Toni Koskela: ”Saamme syyttää tehottomuuttamme siitä, että jäimme nollille ja ilman pisteitä.”

Joona Toivio - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Joona Toivo oli Klubin kapteenina juhlaottelussa.

HJK vs AC Oulu 0–1

HJK:n yhdeksän ottelun tappioton putki katkesi, kun AC Oulu ryösti täydet pisteet Töölöstä Klubin 115-vuotisjuhlaottelussa. Ottelu oli alusta loppuun saakka hyvin HJK:n hallussa, mutta heppoisen rangaistuspotkutuomion myötä oululaiset onnistuivat hyödyntämään ottelun ainoan todellisen maalipaikkansa.

HJK sen sijaan ei onnistunut hyväksyttyä maalia tekemään, ja sinivalkoisten maaliton putki on nyt peräti kolmen ottelun ja yli 300 minuutin mittainen. Juhlaottelussa Klubi loi tukun vaarallisia tilanteita, mutta maaliviivaa ja paitsiomaalia lähemmäs maalintekoa joukkue ei päässyt.

HJK:n päävalmentajan Toni Koskelan mukaan joukkueen pelaaminen oli etenkin toisella jaksolla hyvää, mutta joukkue saa syyttää itseään maalipaikkojen hukkaamisesta.

– Meidän täytyy syyttää tehottomuuttamme siitä, että jäimme nollille ja ilman pisteitä. Pelasimme toisella jaksolla ihan hyvin ja loimme paljon hyviä paikkoja, vaikka pelasimme yhden miehen alivoimalla. Suurin ongelmamme on se, ettemme saa palloa maaliin lukuisista hyvistä tilanteista huolimatta.

– Toisaalta pelaajien työmoraalia on kiitettävä. Tämä oli viikon toinen ottelumme, jossa jouduimme alivoimalle käytännössä sitä ansaitsematta: maanantaina loukkaantumisen vuoksi, ja tänään tuomarin virheestä. Pelaajat jaksoivat kuitenkin silti painaa pelin täysin Oulun päähän, ja loimme 2–3 huippupaikkaa vajaallakin.

Ottelun puhuttanein tilanne nähtiin parikymmentä minuuttia ennen loppua, kun ottelun erotuomari Joni Hyytiä vihelsi Oululle hyvin köykäisen näköisen ja ottelun linjan vastaisen rankkarin. Tuomarityöskentely sai kritiikkiä Koskelalta.

– En ole ikinä haukkunut yhtäkään tuomaria julkisesti, mutta tänään [Hyytiän] suoritus oli huono alusta loppuun saakka. Ensin Radulovicin läpiajossa selkeä rike, josta olisi pitänyt antaa sääntöjen mukaan vapaapotku ja punainen kortti, ja sitten perään tuo aivan käsittämätön rankkari.

– Täytyy muistaa, että tuomarin päätökset eivät vaikuta ainoastaan tähän peliin, vaikka niillä olikin tänään merkittävä vaikutus tulokseen. Nyt Bojan [Radulovic] on pelikiellossa seuraavassa ottelussa, ja jotkut pelaajat saavat keltaisia kortteja sen takia, ettei tuomari pysty vuorovaikutukseen, vaan omat virheet kääntyvät pelaajien varoituksiksi.

Johannes Yli-Kokko - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Johannes Yli-Kokko uurasti täydet minuutit HJK:n hyökkäyksessä.

Klubi sai ottelun ensimmäisen vartin aikana painettua pelin lähes täydellisesti AC Oulun puolustusalueelle. Atom puski pallon maaliin jo ottelun ensimmäisillä hetkillä, mutta japanilaisen osuma hylättiin paitsiona.

Heti perään Jukka Raitala sai tilaa boksin rajalla eikä epäröinyt kokeilla vasenta jalkaansa. Konkarin laukaus otti kimmokkeen oululaisten puolustuksesta ja putosi suoraan Calum Wardin syliin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Atom ja Fabian Serrarens petasivat vetopaikan David Brownelle, mutta papuauusiguinealaisen laukaus suuntautui selvästi ohi maalista.

Kymmenen minuutin kohdalla Klubi sahasi nopeilla poikittaissyötöillä Oulun puolustuksen kappaleiksi, ja Serrarens oli päästä laukomaan oivallisesta paikasta. Kausilla 2017–18 Klubia edustanut Moshtagh Yaghoubi oli kuitenkin Oulun puolustuksen apuna ja onnistui tekemään tärkeän riiston.

AC Oulu ei päässyt hyökkäämään ottelun alussa käytännössä ollenkaan. Vierasjoukkue yritti rakentaa peliä pitkälti Yaghoubin kautta, mutta Klubi katkoi oululaisten aihiot yksi toisensa jälkeen. Oulun ensimmäinen pidempi hyökkäys nähtiin vasta 17. minuutilla, mutta pallonhallinta päättyi Riku Selanderin epäonnistuneeseen keskitykseen.

Klubi pääsi hyökkäämään Oulun pallonhallintajakson jälkeen nopeasti vastaan Nassim Boujellabin johdolla. Marokkolainen levitti oikealla kaistalla kiitäneelle Casper Terholle, jonka oikean jalan laukaus viuhui selvästi yli maalin.

AC Oulu -vahti Ward oli lahjoittaa Klubille ilmaisen maalipaikan, kun veskarin syöttö napsahti suoraan Boujellabin jalkaan oululaisten rangaistusalueella. Yaghoubi oli kuitenkin jälleen mies paikallaan ja esti laukauksen syntymisen.

Parin kymmenen minuutin jälkeen ottelussa nähtiin noin vartin mittainen seesteisempi vaihe, jonka aikana peliväline pyöri keskialueella, eikä edes puolittaisia maalipaikkoja nähty kummaltakaan joukkueelta.

