HJK Klubi 04 otti murskavoiton JIPOSTA

HJK Klubi 04 tarrasi sunnuntaina Ykkösen säilymistaistelussa viimeiseen oljenkorteen. Joukkue tyrmäsi Joensuussa Ykkösen alemman loppusarjan jumbotaistelussa JIPON peräti 6-0 (4-0).

Marcello Beuker, Daniel Rökman, Tommi Jäntti, Johannes Yli-Kokko - HJK Klubi 04. Photo: © HJK Media
Marcello Beuker, Daniel Rökman, Tommi Jäntti ja Johannes Yli-Kokko

JIPPO vs HJK Klubi 04 0-6

Voiton myötä HJK Klubi 04 nousi sarjan viimeiseltä tilalta pykälän ylös. Viimeinen säilyjä MP on nyt viiden pisteen päässä. HJK kohtaa seuraavaksi viikon päästä kotonaan juuri mikkeliläiset. JIPOlle tappio sen sijaan oli kohtalokas, sillä häviö sinetöi joukkueen putoamisen sarjaporrasta alemmaksi.

Poikien U19-maajoukkueen EM-karsinnan vuoksi nollanelosen kokoonpano poikkesi paljon viime aikoina nähdystä. Suomea edustaneet pelaajat olivat poissa riveistä: Puolassa EM-jatkopaikasta taistelevat maalivahti Elmo HenrikssonKalle WalliusAgon SadikuCasper Terho ja Kai Meriluoto, joista useimmat ovat olleet nollanelosen vakiopelaajia. Terho on esiintynyt usein myös Veikkausliigajoukkueen peleissä. Tilalle nousseet pelaajat esiintyivät kuitenkin vahvasti; esimerkiksi oikealla laidalla pyyhältänyt Daniel Rökman viimeisteli uransa ensimmäisen ja toisen maalinsa Ykkösessä.

Joensuun kenttäongelmien vuoksi ottelu pelattiin poikkeuksellisesti sisällä Joensuun palloiluhallissa. Pelin kokonaiskuva oli selkeä; vierasjoukkue siirtyi aikaisessa vaiheessa johtoon, eikä JIPPO pystynyt missään vaiheessa enää uhkaamaan nollanelosta.

HJK Klubi 04:n avauskokoonpanossa oli peräti 7 eri pelaajaa kuin viikko sitten. Maalivahtina aloitti ensimmäisessä Ykkösen pelissään Mathias Ahlblad. Puolustuslinjan nelikko oli Marcello Beuker vasempana laitapuolustajana, Baba Mensah ja Väinö Vehkonen toppareina sekä Juho Lehtiranta oikeana laitapuolustajana. Keskikentän kolmikko oli Didí,Tommi Jäntti sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Kärkikolmikko oli yllättävä; vasemmalla Johannes Yli-Kokko, oikealla Daniel Rökman sekä kärjessä Liam Möller uransa ensimmäisessä Ykkösen ottelussaan.

Peli alkoi vierasjoukkueen painostuksella. Nollanelonen otti johdon jo 9. minuutilla. Joukkueen puolustuslinja kierrätti pelivälinettä puolen kentän tuntumassa; Juho Lehtiranta sai pallon oikeaan laitaan ilman painetta. Hän näki, että JIPON puolustuslinja oli liian korkealla ja lähetti pitkän pystysyötön. Se löysi boksin sisältä vauhdissa olleen Tommi Jäntin. JIPON nuori maalivahti Nuutti Kaikkonen oli liian ulkona maalistaan. Näin Jäntti pääsi nostamaan johtomaalin hallitusti hänen ylitseen.

Avausmaalin jälkeen kotijoukkue pääsi hiukan paremmin peliin mukaan. Vastustajien erikoistilanteet ovat olleet nollaneloselle tällä kaudella haastavia. Niin myös nyt; pian avausmaalin jälkeen kotijoukkue sai kulmapotkun, josta pallo pomppi jo nollanelosen maaliviivalla. Tällä kertaa raitapaidat onnistuivat kuitenkin purkamaan tilanteen. Kesken pienen JIPPO-painostuksen nollanelonen pystyi haavoittamaan kotijoukkuetta. 21. minuutilla vasen puolustaja Marcello Beuker antoi puolen kentän yli päästyään pitkän puolenvaihdon JIPON rangaistusalueen tuntumaan. Kotijoukkueen puolustaja Nuutti Tykkyläinen epäonnistui purkupallossaan, ja peliväline päätyi hänen edessään olleelle Tommi Jäntille. Avausmaalin tekijä antoi välittömästi ensimmäisellä kosketuksella kauniin syötön eteenpäin boksin sisälle Daniel Rökmanille. Tämä otti hyvän ensimmäisen kosketuksen; toisella ”tatsilla” lähti terävä laukaus takakulmaan ohi Kaikkosen; 0-2. Maali oli Rökmanille (s. 2004) uran ensimmäinen Ykkösessä.

Nälkä kasvoi syödessä, eikä seuraavaa osumaa tarvinnut odottaa kuin reilut viisi minuuttia. Maali oli miltei kopio ensimmäisestä; jälleen syöttäjänä oli Juho Lehtiranta, nyt vain hiukan lähempää. Hän pallotteli vapaapotkun jälkeen pari kertaa Mensahin kanssa keskialueella. Kun joensuulaiset eivät prässänneet Lehtirantaa lainkaan, hän pystyi antamaan rauhassa pitkän pystysyötön JIPOn boksin sisään. Kotijoukkueen alakerta päästi Daniel Rökmanin murtautumaan laitapuolustajan ja topparin välistä pystypallon perään. Rökman voitti juoksukilpailun ja onnistui ohittamaan terävällä laukauksellaan reilusta 10 metristä Kaikkosen.

