HJK Klubi 04 jatkoi kotivoittojen putkea

HJK Klubi 04 voitti lauantaina Bolt Arenalla erikoisessa ja runsasmaalisessa Ykkösen kamppailussa EIF:n 5-3. Sinivalkoraidat nousivat voittoon kahden maalin tappioasemasta. Samuel Anini Jr. ja Casper Terho viimeistelivät molemmat kaksi maalia mieheen.

Casper Terho, Saku Heiskanen, Samuel Anini jr - HJK Klubi 04. Photo: © Jussi Eskola
Casper Terho, Saku Heiskanen ja Samuel Anini jr

HJK Klubi 04 vs EIF 5-3

Peli oli monella tavalla nollanelosen kauden oudoin ottelu. Umpisurkean alun ja kahden maalin tappioaseman jälkeen kotijoukkue takoi viisi maalia peräkkäin. Pelin kokonaiskuva oli myös hyvin erilainen kuin useimmat nollanelosen pelit tällä kaudella. HJK Klubi 04:n otteluissa sinivalkoraitaiset ovat usein olleet ainakin pallonhallinnan näkökulmasta se aktiivisempi osapuoli. Lauantaina Bolt Arenalla ei ollut näin. EIF on varmasti yksi Ykkösen syöttötaidoiltaan parhaista joukkueista. Nytkin raaseporilaiset pitivät ottelun aikana enemmän palloa kuin kotijoukkue. EIF pelaa myös todella rohkeasti ja hyökkäysvoittoisesti. Lauantaina tämä toi yhtäältä ansaitun johtoaseman, mutta toisaalta avasi kotijoukkueelle paljon mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin.

EIF:n kukistaminen oli samalla HJK Klubi 04:n kolmas peräkkäinen kotivoitto. Täyden pistesaaliin ansiosta nollanelonen nousi Ykkösen sarjataulukossa MuSan ja MP:n ohi putoamisviivan yläpuolelle 9. sijalle. Joukkueella on nyt 18 kierroksen jälkeen 20 pistettä. EIF:lle tappio oli karvas. Joukkue on edelleen kolmantena, mutta pisteen jäljessä majailevalla FF Jarolla on yksi peli vähemmän pelattuna.

Nollanelosen alakerta oli täsmälleen samanlainen kuin keskiviikon VPS-voitossa: Maalissa avasi Elmo Henriksson, puolustuslinjan muodostivat topparipari Patrik Raitanen ja Baba Mensah jalaitapuolustajina aloittivat Marcello Beuker vasemmalla ja Kalle Wallius oikealla. Keskikentän kolmikko oli DidíDenis Cukici sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Vasemmalla laidalla kauden kuudetta osumaa metsästi Samuel Anini Jr., oikealla rynni Casper Terho sekä kärjessä Kai Meriluoto

Alkupäivän sateet olivat kastelleet Bolt Arenan kenttää. Ottelun alkaessa oli kuitenkin kaunis puolipilvinen loppukesän ilma. Peli alkoi HJK Klubi 04:n näkökulmasta huonoimmalla mahdollisella tavalla. Vierasjoukkue aloitti välittömästi aggressiivisesti korkealla prässillä. Jo toisella minuutilla tämä taktiikkaa toi myös tuloksen. EIF esti terävällä puolustamisellaan nollanelosen pelin avaamisen, ja kotijoukkue oli pakotettu pelaamaan taaksepäin kohti omaa maalia. HJK-vahti Elmo Henriksson tuli reilusti sivuun omalta maaliltaan vastaanottamaan palloa. Sitten hän syötti pelivälineen rohkeasti pilkun kohdalle vastaan tulleelle Didílle, vaikka EIF prässäsi tiukasti. Didín ensimmäinen kosketus karkasi jalasta, ja pallo kimposi suoraan Valdrin Rashicalle, joka sijoitti pallon varmasti lähietäisyydeltä tyhjään maaliin.