AC Oulu loi ensimmäisen maalipaikkansa 38. minuutilla, kun Magnus Breitenmoser nousi korkeimmalle Klubin boksissa. Keskikenttäpelaajan hieman epäpuhdas pusku ei kuitenkaan aiheuttanut vaaraa Jakob Tånnanderin vartioimalle maalille.

Kauden toista Veikkausliiga-otteluaan pelannut Tånnander joutui torjuntatöihin vielä ensimmäisen jakson lisäajalla: Yaghoubin pitkä pallo tavoitti taka-alueelta Michael Lopezin, jonka matalan puskun Klubin ruotsalaisvahti onnistui pysäyttämään.

Nassim Boujellab - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Myös Nassim Boujellab kellotti täydet minuutit Bolt Arenalla.

Heti toisen jakson alkajaisiksi hyvän ottelun pelannut Boujellab riisti pallon uhkarohkeasti pelanneelta Yaghoubilta Oulun rangaistusalueen tuntumassa. Peliväline päätyi Serrarensille, joka eteni boksiin ja laukoi pallon Klubipäätyyn.

58. minuutilla HJK suoritti triplavaihdon: Serrarens, Atom sekä Terho jättivät kentän, ja heidän tilalleen tulivat Bojan Radulovic, Santeri Hostikka sekä Murilo.

Vaihdot piristivät Klubin hyökkäyspelaamista, ja Radulovic pääsi yrittämään maalintekoa lähes välittömästi. Serbialaisen laukaus päätyi kuitenkin hankalan kimmokkeen kautta sivuverkkoon.

HJK oli äärimmäisen lähellä johtomaalia 63. minuutilla, kun Hostikka eteni vaarallisesti boksiin oululaisten huolimattoman pelaamisen jälkeen. Hyökkääjä jäi peippailemaan hieman liian pitkäksi aikaa, ja Ward torjui kesyksi jääneen tuikkauksen. Radulovic pääsi laukomaan paluupallon kohti tyhjää AC Oulu -maalia, mutta entinen HJK-kippari Rafinha siivosi pelivälineen maaliviivalta.

Radulovic aiheutti jatkuvasti päänvaivaa vierasjoukkueen puolustukselle. 65. minuutilla edellisen tilanteen pelastanut Rafinha repi läpiajossa olleen serbihyökkääjän nurin, mutta ottelun erotuomari Joni Hyytiä ei nähnyt tilannetta rikkeen arvoiseksi.

Seuraavalla minuutilla vahvasti sisään tullut Murilo raivasi tiensä vapaaksi vasemmalla kaistalla ja pelasi takaviistoon Radulovicille. Ward veti kuitenkin jälleen pidemmän korren.

Täysin vailla tilanteita pelannut AC Oulu sai oman mahdollisuutensa, kun 70 minuuttia täyttyi. Onni Suutari katkaisi HJK:n poikittaissyötön noin 30 metrissä ja laukoi vihaisesti kohti oikeaa alanurkkaa, mutta Tånnander venyi upeaan torjuntaan.

Laukausta seuranneesta kulmapotkusta pallo päätyi HJK:n rangaistusalueen vasemmalle reunalle Breitenmoserille. Sveitsiläinen pyrki ohi Radulovicista ja kaatui kevyesti liukkaan Bolt Arenan tekonurmen pintaan. Hetken epäröinnin jälkeen Hyytiä päätti kuitenkin viedä pallon yhteentoista metriin ja ajaa Radulovicin ulos kentältä toisen keltaisen kortin myötä.

Bojan Radulovic - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Bojan Radulovic vaihtoi pari sanaa ottelun erotuomari Joni Hyytiän kanssa.

Maanantaina Cup-ottelussa neljä rankkaria torjunut Tånnander oli hyvin mukana Lopezin laukauksessa, mutta argentiinalaisen komea laukaus oli liian korkea HJK-vahdin torjuttavaksi.

77. minuutilla HJK:n päävalmentaja Toni Koskela reagoi Oulun johtomaaliin ja Radulovicin punaiseen korttiin vaihtamalla sisään Manuel Marticin sekä Pyry Soirin. Kentän jättivät Browne ja Matti Peltola, joka pelasi kauden ensimmäisen Veikkausliiga-ottelunsa.

Murilo löysi ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana poikkeuksellisesti hyökkääjänä pelanneen Marticin pariinkin otteeseen, mutta itävaltalaisen viimeiset ratkaisut eivät olleet tarpeeksi kliinisiä: Ward torjui upeasti itävaltalaisen yritykset lähietäisyydeltä.

Manuel Martic - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Manuel Martic harmitteli hukattuja maalipaikkoja.

Klubi sai vielä yhden tuhannen taalan paikan heti lisäajan käynnistyttyä: Murilon pallo tavoitti Marticin, joka kesytti pelivälineen ja tiputti sen Hostikalle. Laitahyökkääjä pelasi oikean jalkansa vapaaksi ja laukoi kohti vierasjoukkueen maalia noin kuudesta metristä, mutta Ward selvitti tilanteen jälleen.

Matti Peltola pelasi kauden ensimmäisen Veikkausliiga-ottelunsa. Katso videolta Matin kommentit matsin jälkeen.

HJK vs AC Oulu 01 (00)

73′ Michael Lopez 0–1 rp.

HJK:n kokoonpano: Jakob Tånnander – Joona Toivio, Arttu Hoskonen, Jukka Raitala – Casper Terho (58’ Murilo), Atom (58’ Santeri Hostikka), Matti Peltola (77’ Manuel Martic), David Browne (77’ Pyry Soiri) – Johannes Yli-Kokko, Nassim Boujellab, Fabian Serrarens (58’ Bojan Radulovic)

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.