Daavid vastaan Goljat – HJK haastaa torstaina AS Roman

Vastassa yli 20 maajoukkuepelaajaa – Toni Koskela: ”Meidän täytyy sopeutua kotiyleisöön, vauhtiin ja prässiin.”

Lucas Lingman, Nassim Boujellab - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Joukkue saapui hotellille hyväntuulisena. Kuvassa Lucas Lingman ja Nassim Boujellab. Taaempana kurkistelee Santeri Väänänen.

AS Roma vs HJK
To 15.9.2022 klo 22:00
UEFA Europa League – Stadio Olimpico

HJK:lla on torstaina edessään massiivinen haaste, kun Eurooppa-liigan lohkovaiheen toisessa ottelussa vastassa on jättiläinen Italiasta – legendaarisen José Mourinhon valmentama AS Roma. Klubi aloitti Eurooppa-liigan taipaleensa viime viikolla pelillisesti hyvin, vaikka lopulta Real Betis veikin pisteet pienten marginaalien pelissä 2–0-vierasvoitolla. Myös AS Roma hävisi hieman yllättäen ensimmäisen lohkovaiheen ottelunsa, kun bulgarialainen Lugodorets yllätti roomalaiset kotonaan maalein 2–1.

Molemmat joukkueet pelasivat tuttuun tapaan viikonloppuna kansallista sarjaansa, ja sekä HJK että Roma kartuttivat pistesaldoaan 2–1-vierasvoitoilla: Klubi päihitti Veikkausliigan runkosarjan päätöskierroksen kärkikamppailussa FC Hongan, ja roomalaiset kaatoivat Serie A:n tyvipään Empolin.

AS Roman kotistadion, noin 60 000-paikkainen Stadio Olimpico, tulee olemaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä loppuunmyyty. HJK joutuu – tai pääsee – pelaamaan historiansa suurimman yleisön edessä, ja päävalmentaja Toni Koskela odottaakin kovaa alkua.

– Jälleen huikea matsi tiedossa täyteen myydyllä Stadio Olimpicolla. Ottelu tulee varmasti olemaan erilainen kuin viime viikolla (Real Betis -kotipeli) – eurokilpailuissa vieraskentällä pelaaminen on aina hyvin erilaista muutamaa seuraa lukuun ottamatta. Roman ensimmäinen tulos oli varmasti heille suuri pettymys, joten sitä suuremmalla syyllä ottelun alku tulee luultavasti olemaan todella kova. Meidän täytyy sopeutua kotiyleisöön, vauhtiin ja prässiin. Vaikka pelaammekin nyt vieraissa, pystymme toivottavasti viemään ensimmäisestä lohkopelistä onnistumisia sekä itseluottamusta huomiseen.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Toni Koskela

HJK:n ryhmä Roomassa: Conor Hazard, Jakob Tånnander, Matias Niemelä, Jukka Raitala, Arttu Hoskonen, Miro Tenho, Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Aapo Halme, Matti Peltola, David Browne, Pyry Soiri, Murilo, Lucas Lingman, Santeri Väänänen, Atom, Perparim Hetemaj, Santeri Hostikka, Nassim Boujellab, Anthony Olusanya, Malik, Johannes Yli-Kokko, Casper Terho.

Helsinkiin jääneistä, loukkaantumisista kärsineistä pelaajista Manuel Martic, Fabian Serrarens ja Janne Saksela vetivät tiistaina ensimmäiset täysipainoiset harjoituksensa eli koko kolmikko palaa vähitellen kohti pelikuntoa. Lisäksi Bojan Radulovic on loukkaantuneena.

HJK saa tuekseen Roomaan yli 200-henkisen kannattajajoukon. Kotimaahan jääville kannattajille puolestaan järjestetään jo perinteiseen tapaan kisakatsomo Bolt Arenan KLB 1 -ravintolassa.

Paulus Arajuuri - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Paulus Arajuuri

AS Roman kausi 2022–23
4–1–2, maaliero 9–8

AS Roman kauden aloitus ei ole ollut kaikista lennokkain. Joukkue voitti ensimmäisistä neljästä sarjapelistään kolme ja pelasi tasan Juventuksen kanssa, mutta vastustajat olivat häntäpään joukkueita: Salernitana (viime kauden 17.), Monza (sarjanousija) ja Cremonense (sarjanousija).

Tappioton jakso päättyi tylysti, kun Udinese löylytti AS Romaa kotikentällään lukemin 4–0, ja muutamaa päivää myöhemmin myös Ludogorets osoittautui liian haastavaksi vastustajaksi roomalaisille. AS Roma palasi kuitenkin voittojen teille viikonloppuna 2–1-vierasvoitolla Empolista.

Matti Peltola - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Matti Peltola

Maalintekijät ja syöttäjät

AS Roma ei ole maaleilla mässäilyt, kun seitsemässä ottelussa verkko on heilunut ainoastaan yhdeksän kertaa. Tehokkaimpana pelaajana on häärinyt Paulo Dybala, joka on tehnyt kolme maalia. Tammy Abraham on viimeistellyt kahdesti, ja yhden maalin miehiä on neljä kappaletta: Chris Smalling, Roger Ibañez, Bryan Cristante ja Ludogoretsia vastaan onnistunut Eldor Shomurodov.

Eniten maalisyöttöjä on tarjoillut joukkueen kapteeni, 26-vuotias Lorenzo Pellegrini. Roomalaisseuran oma kasvatti on syöttänyt kaksi maalia Serie A:ssa ja yhden Eurooppa-liigassa. Dybala on tarjoillut joukkuetovereilleen kaksi osumaa, ja lisäksi Abrahamilla on yksi syöttöpiste tilillään.

Maajoukkuepelaajat

AS Roman kohdalla olisi helpompaa luetella ne pelaajat, jotka eivät pelaa tai ole pelanneet maansa maajoukkueessa: roomalaisryhmän 28 pelaajasta ainoastaan neljällä ei ole maajoukkuekokemusta. Jo aiemmin mainittujen pelaajien lisäksi meritoituneimpia maajoukkuepelaajia ovat Portugalin pitkäaikainen ykkösvahti Rui Patrício, italialainen kärkipelaaja Andrea Belotti sekä hollantilainen Georginio Wijnaldum, joka on loukkaantumisen vuoksi sivussa HJK-ottelusta. Mainitsemisen arvoinen on myös Leonardo Spinazzola, joka ihastutti Italian EM-kultaa voittaneessa ryhmässä.

Pyry Soiri - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Pyry Soiri

Kesän siirtoikkuna

Roomalaisseuran ovet ovat käyneet molempiin suuntiin kesän aikana, mutta joukkue on uudistunut hyvin maltillisesti. Käytännössä ainoat vähänkään suuremmassa roolissa pelanneet lähtijät olivat Inter Milaniin vaihtanut Henrik Mkhitaryan sekä Marseilleen siirtynyt Jordan Veretout.

AS Roma teki useamman nimekkään hankinnan, jotka eivät kuluttaneet seuran siirtokassaa: Dybala, Belotti, Wijnaldum sekä Nemanja Matic liittyivät kaikki roomalaisseuraan ilmaissiirroilla. Seitsemällä miljoonalla eurolla ranskalaisesta Lillestä ostettu laitapuolustaja Zeki Celik oli ainoa pelaaja, josta AS Roma maksoi siirtokorvauksen.