Kun sama menetelmä näytti toimivan, sitä sovellettiin kolmannenkin kerran. Vierasjoukkue siirtyi jo neljän maalin johtoon muutama minuutti ennen taukoa. Jälleen syöttäjänä oli Lehtiranta; tällä kertaa syötön kohteena oli kuitenkin Johannes Yli-Kokko. Hänen tilanteensa oli haastava; pallo oli menossa jo päädystä yli, mutta Yli-Kokko sai nostettua sen taidokkaasti yli Pasi Topin. Pieni siirto oikealta jalalta vasemmalle ja varma sijoitus etualakulmaan. Näin tauolle mentiin tylyssä vierasjoukkueen neljän maalin johdossa.

Kumpikaan joukkue ei tehnyt tauolla vaihtoja. Vaikka tilanne oli kotijoukkueelle hankala, JIPPO aloitti toisen jakson pirteästi. 55. minuutilla nollanelosen ex-pelaaja Tommi Tainio antoi erinomaisen pystysyötön Miro Turuselle, joka pääsi yksin läpi. Ottelun päätuomari Juuso Vuorinen kuitenkin tulkitsi Turusen rikkoneen tilanteessa Väinö Vehkosta.

Kotijoukkueen vaarallinen tilanne palautti nollanelosen maalinälän. Kun toista puoliaikaa oli käyty reilut 15 minuuttia, vieraat ottivat jo viiden maalin etumatkan. Liam Möller riisti pallon syvällä omalla alueella; tilannetta seurasi nopea puolenvaihto vasempaan laitaan Johannes Yli-Kokolle. Tämä eteni vauhdikkaasti vasemmassa laidassa ja leikkasi boksin kohdalla keskelle. Rangaistusalueen rajan tienoilla Tainio rikkoi häntä vapaapotkun arvoisesti. Erikoistilannetta asettuivat laukomaan Tommi Jäntti sekä Saku Heiskanen. Lopulta Jäntti lähti vetämään 18 metrin päästä maalista; kaunis yläkierteinen sijoitus painui aivan yläriman alle vasempaan yläkulmaan. Maali oli Klubin keskikenttäpelaajalle kauden toinen.

Miltei heti aloituksen jälkeen JIPPO näytti kaventaneen pelin. Risto Kahelinin kaunis kaukolaukaus upposi takakulmaan ohi Mathias Ahlbladin. Erotuomaristo kuitenkin katsoi Wilterlynd Inalienin olleen tilanteessa paitsioasemassa. Pian tämän jälkeen nollanelosen päävalmentaja Mika Väyrynen teki ensimmäisen vaihtonsa; Chris James tuli keskikentän pohjalle Didín tilalle.

Vielä viidenkään maalin johto ei riittänyt ahnaalle vierasjoukkueelle. 70. minuutilla raitapaidat pääsivät neljä vastaan kaksi ylivoimahyökkäykseen. Johannes Yli-Kokko syötti pallon laadukkaasti boksin sisälle Marcello Beukerin juoksulinjalle. Tämä viimeisteli lähietäisyydeltä ensimmäisellä kosketuksella vierasjoukkueen kuudennen osuman.

Väyrynen teki vielä viimeisten reilun 10 minuutin aikana neljä vaihtoa: Ensiksi 79. minuutilla Anton Aaltonen korvasi Johannes Yli-Kokon. 86. minuutilla oli puolestaan triplavaihdon aika, kun Chris Ottia tuli oikeaksi puolustajaksi Juho Lehtirannan tilalle uransa ensimmäiseen Ykkösen peliin. Lisäksi pitkästä loukkaantumisesta toipunut toppari Johannes Kytilä korvasi Saku Heiskasen ja Denis Cukici Baba Mensahin.

Loppuhetkillä kummallakaan joukkueella ei enää ollut huippupaikkoja. Näin ottelun loppulukemiksi jäivät tylyt 0-6. Kun viimeisellä säilyjän paikalla oleva MP hävisi samaan aikaan vieraissa KPV:lle 1-2, HJK Klubi 04:n taistelu sarjapaikasta jatkuu. Vaikka tilanne on tiukka, Väyrynen korostaa joukkueen taisteluhenkeä.

Niin kauan kuin meillä on pienikin mahdollisuus, me annamme kaikkemme. Seuraavaksi meillä on vastassa tiukempi vastustaja, joka myös taistelee sarjapaikasta. Voitto antaa meillä luonnollisesti buustia, mutta me emme saa olla väärällä tavalla tyytyväisiä. Meillä on viikon päästä edessä todella tiukka kamppailu.

– Tänään jouduimme luonnollisesti soveltamaan aika paljon kokoonpanon kanssa, mutta pelaajat vastasivat hienosti huutoon. Aikainen maali helpotti tilannettamme, mutta pystyimme muutenkin pitämään JIPOn hyvin irti pallosta, Väyrynen analysoi.

HJK Klubi 04:n seuraavaa ottelu on sunnuntaina 17.10. klo 18.30 Bolt Arenalla MP:tä vastaan.

JIPPO vs HJK Klubi 04 0-6 (0-4)