuden Veikkausliiga-kauden. Kausi starttaa nyt kolmatta vuotta putkeen Metroderbyksi ristityllä kamppailulla, kun avauskierroksen vastustajaksi Bolt Arenalle saapuu espoolainen FC Honka, jota on povattu alkavalla kaudella jopa Klubin suurimmaksi haastajaksi.

Kausikorttilaisille järjestetään etkot Pääkatsomon ravintolatiloissa kello 16:30-17:00. Paikalla on HJK:n hyökkääjä Roope Riski kello 16:45 alkaen. Ottelutapahtuman portit aukeavat heti etkojen jälkeen. Lue lisää ottelujärjestelyistä täältä!

– Takana on tyypillinen Suomen harjoituskausi: pitkä, kylmä ja pimeä. Nyt kun aurinkokin rupeaa pikkuhiljaa paistaa, on mukava päästä aloittamaan tosipelit. Meillä on laadukas pelaajarinki sekä valmennus, ja haluamme jatkaa talvikauden hyvää virettämme myös liigassa, pohtii Klubiin täksi kaudeksi siirtynyt keskikenttäpelaaja Aleksi Paananen otteluisäntä Elisan ennakkohaastattelussa (video sivun ylälaidassa).

HJK lähtee keskiviikon otteluun tuoreena Liigacup-mestarina, kun AC Oulu kaatui lauantaina pelatussa finaalissa lukemin 2–1. FC Honka puolestaan kohtasi torstaina harjoituskautensa viimeisessä, maalittomaan tasapeliin päättyneessä, ottelussa IFK Mariehamnin. HJK ja Honka ottivat mittaa toisistaan kuluvana vuonna jo kertaalleen – helmikuisessa Liigacupin lohkovaiheen ottelussa, joka päättyi Klubin selvään 4–0-kotivoittoon.

– Siinä (Liigacup-ottelussa) oli paljon sellaisia tekijöitä, jotka vaikuttivat pelin kulkuun – esimerkiksi lumisade. Olen täysin varma, että Honka ei tyydy tuollaiseen tulokseen liigassa, vaan he tulevat aivan eri fiiliksellä ja draivilla meitä vastaan, ennakoi HJK:n hyökkääjä Kai Meriluoto.

– Totta kai Honka tulee keskiviikon matsiin eri tavalla ja hakee parempaa tulosta kuin viimeksi, mutta olemme siihen valmiita. En näe mitään syytä, mikä estäisi meitä pelaamasta samalla tavalla ja ottamaan samanlaista voittoa, vaikka lähtökohdat ovatkin erilaiset, toteaa Paananen.

HJK:n pelaajatilanne on ottanut taas askeleen parempaan suuntaan. Viikonloppuna huilannut Kai Meriluoto on jälleen valmennuksen käytettävissä, ja Miska Ylitolva teki tiistaina paluun joukkueharjoituksiin. Myös Valtteri Moren ja Aleksi Paananen ovat olleet täydessä harjoitusvahvuudessa. Loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat edelleen Kevin Kouassivi-Benissan, Roope Riski ja Aapo Halme.

Edellisten vuosien avauskierroksen hahmoksi on noussut Casper Terho: Laitahyökkääjä viimeisteli HJK-uransa avausosuman Hongan verkkoon vuonna 2021, ja viime kauden avausottelussa ”Cassu” iski Klubin ainoan maalin 1–0-kotivoitossa – nerokkaan syötön tuohon osumaan tarjoili Fabian Serrarens.

Katso HJK:n maali viime vuoden Metroderbyssä.

Terho siirtyi viime kauden päätteeksi belgialaiseen Royale Union Saint-Gilloiseen, joten tänä vuonna ratkaisijan viitta siirtyy vääjäämättä eteenpäin. Potentiaalisia nimiä ovat muun muassa nuoret laitahyökkääjät Topi Keskinen sekä Maksim Stjopin, joka taiteili viime viikonlopun Liigacup-finaalissa Klubin 2–1-voittomaalin. Sanansa on varmasti sanottavana myös Meriluodolla, joka oli Keskisen ohella Klubin harjoituskauden paras maalintekijä viidellä täysosumallaan.

Tasainen historia

Klubin ja Hongan väliset ottelut ovat olleet viime vuosina hyvin tiukkoja. Joukkueet ovat kohdanneet Toni Koskelan aikakaudella kymmenessä liigaottelussa, joista HJK on voittanut neljä. Tasapelejä ja Hongan voittoja on molempia kolme kappaletta. Maalierokin on tasan: 11–11. Toisaalta kauden 2019 jälkeen Honka on päihittänyt Klubin ainoastaan kerran, viime kaudella ylemmässä jatkosarjassa.

Nousujohteinen FC Honka

Viime kaudella Veikkausliiga-pronssia voittanut Honka onnistui voittamaan Liigacup-lohkossaan ainoastaan yhden pelin, FC Lahtea vastaan, mutta sittemmin peliesitykset ovat parantuneet. Alkuvuodesta maalinteon kanssa tuskaillut Honka on parhaillaan viiden ottelun tappiottomassa putkessa.

Vesa Vasaran luotsaama Honka on pelannut harjoituskauden aikana peräti viisi kansainvälistä ottelua. Tuloksellisesti parhaat suoritukset ovat vierastasapeli Ruotsin Allsvenskanin kärkikastin Hammarbyta vastaan ja 2–1-voitto norjalaisesta Kristiansundista, joka pelasi vielä viime kaudella maan pääsarjaa.

Espoolaisten runko on pitkälti sama kuin viime kaudella, ja pelaajistossa on tapahtunut lukumäärällisesti vain vähän muutoksia. Lähtijät ovat tosin määräänsä suurempia, kun sarjan ehdottomaan eliittiin lukeutunut Rui Modesto myytiin ruotsalaiseen AIK Solnaan, ja norjalainen suurseura Rosenborg osti viime kaudella 14 liigamaalia paukuttaneen Agon Sadikun. Lisäksi joukkueen kapteenina toiminut Duarte Tammilehto lopetti pelaajauransa.