HJK Klubi 04 hävisi Pietarsaaressa

HJK Klubi 04 ei pystynyt avaamaan vielä kauden pistetiliään Ykkösessä. Torstaina FF Jaro oli parempi Pietarsaaressa käydyssä ottelussa maalein 4-1 (1-0). Nollanelosen ainoan osuman viimeisteli Kai Meriluoto.

HJK Klubi 04. Photo: © HJK Media

FF Jaro vs HJK Klubi 04 4-1

Yksi ottelua edeltänyt mielenkiintoinen asia oli koronatilanteen muutos Vaasan sairaanhoitopiirissä, johon Pietarsaari kuuluu. Alueen hallintoviranomaiset päättivät alkuviikosta, että koronatilanne oli sen verran hyvä, että alueen ulkoilmatilaisuuksiin saa tietyin edellytyksin ottaa yleisöä. Näin FF Jaro vs HJK Klubi 04 kamppailu käytiin Pietarsaaren Keskuskentän nurmella 521 silmäparin edessä.

Nollanelosen päävalmentaja Mika Väyrynen oli tehnyt edelliseen KPV-peliin kaksi muutosta. Maalissa aloitti tuttuun tapaan Elmo Henriksson, jonka edessä pelasivat vasemmalta Rico Finnäs, kapteeni Johannes KytiläRony Jansson ja Juho Lehtiranta. Keskikentän kolmikko oli DidíChris James ja Tommi Jäntti. Vasemmalla laidalla avasi Samuel Anini Jr., oikealla Logan Rogersson, kärjessä Kai Meriluoto.

Kotijoukkue aloitti pelin aggressiivisella prässillä. Tällaisesta tilanteesta tuli myös kamppailun ensimmäinen maalintekoyritys, kun Jaron Patrick Byskata sai pallon riiston jälkeen noin 25 metriin. Nollanelosen onneksi hänen terävä vetonsa meni hiukan etukulman ohi.

Heti seuraavasta tilanteesta tuli kuitenkin kamppailun avausosuma. Tyler Reid antoi oikealta keskityksen. Klubi-vahti Henriksson ei onnistunut yrityksessään napata pallon itselleen. Näin peliväline pomppi KäPa-kasvatti Samuel Haglundille vitosen rajalle. Tämä malttoi kääntyä ja syöttää pari metriä taaksepäin Guillermo Sotelolle, joka sijoitti pallon kohti oikeaa takakulmaa. Pallo osui tolppaan ja vieri maaliviivaa pitkin Johannes Kytilän jalkaan. Hyvin sijoittunut päätuomari Kalle Mäkinen näki kuitenkin pelivälineen ylittäneen maaliviivan ja osoitti kohti keskiympyrää: 1-0.

Vaikka alku oli vierasjoukkueelle murheellinen, klubilaiset eivät lamaantuneet. Ensimmäinen puolivaarallinen tilanne tuli 7. minuutilla, kun Samuel Anini Jr. pääsi etenemään vasemmalta hyvin, mutta matala keskitys ei löytänyt boksin sisältä kohdetta. Varsinaisen peliotteen saaminen vei kuitenkin pidempään, ja ensimmäiset 15 minuuttia mentiin selvästi kotijoukkueen johdolla. Vartin pelin jälkeen Jarolla oli erinomainen paikka, kun Tyler Reid murtautui oikealta boksin sisään ja antoi kovan matalan keskityksen. Macauley Chrisantus maalin edessä oli muutaman sentin päässä yltämästä palloon.

