HJK Klubi 04 säilytti sarjajohtonsa Kakkosen Lohko B:ssä.

Kai Meriluoto - HJK Klubi 04. Photo: © Jussi Eskola
Kai Meriluoto

GrIFK vs HJK Klubi 04 1-3

HJK Klubi 04 säilytti Kakkosen B-lohkon johtopaikkansa, kun joukkue kukisti vieraissa GrIFK:n 3-1 (1-1). Nollanelonen johtaa 10 kierroksen jälkeen sarjaa 28 pisteellä ennen yhden ottelun vähemmän pelannutta Ilves/2:ta.

Kauniaisten kodikkaalla keskuskentällä pelattu kamppailu oli poikkeuksellisella koronakaudella jo kauden kolmas näiden joukkueiden välinen peli. GrIFK on ollut raitapaidoille suotuisa vastus, sillä HJK Klubi 04 saalisti näistä peleistä täyden pistepotin. Kotijoukkueen kunniaksi on kuitenkin todettava, että se pystyi eilen parhaaseen esitykseensä näistä kolmesta kohtaamisesta.

Nollanelosen avauskokoonpano oli tuttu. Maalivahtiosastolla on ollut tällä kaudella paljon vaihtuvuutta, mikä ei ole kuitenkaan näkynyt peliesityksissä. Päinvastoin. Tällä kertaa tolppien välissä seisoi Mathias Ahlblad. Puolustuslinjan muodostivat oikealta Kalle WalliusÍtalo, Väinö Vehkonen ja Rico Finnäs. Keskikentän pohjan kapellimestarina toimi Chris James, hieman ylempänäpeliä rakensivat Saku Heiskanen ja Adam Markhiyev. Laitapaikkoja miehittivät tällä kertaa Samuel Anini jr. ja Nooa Laine. Kärjessä aloitti kauden tehopelaaja Kai Meriluoto.

Kotijoukkue aloitti pelin aggressiivisesti korkealla prässillä. Joukkue pyrki muutenkin pelissä suoraviivaisiin ratkaisuihin, joissa pelattiin usein ilmassa pitkiä palloja. Näin pelissä nähtiin paljon perinteisiä brittityyppisiä pääpelitaisteluja. GrIFK:n yleisilme oli kuitenkin läpi pelin huomattavasti parempi kuin joukkueiden välisessä edellisessä Granin kotipelissä, jossa HJK otti 82-murskavoiton.

Vaikka pallonhallinta siirtyi aika nopeasti klubilaisille, ensimmäiset reilut 20 minuuttia olivat kohtuullisen tasaiset. Vihreäpaitojen pahimmat tilanteet olivat toppari Anton Lindbladin pusku 14. minuutilla lähietäisyydeltä kulmasta ja kärki Jonas Britschgin vaarallinen ohjaus 10 metristä 22. minuutilla. Molemmat tilanteet maalivahti Mathias Ahlblad kuitenkin torjui varmasti. Vieraiden paras tilanne oli ehkä Meriluodon pusku hiukan yli maalin 11. minuutilla.

HJK:n kaunis avausmaali tuli hiukan yllättäen. Saku Heiskanen voitti pienoisella riskilläkin 1v1-tilanteen keskialueella, lähti sen jälkeen dynaamiseen pystykuljetukseen ja antoi rangaistusaluetta lähestyessään erinomaisen syötön hyvän pystyjuoksun tehneelle Kai Meriluodolle. Tämä otti pallon vauhdista hienosti haltuun ja laukoi terävän laukauksen 14–15 metristä ohi Granivahti Toni Vuorisen. Tämä oli Meriluodon kauden 9. osuma.

Pian johto-osuman jälkeen nähtiin tapahtumarikas muutaman minuutin jakso, jonka aikana tuomari Lassi Siukkola antoi kolme varoitusta, ja kotijoukkue tasoitti pelin. Ensiksi GrIFK:n Anton Lindblad sai katsella keltaista korttia, kun tämä repi paidasta liukasliikkeistä Heiskasta. Heti seuraavalla minuutilla Adam Markhiyev kaatoi aika tylysti puolinopeassa hyökkäyksessä Jonas Britschgin.

Tästä ei mennyt kuin muutama minuutti, niin keskikentällä aktiivisesti esiintynyt Chris James sai varoituksen erikoisesta tilanteesta. James kuljetti palloa itse, ja tuomari Siukkolan tulkinnan mukaan huitaisi suojatessaan palloa Granin pelaajaa keltaisen kortin arvoisesti. Tilanteesta seuranneesta vapaapotkusta kotijoukkue teki tasoituksen. Pallo pelattiin pitkällä pystysyötöllä 40 metristä ilmassa nollanelosen boksin sisään, missä Ahlblad ei saanut pelivälinettä näppeihinsä. Seuranneessa maalinedussählingissä pallo osui viimeksi kotijoukkueen toppari Tino Palmastoon, josta peliväline kimposi niukasti yli maaliviivan. Avausjakson lopulla ei kumpikaan enää pystynyt lisäosumiin, joten tauolle marssittiin 1-1 lukemissa.

