HJK Klubi 04 otti avausvoiton Bolt Arenalla

HJK Klubi 04 avasi pistetilinsä kauden Ykkösessä. Tiistaina kotiottelussa Bolt Arenalla kaatui Mikkelin Palloilijat maalein 3-1 (2-1). Isäntäjoukkueen maalintekijöinä kunnostautuivat liigavahvistus Sebastian Dahlström kahdella osumallaan sekä Samuel Anini Jr. yhdellä maalilla.

HJK Klubi 04. Photo: @ Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 vs MP 3-1

Voiton myötä HJK Klubi 04 nousi sarjan jumbopaikalta seitsemänneksi. Ottelu oli tapahtumarikas ja vaihteleva. Kotijoukkue hallitsi avausjaksoa selvästi ja otti nopeasti kahden maalin johdon. Vaikka MP onnistui kaventamaan reilun puolen tunnin kohdalla, HJK Klubi 04 oli ensimmäisellä puoliajalla selvästi aktiivisempi osapuoli. Toisella puoliajalla roolit vaihtuivat, ja varsinkin jakson ensimmäiset 15 minuuttia olivat isänniltä vaisut.

MP saapui Helsinkiin tappiottomana, kahden Ykkösen ottelun jälkeen joukkueen saldona oli tasapeli avausottelusta vieraissa Rovaniemen Palloseuraa vastaan ja kotivoitto EIF:stä. Isäntäjoukkue puolestaan lähti tavoittelemaan kauden avausvoittoa kahden tappion jälkeen. Pitkin päivää ripotellut tihkusade oli kastellut Bolt Arenan keinonurmen liukkaaksi. Ottelun aikana harmaalta taivaalta ei kuitenkaan tullut pelättyä rankkasadetta, vaikka pelin lopussa sadekuuro kastelikin pelaajat. Nollanelosen uskolliset fanit uhmasivat sääolosuhteita ja katsoivat peliä Olympiastadionin kalliolta.

Nollanelonen oli saanut illan peliin tukea HJK:n liigajoukkueesta joka linjaan; puolustusta vahvisti toppari Markus Halsti, keskikenttää paluumuuttaja Sebastian Dahlström sekä hyökkäystä Jarosta siirtynyt Anthony Olusanya. Näin maalivahti Elmo Henrikssonin edessä pelasivat puolustuslinjassa vasemmalta Juho Lehtiranta, kapteeni Johannes Kytilä, Markus Halsti ja Kalle Wallius. Keskikentän muodostivat nyt Didí, Sebastian Dahlström sekä Agon Sadiku. Vasemmalla laidalla avasi Samuel Anini Jr., oikealla Anthony Olusanya, kärjessä Kai Meriluoto.

Ensimmäinen puoliaika

Kotijoukkue aloitti erittäin pirteästi; pallo oli suurimman osan ajasta raitapaitojen hallussa maltillisen syöttöpelin ansiosta. Avausmaalia ei tarvinnut odottaa kuin seitsemän minuuttia. Elmo Henriksson avasi pitkällä syötöllä puoleen kenttään täysin vapaana olleelle Agon Sadikulle, joka puolestaan jatkoi vasempaan laitaan Samuel Anini Jr:lle. Anini lainasi pelivälineen taustajuoksun tehneelle Juho Lehtirannalle. Anini sai pallon takaisin ja keskitti boksin sisään 6–7 metriin Anthony Olusanyalle. Tämä kesytti vaikeahkon pallon selkä maaliin päin ja syötti takaviistoon vapaana olleelle Sebastian Dahlströmille, joka sijoitti pallon kauniisti ruuhkan takaa maalin takakulmaan ohi voimattoman MP-vahdin Jonne Urosen.

