HJK haki 1–0-voiton myös Vaasan kuivalta kentältä

Klubin rautainen puolustuslinja nollasi jälleen vastustajansa – HJK liigan ainoa joukkue ilman päästettyjä maaleja.

220418 VPS-HJK

VPS vs HJK 0–1

HJK nappasi Pohjanmaalta toistamiseen täydet pisteet, kun joukkue voitti vieraskentällä sarjanousija Vaasan Palloseuran. Klubi on voittanut nyt kaikki kolme otteluaan numeroin 1–0 ja nousi sarjan jaetulle kärkipaikalle Kuopion Palloseuran kanssa. Molemmat joukkueet ovat keränneet kolmesta ottelusta täydet yhdeksän pistettä.

HJK:n valmistautuminen maanantain otteluun ei sujunut optimaalisesti, kun loukkaantumisten lisäksi myös sairastelut ovat vaivanneet joukkuetta.

– Vähän hankala harjoitusviikko takana monien sairastelujen myötä. Nassim (Boujellab) ja Miska (Ylitolva) olivat siksi tänään kokonaan sivussa, ja myös Cassu (Casper Terho) oli viime viikolla pitkään kipeänä, minkä vuoksi hän ei tietenkään pystynyt pelaamaan isoja minuutteja, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Nihkeän ensimmäisen puoliajan jälkeen HJK siirtyi selkeästi kuskin paikalle ja loi tukun laadukkaita maalipaikkoja. Koskela antoi tunnustusta VPS:lle, joka onnistui sotkemaan HJK:n suunnitelmia avauspuolikkaalla.

– Eka jakso oli meiltä heikko, ja toisaalta on annettava tunnustusta Vepsulle: he pelasivat vahvan avausjakson. He ovat isokokoinen ja ikävä vastustaja. Emme tehneet perusasioita riittävän laadukkaasti pallon kanssa tai ilman, ja lisäksi he olivat meitä aggressiivisempia. He veivät paljon ykkös- ja kakkospalloja, joiden voittaminen korostuu kuluneella tekonurmella, jota ei ollut kasteltu.

– Toisella jaksolla paransimme monella tavalla, ja Vepsun pallonhallintajaksot vähenivät. Tätä kautta pelin painopiste oli lähellä vastustajan maalia, ja saimme täyden kontrollin pelistä. Saimme keskitysten sekä erikoistilanteiden kautta muutaman hyvän tilanteen ja sitä kautta myös maalin, analysoi Koskela jälkimmäistä puoliaikaa.

Yksi tehty maali riitti tänäänkin voittoon, kun vastustaja jäi jälleen maaleitta. Joukkue kääntää katseensa seuraavaksi kohti lauantain Inter-kotiottelua.

– Kolmen pisteen lisäksi toisen jakson asioita voimme viedä tästä mukaamme, kun keskiviikkona lähdetään valmistautumaan kohti lauantain Inter-kotipeliä, summaa Koskela.

HJK:n peli alkoi yskähdellen, ja ensimmäisen vartin kotijoukkue VPS hallitsi peliä. Ottelun ensimmäisestä laukauksesta vastasi VPS:n Aleksi Pahkasalo, jonka kuti viuhui reilusti ohi. Pahkasalo ja Tete Yengi löysivät toisensa hyvin kentällä, mutta HJK-kippari Miro Tenho esti kaksikon aikeet pariinkin otteeseen.

Sarjanousija VPS:n ennakkoluuloton pelaaminen tuotti ongelmia Klubille, jolla oli suuria haasteita ylittää keskialue pallon kanssa. Klubi ei saanut luotua pidempiä hyökkäyksiä, ja nopeammat vastahyökkäykset tyrehtyivät nopeasti.

HJK sai perätysten sivuvaparin ja kulmapotkun parinkymmenen minuutin kohdalla, mutta VPS siivosi vaivatta Jair Silvan antamat erikoistilanteet. HJK:n ottelun paras paikka nähtiin 24. minuutilla: Valtteri Moren toimitti pallon millintarkasti taka-alueelle, ja Bojan Radulovic pääsi puskemaan lähietäisyydeltä. Pusku suuntautui kuitenkin liian keskelle, ja VPS:n maalivahti Oskari Forman torjui serbialaisen yrityksen.

