HJK Klubi 04 hävisi ensimmäisen kerran kotonaan

HJK Klubi 04 kärsi tiistaina kauden ensimmäisen kotitappionsa, kun FC Honka Akatemia kukisti Klubin Bolt Arenalla puhtaasti 2–0. Häviö oli klubilaisille toinen peräkkäinen.

Huikean alkuvuoden jälkeen rikkonaista kautta viettänyt Miska Ylitolva pelasi FC Honka Akatemiaa vastaan täydet 90 minuuttia.

HJK Klubi 04 vs FC Honka Akatemia 0–2 (0–0)

Espoolaiset nousivat voitolla Kakkosen B-lohkossa maalierolla Klubin ohi ja ottivat samalla haltuunsa sarjan viimeisen yläloppusarjan paikan, kun runkosarjaa on pelaamatta neljä kierrosta.

Hyvätasoisessa Kakkosen ottelussa vastakkain olivat kahden Veikkausliigan kärkijoukkueen reservijoukkueet. Kahden Suomen johtavan junioriorganisaation juniorityö huipentuu juuri HJK Klubi 04:ään ja FC Honka Akatemiaan ennen pelaajien mahdollista siirtymistä Veikkausliigajoukkueisiin.

Lähtötilanne oli myös nollaneloselle erilainen kuin Kakkosen peleissä yleensä, kun vastassa oli kokeneiden sarjajyrien sijaan nuoria lupauksia. Tasaisessa ottelussa Klubilla oli huippupaikkoja hiukan enemmän, mutta espoolaiset hyödynsivät tilanteensa paremmin.

Toisen kerran peräkkäin Klubin kohtalonhetkeksi muodostui epäonnistunut rangaistuspotku: tällä kertaa pilkulta epäonnistui Erikson Carlos. FC Honka sen sijaan rankaisi kotijoukkuetta erikoistilanteesta, kun 23-vuotias saksalainen Florian Baak viimeisteli toisella puoliajalla avausosuman epäsuoran vapaapotkun jatkotilanteesta.

HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutisen mukaan selittelyt eivät auta.

– Kylmä fakta on, että kahdesta viimeisestä pelistä emme ole saaneet haluamaamme tulosta. Otan vastuun siitä omille harteilleni. Peleissä on ollut paljon pieniä asioita, joita olisi pitänyt tehdä paremmin. Kaikki on kuitenkin kulminoitunut siihen, että näissä otteluissa meillä on ollut ylivoimaisen vaikeaa tehdä maaleja, vaikka meillä on ollut paljon hyviä paikkoja.

Molemmat joukkueet pystyvät laadukkaaseen pallonhallintaan, ja kummankin ryhmän prässätessä varsin korkealta, peli alkoi vauhdikkaasti ja vaihtelevasti. Ottelu virtasi päästä päähän: molemmilla joukkueilla oli tilanteiden aihioita, mutta ensimmäinen huippupaikka tuli isäntäjoukkueelle 24. minuutilla.

VJS-ottelun loukkaantumisesta toipunut, kasvosuojuksen kanssa pelannut, Oscar Häggström antoi vasemmalta pitkän pystysyötön Erikson Carloksille. Brasilialainen irtosi Hongan oikeasta puolustajasta, ennen Klubia edustaneesta Chris Ottiasta, ja pääsi etenemään Hongan boksin sisään, jonne toppari Florian Baak kiirehti pysäyttämään HJK-hyökkääjää. Kun Erikson Carlos teki seuraavan haastoliikkeen, Ottia kaatoi hänet takaapäin.

Päätuomari Osman Mohammadi näytti pilkkua, ja Erikson Carlos asettui itse ampumaan rangaistuspotkua. Vielä viime vuonna nollanelosessa pelannut Honka-vahti Mathias Ahlblad kuitenkin aavisti erinomaisesti ja venytti kätensä oikeaan alakulmaan suuntautuneen vedon tielle.

Rangaistuspotkun hankkinut ja siinä epäonnistunut brasilialaishyökkääjä Erikson Carlos oli silminnähden pettynyt suoritukseensa.

Pari minuuttia myöhemmin vierasjoukkueella oli oma vaarallinen erikoistilanteensa. Honka sai suoran vapaapotkun vasemmalta aivan Klubin boksin tuntumasta. Hannes Woivalin laukoi pienen siirron jälkeen terävästi, mutta nollanelosen oikea puolustaja Miska Ylitolva sai viime hetkellä jalkansa väliin.

Tämän jälkeen peli jatkui kotijoukkueen hallinnalla, mutta kun hyvistä aihioista ei syntynyt huippuvaarallisia tilanteita, avausjakson ainoiksi tilastomerkinnöiksi jäivät Hongan kaksi varoitusta viimeisen viiden minuutin aikana.

Aktiivisesti joukkueensa peliä johtanut Honka-valmentaja Abdi Mohamed protestoi kortin arvoisesti – ehkä aiheestakin – kuinka Honka ei saanut epäsuoraa vapaapotkua HJK-puolustuksen palautuksesta maalivahti Matias Niemelälle. Aivan avausjakson viime sekunneilla Lauri Laine sai vielä katsella keltaista korttia hänen kaadettuaan Aaro Toivosen.