Heti seuraavalla minuutilla MP:llä oli hyvä paikka, kun Nuutti Laaksonen pääsi laukomaan vastapalloon 16 metristä suoraan kulmasta. Klubilaisten onneksi muuten laadukas veto meni hiukan ohi. Kolmen minuutin päästä nollanelonen oli jo kahden maalin johdossa. MP lähti avaamaan peliä Jonne Urosen syötöllä vasempaan laitaan. Muuten hyvin pelannut puolustaja Yassin Daoussi ei kuitenkaan huomannut aggressiivisesti prässännyttä Kai Meriluotoa, joka sai katkaistua Daoussin syötön takaisin Uroselle. Meriluoto pääsi vapaasti yrittämään maalintekoa Urosta vastaan 6–7 metristä, mutta MP-vahti onnistui blokkaamaan tämän laukauksen. Meriluoto ehti kuitenkin paluupalloon ja syötti rauhallisesti pelivälineen takaviistoon Dahlströmille, joka sijoitti pallon hallitusti vasempaan alakulmaan: 2-0.

Pelin vaihteleva alku ei loppunut tähän. Pari minuuttia myöhemmin ex-nollanelosen pelaaja Antti Ulmanen pääsi puskemaan Yassin Daoussin oikealta laidalta antamaan keskitykseen; hyvä keskitys, terävä pusku. Kotijoukkueen onneksi tolppaan. MP tuli kuitenkin tasoihin reilun puolen tunnin kohdalla rangaistuspotkusta. Kotijoukkueen toppari Johannes Kytilä taisteli oman maalin lähellä pitkästä pallosta Oliver Kangaslahden kanssa päätuomari Jesse Salon mielestä rangaistuspotkun arvoisesti. Kangaslahti laukoi tuomitun erikoistilanteen itse varmasti ohi Henrikssonin. Kytilä sai lisäksi tilanteesta varoituksen.

Kavennus ei kuitenkaan saanut isäntiä menettämään otettaan. Vain pari minuuttia myöhemmin Anthony Olusanya antoi oikealta oivan, matalan keskityksen keskellä vapaana olleelle Kai Meriluodolle. Pallo otti kuitenkin viime hetkellä hieman hankalan pompun, eikä Meriluoto onnistunut ohjaamaan pelivälinettä tyhjään maaliin. Vaikka lisäosumia ei enää nähty ennen taukoa, kotijoukkueen esitys avausjaksolla oli ehkä kauden parasta peliä raitapaidoilta. Tietenkin liigajoukkueen vahvistukset paransivat joukkueen peliä, mutta koko ryhmä esiintyi vakuuttavasti.

Toinen puoliaika

Päävalmentaja Mika Väyrynen ei tehnyt tauolla yhtään vaihtoa. Laadukkaan ensimmäisen jakson jälkeen vaihtoihin ei ollut mitään pelillistä syytä. Valitettavasti HJK Klubi 04 tuli tauolta kentälle liian uneliaana. Oli kuin ensimmäisen jakson hyvä ote olisi valunut pukukopin suihkukaivoon.

Vierasjoukkue ryhtyi prässäämään aiempaa ylempää ja aggressiivisemmin. Kun HJK Klubi 04 ei löytänyt tähän lääkkeitä, ote siirtyi vahvasti MP:lle. Joukkueella oli muutama erinomainen paikka tasoittaa ottelu. Ensimmäinen huipputilanne tuli 51. minuutilla: MP onnistui katkaisemaan Henrikssonin avaussyötön vasempaan laitaan Juho Lehtirannalle. Tämän seurauksena mikkeliläiset pääsivät vaaralliseen vastaiskuun Klubin boksin sisään. Ainoastaan Markus Halstin erinomainen liuku katkaisi Yassin Daoussin syötön avopaikkaan ja pelasti isännät miltei varmalta tasoitukselta.

Pari minuuttia myöhemmin kotijoukkueella oli taas vaikeuksia pelin avaamisessa. Nyt pallonmenetys tapahtui oikealla puolella, minkä seurauksena Aatu Manninen pääsi laukomaan parhaalta maalintekosektorilta 12–13 metristä. Klubilaisten onneksi Didí ehti uhrautuvasti blokkaamaan vaarallisen vedon.

