HJK kampesi väkisin jatkoon – ensi viikolla vastassa Viktoria Plzeň

Klubi tiputti latvialaisen RFS:n rangaistuspotkukilpailuun edenneen trillerin päätteeksi.

Conor Hazard, Casper Terho - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Joukkueen riemu repesi, kun Casper Terho upotti ratkaisevan rankkarin.

RFS vs HJK 2–2 rp.

HJK jatkaa pelejään Mestarien liigan toisella karsintakierroksella, kun joukkue onnistui tiputtamaan riikalaisen RFS:n rangaistuspotkukilpailun päätteeksi. Isoilla resursseilla operoiva ja karsintaan rajusti satsannut latvialaisjoukkue hallitsi ottelun ensimmäistä puolikasta selvästi, eikä Klubille kirjattu tilastoihin ensimmäistäkään laukausta.

HJK onnistui kuitenkin keräämään rivinsä kahden takaiskumaalin jälkeen ja vei tasaisen otteluparin lopulta jatkoajalle ja rankkareille saakka, jossa helsinkiläiset olivat maalin verran parempia.

– Ottelupari oli ennakkoon hyvin tasainen, ja tänään saimme omaa hyökkäyspeliämme laadukkaammaksi vasta vastustajan toisen maalin jälkeen. Siihen voi toki osittain vaikuttaa sekin, että RFS prässäsi alusta asti kovaa, ja tuollaisella raskaalla kentällä sitä on vaikea tehdä läpi ottelun. Saimme ansaitun kavennusmaalin ja kaivoimme ison, ison työmäärän päätteeksi jatkopaikan, joka oli tietysti tavoitteena, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Jatkopaikkaa varjostivat Pyry Soirin sekä David Brownen pakotetut vaihdot. Kaksikon vammojen vakavuus selviää tarkemmin lähipäivinä.

Klubi jatkaa europelejään jo ensi viikon keskiviikkona, kun Tshekin suurseura Viktoria Plzeň saapuu vierailemaan Bolt Arenalle. Kausikorttilaisten etuosto-oikeus otteluun alkoi jo tänään tiistaina klo 22.00. Yleiseen myyntiin liput tulevat torstaina 14.7. kello 12:00.

Miro Tenho - HJK Helsinki. Photo: © RFS
Kapteeni Miro Tenho johti joukkueen puolustusta. Kuva: © RFS

Ottelu alkoi sekavasti, eikä kumpikaan joukkue saanut pidempiä, hallittuja syöttöketjuja aikaiseksi. RFS hyökkäsi enimmäkseen vasemmalta kaistalta, josta tshekkipakki Petr Mareš tavoitteli kahdella keskityksellään Andrej Ilićiä. Ensin Miro Tenho pelasi serbialaisen tyylikkäästi ulos tilanteesta, ja Conor Hazard liimasi jälkimmäisen pallon näppeihinsä.

Noin kymmenen minuutin kohdalla RFS hyökkäsi vaarallisesti useamman miehen voimalla Klubin boksiin. Riikalaispelaajat pääsivät laukomaan muutamaankin otteeseen, mutta HJK-puolustus blokkasi kaksi ensimmäistä, ja viimeinen kuti osui paitsioasemassa olleeseen Tomislav Šarićiin.

RFS sekoitti HJK:n pelinrakentelua korkealla prässillään, ja Klubin hyökkäykset olivat harvassa. Pyry Soiri pääsi haastamaan RFS-toppari Žiga Lipuščekia rangaistusalueen oikealla reunalla, mutta slovenialainen suojasi eleettömästi Soirin ulos tilanteesta.

Suoritus jäi valitettavasti Soirin viimeiseksi, kun muutamaa minuuttia myöhemmin loukkaantumisista kärsinyt laitahyökkääjä jouduttiin vaihtamaan pois kentältä. Anthony Olusanya otti Soirin paikan kymppialueella 18. peliminuutilla.

Puoliajan puhuttanein tilanne nähtiin 21. minuutilla, kun RFS pääsi keskittämään oikealta laidalta nopean hyökkäyksen päätteeksi. Matalaa palloa katkomaan syöksynyt Arttu Hoskonen vaikutti hieman liukastuvan tilanteessa, ja pallo kimposi HJK-topparin käden kautta kulmapotkuksi. Ottelun erotuomari David Fuxman ei kuitenkaan nähnyt tilannetta rankkarin arvoiseksi RFS-pelaajien protestoinnista huolimatta.

