#88 Rudakov: Määrätietoinen realisti

Helsingistä vain kivenheiton päässä itään päin liikuttaessa sijaitsee Rudakovin kotikaupunki. Veräjänvartija syntyi ja varttui Pietarissa, kaupungissa jota mies itse kuvaa Helsingiksi, mutta vain ”hieman” isommaksi. Helsinki on ikään kuin miniatyyriversio Pietarista.

Rudakov vietti koko lapsuutensa ja nuoruutensa suurkaupungissa, jossa hän asui isoäitinsä ja setänsä kanssa. Lapsuus oli miehen omien sanojen mukaan tavallinen ehkä jopa yksinkertainen. Perheessä ei ollut vahvaa, tai oikeastaan minkäänlaista jalkapallotaustaa, mutta ura jalkapalloilijana oli ilmeisesti ennalta määrätty. Kuningaslaji astui kuvioihin hänen ollessa, suomalaisittain sanottuna, esikouluikäinen.

– Kuusi vuotiaana aloitin jalkapallon joukkueessa nimeltä Lokomotiv. Alkusysäys tapahtui koulussa, kun Lokomotivin valmentaja saapui oppitunnille ja kysyi, että ketkä haluaisi pelata ja harjoitella joukkueessamme. Minä vastasin myöntävästi ja seuraavana päivänä olin jo treeneissä.

Harrastuksen ensivuodet kuluivat Lokomotivissa, mutta jo kahdeksan vuotiaana mies siirtyi suurseura FK Zenitiin. Zenitissä hän pelasi aina HJK:hon siirtymiseen asti. Tällä hetkellä Rudakov elää unelmaansa, sillä jo pienestä pitäen hän on halunnut ammattijalkapalloilijaksi. Lapsuus täyttyi koulunkäynnistä ja jalkapallosta. Muita varsinaisia harrastuksia ei ollut.

Unelma alkoi muuttua todeksi teinivuosien lopulla. Miehen saadessa kutsun Venäjän alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen.

– Tajusin rahkeideni riittävän ammattilaiseksi edustaessani maatani alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa vuonna 2015. Noissa kisoissa voitimme hopeaa. Nuo kisat ja kisoihin valmistava aika olivat merkittävää aikaa uralleni ja tietoisuudelleni omista kyvyistäni.

HJK ja muutto Helsinkiin

Rudakov siirtyminen Zenitistä HJK:hon ja muutto Pietarista Helsinkiin, oli miehelle helppo ja luonnollinen päätös. Hän ei uskonut, että jalkapallon ulkopuoliset tekijät muodostuisivat ongelmiksi.

– Kielitaitoni on sen verran hyvä, ettei kielimuuria synny ja olen myös nopea oppimaan ja omaksumaan uutta. Tietysti vastaan tulee kaiken näköistä pientä ongelmaa, jota ei kotopuolessa kohtaa, mutta tuskin mitään ylitsepääsemätöntä.

Määrätietoisuus paistaa läpi miehen kommenteista.

– Lisäksi olin jo aiemmin tehnyt päätöksen, että haluan pelata ja luoda uran Venäjän ulkopuolella. Mieluiten pelaisin Euroopassa ja sen huippusarjoissa, kuten Saksan tai Englannin sarjoissa. Kun sain kutsun HJK:lta, tartuin siihen, koska haluan pelata Euroopassa ja koin HJK:n olevan luonnollinen paikka kehittyä.

Vaikka Rudakovin tavoitteet ovat Suomen ulkopuolella, painottaa hän HJK:n tärkeyttä ja seuran tavoitteiden tärkeyttä.

– Tykkään asua Helsingissä ja HJK on loistava seura minulle. Pitkällä aikavälillä tavoitteeni ovat toki muualla, mutta tällä hetkellä teen kaikkeni tälle seuralle.

Helsinkiin muuttamisen myötä ystävät, mukaan lukien tyttöystävä, jäivät Pietariin, mutta nykyisin yhteydenpito on helppoa. Esimerkiksi älykännyköiden Whatsapp-sovellus on helpottanut ja nopeuttanut yhteydenpitoa maiden rajat ylittävissä keskusteluissa. Tyttöystävä toki aika-ajoin tulee vierailemaan.

Uusi ystäväpiiri on jo alkanut muovautua ja luonnollisesti suuressa osassa ovat joukkuekaverit, joiden kanssa urheilija viettää leijonan osan ajastaan. Vapaa-aika jalkapallon lomassa pohjautuu vahvasti palautumiseen harjoittelun rasituksesta.

– Futiksen ulkopuolinen elämä pohjautuu lähinnä kotona oloon, laitan ruokaa katson leffoja ja välillä käyn keskustassa kahvilla. Venäjällä asuessani minulla oli hieman erilaista. Siellä minulla oli urheilun ulkopuolisia kavereita paljon ja heidän kanssaan sai tavallaan hengähtää.

Tulevaisuus

Urheilulliset tavoitteet ovat jo selkeänä Rudakovin mielessä ja lupaavana sekä realistisena maalivahtina hän voi ne saavuttaa. Mutta miehellä on vahva turvaverkko mikäli kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Hän on nimittäin jo saattanut opintonsa yliopistossa päätökseen.

– Juuri tällä hetkellä minulla ei ole opinnollisia tavoitteita tai unelmia. Koulunpenkki on jätetty taakse ja nyt keskityn vain jalkapalloon. Ehkä uran jälkeen luon itselleni toisen uran. Aika näyttää.

– Suurimpia vahvuuksiani ovat vahva henkinen kantti sekä se, että tulen käytännössä kaikkien kanssa toimeen. En lannistu hetkellisistä takaiskuista vaan käytän ne voimavarana. Uskon että nämä ominaisuudet yhdessä muiden avujeni kanssa auttaa minua saavuttamaan niin urheilulliset kuin myös muut tavoitteeni.

HJK Helsinki - Maksim Rudakov

HJK 2018: Rudakov »

Teksti: Matti Rantala