HJK eteni murskaavasti Suomen Cupin finaaliin!

Vauhdikkaassa välieräottelussa Bolt Arenalla Inter jäi jalkoihin maalein 4-0 – Toni Koskela: ”Vahva esitys meiltä.”

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK vs Inter 4-0

HJK kohtasi lauantaina kotonaan Bolt Arenalla Interin Suomen Cupin välierässä. Kamppailu oli uusinta viime vuoden Cup-finaalista, jossa Klubi pääsi nostamaan pyttyä 2-0 voiton myötä.

Filip Valenčič

Vanha viisaus “voittavaa joukkuetta ei vaihdeta” päti Klubin osalta lauantaina, kun kentälle marssi tismalleen sama avauskokoonpano jolla HIFK kaatui viikko sitten Cupin puolivälierässä 3-0 lukemin.

Klubi aloitti väkevästi ja Inter oli ensimmäiset minuutit pakotettuna puolustuskannalle. Ensimmäinen hyvä paikka aukesi Atomille kolmannella minuutilla, mutta japanilaisen veto kimposi Inter-puolustuksesta niukasti maalin ohi.

Yhdeksännellä minuutilla Klubin hyvä alku palkittiin. Inter-puolustus sekoili syötönkatkossa ja pallo tuli kuin varkain Filip Valenčičin ulottuville. Slovenialainen harhautteli vetopaikkaan boksissa ja sijoitti pallon tarkasti vasempaan kulmaan ohi Inter-vahti Aati Marttisen.

HJK jatkoi väkevää rynnistystään ja vain reilun vartin jälkeen isännät tuplasi johtonsa. Inter töpeksi jälleen omassa päässään ja Roope Riski sai pallon ilmaiseksi. Riski levitti pallon vasenta laitaa kohti täysin vapaana olleelle David Brownelle, jolla oli helppo työ siirtää pallo täysin tyhjään verkkoon.

Vain pari minuuttia myöhemmin Riski oli itse lähellä maalintekoa, mutta erinomaisen yksilösuorituksen jälkeen lähtenyt tulinen laukaus painui aivan tolpan vierestä ohi.

Santeri Väänänen ja David Browne

Hiljalleen Interkin pääsi paremmin peliin mukaan ja HJK joutui ensimmäistä kertaa vetäytymään omalle alueelleen. Vieraiden Juho Hyväriselle aukesi laadukas vetopaikka boksin reunalta, mutta viimeistely painui takakulmasta leveäksi.

Interin sauman mentyä Klubi otti jälleen tilanteen haltuunsa. Riskille aukesi erinomainen tekopaikka, mutta maalivahti Marttisen kierrettyään Veikkausliigan hallitsevan maalikuninkaan yritys kilpistyi maaliviivalle heittäytyneeseen Inter-puolustaja Arttu Hoskoseen.

Tauolle siirryttiin lopulta HJK:n 2-0 johdossa, vaikka kotijoukkueella vielä jakson lopulla olikin saumat kaunistella tulosta.

Kokonaisuudessaan avausjakso tarjoili erinomaisen vauhdikasta ja viihdyttävää jalkapalloa. Klubin prässipeli toimi erinomaisesti, josta osoituksena molemmat maaliin johtaneet tilanteet. Interillä oli hetkensä, mutta todellista uhkaa turkulaiset eivät onnistuneet luomaan Hugo Kedon vartioimalle maalille.

Janne Saksela

Takaa-ajajaksi joutunut Inter tuli toiselle jaksolle ryminällä, ja vierailijat onnistuivat luomaan välittömästi painetta Klubin päätyyn.

Inter kuitenkin hukkasi etsikkoaikansa avausjakson tavoin ja HJK otti pallonhallinnan itselleen.

53. minuutilla Klubi käänsi pelin nopeasti keskialueelta ja Valenčič levitti laitaan Brownelle, joka jatkoi pallon maalinedustaa kohti. Paikalle liukunut Inter-pelaaja pysäytti syötön kädellään ja tilanteesta tuomittiin rangaistuspotku. Pilkun taakse asettunut Riski sijoitti pallon varmasti alakulmaan vieden Klubin jo 3-0 johtoon. Osuma oli Riskille jo viides Suomen Cupissa.

Tunnin kohdalla Klubi teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Riku Riski korvasi vasemmalla laidalla erinomaisesti uurastaneen Brownen.

Yksipuolinen näytös jatkui 67. minuutilla, kun Klubi iski jälleen. Valenčič ja Riku Riski pelasivat loistavasti yhteen oikealla laidalla, ja lopulta Atom pääsi nautiskelemaan maalinteosta päästyään nokikkain epäkiitolliseen tilanteeseen joutuneen Marttisen kanssa.

Daniel O’Shaughnessy onnittelee Atom Tanakaa.

Seuraavaksi maalintekoa lähellä oli Lucas Lingman, jonka kaunis vapaapotku kilpistyi kuitenkin tolppaan.

Klubi onnistui kerta toisensa jälkeen ohittamaan Interin repaleisen keskikentän ja käyttämään hyödykseen vieraiden muodon sisältä löytyvät tilat. Vaikka peli repesi toisella jaksolla entistäkin selkeämpiin lukemiin, ei Inter kyennyt luomaan varsinaista kiriä.

Ottelun käännyttyä viimeiselle kympille sai Inter kuitenkin toistaiseksi pelin parhaan paikkansa, mutta Keto venyi fantastiseen torjuntaan Timo Furuholmin yrityksen tiellä.

Roope Riski

Reilu viisi minuuttia ennen täyttä aikaa nähtiin toinen vaihto, kun Joel Untersee tuli Janne Sakselan tilalle oikeaksi pakiksi.

Lopulta Klubilla oli vielä lopussa hyvä paikka lisätä johtoaan, mutta lisämaaleja ei kuitenkaan enää Töölön aurinkoisessa illassa, ja Klubi eteni murskaavin 4-0 lukemin finaaliin, jossa vastaan asettuu KuPS.

Ottelu oli muutamaa hetkeä lukuunottamatta täysin HJK:n hallintaa ja paremmalla viimeistelyllä lukemat olisivat voineet olla jopa tuplasti isommat. Vaikka Klubin railakas hyökkäyspeli varastikin show’n, selvisi Daniel O’Shaughnessyn ja Miro Tenhon johtama puolustuspeli niin ikään puhtain paperein.

– Vahva esitys meiltä. 2-0:ssa annoimme vähän otetta pois, mutta sitten taas paransimme. Löysimme erinomaisesti ne tilat, jotka tänään pitikin, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeen.

– Lisäksi saimme useammalle pelaajalle tänään vuoden ensimmäisen 90-minuuttisen. Tiistaina meillä on kauteen valmistautumisen kannalta seuraava tärkeä peli, kun pelaamme harjoitusottelun AC Oulua vastaan ja saamme lisää tärkeitä peliminuutteja, koska tarvitsemme varmasti laajaa rinkiä kauden otteluruuhkissa.

Toni Koskela ja Riku Riski

HJK vs Inter 4-0 (2-0)

9′ 1-0 Valenčič
16′ 2-0 Browne
53′ 3-0 Ro Riski (rp)
67′ 4-0 Atom

HJK:n kokoonpano: Keto – Murillo, O’Shaughnessy, Tenho, Saksela (84. Saksela) – Atom, Väänänen, Lingman – Browne (60. Ri Riski), Ro Riski, Valenčič

HJK pelaa seuraavan kerran tiistaina 13.4., kun Klubi isännöi harjoitusottelussa AC Oulua. Ottelu alkaa kello 18:00 ja HJK TV näyttää ottelun suorana lähetyksenä.