Puolen tunnin jälkeen peli puuroutui keskialueelle, eikä kumpikaan joukkue saanut luotua edes puolittaisia tilanteita. Kulmapotkuja nähtiin puolin ja toisin, mutta Marešin ja Murilon antamat pallot eivät löytäneet omien pelaajien päitä kummallakaan maalilla.

Hieman ennen ensimmäisen puoliajan varsinaisen peliajan täyttymistä RFS sai hyvästä paikasta sivuvaparin. HJK:n puolustus siivosi Marešin kierteisen keskityksen, ja paluupalloon ensimmäisenä ehtinyt Alfusainey Jatta tykitti pelivälineen kaukaa metritolkulla yli.

Arttu Hoskonen, Bojan Radulovic - HJK Helsinki. Photo: © RFS
Arttu Hoskonen ja Bojan Radulovic. Kuva: © RFS

RFS aloitti toisen jakson vahvasti, ja kotijoukkue onnistui tasoittamaan otteluparin heti ensimmäisestä hyökkäyksestään. Emerson Santana petasi itselleen vetopaikan, ja Latvian maajoukkuemies Artūrs Zjuzins siirsi irtopallon verkon perukoille.

HJK reagoi RFS:n maaliin vaihtamalla Santeri Hostikan Matti Peltolan tilalle. Kotijoukkue oli lähellä toista maalia välittömästi Klubin vaihdon jälkeen, kun Marešin kulmapotku tippui vaarallisesti Stefan Panićille. Klubin onneksi serbialaisen vasemman jalan laukaus viuhui puolisen metriä yli.

Kaksi minuuttia myöhemmin sama kaksikko oli asialla, eikä Klubi selvinnyt enää säikähdyksellä: Marešin erinomainen sivuvapaapotku tavoitti täysin vapaana HJK-maalin edustalla olleen Panićin, jolla oli helppo työ jatkaa keskitys ohi Hazardin.

Murilo - HJK Helsinki. Photo: © RFS
Murilo antoi jälleen kaikkensa ja pelasi vahvan ottelun. Kuva: © RFS

Aneemisesti läpi ottelun pelannut HJK piristyi selvästi riikalaisten toisen osuman jälkeen, ja pelin painopiste kääntyi hiljalleen RFS:n kenttäpuoliskolle. Vaihdosta sisään tullut Hostikka yritti kavennusosumaa vapaapotkusta, mutta laukaus viuhui tolppaa nuollen ohi maalista.

Hetkeä myöhemmin Hostikka oli jälleen pahanteossa: laitahyökkääjä käänsi näppärästi oikean jalkansa vapaaksi rangaistusalueen kulmalla ja laukoi vihaisesti kohti taka-alakulmaa. Kokenut RFS-vahti Pāvels Šteinbors venytti kuitenkin sormenpäänsä Hostikan laukauksen tielle.

Seuraava HJK-tilanne siunaantui Hoskoselle, kun Klubi-kippari Tenho pudotti Hostikan antaman kulmapotkun päällään topparikollegalleen. Hoskonen joutui kuitenkin laukomaan hankalasta asennosta, ja pallo karkasi liian korkealle.

HJK:n piristynyt peli-ilme palkittiin maalin muodossa 75. minuutilla, kun Klubi sai erinomaisesta paikasta vapaapotkun. Tällä kertaa Murilo otti laukojan vastuun itselleen ja laukoi ovelasti pallon muurin alta oikeaan alanurkkaan.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti kolmannen vaihtonsa heti maalin jälkeen: Fabian Serrarens tuli tuomaan tuoreita jalkoja hyökkäyskolmikkoon Olusanyan tilalle.

Klubi oli kavennusmaalinsa jälkeen edelleen hallitsevampi osapuoli, mutta RFS:n vastahyökkäykset tuottivat paikoitellen ongelmia HJK-puolustukselle. Etenkin brasilialainen Emerson oli lähes pitelemätön, ja Klubin pelaajat joutuivat rikkomaan liukasta laitahyökkääjää useaan otteeseen.

Emerson oli lähellä johdattaa joukkueensa kahden maalin karkumatkalle upean yksilösuorituksen päätteeksi, mutta sisäsyrjälaukaus painui vain senttejä ohi HJK-maalin oikeasta alanurkasta.