Päävalmentaja Nuutinen ei tehnyt vaihtoja tauolla. Vierasjoukkue onnistui kääntämään pelin itselleen suosiolliseksi toisen puoliajan alussa. Espoolaiset tekivät klubilaisittain kohtalokkaan 10-minuuttisen aikana kaksi osumaa.

Kun jaksoa oli pelattu reilu viitisen minuuttia, parikin kautta nollanelosta kunniakkaasti edustanut Saku Heiskanen pääsi etenemään vapaasti vasemmalla laidalla. 20-vuotias keskikenttäpelaaja antoi Klubi-maalin eteen vaarallisen, matalan keskityksen, johon Matias Niemelä sai kuitenkin venytettyä kätensä väliin.

Peliväline ajautui maaliviivan tuntumassa Oliver Petterssonin jalkoihin. HJK-toppari kaatui tilanteessa pallon päälle ennen kuin Niemelä sai pelivälineen haltuunsa. Päätuomari Osman Mohammadin mukaan Petterson ”hautoi” palloa ja tuomitsi tilanteesta epäsuoran vapaapotkun.

Erotuomari Osman Mohammadin mukaan kuvassa vasemmalla oleva Oliver Petterson “hautoi” palloa ja tuomitsi HJK:n kannalta kohtalokkaan epäsuoran vapaapotkun.

Sääntöjen mukaisesti pallo asetettiin maalivahdinalueen rajalle. Miltei koko nollanelosen joukkue seisoi muurissa maaliviivalla Niemelän takana. Silti pienestä siirrosta laukonut Florian Baak onnistui löytämään Niemelän kautta kimmonneella vedollaan raon HJK-muurin läpi verkon perukoille.

60 peliminuutin tuntumassa Nuutinen teki kolmoisvaihdon: Riku Riski vaihdettiin Kaius Hardénin tilalle, Anton Aaltonen korvasi Aaro Toivosen sekä viikolla Turun Palloseurasta Klubiin siirtynyt Jasper Jalonen korvasi David Ezehin. Kuitenkin vain pari minuuttia vaihdon jälkeen espoolaiset ottivat jo kahden maalin johdon.

Saku Heiskanen sai pallon boksin oikeassa reunassa noin kymmenen metriä maalista. Klubilla oli peräti kuusi pelaajaa vaarallisen Heiskasen ympärillä, ja nämä saivatkin blokattua Heiskasen vedon. Pallo pomppasi 17 metriin Aapo Venermolle, joka laukoi pelivälineen kliinisesti etualakulmaan.

Vastoinkäymiset eivät katkaisseet kotijoukkueen selkärankaa: tappiotilanteessa nollanelonen otti ehkä pelin vahvimman otteen itselleen. Pari minuuttia maalista Riku Riski ampui hyvän hyökkäyksen päätteeksi Ahlbladin torjunnan kautta tolppaan.

Viisi minuuttia myöhemmin Klubi sai ehkä parhaan mahdollisuutensa kavennukseen. Nollanelonen pelasi hyvän pitkän hyökkäyksen, jonka päätteeksi Erikson Carlos pääsi murtautumaan vaarallisesti vasemmalta Hongan boksin sisään. Brassi näki erinomaisesti toiselta laidalta sisään leikanneen Jalosen ja hänen tarkka syöttönsä löysi uuden Klubi-pelaajan täysin vapaana 7 metriä maalista. Jalosen veto suuntautunut kuitenkin ylös ja puoli metriä ohi maalista.

Turun Palloseurasta HJK:hon siirtynyt Jasper Jalonen teki debyyttinsä HJK Klubi 04:ssä FC Honka Akatemiaa vastaan.

Takaa-ajo jatkui edelleen sinnikkäästi ja seuraava hyvä paikka avautui Riku Riskille reilu kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä. Ovelan jätön Erikson Carlosilta saaneen Riskin sijoitusyritys rangaistusalueen kaarelta meni hiukan ohi.

Nuutinen teki 82. minuutilla viimeisen vaihtonsa, kun Liam Möller tuli keskikentälle Niilo Kujasalon tilalle. Kun kumpikaan joukkue ei onnistunut enää maalinteossa, ottelun viimeiseksi tilastomerkinnäksi jäi Hongan Benjamin Heikkisen varoitus ajanpeluusta pari minuuttia ennen loppua.

Kakkosen tiukassa otteluohjelmassa on nyt pieni tauko, sillä Klubi 04:n seuraava peli on vasta 4. syyskuuta.

– Etenemme kliseenmukaisesti peli kerrallaan. Meille tulee nyt pieni tauko, ja pelaajat saavat vapaan viikonlopun. Sitten vedämme ehjän harjoitusviikon ja palaamme peleihin ilon sekä rentouden kautta, Nuutinen kertoo.

51´ 0-1 Florian Baak
61´ 0-2 Aapo Venermo

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Matias Niemelä – Miska Ylitolva, Oliver Pettersson, Michael Boamah, Oscar Häggström Niilo Kujasalo (k,) (82´ Liam Möller), Altti Hellemaa, Aaro Toivonen (59´ Anton Aaltonen) – Kaius Hardén (59´ Riku Riski), David Ezeh (59´ Jasper Jalonen), Erikson Carlos

HJK Klubi 04:n seuraava ottelu on sunnuntaina 4. syyskuuta klo 18.30 Bolt Arenalla sarjajohtaja FC Jazzia vastaan.