Historiaa: HJK Suomen Cupissa

HJK Suomen Cupissa

SUOMEN CUPIN VOITOT:

11

SUOMEN CUPIN FINAALEJA:

16

MARATONTAULUKOSSA:

2

VIIMEISIN MESTARUUS:

2011

Hakan takana:

HJK on suomalaisen jalkapallohistorian menestynein joukkue pääsarjatasolla ja europeleissä, mutta yksi paalu on vielä kiivettävänä. FC Haka on 12 mestaruudellaan vieläkin yhden Cup-kannun Klubia edellä. Tänä vuonna HJK:lla on mahdollisuus kuroa ero umpeen. Makeaksi saavutuksen tekisi erityisesti, että itse Haka kaatui puolivälierissä 3-0 -voitolla Valkeakoskella vappuna.

Ennätyksestä kiistelevä kaksikko on kohdannut finaalissa kerran. Silloin ottelu meni rangaistuspotkuille, joissa maaleja ei meinannut syntyä millään. Ensimmäisen viiden laukojan aikana molemmat joukkueet onnistuivat vain kertaalleen. Haka vei ottelun nimiinsä lopulta Mixu Paatelaisen onnistuttua omassa pilkussaan.

Ensimmäinen:

Ensi kertaa HJK nappasi Suomen Cupin voiton vuonna 1966. Kipeästi kahdesti peräkkäin Mestaruussarjassa toiseksi jäänyt joukkue sai finaalissa vastaan Arto Tolsan tähdittämän KTP:n. Ottelu pelattiin lokakuun lopussa hyytävän kylmässä Olympiastadionilla yli 7000 ihmisen edessä.

Klubi oli valmistautunut vieraita paremmin jäiseen kenttään ja Kai Pahlmanin neljä osumaa kamppasivat vastustajan nurmeen. HJK pyöritteli lopulta 6-1 -voiton. Klubin muista maaleista vastasivat Raimo Pajo ja Pekka Talaslahti, kotkalaisten osuman viimeisteli Arto Tolsa.

Viimeisin:

Klubin edellinen Suomen Cupin voitto tuli ikimuistoisella tavalla. Kauden 2011 ennätyksiä rikkonut mestarijoukkue sai finaalissa Sonera Stadiumilla vastaansa KuPSin. Varsinaisella peliajalla maaleja ei nähty ja siirryttiin jatkoajalle. Kuparisen rikkomiseen vaadittaisiin jotain erikoista.

Kellon kääntyessä vääjäämättä kohti rangaistuspotkuja pitkä avaus löytää puolustuslinjassa painivan Berat Sadikin. Sadik pudottaa pallon päällään alas, Jari Litmaselle. Litmanen nostaa pallon reidellään sopivalle korkeudelle ja pyssyttää pelivälineen komeassa kaaressa takanurkkaan. Ottelu päättyi lopulta 2-1 ja Klubi pääsi juhlimaan mestaruutta kotiyleisönsä edessä.

Oi Stadi:

Suomen Cupin finaali on perinteisesti pelattu Helsingissä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Klubille menestyksekkäin areena on ollut nykyinen kotistadion Sonera Stadium, jossa voittoa on juhlittu viidesti (2000, 2003, 2006, 2008, 2011). Olympiastadionilla HJK on nostellut kannua neljästi (1966, 1984, 1996, 1998), Töölön Pallokentällä kerran (1981) ja kerran Porin Stadionilla (1993).

 

Suomen Cupin välierä IFK Mariehamn – HJK lauantaina 16.8. kello 19.00 Wiklöf Holding Arenalla Maarianhaminassa.