HJK kaatoi Lahden – Riskit ratkaisijoina

Kolme pistettä jäi Töölöön, kun Riskin veljekset Riku ja Roope tekivät maalin mieheen. Koskela: ”Hyvä ja vakaa esitys meiltä.”

Katso video!

HJK vs FC Lahti 2-0

Seitsemän pistettä kauden kolmesta pelistään kerännyt HJK lähti kasvattamaan pistepottiaan maanantaina, kun kauden toisessa kotiottelussa vieraaksi saapui FC Lahti.

– Tänään meidän piti olla kärsivällisiä. Lahti puolusti erittäin syvältä oikeastaan kaikilla pelaajilla, ja ei ole koskaan helppoa sitä murtaa. Ensimmäinen jakso oli ihan ok sekin, mutta toisella saimme pienillä muutoksilla hyökättyä hieman tasaisemmin eri kaistoilta ja sitä kautta jatkuvasti lähemmäs ja lähemmäs maalia pallon kanssa, joten tietyllä tavalla maalin todennäköisyys kasvoi mitä pidemmälle ottelu eteni, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeen.

– Hyvä ja vakaa esitys meiltä.

Klubin avauskokoonpanossa oli kaksi muutosta voitokkaasta Ilves-pelistä, kun Hugo Keto ja Riku Riski korvasivat Jakob Tånnanderin, sekä Anthony Olusanyan kentällä.

HJK rakensi ensimmäisen laadukkaan hyökkäyksensä kolmannella minuutilla, kun Luis Murillon pitkä pystysyöttö tavoitti vauhdissa olleen Riku Riskin. Riski lähetti matalan pallon maalinedustalle, jossa Lahden puolustaja Teemu Penninkangas ehti tärkeään katkoon juuri ennen Luís Henriquelle syntyvää avopaikkaa.

Sama kaksikko oli kymmenennellä minuutilla juonimassa tekopaikkaa toistamiseen, tällä kertaa oikealta laidalta. Riskin pallo tavoitti takatolpalle hiipineen Luís Henriquen, mutta brasilialaisen viimeistely karkasi raa’asti yli maalin.

Riku Riski - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Riku Riski

Lahdellakin oli hetkensä ja Chinedu Geoffrey pääsi parikin kertaa hyvään vetopaikkaan. Laukaukset eivät kuitenkaan aiheuttaneet Kedolle maalillaan torjuntatöitä.

Ote pelistä oli kuitenkin HJK:lla. Klubi pakotti palloa liikuttamalla Lahden vetäytymään syvälle, eikä vieraat päässeet hallitusti pois omalta alueeltaan.

Avausjakson edetessä loppua kohden pelin tempo laski selvästi, eikä kummassakaan päässä ollut asiaa tekopaikoille. HJK piti palloa edelleen enemmän hallussa, mutta vieraiden keskusta oli ottelun alkua huomattavasti paremmin tukossa.

Tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa. HJK oli ensimmäisellä nelivitosella hienoisesti niskan päällä, ja erityisesti Riku Riski aiheutti juoksuillaan vieraiden puolustukselle harmia. Puolustuspäässä Daniel O’Shaughnessyn ja Miro Tenhon johtama linja oli totutun varma, eikä paria tilannetta lukuunottamatta Lahti päässyt luomaan todellista uhkaa.

Lucas Lingman - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Lucas Lingman

Toinen jakso jatkui ensimmäisen kaltaisena. Viiden minuutin pelin jälkeen Klubi kuitenkin otti tilanteen haltuunsa ja loi kaksi huippupaikkaa putkeen.

Ensiksi Casper Terhon keskityspallo tuli Lahden maalivahti Antonio Regueron kautta Lucas Lingmanin ulottuville, mutta Reguero esti jalkatorjunnalla Lingmanin laukauksen. Heti perään espanjalainen konkari venyi upeasti Filip Valenčičin yläkulmaa kohti kiertäneen vedon tielle.

Tunnin pelin jälkeen HJK teki ensimmäiset vaihtonsa, kun Roope Riski ja David Browne korvasivat Luís Henriquen, sekä Terhon.

Käynnissä oli 67. minuutti kun odotettu avausmaali vihdoin syntyi. Valenčič teki jälleen väkevän tavaramerkkikuljetuksensa keskustaan leikaten, ja slovenialainen onnistui useamman lahtelaisen puristuksesta pelaamaan pallon boksin reunalle Riku Riskille. Riski otti pallon maltilla haltuun ja ampui millintarkan osuman takakulmaan ohi Regueron.

Reilu vartti ennen täyttä aikaa nähtiin kolmas vaihto Dylan Murnanen tullessa Luis Murillon tilalle vasemmaksi pakiksi.

HJK:n hallitessa palloa takaa-ajajaksi joutunut Lahti haki tasoitusta vastaiskujen myötä. Geoffrey ja Mac Kandji pääsivät kumpikin kertaalleen jo Klubin linjan taakse, mutta himoitsemaansa maalia eivät lahtelaiset saaneet rakennettua.

HJK sen sijaan loi erinomaisen tekopaikan. Browne haastoi vasemmalta laidalta terävästi ja petasi Roope Riskille vetopaikan pilkun kohdalle, mutta maalitykin laukaus painui hieman etukulmasta leveäksi.

Roope Riski - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Roope Riski

Käynnissä oli jo varsinaisen peliajan viimeinen minuutti, kun Roope Riski tuplasi Klubin johdon ratkaisevan tuntuisesti. Reguero joutui tulemaan palloa vastaan alueensa ulkopuolelle, ja maalivahdin vajaaksi jäänyt purkuyritys tuli suoraan Riskin ulottuville. Veikkausliigan viime kauden maalikuningas ampui pallon lyhyen kuljetuksen päätteeksi tarkasti alakulmaan.

Lisäosumia ei enempää Bolt Arenalla nähty ja HJK korjasi täydet kolme pistettä 2-0 lukemin.

Ottelu oli kokonaisuudessaan HJK:lta vahva esitys, eikä Lahti onnistunut juurikaan pallollisena haastamaan Klubin tiivistä pakkaa. HJK onnistui varsinkin toisella jaksolla luomaan tukun tekopaikkoja, mutta kenttätasapaino ei missään vaiheessa kärsinyt hyökkäyspelin kustannuksella.

Voiton myötä HJK nousi sarjakärkeen pisteen erolla Interiin.

HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

67′ Riski Ri 1-0
90′ Riski Ro 2-0

HJK:n kokoonpano: Keto, Murillo (73. Murnane), O’Shaughnessy (C), Tenho, Moren – Atom, Lingman, Valenčič – Ri Riski (90.+ Bubacar), Luís Henrique (61. Ro Riski), Terho (61. Browne)

HJK pelaa seuraavan kerran lauantaina 22.5., kun vuorossa on vieraspeli Seinäjoella SJK:a vastaan. Ottelu alkaa kello 17:00.