VPS puolestaan loi erinomaisen tilanteen kymmenen minuuttia myöhemmin: Klubin maalivahti Conor Hazard pääsi nyrkkeineen väliin Arsenal-kasvatti Tyler Reidin keskitykseen, mutta jatkopallo tippui Yengin ulottuville. Australialaiskärki sai käännettyä pallon kohti Klubin maalia, mutta Moren oli oikeassa paikassa ja pelasti tilanteen maaliviivan tuntumasta.

VPS sai vielä hieman ennen taukovihellystä vapaapotkun maukkaasta paikasta, noin 25 metristä. VPS-ikoni Sebastian Strandvall asteli pallon taakse ja laukoi pallon päätykatsomoon.

Toisen jakson ensimmäinen tilanne nähtiin heti ensimmäisillä minuuteilla, kun Jukka Raitalan loistava keskitys tavoitti Brownen takatolpalta. Papuauusiguinealainen ei kuitenkaan saanut laukausta aikaseksi, vaan pallo vieri päätyviivan yli.

Seuraava HJK-tilanne syntyi kulmapotkusta: Murilon antama erikoistilanne pomppi Fabian Serrarensille, mutta hollantilaisen vasurin laukaus epäonnistui ja suuntautui selvästi ohi maalista. Serrarens loi hetkeä myöhemmin vaarallisen oloisen tilanteen keskityksellään, mutta Strandvall onnistui häiritsemään sen verran Jairia, ettei tämä aivan ylettänyt palloon.

Tunnin jälkeen Klubi laittoi jalan kaasulle, ja vierailijoiden maali roikkui ilmassa. VPS:n puolustus ja maalivahti Forsman selvittivät kuitenkin niin Radulovicin, Serrarensin kuin Johannes Yli-Kokonkin yritykset.

65. minuutilla Koskela suoritti ensimmäisen vaihtonsa: Serrarens poistui kentältä, ja Anthony Olusanya tuli tuomaan tuoreita jalkoja Klubin hyökkäykseen.

HJK loi oivallisia tilanteita sekä Murilon että Jairin terävistä kulmapotkuista: ensin Radulovic pääsi nikkaamaan erinomaiselta sektorilta, mutta Forsmanin refleksitorjunta pelasti vaasalaiset. Seuraava kulmapotku päätyi Brownelle, jonka laukaus karkasi tolpan väärälle puolelle.

77. peliminuutilla Klubi teki tuplavaihdon, kun Atom ja Casper Terho tulivat Yli-Kokon ja Brownen tilalle. Vaihto osoittautui nappiosumaksi, kun kaksi minuuttia myöhemmin Atom vei Klubin johtoon: vaasalaisten puolustus siivosi Klubin kulmapotkun, mutta peliväline päätyi japanilaisen jalkaan. Atom malttoi vielä pelata tilanteeseen rynnänneen VPS-pelurin ulos ja siirsi pallon vuorenvarmasti alanurkkaan.

Tasoitusta hakenut VPS sai toisen puoliajan ensimmäisen laukauksensa muutamaa minuuttia myöhemmin. Hazard koppasi kuitenkin helposti Steven Morrisseyn matalan yrityksen. HJK sai vielä viimeisen kympin aikana hyvän tilanteen kulmapotkusta, mutta Tenhon pusku suuntautui hieman yli maalin.

VPS sai yllättävän tilanteen varsinaisen peliajan viimeisillä hetkillä, kun keskialueelta annettu vapaapotku päätyi Kareem Mosesille. Vaihdosta kentälle tulleen Mosesin vihainen laukaus viuhui kuitenkin Klubin onneksi ohi oikeasta tolpasta.

Lisäajan toisella minuutilla nähtiin vielä yksi VPS:n puolittainen maalipaikka: hienon nousun Klubin boksiin tehnyt VPS-toppari Juhani Pikkarainen yritti maalintekoa saksipotkulla, mutta pallo karkasi korkeuksiin. Samalla Koskela teki vielä yhden vaihdon, kun Arttu Hoskonen tuli Radulovicin tilalle varmistamaan HJK:n voiton.

HJK:n seuraava ottelu pelataan Bolt Arenalla lauantaina 23. huhtikuuta, kun Klubin vieraaksi saapuu FC Inter. Varmista paikkasi katsomossa tästä!