Derbyssä maalijuhlat – Lopputulos kuitenkin katkera

Koskela: ”Oli varsin erikoinen ottelu, jossa tulos oli pelitapahtumiin nähden erikoinen.”

Tim Väyrynen tuulettaa tasoitusmaalia. Katso kooste ottelusta!

HIFK vs HJK 4-3

Kauden ensimmäinen Stadin Derby pelattiin torstaina, kun HJK ja HIFK iskivät yhteen Bolt Arenalla. Sarjan kärjessä porskuttavalla Klubilla oli tähtäimessä jo viides perättäinen voitto.

HJK:lla nähtiin totutusta hieman eronnut avauskokoonpano. Loukkaantumiset ja maajoukkuekomennukset verottivat joukkuetta ja Klubi lähtikin otteluun Ivan Ostojićin, Valtteri Morenin ja paluumuuttaja Markus Halstin muodostamalla kolmen topparin linjalla. Keskikentällä puolestaan nähtiin ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa nuori Pyry Hannola.

Markus Halsti - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Markus Halsti

Ottelu lähti Klubin kannalta erinomaisesti käyntiin ja sinivalkoiset loivat jo ensimmäisen minuutin aikana hirvittävän paineen HIFK:n maalinedustalle. HIFK-vahti Arnold Origi kuitenkin onnistui estämään niin David Brownen kuin Halstinkin maalintekoyritykset.

HJK:n alun selvästä hallinnasta huolimatta kotijoukkue HIFK siirtyi johtoon. HIFK loi ensimmäisen hyökkäyksensä vasenta laitaa pitkin. Keskitys pomppi HJK:n boksissa lopulta Sakari Tukiaiselle, joka puski pallon tarkasti ohi Hugo Kedon.

Käynnissä oli vasta ottelun 18. peliminuutti, kun HIFK tuplasi johtonsa. Joel Mattsson karkasi Klubi-puolustukselta kuin varkain ja sijoitti pallon tarkasti maalin alanurkkaan.

Shokkihoidon jälkeen HJK sisuuntui ja pelin painopiste päätyi jälleen HIFK:n alueelle. 24. minuutilla Klubi sai vapaapotkun erinomaisesta paikasta aivan boksin reunalta. Pallon taakse asettunut Atom laukoi komean kavennusosuman kierteisellä pallolla etunurkkaan. Osuma oli japanilaiselle kauden toinen.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka

Maali-iloittelu jatkui vajaan puolen tunnin kohdalla, mutta jälleen HJK:n kannalta ikävällä tavalla. HIFK:lle tuomittiin rangaistuspotku pallontavoittelutilanteen myötä ja Moshtagh Yaghoubi upotti pallon varmasti ohi oikein aavistaneen Kedon.

Ensimmäisen nelivitosen kova tempo pysyi loppuun saakka ja tauolle siirryttiin HIFK:n 3-1 johdossa. Loppua kohden HJK loi tukun tekopaikkoja, mutta kavennusta ei syntynyt ennen taukoa.

Ensiksi Origi torjui Roope Riskin yrityksen, sen jälkeen Hannolan kovan vedon. Hannola pääsi vielä kertaalleen erinomaiseen tekopaikkaan pilkun kohdalta, mutta veto kilpistyi HIFK-puolustukseen.

Pallonhallinta oli selvästi HJK:n hallinnassa läpi avausjakson, mutta HIFK oli tappavan tehokas paikoissaan.

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Roope Riski

Toni Koskela reagoi tappioasemaan tekemällä tauolla peräti neljä vaihtoa. Kentän jättivät Halsti, Hannola, Luis Murillo, sekä Browne. Tuoreita jalkoja kentällä toivat Daniel O’Shaughnessy, Rasmus Schüller, Lucas Lingman ja Tim Väyrynen.

HJK aloitti toisen jakson raivoisasti. Klubi hyökkäsi kerta toisensa jälkeen ja HIFK joutui puolustuskannalle. Viiden minuutin pelin jälkeen Riku Riskille avautui tekopaikka Nikolai Alhon erinomaisesta keskityksestä, mutta Riskin suora laukaus painui sivuverkkoon.

Seuraavasta paikasta Klubi sai kaipaamansa nopean kavennuksen. O’Shaughnessy lähetti vasemmalta laidalta millintarkan keskityksen ja takatolpalle täysin vapaasti hiipinyt Roope Riski puski pallon tarkasti maaliin.