Kotijoukkueen miltei yhtämittaista heikkoa jaksoa kesti noin vartin. 61. minuutilla Väyrynen vaihtoi Anthony Olusanyan tilalle Henri Salomaan. Pian tämän jälkeen isäntäjoukkue rupesi saamaan pelin rytmistä kiinni. Ensiksi 63. minuutilla Agon Sadiku laukoi terävästi omasta kuljetuksesta 13–14 metristä. Muutamaa minuuttia myöhemmin Markus Halsti antoi syvältä nollanelosen omalta alueelta pitkän syötön vasempaan laitaan Samuel Anini Jr:lle. Tämä lähti haastamaan 1v1-tilanteessa boksin reunassa 20 metriä maalista Killian Denoualia. Anini veti kamppailussa pidemmän korren ja pääsi laukomaan 12–13 metristä unelmavedon MP-maalin etuyläkulmaan. Hienommalla tavalla ei olisi voinut tehdä uran ensimmäistä osumaa Ykkösessä.

Maali katkaisi samalla jotenkin mikkeliläisten selkärangan, ja joukkueen takaa-ajosta katosi paras energia. Mikkeliläiset eivät enää pystyneet luomaan huippupaikkoja, ja miltei kaikki yritykset olivat hiukan summittaisia keskityksiä.

70. minuutilla kahden maalin isä Sebastian Dahlström sai pallon lähietäisyydeltä pahan näköisesti kasvoihinsa. Onneksi Veikkausliigavahvistus ei loukkaantunut tilanteessa pahemmin. Viisi minuuttia myöhemmin Mika Väyrynen teki viimeisen vaihtonsa; viimeiseksi vartiksi keskikentälle tuli Chris JamesAgon Sadikun paikalle. Myöskään kotijoukkueella ei pelin loppuvaiheessa ollut enää yhtään aivan huippupaikkaa. Ottelun viimeisiksi tilastotapahtumiksi merkittiin kaksi varoitusta; ensiksi MP:n keskikentän ankkuri Jonathan Dunyin sai katsoa keltaista korttia, kun hän rikkoi keskialueella Didíä. Miltei heti seuraavasta tilanteesta Kalle Wallius repi Topi Keskistä varoituksen arvoisesti. Näin ottelun loppunumeroiksi jäivät 3-1.

HJK Klubi 04:n kauden ensimmäisen Ykkösen voiton kunniaksi epävirallinen pyttykerho jakaa myös palkintonsa. Parhaan pelaajan tittelin jakavat Didí ja Samuel Anini Jr., kunniamaininta Sebastian Dahlströmille.

Päävalmentaja Mika Väyrynen oli luonnollisesti tyytyväinen täyteen pistepottiin.

– Tavoitteena oli voittaa, ja se toteutui. Avausjaksomme oli suurimmaksi osaksi erittäin hyvä. Saimme aikaisen johdon ja hallitsimme peliä. Sitten rakenteemme järkkyi hiukan, ja MP onnistui kaventamaan.

– Puhuimme tauolla, että meidän pitää pystyä pitämään MP kaukana maalistamme. Tässä emme onnistuneet, ja MP sai vahvan otteen. Oma pelimme oli pitkälti selviytymistaistelua 3–1-johtomaaliin asti. Toisaalta olen tyytyväinen siihen, että osoitimme taistelutahtoa painetilanteessa, kun suojelimme omaa maaliamme, Väyrynen kiitti joukkuettaan.

HJK Klubi 04 kohtaa seuraavaksi vieraissa Joensuussa lauantaina 22.5. klo 17.00 JIPON.

HJK Klubi 04 vs MP 3-1 (2-1)

7. Sebastian Dahlström 1-0
11. Sebastian Dahlström 2-0
33. Oliver Kangaslahti 2-1 rp.
65. Samuel Anini Jr. 3-1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta, Kytilä (k.), Halsti, Wallius – Didí, Dahlström, Sadiku (75. James) – Anini Jr., Olusanya (61. Salomaa), Meriluoto