Tämän jälkeen seuraavat 20 minuuttia mentiin EIF:n tahtipuikon mukaan, vaikka huippuvaarallisia paikkoja ei ollut lukuun ottamatta Xhevdet Gelan vaarallista vapaapotkua 25 metristä, jonka Henriksson onnistui torjumaan kulmaksi. Kotijoukkue ei saanut syöttöpeliään kulkemaan lainkaan normaalilla tavalla; paljon helppojakin harhasyöttöjä. EIF puolestaan piti omaa puolustuslinjaansa varsin korkealla ja nosti pelaajiaan rohkeasti ylös. Kun kotijoukkue sai ajoittain näissä tilanteissa katkoja, nopeat pystysyötöt olivat joko osoitteettomia tai hyökkääjät olivat paitsiossa.

Ensimmäisen puolen tunnin aikana oikeastaan ainoa kotijoukkueen puolittainen tilanne syntyi 23. minuutilla, kun Samuel Anini Jr. oli ohittamassa epätasapainossa olevaa EIF:n puolustuslinjaa. Joukkueen oikea puolustaja Riku Selander oli ”pakotettu” turvautumaan ns. ammattilaisen virheeseen. Hän repi reilussa 30 metrissä ohittamassa olleen Aninin painiotteella kumoon. Päätuomari Kalle Mäkinen palkitsi Selanderin tästä suorituksesta keltaisella kortilla.

EIF:n vaaralliset tilanteet tapahtuivat paljon lähempänä HJK-maalia. 21. minuutilla Robin Sid pääsi murtautumaan oikealta vaarallisesti nollanelosen boksin sisälle. Nosto takatolpalle löysi ex-nollanelosen pelaajan Akseli Ollilan, mutta kotijoukkueen onneksi tämän volleypotku epäonnistui. Vajaat viisi minuuttia myöhemmin puolestaan William Lindqvist pääsi yrittämään samankaltaista suoritusta kulman jälkitilanteesta. Nyt laukaus suuntautui kuitenkin reilusti yli maalin.

Kotijoukkue oli kovan paineen alla. Pari minuuttia ennen puolen tunnin rajapyykkiä vieraat ottivat jo kahden maalin johdon. Kai Meriluoto sai pallon puolessa kentässä, mutta ei pystynyt suojaamaan sitä. Pallo pelattiin välittömästi puolesta kentästä nollanelosen epäorganisoituneen puolustuslinjan selustaan. Patrik Raitanen ei ehtinyt palloon, vaan avausmaalin tehnyt Valdrin Rashica pääsi oikealta laidalta yksin läpi. Baba Mensah yritti leikata keskeltä peittämään laukausta, mutta Rashica onnistui laukomaan suhteellisen pienestä kulmasta pallon Henrikssonin jalan kautta takakulmaan.

Tässä vaiheessa mikään ei viitannut kotijoukkueen terästäytymiseen. EIF-pelaajien kaksi keltaista korttia olivat laiha lohtu; puolen tunnin kohdalla Stanislav Efimov ja Marcello Beuker kamppailivat HJK:n puolustusalueen vasemmassa reunassa tiukasti irtopallosta. Päätuomari Mäkinen näki Efimovin rikkoneen hollantilaispuolustajaa varoituksen arvoisesti. William Lindqvist ei ollut lainkaan tyytyväinen tuomioon ja ilmoitti sen myös Mäkiselle saaden hänkin keltaisen kortin. HJK Klubi 04 kavensi pari minuuttia myöhemmin yhden miehen soolosuorituksella. EIF:n puolivaarallisen hyökkäyksen jälkeen peliväline tuli Didílle keskiympyrän tienoille. Tämä löysi pitkällä syötöllään vasemmalla vapaana olleen Samuel Aninin Jr:n. Laidassa 1v1-tilanteessa Anini ohitti Robin Sidin kokonaan ja pääsi leikkaamaan keskelle. Päästyään boksin sisälle hän laukoi välittömästi kauniin sijoituksen, joka leijaili takakulmaan tolpan kautta. EIF:n maalissa Mehdi El Moutacim oli tilanteessa voimaton. Rehellisyyden nimissä kavennus tuli pelitapahtumien vastaisesti, ei tosin ensimmäistä kertaa jalkapallon historiassa.

