HJK kaatui taistellen – Dinamo iski lisäajalla voittomaalin

Dinamo Zagrebin päävalmentaja Krunoslav Jurcicin villit tanssiaskeleet loppuvihellyksen jälkeen kertoivat kaiken. Jatkoonpääsy ei ollutkaan ihan sellainen kuin Jurcic oli luullut ja lehdistölle ennustanut.

Yli 30 000 katsojan kotiyleisö vihelsi ja vaati maaleja ja voittoa koko toisen jakson ajan. HJK:n puolustusasenne pysyi hyvänä läpi ottelun, maalivahti Ville Wallén otti monta tärkeää koppia ja hyökkäyspäässäkin luotiin ne kaksi kolme paikkaa, joista maalit olisi voinut tehdä.

Mutta kotijoukkue Dinamon pelastajaksi nousi puolustaja Luis Ibanez juuri kun neljäs erotuomari kohotti lisäajan pituuden ilmaisevan taulunsa ylös. Ibanezin rangaistusalueen vasemmalta puolelta lähtenyt laukaus oli kova ja tarkka. Laukauksen lisäksi todellisia huippupaikkoja kotijoukkueella ei ollut kuin yksi, enintään kaksi. Puolittaisia paikkoja oli enemmän.

Varsinkin ensimmäisen puolen tunnin ajan kotijoukkue pelasi hurmoksessa ja aggressiivisesti. Vierailija HJK kuitenkin antoi samalla mitalla takaisin. Aki Riihilahti ja Alex Ring keskikentällä menivät palloon kovaa, puolustuslinjassa Juhani Ojala ja Mathias Lindström johtivat HJK:n tiiviseen nippuun.

Dinamon puolittaiset paikat ottelun ensimmäisen puolen tunnina aikana tulivat keskityksistä maalille. Pelintekijänä Dinamon brassitähti Sammir jäi ottelun suurimmaksi pettymykseksi.

HJK kesti kotijoukkueen alkurynnistyksen ja viimeistään Aki Riihilahden ja Dinamo-keskikenttä Alispahicin kova yhteentörmäys keskikentällä muutti pelin juonta hetkeksi. Alispahic jäi törmäyksessä toiseksi ja tuli kentältä paareissa. Tilalle juoksi Mateo Kovacic.

Sen jälkeen kun HJK pääsi hetkeksi pelaamaan ylivoimalla, pelin painopiste tasaantui selvästi. Myös HJK pääsi pariin puolittaiseen paikkaan. Erfan Zenelin keskitys löysi maalin taka-alueelta Berat Sadikin, mutta hyökkääjän kova laukaus kuitenkin suuntautui kohti Dinamo-maalivahti Kelavaa.

Toinenkin hyvä paikka siunaantui jakson loppuun, kun Zeneli lähetti HJK:n kulman maalille. Pallo ei kuitenkaan pomppinut HJK:lle ja Dinamo sai purettua.

Toisen jakson alku oli ensimmäisen kaltainen. Jurcicin puoliaikapuheet olivat tepsineet ja myös Dinamo alkoi pelata entistä rohkeammin. Siinä missä HJK sai Dinamon rauhoitettua ensimmäisellä jaksolla viemällä fyysiset kontaktit loppuun asti, tuli toisella jaksolla myös Dinamo kovaa päälle.

Puolittaisia paikkoja avautui kotijoukkueelle edelleen useammin, mutta varsinkin HJK:n nuoriso-osaston pelaajat, Alex Ring, Mikko Sumusalo laitapuolustajana ja Juhani Ojala topparina, pelasivat erittäin keskittyneesti ja olivat jatkuvasti Dinamon toiseksi viimeisinä esteinä. Myös viimeistä estettä, maalivahti Ville Wallénia, tarvittiin. Wallu esittikin useita hyviä pelastuksia.

Ottelun suvantovaihe osui toisen jakson puoliväliin. Katsomosta kuului jatkuvasti enemmän ja enemmän tyytymättömiä reaktioita ja jopa taputuksia HJK:n suorituksille. HJK:n vaihdot tunnin pelin jälkeen toivat kentälle lisää tuoretta voimaa. Kentältä poistuivat Erfan Zeneli ja Aki Riihilahti, tilalle juoksivat Sebastian Sorsa ja Sebastian Mannström.

Sorsa pääsi heti kentälle tultuaan tarjoilemaan sivuvaparista loistavan puskupaikan Mathias Lindströmille, mutta vaikeasta asennosta lähtenyt pusku meni vain hiukan oikean tolpan ohi.

Ottelun loppu oli Dinamon kiivasta maalijahtia, yhtä HJK:n loistopaikkaa lukuunottamatta. 75. minuutilla peliin mukaan tullut Akseli Pelvas oli päästä Dawda Bah’n pystysyötön jälkeen yksin läpi, mutta hyökkääjä ei aivan yltänyt haltuunottoon.

Kotijoukkueen yritys palkittiinkin sitten 90. minuutilla. Useamman kerran ottelussa maalipaikkoja tuhlaillut Luis Ibanez pääsi laukaisupaikkaan, josta ei voinut erehtyä. Tarkka laukaus alakulmaan ja Dinamo siirtyi johtoon. Parin lisäaikaminuutin aikana ei ihmeitä enää tapahtunut, joten 1-0 -voitolla ja yhteismaalituloksella 3-1 Dinamo jatkaa Mestareiden liigan Play-off -vaiheeseen.

HJK:n europelit kuitenkin jatkuvat, mutta turnaus vaihtuu Eurooppa-liigaan, kuten myös viime vuonna. Tämän vuoden Eurooppa-liigan Play-off vaihe arvotaan tämän viikon perjantaina 5.8. Sveitsin Nyonissa.

GNK Dinamo Zagreb – HJK 1-0 (0-0)