HJK Klubi 04 kukisti sarjajohtajan

HJK Klubi 04 otti perjantaina Tammisaaren keskuskentällä maukkaan 2–1-voiton sarjajohtaja EIF:stä. Nollanelosen maalit viimeistelivät Samuel Anini Jr. sekä Didí. Voiton myötä raitapaidat nousivat sarjassa kahdeksanneksi.

Samuel Anini jr - HJK Klubi 04. Photo: © Patte Westerlund

EIF vs HJK Klubi 04 1–2

Upeassa kesäsäässä idyllisellä Tammisaaren keskuskentällä käyty peli oli tasoltaan kauden paras nollanelosen peli. Molemmat joukkueet pyrkivät pelaamaan, ja katsojat saivat nähdä vaihtelevan ja jännittävän ottelun. Kamppailu oli melko kaksijakoinen. Kotijoukkue otti salama-alun ja siirtyi johtoon alkuminuuteilla. Vaikka vieraat pääsivät avausjakson puolivälin jälkeen paremmin peliin mukaan, EIF oli tauolla ansaitusti maalin johdossa. Toisella puoliajalla roolit vaihtuivat. HJK Klubi 04 tuli tauon jälkeen kentälle erittäin aggressiivisesti ja olisi voinut nopean tasoituksen lisäksi tehdä myös johto-osuman. Myöhemmin peli tasoittui, mutta nollanelonen siirtyi Didín erikoistilannemaalilla hiukan varkain johtoon. Kotijoukkue enää saanut kunnon kirivaihdetta päälle, ja niin HJK Klubi 04 otti Tammisaaresta täyden pistepotin.

Ottelun lähtötilanne oli mielenkiintoinen: Nollanelonen oli ennen peliä sarjataulukossa viimeisenä. Joukkueella oli kuudesta pelistä neljä tappiota, yksi tasapeli ja yksi voitto. Ykkösen kärkijoukkue EIF puolestaan oli hävinnyt vain kerran, toukokuun puolivälissä vieraissa MP:lle 1–2. HJK Klubi 04 lähti peliin normaalista poikkeavalla kokoonpanolla. Veikkausliigajoukkueen ryhmästä oli perjantaina mukana neljä; toppari Matti Peltola, oikea puolustaja Joel Untersee, keskikentän Sebastian Dahlström sekä laita Casper Terho. Pelaajamuutosten vuoksi joukkueen puolustuslinjassa pelasivat maalivahti Elmo Henrikssonin edessä Rico Finnäs, Peltola, Didí sekä Untersee. Keskikentän kolmikko oli Dahlström, Tommi Jäntti sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Kärkikolmikko oli tällä kertaa vasemmalla Samuel Anini Jr., oikealla Terho ja kärjessä Agon Sadiku.

Ottelu alkoi klubilaisittain mahdollisimman huonosti, kun joukkue oli tappiolla jo kolmen minuutin pelin jälkeen. Ex-nollanelosen pelaaja Akseli Ollila pääsi etenemään hyvin oikealta laidalta. Hän antoi laadukkaan matalan keskityksen maalin eteen. Klubin puolustus ei ollut tilanteessa hereillä, ja EIF-hyökkääjä Stanislav Efimov oli täysin vapaana. Tällä oli helppo työ laukaista peliväline 6–7 metristä varmasti etualakulmaan. Maalissa Elmo Henriksson oli voimaton tarkan laukauksen edessä.

Tämän jälkeen isännät hallitsivat tapahtumia seuraavan vartin. Vähitellen vierasjoukkuekin sai paremmin kiinni pelin juonesta. Yksi tärkeä tekijä vierasjoukkueen pelin paranemisessa oli toppari Didí, joka pystyi hyvin katkomaan EIF:n pitkiä syöttöjä. Nollanelosen ensimmäinen vaarallinen tilanne tuli 21. minuutilla, kun Casper Terho pääsi laukomaan leikattuaan vasemmalta laidalta sisään. Veto jäi kuitenkin voimattomaksi, ja EIF-maalivahti Mehdi Moutacim torjui pallon helposti.  Heti perään Stanislav Efimov pakotti Henrikssonin erinomaiseen torjuntaan toisessa päässä kenttää. Puolen tunnin kohdalla toppari Matti Peltola taklasi hiukan holtittomasti rangaistusalueen reunalla EIF-pelaajaa. Peltola sai suorituksesta myös keltaisen kortin päätuomari Peiman Simanilta. Rikettä seuranneesta vapaapotkusta Akseli Ollila laukoi vaarallisesti, mutta taas Henriksson venyi huipputorjuntaan.

36. minuutilla isäntäjoukkueen William Lönnqvist puolestaan rikkoi varoituksen arvoisesti. Saku Heiskasen tulinen vapari noin 20 metristä heilutti maaliverkon kattoa, valitettavasti kuitenkin väärältä puolelta. Avausjakson viimeiseksi tilastotapahtumaksi jäi EIF:n Riku Selanderin varoitus minuutti ennen taukoa, kun tämä ruhjoi keskialueella Sebastian Dahlströmiä.

