HJK kärsi kauden ensimmäisen tappionsa

Kuopion Palloseura voitti Klubin 100-vuotisjuhlaottelussaan kotikentällään lukemin 2–1.

Tuomas Ollila - HJK Helsinki. Photo: © Niklas Pehkonen
Tuomas Ollilalla piti kiirettä vasemmalla laidalla.

KuPS vs HJK 2–1 (1–1)
18’ Joona Veteli 1–0
45’ Topi Keskinen 1–1
80’ Saku Savolainen 2–1

HJK joutui poistumaan Kuopiosta tappio niskassaan, kun isäntäjoukkue KuPS kukisti Klubin 100-vuotisjuhlaottelussaan lukemin 2–1. Molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä laadukkaassa ja vauhdikkaassa Veikkausliiga-ottelussa, ja lopputulosta voi pitää maalipaikkoihin nähden oikeutettuna.

Kapteeni Jukka Raitala HJK TV:n haastattelussa ottelun jälkeen.

KuPS tuli hyvällä jalalla juhlaotteluunsa, ja ensimmäiset minuutit olivat Veikkausliigan mittapuulla hyvinkin vauhdikkaita. Molemmat joukkueet antoivat painetta pallolliselle pelaajalle ja iskivät äkäisesti irtopalloihin, eikä pidempiä, kontrolloituja hyökkäyksiä nähty.

Kuopiolaisten sähäkkä startti tuotti lopulta tulokseksi ainoastaan pari kulmapotkua, ja ote alkoi hiljalleen siirtyä Klubille. KuPS otti kuitenkin tilan ja peli-ilon töölöläisiltä pois jatkuvilla loppuun saakka viedyillä taklauksillaan.

Rikkonaisen vaiheen ja Gabriel Bispon sekä Toni Koskelan keltaisten korttien jälkeen KuPS siirtyi johtoon. Oikean laidan seinäsyötöt repivät Klubin laidan riekaleiksi, ja pallo toimitettiin Klubin rangaistusalueelle. Peliväline jäi hetkeksi härdellin keskelle elämään, mutta lopulta myös Liigacupin välierässä Klubia kurittanut Joona Veteli latasi irtopallon verkon perukoille.

Aktiivisesti pelannut KuPS sai maalistaan lisää energiaa ja tuntui voittavan kaikki kamppailutilanteet. HJK oli pinteessä, ja kohta pallo oli jo toistamiseen Jesse Östin selän takana. Klubin onneksi Gabriel Bispo oli kuitenkin reilusti paitsion puolella.

Paitsiomaalin jälkeen KuPS ei enää tarjonnut prässiä samalla volyymilla vaan tyytyi tukkimaan keskialueen Klubin avatessa peliä. Siinä kotijoukkue onnistuikin hyvin: tiloja ei tuntunut löytyvän millään, eivätkä Kai Meriluoto ja Anthony Olusanya kyenneet voittamaan pitkiä palloja.

HJK joutui vaihtamaan jo ensimmäisen jakson lopulla. Pariin kertaan kentän pintaan jäänyt Aleksi Paananen käveli vaihtoon, ja Lucas Lingman tuli hänen tilalleen keskialueelle.

Lingmanin sisääntulo piristi Klubin pelinavaamista selvästi, ja myös Topi Keskinen pääsi syystä tai toisesta iskemään jatkuvasti isompiin tiloihin. Keskinen nostikin Klubin tasoihin ensimmäisen jakson loppuhetkillä, kun nuorukainen kävi lataamassa hankkimansa kulmapotkun irtopallon Johannes Kreidlin selän taakse. Maali oli Keskiselle liigauran ensimmäinen.

Anthony Olusanya, Georgios Kanellopoulos - HJK Helsinki. Photo: © Sanni Miettinen
Georgios Kanellopoulos oli Klubin parhaimmistoa. Kuva: © Sanni Miettinen

Tauko teki hyvää, ja Klubi tuli toiselle puoliajalle aivan erilaisella ilmeellä kuin ensimmäiselle 45-minuuttiselle. Tauolla nähtiin myös yksi vaihto: Atom vaihtui Santeri Hostikkaan.

HJK ei onnistunut kohentuneesta peli-ilmeestään huolimatta luomaan todellisia maalipaikkoja. Parhaaksi yritykseksi jäi KuPSin puolustuslinjan selustaan iskeneen Meriluodon kurotus, mutta köykäinen laukaus pyöri selvästi ohi.

Tunnin jälkeen ote alkoi kääntyä jälleen enemmän isännille. Etenkin Urho Nissilä oli selvästi ensimmäistä jaksoa näkyvämmässä roolissa, ja monet kuopiolaisten tilanteet alkoivat Nissilän jaloista tai päättyivät niihin.

HJK reagoi lisääntyneen paineeseen vaihtamalla Olusanyan Aapo Halmeeseen, joka kellotti kauden ensimmäiset liigaminuuttinsa. Hetkeä myöhemmin Klubi oli lahjoittaa KuPSille johtomaalin, mutta Saku Savolainen ei onnistunut hyödyntämään HJK-puolustuksen kommunikaatiokatkosta.

Viimeisen kympin lähestyessä peli alkoi jo näyttämään siltä, että joukkueet tyytyvät pistejakoon. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan KuPS iski kuin varkain 80. minuutilla: Seth Saarisella oli valtavasti tilaa oikealla, ja Savolainen puski laitapakin keskityksen lähietäisyydeltä maaliin.

HJK joutui ensimmäistä kertaa tällä kaudella todelliseen takaa-ajajan asemaan, mutta tiivis KuPS-puolustus ei ollut enää yllätettävissä. Yksi puolittainen maalipaikka syntyi vielä Keskiselle, jonka ruuhkan keskeltä lähtenyt nopea laukaus peitettiin nopeasti.

Jukka Raitala - HJK Helsinki. Photo: © Niklas Pehkonen
Jukka Raitala on pelannut täydet minuutit kaikissa kauden kuudessa liigaottelussa.

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Pyry Soiri, Matti Peltola, Jukka Raitala, Tuomas Ollila – Atom (46’ Santeri Hostikka), Georgios Kanellopoulos, Aleksi Paananen (38’ Lucas Lingman), Topi Keskinen – Kai Meriluoto (76’ Maksim Stjopin), Anthony Olusanya (66’ Aapo Halme)