HJK edelleen tappioitta, nyt kaatui Haka

HJK otti liigakauden kuudennen voittonsa Valkeakoskella, jossa vimmatusti hanttiin pistänyt Haka kaatui 1-2 (0-0). Klubimaaleista vastasivat kentän parhaana palkittu David Browne, ja välittömästi kentälle tulonsa jälkeen osunut Luis Henrique. Hakan kavennuksesta vastasi Henriquen tavoin vaihdosta kentälle päässyt Ishmael Yartey.

Katso video!

Haka vs HJK 1-2

Maalittomalla avauspuolikkaalla Klubi hallitsi peliä, piti palloa ja sai aikaan muutaman hyvän tilanteen, mutta osumat saivat jälleen jäädä tauon tuolle puolen. 11. minuutilla Browne murtautui vasemmalta ja syötti maalin eteen Roope Riskille, jonka jatkon Hakan puolustaja Eero-Matti Auvinen liukui kulmapotkuksi.

24. minuutilla Riskillä oli parikin hyvää paikkaa avata maalihanat. Janne Saksela keskitti kuudentoista alueen kulmalta, mutta Riskin pusku meni etukulmasta ohi. Heti perään Atom vapautti Riskin hyvään maalipaikkaan oikealle. Hyvä veto pysähtyi ensimmäistä liigapeliään pelanneen maalivahti Aatu Hakalan torjuntaan.

Haka sai puolen tunnin kohdalla otteen pelistä ja pallosta. Kotijoukkue sai kaksi kulmaa, joissa molemmissa Klubin puolustus pysyi tilanteen tasalla ja purki varmasti.

Vahvan ottelun pelannut Browne oli alituisena harmina Hakan puolustukselle. Yksi avausjakson parhaista maalipaikoista nähtiin 41. minuutilla. Lucas Lingman chippasi keskeltä pallon puolustajan yli Brownen ulottuville, mutta Hakalan hyvä vastaantulo esti maalin.

Siinä missä Klubi halusi pitää palloa ja vyörytti useimmiten vasemmalta, perustuivat Hakan hyökkäykset suoraviivaisiin vastaiskuihin, mutta HJK:n vahva puolustus sai siivottua tilanteet. Klubin takalinja ehti käytännössä kaikkiin Hakan kulmiin ja keskityksiin ensimmäisenä, eikä Hakalle siunaantunut yhtään todellista maalipaikkaa erikoistilanteista.

19. minuutilla Hakan vastaisku pelattiin vasemmalle. Klubin maalivahti Hugo Keto tuli pitkälle alueeltaan ja liukui pallon sivurajalta ulos Hakan pelaajan jaloista, ja sai katsella keltaista korttia. Tilanteesta tuomitun vaparin Klubin puolustus pääsi purkamaan.

Kumpikaan joukkue ei tehnyt puoliajalla vaihtoja. Toinen jakso alkoi Hakan painostuksella Klubin tyytyessä rakentelemaan rauhassa pyrkien edelleen pallonhallintaan. Kotijoukkueen muutaman minuutin hienoinen painostus käääntyi kuitenkin pian päälaelleen ja Klubi otti erittäin vahvan otteen pelistä.

Browne jatkoi mihin avausjaksolla jäi. Ensin Papua-Uuden Guinean maajoukkuemiehen vahva kuljetus päätyyn ja ja kääntö maalin eteen 51. minuutilla purettiin kulmaksi. Seuraavassa hyökkäyksessä sama mies tarjoili hyvän keskityksen Riskille, mutta Hakan puolustus ehti niukasti väliin. Liekeissä ollut Browne haastoi seuraavalla minuutilla vahvasti puolustuksen ohi ja sijoitti pienestä kulmasta ottelun avausmaalin takanurkkaan.

Klubin peli vapautui maalista entisestään ja se sai aikaan yhä vaarallisempia ja myös monipuolisempia hyökkäyksiä. Tunnin kohdalla Toni Koskela suoritti ensimmäisen vaihtonsa, kun Atom teki tilaa Luis Henriquelle. Jair taisteli keskialueella pallon itselleen ja vapautti pystysyötöllään Henriquen, joka pisti pallon verkkoon, vain pari minuuttia kentälle tulonsa jälkeen.

Hakan toisen jakson alkupuoliskon yritykset Klubin maalin suuntaan olivat ensiminuutteja lukuunottamatta harvassa. Aktiivisesti tauon jälkeen pelannut Hussein Mohamed hassutti Valtteri Morenin, mutta Keto torjui somalialaisen vedon. Reboundista vastapalloon lähtenyt Hakan kuti lähti taivaan tuuliin.

