HJK voitti kauden ensimmäisen derbyn ja siirtyi lohkonsa kärkipaikalle.

Bojan Radulović - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Bojan Radulovićin maalijyvä oli kohdallaan debyytissään HJK:n paidassa.

HIFK vs HJK 1–3

HJK otti kauden ensimmäisen päänahan Helsingin paikalliskamppailussa, kun Liigacupin A-lohkon ottelu päättyi vierasjoukkueena pelanneen HJK:n 3–1-voittoon. Voiton ansiosta Klubi nousi huipputasaisen lohkonsa kärkipaikalle maalieron turvin. Lohkon kaikki neljä joukkuetta ovat pelanneet nyt kaksi ottelua, ja jokaisen joukkueen pistesaldo näyttää kolmea.

Liigacup jatkuu HJK:n osalta jo tulevana lauantaina 19. helmikuuta, kun FC Inter saapuu Klubin vieraaksi Talin halliin. Varmista paikkasi lohkon ratkaisuotteluun tästä »

– Aloitimme vahvasti. Ottelu oli todella yksipuolinen, vaikka toki punainen kortti osaltaan siihen vaikuttikin. Todennäköisesti pelin luonne olisi kuitenkin ollut samanlainen, vaikka sitä (punaista korttia) ei olisikaan tullut. Loimme ison määrän maalipaikkoja ja olisimme voineet tehdä jokusen maalin enemmänkin, kuvailee HJK:n päävalmentaja Toni Koskela voitokasta ottelua.

– Toisella jaksolla olisimme tietysti mielellämme pitäneet nollapelin, mutta on aina hyvä, että ottelusta jää parantamisen varaa. Esityksemme oli kaikin puolin vahva ja dominoiva, eikä HIFK käynyt montaa kertaa meidän kenttäpuoliskollamme – ei ennen ulosajoa, eikä sen jälkeen.

Fabian Serrarens - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Fabian Serrarens oli vaarallinen HJK:n hyökkäyksessä.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun alku oli molempien joukkueiden osalta hyvinkin tunnusteleva – Klubi hallitsi palloa, mutta ei päässyt etenemään tarpeeksi vaarallisesti. HIFK sen sijaan vetäytyi syvälle omalle alueelleen ja tyytyi prässäämään vain satunnaisesti Jusif Alin johdolla.

Klubilla oli alkuun vaikeuksia löytää tiloja HIFK:n tiiviistä puolustuksesta. Ensimmäinen puolittainen paikka rakentui Fabian Serrarensille, jonka laukaus kimposi HIFK-puolustuksesta maalivahti Martti Puolakaisen ulottuville. Vain hetkeä myöhemmin HJK sai luotua todellisen vaaran paikan HIFK:n maalille, kun Miro Tenhon pitkä pallo napsahti täydellisesti Kevin Kouassivi-Benissanin jalkaan. Laitapelaajan laukaus kuitenkin torjuttiin.

Ensimmäisen vartin aikana HIFK ei päässyt kiinni palloon juuri ollenkaan, kun Klubi rakenteli omia hyökkäyksiään pitkillä syöttöketjuilla. Klubi haki nopeilla kombinaatioilla uutta kärkeään, Bojan Radulovićia, mutta ajoitukset eivät osuneet aivan kohdilleen.

Ottelun 16. minuutilla Klubin hallinta palkittiin, kun kulmapotkun jälkitilanteesta debyyttiotteluaan Klubi-paidassa pelannut Radulović siirsi sinivalkoiset johtoon. HIFK-puolustus pääsi ensimmäisenä väliin Pyry Hannolan antamaan palloon, mutta peliväline päätyi David Brownelle. Puolakainen onnistui torjumaan vielä papuauusiguinealaisen laukauksen, mutta Radulović oli kärppänä paikalla ja niittasi paluupallon verkon perukoille.

Klubin johto-osuman jälkeen HIFK sai hetkeksi pelin juonesta kiinni, ja joukkueen ensimmäinen pidempi pallonhallintajakso tuottikin tulokseksi kulmapotkun. HIFK:n Daan Klinkenberg pääsi puskemaan, mutta pallo painui selvästi yli Jakob Tånnanderin vartioiman maalin.

Klubi nappasi nopeasti pelin hallinnan takaisin itselleen. Hyvällä pelipäällä ollut Hannola haki oivaltavilla pystysyötöillään sinivalkoisten hyökkäysosastoa, mutta sinivalkoiset eivät onnistuneet luomaan uhkaa HIFK:n maalille.

Muutaman minuutin mittainen verkkaisempi jakso päättyi kuin seinään, kun HIFK-kapteeni Ali taklasi todella rumasti – ja tarpeettomasti – HJK:n Brownen keskialueella. Ali oli jäänyt selvästi tilanteessa jälkeen, mutta päätti liukua takaapäin napit edellä Brownen akillesjänteen tienoille. Ottelun erotuomari Mattias Gestranius ei epäröinyt hetkeäkään, vaan nosti Alille suoran punaisen kortin, kun kamppailu oli edennyt 26. minuutille.

Ottelun hallinta siirtyi punaisen kortin myötä yhä vahvemmin vierasjoukkue HJK:lle. Klubi yritti kärsivällisesti löytää tiloja HIFK-puolustuksesta, mutta hyökkäykset päättyivät kulmapotkuihin. Hannola ja Radulović olivat selvästi samalla aaltopituudella, ja keskikenttätaituri löysikin puhkovilla syötöillään serbialaiskärjen useaan otteeseen.

