HJK Klubi 04 hävisi kenraaliharjoituksensa

Turun Palloseura kukisti torstaina HJK Klubi 04:n kevään viimeisessä harjoitusottelussa. Ensi viikolla alkavan Ykkösen yksi suurimmista voittajasuosikeista oli Kupittaan tekonurmella käydyssä kamppailussa parempi maalein 3–2 (2–1). Nollanelosen maaleista vastasivat Kai Meriluoto ja Saku Heiskanen.

Maalintekijät Saku Heiskanen ja Kai Meriluoto.

Ottelu oli molemmille joukkueille kenraaliharjoitus ennen Ykkösen kauden alkua: maajoukkuelegenda Jonatan Johanssonin valmentama TPS aloittaa sarjan ensi viikon keskiviikkona kotona Vaasan Palloseuraa vastaan, HJK Klubi 04:n puolestaan saa vieraakseen Bolt Arenalle 9. toukokuuta Kokkolan Palloveikot. Kauniissa, joskin viileähkössä kevätsäässä käyty kamppailu oli erikoinen; kolme rangaistuspotkua, ainoastaan yksi viidestä osumasta ei ollut erikoistilannemaali. Nollanelosen neljän pelin tappioton putki katkesi, mutta kokonaisuutena peli oli suhteellisen hyvä. Yksityiskohtana todettakoon, että HJK Klubi 04 pelasi nyt uusissa keltaisissa vieraspaidoissa, joissa entiset valkoiset numerot oli nyt muutettu mustiksi. Tämä oli varmasti kaikkien mielestä parannus.

HJK Klubi 04:n maaliin palasi Haka-ottelun jälkeen Elmo Henriksson. Puolustusnelikon muodostivat vasemmalta Rico Finnäs, Johannes Kytilä, Rony Jansson ja Kalle Wallius. Keskikentän pohjalla pelasi Didí pohjalla, ylempänä Tommi Jäntti ja Saku Heiskanen. Oikealla laidalla aloitti Logan Rogerson, vasemmalla Samuel Anini Jr., kärjessä Kai Meriluoto.

HJK Klubi 04:n alku Turussa oli unelias. Joukkue jäi tappiolle jo kamppailun neljännellä minuutilla. TPS:llä oli pitkä pallonhallinta, jonka seurauksena pallo pelattiin vasempaan laitaan Fulhamista vuokralla olevalle Sonny Hiltonille. Tämä laittoi ensimmäisellä kosketuksella korkean keskityksen nollanelosen boksin sisään. Toppari Johannes Kytilä ei huomannut riittävän ajoissa takaa tullutta TPS:n hyökkääjää Elmo Heinosta. Molemmat taistelivat samasta pallosta, johon Kytilä ehti hiukan jäljessä; Heinonen kaatui kamppailutilanteessa, ja erotuomari Pouria Notash vihelsi tilanteesta rangaistuspotkun. Peliä ei ollut käyty edes kahta minuuttia. Erikoistilanteen valmisteluissa meni sen verran, että Albijon Muzacin varma rankkarisijoitus ajoittui neljännelle minuutille. Rikottu Elmo Heinonen loukkaantui tilanteessa niin pahasti, että joutui jättämään pelin kesken.

Heikon alun jälkeen ote siirtyi melko nopeasti vierasjoukkueelle. Vaikka huippuvaarallisia maalintekopaikkoja ei ollut, pallonhallinta oli käytännössä miltei kokonaan keltapaidoilla. TPS:n vaikeudet näkyivät mm. siinä, että joukkue oli pakotettu toistuviin rikkeisiin myös oman maalin lähellä. Klubilaiset eivät tosin pystyneet hyödyntämään näitä erikoistilanteita.

Reilu viisi minuuttia ennen taukoa HJK Klubi 04 tuli tasoihin. Tommi Jäntti pyörähti ”iniestamaisen” nätisti keskialueella ja syötti pelivälineen vasempaan laitaan Samuel Anini Jr:lle. Tämä leikkasi laidalta sisään boksin sisään ja haastoi 1v1-tilanteessa Severi Pöysän. Tämän taklausyritys oli kömpelö, ja Pouria Notash näytti taas pilkkua. Kai Meriluoto harhautti rankkarissa TPS-vahti Jere Koposen ja sijoitti pelivälineen varmasti oikeaan alanurkkaan.