18. minuutilla vierasjoukkue pelasi hallitun pitkän hyökkäyksen, jonka seurauksena Anini laukoi 17 metristä, mutta veto meni reilusti yli Jaro-maalin. Kun vierasjoukkueen ote parani, Jaron pelaajat joutuivat ajoittain turvautumaan rikkeisiin; 20. minuutilla toppari Gulbis Krists sai kamppailun ensimmäisen varoituksen, kun hän kaatoi vasemmalla laidalla vauhdissa olleen Aninin. Mutta myös vierasjoukkue rikkoi; 37. minuutilla Anini pelasi hyvän syötön Tommi Jäntille Jaron rangaistusalueen reunalla. Tämän ensimmäinen kosketus oli hiukan kova. Kun hän yritti tavoittaa palloa uudelleen, yritys oli sen verran raju, että päätuomari Mäkinen näki Jäntin tulleen tilanteeseen varoituksen arvoisesti.

Reilu minuutti myöhemmin HJK Klubi 04 oli tasoittaa kamppailun. Chris James katkaisi Jaron hyökkäyksen keskialueella. Tästä pallo pelattiin laitaan Aninille, joka ajoi vasemmalta hyvin boksin sisään. Anini hämäsi keskitystä vasemmalla jalalla, leikkasi päädystä takaisin ja keskitti oikealla jalallaan Jaron maalivahdinalueen reunalle. Paikalla ollut Kai Meriluoto sijoitti pelivälineen varmasti sisään. Kaunis maali, paitsi että ei ollut. Avustava erotuomari oli nähnyt Meriluodon olleen hienon hienosti paitsiossa. Näin kotijoukkueen maalin johto jäi avausjakson tulokseksi.

Mika Väyrynen teki tauolla kaksi vaihtoa. Kalle Wallius tuli vasemmaksi puolustajaksi Rico Finnäsin tilalle ja Agon Sadiku Logan Rogerssonin tilalle oikeaan laitaan. Kotijoukkue ei vielä vaihtanut tässä vaiheessa.

Jaro aloitti myös toisen puoliajan terävästi. 48. minuutilla Juuso Aalto pääsi puskemaan vaarallisen läheltä, mutta epätasapainoisen asennon vuoksi yritys suuntautui ohi. 55. minuutilla HJK Klubi 04 kuitenkin tasoitti ottelun kauniin hyökkäyksen seurauksena. Chris James syötti omalta kenttäpuoliskolta vasempaan laitaan Juho Lehtirannalle. Hän löysi etupuoleltaan Samuel Anini Jr:n, joka leikkasi keskelle ja syötti oivasti boksin sisään juosseelle Tommi Jäntille. Jäntti oli pallon kanssa niin vapaana, että Jaron yhdysvaltalainen maalivahti Thomas Olsen oli pakotettu tulemaan vastaan. Jäntti ei kuitenkaan yrittänyt maalintekoa itse vaan syötti keskelle maalin eteen Kai Meriluodolle, joka sijoitti pallon tyhjään maaliin. Osuma oli samalla HJK Klubi 04:n kauden avausmaali Ykkösessä.

Tasoitus toi vierasjoukkueen peliin selvästi lisää virtaa. Vajaan tunnin pelin jälkeen HJK Klubi 04:llä oli loistava mahdollisuus tehdä johto-osuma. Klubilaiset riistivät syvällä omalla kenttäpuoliskollaan pallon Jaron sivurajaheiton jälkeen. Didí näki tilanteessa hienosti Meriluodon kärjessä vapaana ja pelasi hänelle 30–40 metrin pystysyötön. Meriluoto kontrolloi pallon hyvin ja ryntäsi Jaron topparien välistä läpimurtoon. Valitettavasti Meriluodon terävä laukaus boksin rajalta osui ylärimaan.

Vaikka ote tässä vaiheessa oli nollanelosella, seuraavan maalin teki kotijoukkue. 67. minuutilla Jaro sai ottelun 9. kulmapotkunsa, joka tuli oikealta. Guillermo Sotelo asettui antamaan erikoistilannetta. Pallo kaartui keskelle 6–7 metriin Johan Brunellin päähän. Pusku suuntautui tarkasti takatolpan juureen ohi heittäytyvän Henrikssonin. Vaikka maali oli hieno, vierasjoukkueen puolustaminen tilanteessa oli löysää.