Roope Riski

Peli jatkui Klubin hallinnassa ja erityisesti vasemmalta laidalta vyöryneet hyökkäykset olivat myrkkyä HIFK-puolustukselle. HIFK:n koko pakka olikin pakotettu laskemaan todella matalalle HJK:n hallitessa palloa. Hyökkäykset tuottivat Klubille kulmapotkuja kuin liukuhihnalta, mutta Origi oli viimeisenä lukkona HIFK:n maalilla.

Reilun tunnin kohdalla Klubin toisen maalin tehtaillut kaksikko oli lähellä rakentaa tasoituksen. O’Shaughnessyn keskitys tavoitti jälleen Roope Riskin, jonka vaikeasta asennosta lähtenyt jatko painui kuitenkin karvaasti maalin yli.

Vartti ennen loppua oli Riku Riskin vuoro kokeilla, mutta Origi liimasi varmuudella boksin sisältä lähteneen vedon. Heti perään nähtiin viimeinen vaihto, kun Atom teki tilaa Eetu Vertaiselle.

Ottelua oli reilu kymmenen minuuttia jäljellä, kun Ostojićia rikottiin Klubin kulmapotkun jälkitilanteesta. Pallo vietiin pilkulle ja laukomaan asettui Väyrynen. Vaihdosta sisään tullut hyökkääjä ei tilanteessa epäröinyt, vaan painoi pallon varmuudella verkon perukoille tuoden HJK:n tasoihin.

Roope Riskille avautui viisi minuuttia myöhemmin erinomainen tekopaikka viedä HJK ensimmäistä kertaa johtoon, mutta oikea-aikaisesti vastaan tullut Origi torjui Riskin läpiajon.

Koko toisen jakson täysin puolustusasemissa ollut HIFK sai vain pari minuuttia ennen täyttä aikaa vaarallisesta paikasta vapaapotkun. Pallo kimposi maalinedustalta kohti takatolppaa, jossa vapaana ollut Mattsson onnistui jatkamaan pelivälineen verkon perukoille, siirtäen HIFK:n jälleen johtoon.

Vaikka HJK haki vimmatusti maalia aina loppuun saakka jäi kiri lopulta piippuun ja voitto kirjattiin HIFK:lle 4-3. Kauden toisesta tappiosta huolimatta HJK jatkaa Veikkausliigan kärjessä kaksi pistettä KuPSin edellä.

– Oli varsin erikoinen ottelu, jossa tulos oli pelitapahtumiin nähden erikoinen, totesi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeen.

– Pelimme oli  hyvää ensimmäisellä puoliajallakin, mutta maalit muuttavat aina pelin luonnetta. IFK sai kolmesta hyökkäyksestä kolme maalia, jotka tietysti olisimme voineet paremminkin puolustaa, vaikka mukana oli myös sattumaa, ja alun jälkeen emme luoneet niin paljon hyviä tilanteita.

– Toisella puoliajalla olimme täysin ylivoimaisia ja loimme maalipaikkoja enemmän kuin kahden käden sormet riittää laskemaan. Tasoitusmaalin jälkeen meillä vähän karkasi maltti ja syöttöjen pituudet kasvoivat liikaa. Niistä ja parista vaparista IFK sai painetta pois omasta boksistaan, ja toisesta lopulta sitten voittomaalin.

– Lähtökohdat otteluun olivat hieman erityiset ja kokoonpanon kasaamisessa oli harvinaisen paljon liikkuvia osia, koska niin monen pelaajan osalta oli 90 minuutin pelaaminen oli mahdotonta. Joka tapauksessa, vaikka tulos ei meitä tänään miellytä, niin olen ylpeä pelaajista sekä esityksen että työmoraalin puolesta. Välillä futis on tällaista ja nyt katseet siirretään eteenpäin kohti sunnuntaita, päättää Koskela.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Toni Koskela

HIFK vs HJK 4-3 (3-1)

13′ Tukiainen 1-0
18′ Mattsson 2-0
24′ Atom 2-1
29′ Yaghoubi 3-1 rp
52′ Riski Ro 3-2
80′ Väyrynen 3-3 rp
89′ Auvinen 4-3

HJK:n kokoonpano: Keto – Murillo (46. O’Shaughnessy), Ostojić, Halsti (46. Schüller), Moren, Alho – Atom (77. Vertainen), Hannola (46. Lingman) – Browne (46. Väyrynen), Ro Riski, Ri Riski

HJK pelaa seuraavan kerran jo sunnuntaina 13.9., kun Klubi matkaa Tampereelle Ilveksen vieraaksi. Ottelu alkaa kello 18:30.