HJK ja AC Oulu pistejakoon – Toivio katsoi punaista ja molemmat maalit pilkulta

AC Oulu katkaisi Klubin voittoputken – Bojan Radulovic osui jälleen.

Bojan Radulovic jatkoi maalitehtailuaan.

HJK vs AC Oulu 1–1 (0–0)
52’ Bojan Radulovic 1–0 rp
78’ Ashley Coffey 1–1 rp
Yleisömäärä: 3521

HJK kärsi kauden ensimmäisen pistemenetyksensä, kun Töölössä vieraillut AC Oulu osoittautui jälleen kimurantiksi vastustajaksi. HJK oli valtaosan ottelusta kuskin paikalla, mutta synkkä pariminuuttinen toisen jakson loppupuolella kostautui ikävästi.

Rikkeiden ja keltaisten korttien värittämässä ottelussa ei nähty yhtäkään pelitilannemaalia. Bojan Radulovic vei Klubin johtoon kevyehkösti annetusta rankkarista, ja Oulun brittikärki Ashley Coffey tasoitti niin ikään hyvin köykäisesti vihelletystä rangaistuspotkusta.

Aurinkoinen kevätilta veti mukavasti katsojia paikalle.

Ottelun ensimmäinen puolikas eteni pääosin Klubin komennossa. Kotijoukkue painoi pelin saman tien AC Oulun kenttäpuoliskolle, mutta Cristhian Valencian sekä Yann Affin ympärille koottu oululaispuolustus kesti paineen hyvin.

Ensimmäinen läheltä piti -tilanne nähtiin noin kymmenen minuutin jälkeen. Avauskokoonpanoon noussut Maksim Stjopin laukoi boksin rajalta vasurillaan, ja Calum Ward torjui pallon Topi Keskisen ulottuville. Keskinen antoi vielä maukkaan tarjoilun tyhjähkön maalin eteen, mutta peliväline vieri lopulta useamman HJK-pelurin ohitse, ja Oulu selvisi säikähdyksellä.

Ensimmäistä kertaa HJK:n avauksessa Veikkausliiga-ottelussa ollut Aleksi Paananen kävi HJK TV:n Vertti Karjalaisen haastateltavana.

Viitisen minuuttia myöhemmin Riku Selander siivosi Klubin korkean avauksen todella huolimattomasti, ja Keskinen kirmasi vasemmalla kaistallaan jo puolittaiseen läpiajoon. AC Oulun ja Selanderin onneksi norsunluurannikkolaistoppari Affi pelasti tilanteen kuitenkin viime hetkellä.

AC Oulu valui syvälle omalle alueelleen puolustamaan, ja pallon saadessaan vierasjoukkue vaikutti liian väsyneeltä teräviin vastaiskuihin. Oulu tavoitteli satunnaisilla pitkillä palloillaan isokokoisia kärkipelaajiaan, mutta etenkin Joona Toivio voitti pallot hyvällä prosentilla.

Klubin ensimmäisen jakson paras maalipaikka syntyi noin puolen tunnin kohdalla, kun Jere Kallinen rikkoi Matti Peltolaa aivan rangaistusalueen rajamailla. Atom otti vaparivastuun harteilleen, mutta japanilaisen napakka laukaus viuhui hieman ohi.

Oululaiset olivat parhaimmillaan jakson viimeisen kympin aikana. Vierailijoiden kenties ensimmäinen laadukas, maata pitkin pelattu hyökkäys oli päättyä Klubin kannalta kurjasti, mutta Pyry Soiri siivosi pallon Onni Suutarin nenän edestä väljemmille vesille.

Oulun paras paikka syntyi tilannetta seuranneesta rajaheitosta, kun matala syöttö tavoitti Yanga Balison. Eteläafrikkalainen pääsi laukomaan paraatipaikalta, mutta HJK-kapteeni Jukka Raitala liukui esimerkillisesti pallon tielle.

Topi Keskinen.

HJK aloitti myös toisen puoliajan vahvasti, ja tasatilanne vaihtui Klubin johtoasemaksi viidessä minuutissa. Tuomas Ollilan keskitys lävähti rangaistusalueella Oulu-pakki Selanderin käteen, eikä ottelun erotuomari Petri Viljanen epäröinyt hetkeäkään. Pallo pilkulle, vaikka Selanderin käsi vaikutti tosin olevan kropassa kiinni.

Rankkarivastuu säilyi edelleen Bojan Radulovicilla, vaikka viimeksi Vaasassa espanjalaiskärki epäonnistui rangaistuspisteeltä. Tällä kertaa ratkaisu oli varmempi: tarkka sijoitus oikeaan alanurkkaan jätti Oulu-vahti Wardin vaille mahdollisuuksia.

Vierasjoukkueen keskittyminen vaikutti karkaavan Klubin maalin jälkeen, kun peräti kolme Oulu-pelaajaa otti suunsoitosta varoituksen muutaman minuutin sisään.

Tunnin jälkeen nähtiin Klubilta tukku vaihtoja: Ensin Georgios Kanellopoulos tuli Aleksi Paanasen tilalle keskialueelle, ja hieman myöhemmin Santeri Hostikka ja Kai Meriluoto korvasivat Atomin ja Stjopinin. Samalla Klubin muodostelma muuttui vahvemmin 4–4–2-muotoon.

Samoihin aikoihin ottelun kuva alkoi hiljalleen muuttumaan, kun Oulu pystyi ensimmäistä kertaa ottelun aikana etenemään tasaisesti Klubin puolustuskolmannekselle. Jesse Östkin joutui torjuntatöihin, kun HJK-vahti torjui Balison matalan kudin.

Klubillakin oli hetkensä naulata peli lopullisesti. Vaihdosta sisään tulleen Kanellopouloksen maaginen, kierteinen nosto tippui suoraan taka-alueelle Radulovicin päähän, mutta Ward torjui liian keskelle suuntautuneen puskun.

Sitten alkoi synkkä kaksiminuuttinen. Otso Liimatta heittäytyi maahan käännyttyään Raitalan ja Ollilan välistä Klubin rangaistusalueella, ja pallo jälleen 11 metriin. Laukojaksi valikoitui Ashley Coffey, joka latasi pallon voimalla Östin käsien kautta maaliin.

Klubi joutui alivoimalle vain 20 sekuntia aloituspotkunsa jälkeen. Toivion kuoletus karkasi hieman liian pitkälle, ja toppari pyrki paikkaamaan virheensä liukumalla palloon. HJK-toppari ehti palloon niukasti ennen Oulun Rony Huhtalaa, mutta osui pallon jälkeen Huhtalaa jalkapöytään, ja erotuomari Viljanen päätti poistaa Toivion kentältä suoralla punaisella kortilla.

HJK vaihtoi välittömästi Radulovicin Oliver Petterssoniin ja siirtyi metsästämään voittomaalia kolmen topparin linjalla, kun Peltola tippui Raitalan ja Petterssonin avuksi. Ottelun viimeinen kymmenminuuttinen ei kuitenkaan tarjoillut kansalle sirkushuveja, kun ylivoimalla pelannut AC Oulu tyytyi puolustamaan yhtä pistettään.

Pisteet jaettiin tasaisen taistelun päätteeksi.

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Pyry Soiri, Joona Toivio, Jukka Raitala, Tuomas Ollila – Matti Peltola, Atom (67’ Kai Meriluoto), Aleksi Paananen (61’ Georgios Kanellopoulos) – Maksim Stjopin (67’ Santeri Hostikka), Bojan Radulovic, Topi Keskinen