HJK pääsi hakemaan tasoitusmaalia varsinaisen peliajan viimeisillä hetkillä, kun David Brownea rikottiin rangaistusalueen kaaren tuntumassa. Murilo lähti hakemaan toista osumaansa, mutta tällä kertaa laukaus suuntautui liian keskelle, eikä Šteinborsillaollut ongelmia sen torjumisessa.

Myös RFS sai vielä tilaisuutensa lisäajalla. Marešin antama sivuvapaapotku oli kimmota Serrarensin kautta omaan maaliin, mutta Hazard oli hereillä ja koppasi pelivälineen hyppysiinsä.

Fabian Serrarens, Murilo, Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Murilon vapaapotkuosuma vei ottelun jatkoajalle.

Jatkoaika

Molemmat joukkueet pelasivat jatkoajalla varman päälle, eikä turhia riskejä otettu. 101. minuutilla HJK joutui käyttämään neljännen vaihtonsa, kun Casper Terho tuli hartiavoimin töitä paiskineen Brownen tilalle.

Kymmenisen minuuttia ennen päätösvihellystä Klubi sai vaparin kuudentoista alueen kulmalta. Vapaapotkun hankkinut Hostikka laukoi itse, ja Šteinborsvenyi näyttävään torjuntaan.

RFS oli äärimmäisen lähellä kolmatta maaliaan 114. minuutilla, kun Emerson eteni röyhkeästi HJK:n rangaistusalueelle. Brasilialainen tavoitti syötöllään vaihdosta kentälle tulleen Elvis Stuglisin, joka suti pallon muutamasta metristä taivaan tuuliin.

Kotijoukkue sai vielä viimeisen viiden minuutin aikana useamman erikoistilanteen, mutta uhrautuvasti omaa maaliaan suojellut HJK-miehistö selvitti tilanteet yksi toisensa jälkeen.

Rangaistuspotkukilpailu

HJK joutui – tai pääsi – rangaistuspotkukilpailuun kolmatta kertaa kuukauden sisään. Pelin avasi RFS:n kokenut latvialaistoppari Vitālijs Jagodinskis, joka sijoitti pallon varmasti ohi väärään kulmaan aavistaneen Hazardin. HJK:n vastine oli komea: keskialueella täydet minuutit raatanut Santeri Väänänen ampui pallon aivan oikeaan yläkulmaan.

Kotijoukkue siirtyi uudestaan johtoon toisessa parissa, kun RFS-kapteeni Šarić laukoi pallon Hazardin käsien kautta maaliin. Murilo toi Klubin jälleen rinnalle laukomalla pelivälineen kovaa keskelle.

Kolmas pari koitui RFS:n kohtaloksi. Sateen pehmentämä nurmikenttä teki tepposet ottelun toisen maalin iskeneelle Panićille, jonka rankkari karkasi yli maalin. Bojan Radulovic hyödynsi tilaisuuden ja vei Klubin johtoon upealla laukauksellaan.

RFS:n neljäs laukoja, slovenialaistoppari Lipušček tasoitti tilanteen hetkeksi, mutta Serrarens kaatoi lisää kylmää vettä latvialaisten niskaan millintarkalla puttauksellaan.

Tshekkiläinen Mareš oli kovan paikan edessä RFS:n viidentenä laukojana. Laitapakin päätä ei kuitenkaan kylmännyt, vaan mies jätti Hazardin vaille mahdollisuuksia täräyttämällä pallon voimalla oikeaan yläkulmaan.

Klubin ratkaisevaa rankkaria asteli laukomaan jatkoajalla kentälle tullut Terho. Nuorukainen asetteli pallon pilkulle ja johdatti HJK:n jatkoon sijoittamalla pallon kylmänviileästi ohi väärään suuntaan aavistaneen Šteinborsin.

RFS vs HJK 2–2 rp. (0–0) (agg 2–3)
48’ Arturs Zjuzins 1–0
56’ Stefan Panic 2–0
75’ Murilo 2–1

HJK:n kokoonpano: Conor Hazard – Arttu Hoskonen, Miro Tenho, Jukka Raitala – Matti Peltola (54’ Santeri Hostikka), Perparim Hetemaj, Santeri Väänänen, David Browne (101’ Casper Terho) – Pyry Soiri (18’ Anthony Olusanya, 76’ Fabian Serrarens), Murilo, Bojan Radulovic