Tässä tilanteessa päävalmentaja Mika Väyrynen halusi herätellä joukkueettaan lisää tekemällä aikaisen kaksoisvaihdon; Kai Meriluoto kärjessä sai antaa tilaa Agon Sadikulle ja keskikentän Denis Cukicin tilalle tuli Tommi Jäntti. Vierasjoukkue ei kuitenkaan hämmentynyt kavennuksesta, vaan jatkoi vahvaa otettaan. 39. minuutilla André Österholm pääsi laukomaan terävästi 12–13 metristä, mutta reilusti yli maalin.

Pari minuuttia ennen taukoa peli oli kuitenkin tasan. Nollanelonen katkaisi EIF:n hyökkäyksen. Casper Terho kuljetti palloa terävästi ja syötti sen vasemmalla vapaana olleelle Aninille. Tämä huomasi EIF-puolustuksen epäjärjestyksen ja syötti lyhyen kuljetuksen jälkeen linjan läpi juosseelle Terholle. Terho meinasi päästä läpi, mutta ajautui lopulta EIF-boksin vasempaan reunaan. Sieltä hän antoi oivan syötön keskellä vapaana olleelle Saku Heiskaselle, joka sijoitti pallon varmasti lähietäisyydeltä maaliin. Aivan avausjakson lopulla Tommi Jäntillä oli mahdollisuus viedä nollanelonen johtoon; hän pääsi Marcello Beukerin erinomaisesta syötöstä yksin läpi. EIF-vahti Mehdi El Moutacim tuli kuitenkin hyvin vastaan ja sai torjuttua jalallaan Jäntin laukauksen. Näin tauolle marssittiin tasalukemissa 2-2. Molemmilla valmentajilla oli varmasti paljon sanottavaa värikkään avausjakson jälkeen.

Patrik Raitanen - HJK Klubi 04. Photo: © Jussi Eskola
Patrik Raitanen

Tauolla kumpikaan joukkue ei vaihtanut. Vaikka EIF tuli toiselle jaksolle energisesti, HJK Klubi 04:n ilme oli huomattavasti parempi kuin ensimmäisellä puoliajalla. Nollanelosen puolustaminen matalassa blokissa oli määrätietoisempaa, ja riistojen jälkeen kotijoukkue hyökkäsi paljon vaarallisemmin kuin avausjaksolla. Molemmilla joukkueilla oli omat tilanteensa; vierailla yleensä pidemmän hyökkäyksen jälkeen tai erikoistilanteesta, nollanelosella nopeista vastaiskuista. 63. minuutilla Elmo Henriksson venyi kotijoukkueen maalilla huippupelastukseen. EIF sai pitkän painostusjakson päätteeksi kulmapotkun oikealta. Jatkotilanteesta Riku Selander pääsi yrittämään maalintekoa lähietäisyydeltä, mutta Henriksson venytti jalkatorjuntaan, josta pallo kimposi tolpan kautta väljemmille vesille.

Kamppailu ratkesi lopulta kotijoukkueen ihmeelliseen viiden minuutin jaksoon, jonka aikana tuli kolme maalia. 67. minuutilla EIF:llä oli pitkä pallonhallintajakso, mutta HJK puolusti maltillisesti. Joukkue sai riistettyä pallon oman rangaistusalueen reunalla; Saku Heiskanen lähti kuljettamaan palloa usean EIF-pelaajan estelyistä huolimatta. Puolen kentän tienoilla hän syötti vasempaan laitaan Agon Sadikulle, jolla oli 1v1-tilanne. Sadiku pysähtyi yllättäen 35 metriä EIF:n maalista ja syötti pallon keskelle täysin vapaana olleelle Casper Terholle, joka puolestaan pääsi 1v1-tilanteeseen maalivahti Mehdi El Moutacimin kanssa. Vaikka Terho ajautui hiukan oikealle, hän pystyi chippaamaan oikealla jalallaan pelivälineen kauniisti takakulmaan ohi El Moutacimin.

Vain pari minuuttia myöhemmin kotijoukkue siirtyi jo kahden maalin johtoon samankaltaisesta tilanteesta. Jälleen kotijoukkue onnistui riistämään pallon itselleen oman boksin tuntumassa. Nyt Kalle Wallius lähetti välittömästi pitkän syötön vasempaan laitaan Samuel Anini Jr:lle. Hän pääsi haastamaan rangaistusalueen kulmassa Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen juuri valittua Oliver Petterssonia. Anini leikkaa usein vastaavanlaisissa tilanteissa keskelle, mutta nyt hän ohitti laidan puolelta. Vaikka HJK-taituri ajautui aika pieneen kulmaan, hän onnistui laukomaan vasemmalla jalallaan pelivälineen voimalla takayläkulmaan.