Klubin toisen maalin jälkeen Haka sai turhankin paljon tilaa keskialueella ja se haki ahnaasti tasoitusta. Erityisesti Mohamed nousi toisella jaksolla näkyvämpään rooliin, ja aiheutti toistuvasti harmia HJK:n takalinjoille.

Klubi suoritti 67. minuutilla tuplavaihdon, jossa Kevin Kouassivi-Benissan korvasi Sakselan ja Bubacar tuli Jairin tilalle.

71. minuutilla HJK:n alakerta sekoilee huolimattomuuttaan pallon kanssa. Haka käyttää tilaisuuden hyväkseen ja saa hyvän painostuksen. Henriquen tavoin vaihdosta kentälle tullut Yartey pääsi vetämään 16 metrin rajan päältä vetämään etualanurkkaan, kun pelikellossa täyttyi 72 minuuttia.

Hakan maali lisäsi sähköä kentällä, ja kotijoukkue sai silminnähden uutta uskoa mahdollisuuksiinsa. Vastaiskut tihenevät samalla kun HJK pelasi tilanteet rauhallisesti väljemmille vesille.

Klubin viimeisessä vaihdossa 79. minuutilla Riskit vaihtoivat keskenään paikkaa, Riku sisään ja Roope ulos.

Hakan vastaiskut tihenivät loppua kohden, mutta HJK:n puolustus piti hyökkääjät loitolla kunnon maalipaikoista. 80. peliminuutilla Samuel Chidi keskittää vasemmalta maalille, jossa ei hakalaisia ole.

Kun pelikellossa on 83 minuuttia  Lingman lähettää maalia kohti kiertävän vaparin, jonka Dylan Murnane jatkoi yli maalin. Haka iskee heti takaisin ja Youri Loen vetää 18 metristä kohti taka-alakulmaa, Keto haparoi hieman mutta selvittää tilanteen.

Viime sekunneilla Haka saa vielä kulmapotkun, jonka Loen antaa matalana, mutta Bubacar purkaa etutolpan tuntumasta väljemmille vesille.

Browne palkittiin ansaitusti kentän parhaana, hienon toisen jakson pelannut Muhamed ja kauden kolmannen osumansa tehnyt Luis Henrique pokkasivat ottelun loput Ruutu-tähdet

Hakan hyvästä taistelusta huolimatta kentällä näkyi tasoero. Browne etunenässä Klubi hallitsi pitkään ottelua, mutta isännät olivat lopulta lähempänä tasoitusta mitä Klubi oli ottelun varmuudella sinetöivää kolmatta maalia.

Klubin kapteenina toimineen Miro Tenhon fiilikset ottelun jälkeisessä Ruudun haastattelussa olivat kaksijakoiset:

– Haka otti alussa aika syvältä ja oltiin aika hitaita pallon kanssa eikä oikein päästy rytmiin. Toisen puoliajan alkuun tultiin hyvin, saatiin ne kaksi maalia ja näytti aika hyvältä, mutta ehkä vähän jämähdettiin siihen tulokseen ja ajateltiin että tämä oli tässä näin. Kaveri alkoi painamaan ja tuli tiukka loppu.

Valmentaja Toni Koskela piti kokonaisuuden huomioiden voittoa ansaittuna:

– Pelattiin 65 minuuttia olosuhteet huomioiden suhteellisen hyvin. Valkeakosken kenttä helteellä on hyvin vaikea ja hidas. Nopea ja laadukas pallon liikuttaminen on käytännössä mahdotonta. Silti pääsimme riittävän usein tärkeisiin tiloihin ja loimme maalipaikkoja. Viimeiset 25 minuuttia oli meiltä todella heikkoa ja teimme paljon merkillisiä asioita kentällä.

– Tämä ottelun loppu jää luonnollisesti monella päällimmäisenä mieleen ja on itsestään selvää, että meidän pitää olla jatkossa parempia läpi ottelun.

HJK pelaa ensi viikolla kaksi ottelua. Maanantaina 14.6. on edessä vierailu Maarianhaminassa, ja perjantaina 18.6. Klubin vieraaksi Bolt Arenalle saapuu Ilves.

David Browne - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Rämö
David Browne

FC Haka vs HJK 1-2 (0-0)

53′ Browne 0-1
61′ Luis Henrique 0-2
72′ Yartey 1-2

HJK:n kokoonpano: Keto, Murnane, Moren, Tenho, Saksela (67′ Kouassivi-Benissan), Atom (60′ Luis Henrique), Jair (67′ Bubacar), Lingman, Browne, Riski Ro (79′ Riski Ri), Valencic.