HJK horjutti AS Romaa – VAR jälleen näkyvässä roolissa

Miehekkäästi esiintynyt Klubi ei jättänyt ketään kylmäksi loppuunmyydyn Bolt Arenan viileässä syysillassa, vaikka pisteet matkasivatkin Roomaan.

HJK:n avauskokoonpano.

HJK vs AS Roma 1–2

HJK ei onnistunut kääntämään hyvää pelillistä suoritustaan pisteiksi, vaan italialaisjätti AS Roma vei lopulta pisteet niukasti tapahtumarikkaan ottelun jälkeen maalein 1–2. Klubi aloitti terävästi, mutta kokonaisuudessaan Roma oli ensimmäisellä jaksolla parempi ja ansaitsi johtoasemansa tauolle mentäessä.

Toisen puoliajan taktiset muutokset käänsivät ottelun HJK:n suuntaan, ja Perparim Hetemaj toi lohkovaiheensa toisella osumallaan Klubin nopeasti tasoihin. HJK:n epäonninen oma maali vei Roman uudestaan johtoon, mutta Nassim Boujellabin vahva sisääntulo aiheutti italialaisille päänvaivaa, ja David Browne oli laukoa yhden Töölön jalkapallostadionin historian upeimmista maaleista. Upeaa tasoitusosumaa ei kuitenkaan ikinä hyväksytty, vaan pitkä VAR-tarkistus hylkäsi maalin.

– Mielestäni aloitimme hyvin, mutta Roma aiheutti meille ongelmia pelaamalla palloja laitakaistoja pitkin wing-backiemme sekä laitatoppariemme selustaan. Lisäksi olimme vaikeuksissa heidän erikoistilanteidensa kanssa, josta maalikin tuli. Siirryimme neljän linjaan, jotta emme joutuisi puolustamaan niin isoja tiloja, ja saimmekin sitä hyvin paikattua toisella jaksolla. Olen ylpeä siitä, miten suoriuduimme tänään tämän tason vastustajaa vastaan, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Tasapeli jäi pienestä kiinni.

HJK yllätti Roman heti alussa aggressiivisella pelillään. Jo ensimmäisillä hetkillä Santeri Väänänen oli karata maalintekoon riistettyään pallon hölmistyneeltä Mohamed Camaralta, mutta Chris Smalling pääsi katkomaan Väänäsen liian pitkän kosketuksen.

Neljännellä peliminuutilla HJK pyöritteli palloa nätisti Roman boksin ulkopuolella, ja lopulta Lucas Lingman löysi puhkovalla syötöllään rangaistusalueelle edenneen David Brownen. Papuauusiguinealainen laukoi noin kahdeksasta metristä kohti takakulmaa, mutta Smalling pelasti tilanteen kulmaksi.

Kulmapotkua asteli antamaan Santeri Hostikka, joka lähetti korkean pallon taka-alueelle. Tilanteessa korkeimmalle nousi Arttu Hoskonen, jonka puskun Roma-vahti Rui Patricio torjui vain vaivoin.

Katso Santeri Hostikan haastattelu.

Klubin ärhäkän viisiminuuttisen jälkeen peli tasoittui huomattavasti. Joukkueet pelasivat melko tarkasti, eikä maalipaikkoja nähty enempää noin kymmeneen minuuttiin. Roman ensimmäinen laukaus lähti Stephan El Shaarawyn jalasta, mutta Aapo Halme liukui italialaislaiturin kaukolaukauksen eteen.

Kapteeninnauhaa kantanut Santeri Väänänen taisteli esimerkillisesti.

Vierailijat olivat äärimmäisen lähellä ensimmäistä osumaansa 20. minuutilla. Lorenzo Pellegrini antoi kulmapotkun etualueelle, josta Bryan Cristante puski pallon ylärimaan. Peliväline kimposi rimasta takatolpalle, josta Matias Vina pukkasi sen takaisin maalia kohti. Maaliviivalla oli useampikin pelaaja survomassa palloa maaliin, mutta Perparim Hetemaj, Hoskonen, Browne sekä viimeisenä Pyry Soiri suojelivat esimerkillisesti Klubin maalia, ja lopulta Vina pöllytti ainoastaan sivuverkkoa.

25. minuutin paikkeilla pelissä mentiin vauhdilla päästä päähän. Ensin Browne peitti uhrautuvasti Pellegrinin vaarallisen laukauksen, ja hetkeä myöhemmin Anthony Olusanya vapautti Soirin puolittaiselle karkumatkalle. Seuraavaksi Smalling blokkasi Hostikan laukauksen, ja toisessa päässä Conor Hazard torjui hienosti Tammy Abrahamin laukauksen.

29. minuutilla Roma väläytti jälleen erikoistilanneosaamistaan. Pellegrinin kulmapotku lähti tällä kertaa toiselta puolelta, mutta keskitys oli taas ensiluokkainen, ja Cristante jatkoi pelivälineen maaliin. Paitsioasemassa ollut Roma-pelaaja häiritsi Hazardia kuitenkin sen verran räikeästi, että maali hylättiin pikaisesti VAR-tarkistuksen jälkeen.