Kaksi rangaistuspotkua yhdelle puoliajalle ei kuitenkaan ollut vielä tarpeeksi; minuutti ennen avausjakson varsinaisen peliajan umpeutumista TPS sai toisen pilkkunsa. Sonny Hilton pääsi laukomaan aluksi pienestä kulmasta suhteellisen vaarallisesti, ja Henrikssonin torjunnasta pallo pomppasi takaisin kentälle. Peliväline ajautui lopulta TPS-hyökkääjä Joakim Latoselle, joka oli vaarattoman näköisessä tilanteessa päätyrajan tuntumassa Kalle Walliuksen ja Rony Janssonin ympäröimänä. Latonen kaatui tilanteessa Janssonin ainakin klubilaisittain katsottuna hyvin kevyestä kontaktista. Joka tapauksessa lopputuloksena oli harvinainen kolmas rangaistuspotku yhden puoliajan aikana. Klubin pelaajat protestoivat tilannetta ankarasti; Elmo Henriksson sai purnauksestaan Notashilta palkinnoksi keltaisen kortin. Albijon Muzacin sijoitus tuomitusta erikoistilanteesta oli miltei kopio avausmaalista; hän sai Henrikssonin heittäytymään väärään kulmaan ja sijoitti pelivälineen rauhallisesti toiseen. Näin tauolle mentiin isäntäjoukkueen maalin johdossa.

Nollanelosen päävalmentaja Mika Väyrynen teki tauolla yhden vaihdon; Juho Lehtiranta tuli vasemmaksi puolustajaksi Rico Finnäsin tilalle. Toinen puoliaika alkoi klubilaisittain aivan yhtä huonosti kuin ensimmäinenkin. Vain reilun viiden minuutin pelin jälkeen turkulaiset siirtyivät jo kahden maalin johtoon. Juri Kinnunen sai keskittää vasemmalta täysin vapaasti. Toppari Johannes Kytilä hävisi pääpelitaistelun Joakim Latoselle, jonka pusku viidestä metristä osui ylärimaan, josta se pomppasi alas maaliviivalle. Erotuomari Pouria Notash kuitenkin katsoi sen ylittäneen viivan, joten näin pallo vietiin keskelle.

62. minuutilla keltapaidat onnistuivat kaventamaan. Samuel Anini Jr. leikkasi hyvin vasemmalta keskelle ja syötti liikkeessä olleelle Saku Heiskaselle, jonka maalintekijä Joakim Latonen kaatoi. Rikottu Heiskanen pääsi näin kokeilemaan vapaapotkusta 25 metristä vaarallista vasenta jalkaansa. Nyt se puhui tuloksellisesti, sillä yläkierteinen laukaus painui vastustamattomasti Koposen ohi.

Pari minuuttia myöhemmin Väyrynen teki triplavaihdon; Henri Salomaa korvasi oikealla laidalla Logan Rogersonin, Anton Aaltonen tuli keskikentälle Tommi Jäntin paikalle ja Väinö Vehkonen toppariksi Rony Janssonin tilalle. 68. minuutilla maalintekijä Saku Heiskanen vaihdettiin Chris Jamesiin.

Vaikka molemmilla joukkueilla oli tilanteita, lisäosumia ei enää nähty. Isäntäjoukkueen paras paikka oli 74. minuutilla, kun Albijon Muzacin pääsi yksin läpi yrittämään hattutemppua. Elmo Henriksson kuitenkin esti turkulaisen haaveet tulemalla hyvin vastaan ja pakottamalla Muzacin niin pieneen kulmaan, että sijoitus meni ohi. Nollanelosen paras mahdollisuus puolestaan oli pari minuuttia ennen loppuvihellystä, kun Kai Meriluodon tilalle varttia aiemmin tullut Agon Sadiku pääsi laukomaan keskeltä, aivan rangaistusalueen rajalta. Veto oli kuitenkin sen verran raju, että se suuntautui pitkälle Kupittaan parkkialueelle. Näin nollanelonen kärsi kenraaliharjoituksessaan maalin tappion.

Päävalmentaja Mika Väyrynen näki tappiosta huolimatta joukkueensa pelissä paljon myönteisiä asioita:

– Avausjaksolla pelaajillemme saattoi tulla yllätyksenä TPS:n kohtuullisen suoraviivainen pelityyli. Kun pääsimme tästä alkushokista yli, esityksemme ensimmäisen puoliajan loppuajan oli vähintäänkin tyydyttävä. Toisella jaksolla TPS puolusti paremmin ja ehkä kokonaisuutena ansaitsi voittonsa.

– Summa, summarum, tasainen peli yhtä Ykkösen ehkä suurinta suosikkia vastaa ei ole huono suoritus. Olen ehkä 2/3 tekemisiimme tyytyväinen, loppuasioita kehitellään ennen kauden alkua, Väyrynen kiteytti.

HJK Klubi 04 avaa Ykkösen kautensa kotiottelulla Bolt Arenalla sunnuntaina 9.5. klo 18.30 KPV:ta vastaan.

TPS vs HJK Klubi 04 3–2 (2–1)

4.   1–0 rp. Albijon Muzaci

40. 1–1 rp. Kai Meriluoto

45. 2–1 rp. Albijon Muzaci

52. 3–1 Joakim Latonen

62. 3–2 Saku Heiskanen

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson Finnäs (46. Lehtiranta), Kytilä, Jansson (64. Vehkonen), Wallius – Didí, Jäntti (64. Aaltonen), Heiskanen (68. James) – Rogerson (64. Salomaa), Anini Jr., Meriluoto (76. Sadiku)