Tauolla päävalmentaja Mika Väyrynen vaihtoi oikean puolustajan Joel Unterseen tilalle Kalle Walliuksen. Toinen puoliaika alkoi vierasjoukkueen erittäin tarmokkaalla esityksellä. Aiemmin tällä kaudella HJK Klubi 04:llä on usein ollut käynnistysvaikeuksia tauon jälkeen. Nyt tilanne oli päinvastainen; vierasjoukkue vyörytti hyökkäyksiä aggressiivisesti kohti EIF:n maalia. Palkinto tuli nopeasti; heti toisen jakson ensimmäisellä minuutilla Samuel Anini Jr. toi raitapaidat tasoihin. Hän sai erinomaisen pystysyötön Rico Finnäsiltä. Anini leikkasi boksin sisällä hänelle tyypilliseen tapaan vasemmalta laidalta keskelle ja laukoi upean laukauksen 13 metristä EIF-maalin etuyläkulmaan.

Tämän jälkeen HJK Klubi 04 vei peliä seuraavat 15 minuuttia ja olisi voinut myös ottaa johdon pelissä. Parhaat paikat tulivat Aninille, Saku Heiskaselle ja Agon Sadikulle: Ensiksi 49. minuutilla Anini yritti ”chipata” takakulmaan, mutta osuma palloon oli huono. Heti seuraavalla minuutilla Heiskanen pääsi ahdistettuna yrittämään noin pilkun kohdalta, mutta oikean jalan veto suuntautui yli. 63. minuutilla Sadiku pääsi ohjaamaan Rico Finnäsin hyvästä keskityksestä parhaalta maalintekosektorilta, mutta myöskään Sadiku ei saanut riittävän laadukasta vetoa aikaiseksi.

Kun kotijoukkue vaihtoi reilun tunnin kohdalla kokeneen Xhevdet Gelan kentälle, peli kääntyi pian EIF:lle. Vihreäpaitaisten lievästä hallinnasta huolimatta nollanelonen ei ollut missään paniikissa. Kesken EIF:n painostuksen raitapaidat saivat vajaa vartti ennen loppua kulmapotkun vasemmalta. Saku Heiskasen antama kulmapotku kaartoi kohti EIF:n takatolpan aluetta. Siellä väkivahva Didí nousi päätä muita korkeammalla ja puski pallon maan kautta alakulmaan ohi heittäytyneen Mehdi Moutacimin.

Tiukassa ottelussa Väyrynen säästi viimeiset vaihtonsa pelin loppuhetkille: Viimeiseksi vartiksi Kai Meriluoto tuli kärkeen Agon Sadikun tilalle. Pari minuuttia myöhemmin Robbie Azodo tuli puolestaan oikealle laidalle Casper Terhon paikalla. Viimeinen vaihtotapahtuma viisi minuuttia ennen loppua oli kaksoisvaihto; Chris James korvasi keskikentällä Saku Heiskasen ja Denis Cukici Tommi Jäntin. Loppuaikana EIF sai aikaan vielä pienen painostuksen, mutta myös nollanelosella oli omat vaaralliset tilanteensa vastahyökkäyksistä. Raitapaitojen koko joukkue puolusti johtoa sisukkaasti, ja Elmo Henriksson torjui muutaman puolittaisen tilanteen varmasti. Näin pisteet matkasivat riemukkaasti Helsinkiin.

Epävireallinen pyttykerho oli tyytyväinen HJK Klubi 04:n esitykseen. Parhaan pelaajan palkinto meni voittomaalin tekijälleDidílle, joka raatoi erinomaisesti myös puolustuspäässä. Kunniamaininnat toiselle topparille Matti Peltolalle sekä hienon tasoitusmaalin tehneelle Samuel Anini Jr:lle. Myös maalivahti Elmo Henrikssonin otteet olivat tutun varmat.

EIF:n espanjalainen valmentaja Guillem Santesmases ei selitellyt tappiota.

– Meidän on katsottava peiliin. HJK Klubi 04 oli toistaiseksi vaikein vastustajamme. Ei riitä, että pelaa 45 minuuttia, Santesmases analysoi.

Päävalmentaja Mika Väyrynen puolestaan kiitti ottelun jälkeen koko joukkuettaan, vaikka peli oli alkanut mahdollisimman huonosti.

– Alku oli hirveä. EIF oli muuttanut hiukan pelisysteemiään, ja me emme olleet riittävän hereillä. Tiputimme Tommin hiukan alemmaksi, ja saimme siten pelinavaamisemme parempaan kuntoon. Silti, meille tuli avausjaksolla liikaa helppoja syöttövirheitä keskikentällä. Lisäksi emme olleet riittävän vaarallisia viimeisellä kolmanneksella.

– Toiselle puoliajalle tulimme todella vahvasti. Luonnollisesti Junnun upea maali heti jakson alkuun antoi meille lisäenergiaa. Kun EIF vaihtoi Gelan peliin, otteemme kirposi vähän. Onneksi Didín yksilösuoritus toi meille koko pistepotin. Uskon, että voitto kärkijoukkueesta antaa meille erinomaisen buustin jatkopeleihin, Väyrynen arvioi.

HJK Klubi 04:n seuraava peli on sunnuntaina 20.06. klo 18.30 Bolt Arenalla Gnistania vastaan.

EIF vs HJK Klubi 04 1–2 (1–0)

3. Stanislav Efimov 1–0
46. Samuel Anini Jr. 1–1
77. Didí 1–2

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Finnäs, Didí, Peltola, Untersee (46. Wallius) – Heiskanen (k.) (85. James), Dahlström, Jäntti, (85. Cukici) – Anini Jr., Terho (78. Azodo), Sadiku (75. Meriluoto)