Neljä minuuttia myöhemmin HJK klubi 04:n ”kuoppa syveni”, kun Tommi Jäntti sai toisen varoituksensa. Juho Lehtiranta nousi vasemmalta ja löysi syötöllään hyvin Jäntin 20 metriä Jaro-maalista. Selkä maalin päin ollut Jäntti ei aivan saanut palloa haltuunsa, ja avausjaksolla varoituksen saanut Gulbis Krists tuli samalla tiukasti tilanteeseen. Molemmat tavoittelivat palloa rajusti, mutta mahdollisen vapaapotkun saaja vaikutti 50-50-päätökseltä. Päätuomari Kalle Mäkinen antoi kuitenkin tilanteesta Jäntille toisen keltaisen kortin. Ulosajo tuntui klubilaisittain kohtuuttomalta.

Kun Jaro teki parin minuutin päästä jo kolmannen maalinsa, tilanne alkoi olla vierasjoukkueelle mahdoton. Osuma tuli taas erikoistilanteesta. Hyvän ottelun pelannut Guillermo Sotelolle antoi taas kulman oikealta. Pallo tuli nyt vähän lähemmäksi maalia kuin 2-1 osumassa. Nollanelosen puolustus ei onnistunut purkamaan maalin edessä pomppinutta palloa. Näin Jim Myrevik pääsi puskemaan pelivälineen lähietäisyydeltä maaliin.

Väyrynen vaihtoi tämän jälkeen 77. minuutilla Henri Salomaan Juho Lehtirannan tilalle. Nollanelosen viimeinen vaihto tuli neljä minuuttia myöhemmin, kun Denis Cukici korvasi Chris Jamesin.

Vajaa 10 minuuttia ennen loppua kotijoukkue kaunisteli loppunumeroiksi 4-1. Tyler Reid pääsi etenemään liian helposti sinivalkoisten boksin sisään, jossa häntä hidasti toppari Johannes Kytilä. Jaro-hyökkääjä sai kuitenkin oikeaa jalkaansa sen verran vapaaksi, että pystyi laukomaan 6–7 metristä pelivälineen vasempaan takakulmaan.

Kolmen maalin tappion jälkeen hävinneen joukkueen valmentaja on harvoin hyvällä mielellä. Ei myöskään Mika Väyrynen.

– Ei voi olla tyytyväinen. Meille tulee omassa pallollisessa pelaamisessa aivan liikaa helppoja virheitä. Niitä ei voi pistää kentän syyksi.

– Pelissä oli omat, erilaiset vaiheensa. Alku oli meiltä tosi heikko, varsinkin ensimmäiset 15 minuuttia. Sitten pääsimme paremmin mukaan. Esimerkiksi Kai Meriluodon hylätty osuma oli hienosti rakennettu. Toinen puoliaika alkoi taas nihkeästi. Sitten meillä oli koko pelin paras vaihe, jossa tasoitimme. Ulosajo teki luonnollisesti lopun hankalaksi.

– Me tiedämme omat kehityskohteemme. Meidän oltava kaksinkamppailuissa ylipäätään ja varsinkin oman boksimme puolustamisessa paljon miehekkäämpiä, Väyrynen analysoi.

HJK Klubi 04 kohtaa seuraavaksi kotona Bolt Arenalla tiistaina 18.5. klo 18.30 Mikkelin Palloilijat.

HJK:n kannattajat. Photo: © HJK Media

FF Jaro vs HJK Klubi 04 4-1 (1-0)
5. Guillermo Sotelo 1-0
55. Kai Meriluoto 1-1
67. Johan Brunell 2-1
74. Jim Myrevik 3-1
82. Tyler Reid 4-1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Finnäs (46. Wallius), Jansson, Kytilä (k.), Lehtiranta (77. Salomaa) – James (81. Cukici), Jäntti (71. ulosajo) – Anini Jr., Rogersson (46. Sadiku), Meriluoto