Kotijoukkueen vahva lataus ei näkynyt ainoastaan maaleina, vaan myös omaa maalia puolustettiin miehekkäästi. Pari minuuttia Aninin osumasta toinen kahden maalin isä Valdrin Rashica pääsi erittäin vaaralliseen laukaisupaikkaan, mutta kotijoukkueen Kalle Wallius ja Baba Mensah blokkasivat vedon erittäin uhrautuvasti. Seuranneen kulmapotkun Mensah puski väljemmille vesille. Pallo ajautui jatkotilanteessa vasempaan laitaan puolen kentän tuntumassa, jossa EIF-puolustaja Robin Sid epäonnistui syötössään täydellisesti. Virheen seurauksena Casper Terho pääsi jälleen yksin läpi. Nyt hänellä oli enemmän aikaa, ja chippaus vasemmalla jalalla El Moutacimin ohi oli äärettömän hallittu.

Kolmen maalin rypäs oli liikaa vierasjoukkueelle. Nollanelonen pystyi puolustamaan selvää johtoaan ilman suuria ongelmia. Päävalmentaja Mika Väyrynen teki viimeiseksi vartiksi vielä kaksoisvaihdon; Chris James korvasi kapteeni Saku Heiskasen keskikentällä ja otti samalla kapteeninnauhan itselleen. Lisäksi Juho Lehtiranta tuli oikeaan reunaan kahden maalin isän Casper Terhon tilalle.

Kun lisäaikaa oli pelattu jo kaksi minuuttia Juuso Liukkonen pääsi kaunistelemaan loppunumeroiksi 5-3. Riku Selander antoi pitkän keskityksen oikeasta reunasta, ja Liukkonen pääsi hallitulla puskullaan viimeistelemään maalivahdin alueen rajalta ohi voimattoman Henrikssonin. Tästä tilanteesta kotijoukkueen puolustus ei saa hyviä arvosanoja, sillä Liukkonen oli tilanteessa täysin vapaana.

Mika Väyrynen - HJK Klubi 04. Photo: © Jussi Eskola
Mika Väyrynen

– Aloitettiin peli heikosti. Pallollinen pelaaminen ja linjojen tiiviys puolustaessa oli vajavaista. Kunnia toki vastustajalle joka aiheutti ongelmia tuodessa paljon pelaajia viimeiseen linjaan, kertoi päävalmentaja Mika Väyrynen.

– Puolen tunnin jälkeen ruvettiin pääsemään vastaprässistä ulos ja löydettiin tilat hyökätä. Tauolla painotettiin tiiviyttä puolustaessa ja huomioimaan vastustajan puolustusmuoto kun voitetaan  pallo.

– Upeita maaleja kaiken kaikkiaan, ja pelaajat osoitti loistavaa selkärankaa vaikean alun jälkeen, Väyrynen antaa tunnustusta pelaajille.

Epävirallinen pyttykerho jakaa tällä kertaa sekä risuja että ruusuja. Ensimmäinen puoli tuntia oli koko joukkueelta heikko esitys. Nousu voittoon kahden maalin tappioasemasta oli sekin koko ryhmän ansiota. Kaksi maalia viimeistelleet Samuel Anini Jr. ja Casper Terho ansaitsevat erityismaininnat. Anini nousi seitsemällä maalillaan Ykkösen maalintekijäpörssissä jaetulle kolmannelle sijalle.

EIF:n otteluraportin voi lukea tästä.

Ottelun parhaat hetket Ruudun lähetyksestä.

HJK Klubi 04:n seuraava peli on Oulunkylässä lauantaina 28.8. klo 18.00 Gnistan IF:ää vastaan.

HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs EIF 5-3 (2-2)

2′ Rashica 1-0
28′ Rashica 2-0
33′ Anini jr 2-1
43′ Heiskanen 2-2