Klubi repi tyylikkäästi HIFK-puolustuksen riekaleiksi ottelun 35. minuutilla: Browne pelasi pystysyötön Johannes Yli-Kokolle, joka jatkoi matalan pallon boksiin. Radulović antoi pallon mennä Serrarensille, joka harhautti vielä HIFK-puolustajan ulos tilanteesta, mutta hyökkääjän vasemman jalan laukaus suuntautui yli maalista.

Klubi painoi pelin voimakkaasti HIFK:n maalille, mutta sekä Brownen että Radulovićin yritykset painuivat niukasti ohi Puolakaisen vartioimasta maalista. Vielä ensimmäisen jakson loppuhetkillä Hannola ja Jair Silva junailivat Klubille ottelun kolmannen kulmapotkun, mutta brasilialaisen laukaus kulman jälkitilanteesta suuntautui kohti HIFK:n maalivahtia.

HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
HJK juhli ottelun avausmaalia.

Toinen puoliaika

HJK suoritti tauolla yhden vaihdon: Roope Riski korvasi mainion ensiesiintymisen tehneen Radulovićin. Riski aloitti oman ottelunsa ryminällä, kun hän pääsi ampumaan Yli-Kokon hankkiman rangaistuspotkun HIFK-vahti Puolakaisen selän taakse ottelun 47. minuutilla. Hetkeä myöhemmin Riski käänsi itsensä vapaaksi puolustajan vartioinnista ja tykitti pallon rangaistusalueen rajalta alakulmaan, mutta tilanne liputettiin paitsioksi.

HJK:n koko ottelun kestänyt ärhäkkä prässipelaaminen kantoi hedelmää, kun Serrarens pääsi väliin HIFK:n puolustuksen syöttöön rangaistusalueen tuntumassa. Puolakainen onnistui kuitenkin torjumaan hollantilaisen kudin kulmaksi. Serrarensille siunaantui uusi tontti lähes välittömästi, kun Kouassivi-Benissan ja Riski petasivat hyökkääjälle paikan. Mukiinmenevän ottelun HIFK:n maalilla pelannut Puolakainen nollasi kuitenkin Serrarensin toistamiseen lyhyen ajan sisään.

Ottelun 59. minuutilla todella vahvan ottelun pelannut Browne eteni pitkän matkan omalla laidallaan ja pelasi pallon Serrarensille. Hollantilainen hassutti Tino Palmaston ulos tilanteesta ja tarjoili nappisyötön maalinedustalle. Riskillä oli helppo työ siirtää pallo maalin perukoille, ja Klubi siirtyi kolmen maalin karkumatkalle.

Pian maalin jälkeen Klubi vaihtoi koko keskikenttäarsenaalinsa pois, kun kentän jättivät Hannola, Jair, Serrarens sekä Yli-Kokko. Heidän tilalleen kirmasivat Casper TerhoAtomManuel Martic ja Santeri Väänänen. Klubi jatkoi vaihtojen jälkeen vasemman laidan hyödyntämistä hyökkäyspelaamisessaan, mutta vaarallisia tilanteita HIFK:n maalille ei syntynyt.

Vajaamiehisenä pelannut HIFK ei päässyt hyökkäämään lähes ollenkaan koko ottelun aikana, ja yksittäiset hyökkäyksenalut tukahtuivat nopeasti, kun hyvin sijoittuneet Klubin pelaajat ottivat ylivoimasta kaiken ilon irti. Klubi onnistui luomaan hyvän paikan hetkeä aiemmin kentälle tulleelle Atomille, mutta japanilaisen laukaus rangaistusalueen rajalta painui niukasti yläriman väärälle puolelle.

Ottelun 74. minuutilla HIFK sai ensimmäisen laukauksensa Klubin maalia kohti. HIFK:n pitkä maalipotku pomppi lopulta oikealle laidalle vaihdosta kentälle tulleelle Didis Lutumba-Pitahille, ja entinen Klubi 04 -pelaaja Didis pelasi matalan pallon rangaistusalueella päivystäneelle Jani Bäckmanille. Niin ikään vaihdosta kentälle tulleen Bäckmanin terävä kuti upposi Tånnanderin selän taakse, ja näin ollen HIFK kavensi ottelun tilanteeksi 1–3.

Maalin jälkeen Klubi vaihtoi molemmat wingbackinsa, kun Miska Ylitolva tuli Kouassivi-Benissanin tilalle, ja Jukka Raitala korvasi vasemmalla laidalla Brownen. Tuoreet laitapelaajat juonivatkin heti hyvän maalipaikan Klubille, kun Ylitolva pääsi kokeilemaan Raitalan oivallisesta keskityksestä. Nuorukaisen volley suuntautui kuitenkin päätyverkkoihin.

Klubi sai ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana vielä yhden pitkäkestoisemman paineen HIFK:n maalille: ensin Terho pelasi Ylitolvan laidalta läpi, ja hetkeä myöhemmin Riski katkoi Puolakaisen syötön boksissa. Klubi sai lyhyen ajan sisään kolme kulmapotkua, ja Terhon kierteiset kulmat löysivät Tenhon sekä Marticin päät. Miesten puskut suuntautuivat kuitenkin päin Puolakaista ja ohi maalista, joten lukemat pysyivät muuttumattomina.

Ottelun viimeisillä minuuteilla HIFK loi vielä toisen puolittaisen paikan Klubin maalille, mutta Ylitolva siivosi pallon takatolpalta väljemmille vesille. Varsinaisen peliajan loppuhetkillä Riski karkasi puolittaiseen läpiajoon HIFK-puolustuksen oltua epätasapainossa, mutta Fortuna Namputu onnistui selvittämään tilanteen.