Klubi voitti FC Lahden kauden avauksessa vakuuttavasti 4-0.

Lahti vs HJK 1.7.2020. Photo: © Jussi Eskola

FC Lahti vs HJK 0-4 (0-2)

Kauan odotettu Veikkausliigan avausottelu nähtiin keskiviikkona, kun HJK matkasi FC Lahden vieraaksi.

HJK:n avauksessa ei yllätyksiä Lahdessa nähty. Suomen Cupin kamppailussa TPS:n vieraana tällin saanut Nikolai Alhokin oli taas pelikunnossa, ja kapteeni avasi tutulla paikalla puolustuslinjan oikealla laidalla.

Ottelu lähti käyntiin sateisella Lahden stadionilla Klubin kannalta hankalasti. Lahti onnistui luomaan pari hyökkäystä, kun taas helsinkiläisten pelinavaus yski. Luis Murillo joutui katselemaan keltaista korttia jo neljännellä peliminuutilla kolumbialaisen katkaistua Lahden vastahyökkäyksen.

Luis Murillo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Luis Murillo

Ensimmäisen kympin jälkeen HJK sai pelinsä käyntiin. Klubi kierrätti palloa maltilla pelaajalta toiselle, mutta tilaisuuden tullen pitkillä palloilla tavoiteltiin Tim Väyrystä ja Riku Riskiä. Noin 20. minuutilla helsinkiläisille siunaantui vapaapotkusta pelin toistaiseksi paras paikka, mutta Lucas Lingmanin veto kiersi niukasti ohi yläkulmasta.

Ottelua oli takana reilut puoli tuntia kun Klubi sai laadukkaan pyörityksen Lahden päätyyn. Atom nosti pallon vasemmalta laidalta boksiin, josta peliväline kimposi aivan rangaistusalueen reunalle. Tilanteeseen rynni vauhdilla Rasmus Schüller, jonka suora laukaus ilmasta painui tarkasti Lahden maaliin ohi Patrick Rakovskyn.

HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
HJK juhlii Rasmus Schüllerin laukomaa kauden avausosumaa.

Klubi ei kauaa aikaillut toisen maalin kanssa, vaan Lingman tuplasi vieraiden johdon vain muutama minuutti avausosuman jälkeen. Lingman nousi itse pallon kanssa vetopaikkaan, mutta veto kimposi pelaajamuurista takatolpalle. Paikalla yksin ollut Väyrynen puski irtopallon tolppaan, josta pallo tuli maalinedustalle aivan vapaaseen paikkaan liikkeensä jatkaneelle Lingmanille, jolla oli helppo työ viimeistellä.

Enempää maaleja ei avausjaksolla nähty ja tauolle siirryttiin HJK:n 2-0 johdossa. Avausjakso oli Klubille ajoittain hankala, ja erityisesti syötöt olivat ottelun alussa melko osoitteettomia. Hiljalleen HJK kuitenkin otti kuskin paikan pelistä itselleen, eikä Lahdella ollut avausjaksolla todellisia tekopaikkoja.

Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Lucas Lingman

Toinen nelivitonen lähti tunnustellen käyntiin, eikä peli ollut kummankaan hallinnassa. Viiden minuutin pelin jälkeen HJK oli kuitenkin lähellä lisätä johtoaan, mutta Lahden maalivahti Rakovsky esti erinomaisella torjunnalla Väyrysen läheltä tulleen laukauksen.

Hiljalleen pelin painopiste siirtyi jälleen Lahden päätyyn ja HJK loi laitojen kautta vaarallisia keskityspaikkoja. Lahtelaisten matalalla ollut puolustus selvitti kuitenkin keskitykset kunniakkaasti.

Noin tunnin kohdalla Klubi suoritti ensimmäiset vaihtonsa, kun Santeri Väänänen ja Roope Riski korvasivat Ferhan Hasanin, sekä Väyrysen kentällä.

Vain muutama minuutti vaihtojen jälkeen HJK kasvatti johtonsa jo kolmeen maaliin. Klubi lähti nopeasti liikkeelle omalta alueeltaan, ja pallo pelattiin Atomille vasempaan laitaan. Japanilainen jatkoi hyvän taustajuoksun tehneelle Murillolle, jonka keskitys maalinedustalle kimposi lahtelaisten puolustajasta verkon perukoille.

Seuraavaksi oli Atomin vuoro kokeilla maalintekoa itse, mutta Rakovsky venyi hyvään torjuntaan ja liimasi alakulmaan suutautuneen vedon varmasti syliinsä.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka

Ottelun edetessä viimeistä kymppiä kohden pääsi Lahtikin jälleen paremmin peliin mukaan ja HJK joutui puolustuskannalle. HJK-vahti Antonio Reguero joutui ensimmäistä kertaa venymään parhaimpaansa, kun espanjalainen syöksyi erinomaiseen torjuntaan alakulmaan suuntautuneen puskupallon tielle.

Kauaa ei Lahti kuitenkaan ehtinyt nauttimaan hyökkäyspelistä, ennen kuin HJK iski jälleen. 78. minuutilla Klubi lähti nopeasti hyökkäykseen, ja pallo pelattiin Lingmanille vauhtiin. Aivan rangaistusalueen rajalla Lingman tarjoili läpisyötön Roope Riskille, joka sijoitti pallon millintarkasti tolpan kautta maaliin ohi vastaan tulleen Rakovskyn.

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Roope Riski

Välittömästi maalin jälkeen Lingman ja Riku Riski otettiin vaihtoon, ja kentälle tulivat Joonas Vahtera, sekä David Browne. Pian perässä seurasi viimeinen vaihto, kun Henri Toivomäki korvasi Murillon kentällä.

Enempää maaleja ei Lahdessa nähty ja näin HJK avasi kautensa loistavasti 4-0 voitolla. Ottelun alkua lukuunottamatta Klubi oli selvästi hallitsevampi osapuoli, eikä isännille siunaantunut juurikaan tekopaikkoja. Väkevän hyökkäyspelin lisäksi HJK:n tiivis puolustuspeli toimi Daniel O’Shaughnessyn ja Miro Tenhon johdolla erinomaisesti.

HJK pelaa seuraavan kerran keskiviikkona 8.7., kun ensimmäiseen kotiotteluun Bolt Arenalle vieraaksi tulee sarjanousija Haka. Ottelu alkaa kello 18:30.

HJK:n kokoonpano: Reguero – Murillo (84. Toivomäki), O’Shaughnessy, Tenho, Alho – Hasani (61. Väänänen), Schüller, Lingman (78. Vahtera) – Atom, Väyrynen (61. Ro Riski), Ri Riski (78. Browne)

34′ Schüller 0-1
36′ Lingman 0-2
64′ Jäntti (om) 0-3
78′ Riski Ro 0-4