Kumpikaan joukkue ei tehnyt tauolla vaihtoja. Vierasjoukkue tuli kuitenkin kentälle hyvin latautuneena ja otti heti pelin ohjat käsiinsä. Hyvän kauden toistaiseksi pelannut Saku Heiskanen oli taas pirteä. Hänellä oli jakson ensimmäinen puolivaarallinen laukaus 50. minuutilla rangaistusalueen reunalta, joka meni hiukan takatolpan ohi. Tosin myös kotijoukkueella oli mahdollisuutensa; pahin oli 55. minuutilla Daniel Langhoffin ovela nosto, joka osui tolppaan.

Tästä ei kulunut kuin pari minuuttia, kun raitapaidat siirtyivät johtoon jälleen hienolla maalilla. Nooa Laine leikkasi hyvin oikealta laidalta keskelle ja antoi oivan syötön Meriluodolle. Tämä puolestaan syötti rangaistusalueen reunalta oikea-aikaisesti boksin sisään nousseelle laitapuolustaja Kalle Walliukselle, joka laukoi 5–6 metristä uransa ensimmäisen maalin Kakkosessa.

Tämän jälkeen peli aaltoili puolelta toiselle, kun kotijoukkue haki tasoitusta. 67. minuutilla Samuel Anini jr. vaihdettiin Henri Salomaahan. Pian tämän jälkeen klubilaiset siirtyivät jo kahden maalin johtoon: Joukkueella oli pitkä pallonhallinta, jossa aluksi edettiin vasemmalta laidalta kohti Granipäätyä. Joukkue kuitenkin vetäytyi taaksepäin ja pelasi pallon takaisin puolustuslinjaan, josta Vehkonen löysi tarkalla syötöllä keskikentältä Adam Markhiyevien. Tämä pelasi ensiksi nopean seinäsyötön, minkä jälkeen laukoi pienen kuljetuksen jälkeen 16 metristä laadukkaan laakavedon Granimaalin etunurkkaan ohi voimattoman Toni Vuorisen.

Viimeisen vartin aikana vierasjoukkue teki vielä kolme vaihtoa. Ensiksi 75. minuutilla Casper Lönnqvistvaihdettiin Nooa Laineen tilalle. Viimeisiksi viideksi minuutiksi kentälle tulivat vielä Arttu Eerola ja Denis Cukici Kalle Walliuksen ja Chris Jamesin sijaan. Lönnqvistillä oli aivan pelin lopussa vielä kohtuullinen paikka viedä vieraat kolmen maalin johtoon, mutta loppunumeroiksi jäivät peliä aika hyvin kuvaavat 1-3.

Epävirallisen pyttykerhon palkinnot tällä kertaa Kalle Walliukselle, Saku Heiskaselle ja Chris Jamesille. Isäntäjoukkueella on tiukka paikka edessä, kun se taistelee sarjapaikastaan. Eilisen kaltaisella esityksellä kauniaislaiset kuitenkin onnistunevat tavoitteessaan.

Päävalmentaja Joonas Rantanen oli tyytyväinen näkemäänsä.

– Voidaan olla tosi tyytyväisiä joukkueemme kokonaisesitykseen tänään. Ei se ollut aina välttämättä kaunista jalkapalloa, mutta tehtiin paljon töitä voiton eteen. Vastustaja laittoi paljon pitkiä palloja puolustuslinjaamme kohti, ja me jouduimme useisiin kamppailutilanteisiin. Tämä oli hyvää valmistautumista syksyn tuleviin otteluihin, koska vastaavia pelejä tulee varmasti lisää.

– Teimme taas kerran hienot maalit. Vastustajan osuma taas tuli erikoistilanteesta, ja meidän täytyy videolta käydä tilanne läpi. Tänään tuli muutenkin aika paljon erikoistilanteita, jotka me suurimmaksi osaksi selvitimme hyvin. Kokonaisuutena hyökkäyspelimme on aika hyvässä kunnossa, meidän ei tarvitse välttämättä keksiä mitään ihmeellistä. Keskitymme yksityiskohtien hiomiseen, Rantanen kertoi.

Niin kuin muillakin ylimpien sarjatasojen joukkueilla HJK Klubi 04:llä on nyt edessään parin viikon maaottelutauko. Seuraava ottelu on kahden viikon päästä sunnuntaina 13.9. klo 19:00 Bolt Arenalla FC Espoota vastaan.

GrIFK vs HJK Klubi 04 1–3 (1–1)

25′ Meriluoto 0-1
33′ Palmasto 1-1
57′ Wallius 1-2
71′ Markhiyev 1-3

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Ahlblad – Wallius (84. Cukici), Ítalo, Vehkonen, Finnäs – James (84. Eerola), Heiskanen, Markhiyev – Anini Jr., (67. Salomaa), Laine (75. Lönnqvist), Meriluoto