Kolmatta kertaa HJK ei enää Pellegrinin erikoistilanteesta selvinnyt. Roma sai vaarattoman oloisen vapaapotkun keskialueella, mutta Roma-kapteenin fantastinen keskitys löysi tiensä Abrahamin päähän, ja kookas brittihyökkääjä jatkoi pallon päällään alanurkkaan.

Conor Hazard ei voinut mitään Abrahamin tarkalle puskulle.

HJK otti tauon aikana lisää kamppailuvoimaa hyökkäyspäähän, kun Malik tuli Olusanyan tilalle. HJK aloitti myös toisen jakson vierasjoukkuetta terävämmin, mutta jälkimmäisen puoliskon ensimmäisestä tilanteesta vastasi Roma: Abraham laukoi kaukaa ohi.

Täpötäysi Bolt Arena räjähti 54. minuutilla. HJK pelasi nopeilla syötöillä tilaa Lingmanille, joka oli sopivasti Roman linjojen välissä. Keskikenttätaituri pelasi ovelan ulkosyrjäsyötön Roman boksiin, ja Perparim Hetemaj tälläsi pallon vastustamattomasti ohi Rui Patricion.

Perparim Hetemaj huudatti kotiyleisöä.

HJK aiheutti lisää kaaosta roomalaisten boksissa heti seuraavassa hyökkäyksessään. Nopea puolenvaihto avasi valtavasti tilaa oikealle, ja Hostikka nosti pallon rangaistusalueelle rymistelleelle Malikille. Ghanalainen yritti useiden sekuntien ajan pelata jalkaansa vapaaksi, mutta Roma-puolustus selvitti tilanteen.

Roma sai noin tunnin kohdalla luotua painetta Klubin puolustuskolmannekselle, ja painostus tuotti nopeasti tulosta. 62. minuutilla El Shaarawy haastoi Soiria boksin kulmalla ja laukoi nopeasti saatuaan oikean jalkansa vapaaksi. Laukaus muutti hieman suuntaa Soirin kengänkärjestä ja kimposi epäonnekkaasti Hoskosen säären kautta omaan maaliin.

Jälleen kerran upean euro-ottelun pelannut Hetemaj poistui kentältä 69. minuutilla valtavien aplodien saattelemana, ja hänet korvasi Nassim Boujellab.

Boujellab toi heti lisää virtaa Klubin takaa-ajoon. Marokkolainen pelasi näppärän kombinaation oikealla laidalla Brownen sekä Soirin kanssa ja pääsi lopulta itse päättämään hyökkäyksen. Boujellab laukoi vasurillaan noin 12 metristä, mutta veto nousi yli maalin.

Pari minuuttia myöhemmin Lingman vapautti taidokkaalla ulkosyrjäsyötöllään Soirin pystyjuoksuun oikealla kaistalla. Soiri tavoitteli maalin edustalta vielä Malikia, mutta ghanalainen ei aivan yltänyt keskitykseen.

Soiri järjesteli lyhyen ajan sisään kolmannen tilanteen, kun laitahyökkääjä löysi Boujellabin taskusta. Marokkolainen kääntyi ja lähti röyhkeästi etenemään rangaistusalueelle. Boujellab pelasi Roma-topparin ulos tilanteesta ja laukoi kohti takakulmaa, mutta Rui Patricio veti pidemmän korren.

78. minuutilla nähtiin ottelun puhututtavin ja samalla ikimuistoisin tilanne. Abraham luuli jo siivonneensa Lingmanin antaman kulmapotkun turvalliselle alueelle, mutta tällä kaudella upeita euro-osumia viimeistellyt Browne oli eri mieltä: papuauusiguinealainen latasi paluupallon lähes 30 metristä täydellisesti Roma-maalin oikeaan ylänurkkaan, ja koko stadion repesi spontaaniin riemuun sekä epätodellisuuden tunteeseen.

Rui Patricio seurasi Brownen laukausta vain katseellaan.

Ilo muuttui nopeasti hämmennykseksi, kun noin puolitoista minuuttia Brownen osuman jälkeen ottelun erotuomari lähti tarkistamaan maalia VAR-ruudulta. Reilun minuutin mittainen kelailu tuotti lopulta vierailijoiden kannalta suotuisan tuloksen, kun tuomaristo tulkitsi Malikin rikkoneen kulmapotkun aikana, ja Klubin unelmamaali vietiin tylysti pois.

Useiden minuuttien mittainen tauko tylsytti samalla Klubin flow-tilan pois, ja ottelun viimeinen kymmenminuuttinen ei enää ihmeitä tarjonnut. Lähimpänä maalintekoa oli lopulta Eldor Shomurodov, mutta vaihdosta kentälle tullut uzbekistanilainen ei onnistunut ohittamaan Hazardia.

VAR on ollut ikävä tuttavuus Klubille.

HJK vs AS Roma 1–2 (0–1)
41’ Tammy Abraham 0–1
54’ Perparim Hetemaj 1–1
62’ Arttu Hoskonen om. 1–2

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Arttu Hoskonen, Aapo Halme, Matti Peltola – Pyry Soiri, Lucas Lingman, Santeri Väänänen, Perparim Hetemaj (69’ Nassim Boujellab), David Browne – Santeri Hostikka, Anthony Olusanya (46’ Malik)

Katso HJK:n ottelun jälkeinen lehdistötilaisuus.