HJK Klubi 04 helposti jatkoon Suomen Cupissa

HJK Klubi 04:n eteni Suomen Cupissa neljännelle kierrokselle, kun joukkue kukisti tiistai-iltana Espoon Palloseuran kolmosjoukkueen peräti 8–1 (4–1).

EPS/I vs HJK Klubi 04 1–8 (1–4)

Espoonlahden tekonurmella kauniissa kevätsäässä kohtasivat Kakkosessa nousua tavoitteleva HJK Klubi 04 sekä Nelosen ykköslohkossa pelaava EPS:n miesten kolmosjoukkue. Vaikka kotijoukkue taisteli sinnikkäästi, ottelun käsikirjoitus oli selvä. Kahden sarjaportaan ero oli selvä ensimmäisestä minuutista loppuvihellykseen. Nollanelonen otti pallonhallinnan itselleen heti eikä luovuttanut sitä missään vaiheessa. Vaikka avausmaalia saatiin odottaa reilut kymmenen minuuttia, voittolukemat olisivat voineet olla vieläkin suuremmat.

Toisaalta nollanelonen voi harjoittaa pientä itsekritiikkiä päästetystä maalista. Lisäksi espoolaisilla oli muutama muukin kohtuullinen paikka lisämaalien tekemiseen.

Nollanelonen lähti tavoittelemaan jatkopaikkaa Cupissa seuraavanlaisella kokoonpanolla: maalissa Jaaso Jantunen, puolustuslinjassa oikealta Kailash Bhandari, toppariparina Taavi Arminen ja Gentrit Kovaqi sekä vasemmalla Viggo Blummé. Keskikentän trio oli tällä kertaa Anton Aaltonen, Altti Hellemaa ja Luigi Moraes. Hyökkäyksessä maaleja metsästivät Kaius Hardén vasemmalla, Erikson Carlos keskellä ja oikealla juuri sopimuksen HJK:n kanssa tehnyt VJS-kasvatti Dylan Hayes.

Ottelu alkoi rauhallisella vauhdilla mutta vierasjoukkueen selkeällä pallonhallinnalla. Nollanelonen piti yllä maata pitkin syöttörallia, johon vaihtelua toivat toppari Gentrit Kovaqin erinomaiset pitkät puolenvaihdot.

Avausmaali tuli 12. minuutilla; Erikson Carlos pääsi murtautumaan oikealta boksin sisällä päätyyn, josta antoi oivan syötön takaviistoon. Oikea-aikaisesti tilanteeseen vasemmalta leikannut Kaius Hardén viimeisteli varmasti.

Heti perään pirteästi läpi ottelun esiintynyt Dylan Hayes laukoi lähietäisyydeltä ylärimaan. Tämän jälkeen kotijoukkueella oli pari pahaa paikkaa erikoistilanteista, mutta nollanelosen puolustus selvitti ne.

10 minuuttia ennen taukoa alkoi nollanelosen neljän minuutin huippujakso. Ensiksi vieraat ottivat kahden maalin johdon Hardénin toisella osumalla. Klubilla oli pitkä pallonhallintajakso, jonka lopuksi Hayes murtautui oikealta boksin sisään ja antoi ”lätkämäisen” syötön takatolpalle, josta Hardén sijoitti lähietäisyydeltä illan toisen osumansa.

Pari minuuttia myöhemmin asialla oli Luigi Moraes, joka siirsi sinivalkoiset kolmen maalin johtoon hienon kombinaation jälkeen. Nyt pallo pelattiin pitkällä puolenvaihdolla oikeaan laitaan, jossa tällä kertaa boksin sisään pääsi Kailash Bandari. Tämän hallittu syöttö takaviistoon löysi Moraesin, joka sijoitti pelivälineen varmasti takakulmaan.

Tämäkään ei riittänyt; kaksi minuuttia myöhemmin Klubi sai vielä rangaistuspotkun, kun vikkelä Hayes kaadettiin boksin sisällä. Tuomitun pilkun Erikson Carlos sijoitti varmasti vasempaan alakulmaan.

Carloksella oli vielä huippupaikka Altti Hellemaan hienosta syötöstä, mutta avausjakson viimeisen maalin viimeisteli kuitenkin kotijoukkue. Nollanelosen puolustus herpaantui kulman jälkitilanteessa käytännössä jakson viime sekunnilla, ja EPS-pelaaja pääsi tuikkaamaan pallon Jaaso Jantusen ohi. Näin tauolle mentiin nollanelosen kolmen maalin johdossa.

Toiselle puoliajalle päävalmentaja Miika Nuutinen teki kolme vaihtoa. Toppari Haruna Abubakar puolestaan Gentrit Kovaqin ja Viggo Blummé teki tilaa Oscar Häggströmille. Rankkarimaalin tehnyt kärki Erikson Carlos tuli myös huilaamaan. Hänen tilalleen tullut Benjamin Dahlström asetettiin keskikentälle, josta puolestaan Luigi Moraes nostettiin kärkeen.

Viimeinen muutos tuli vasemmalle laidalle, jossa kahden maalin isä Kaius Hardén sai antaa paikkansakevään aikana São Tomén ja Príncipen A-maajoukkuetta edustaneelle Ricardo Cardosolle. Tauon vaihtojen lisäksi Nuutinen asetti viimeiseksi vartiksi kentälle toppari Taavi Armisen tilalle Michael Boamahin.

Vaihdot eivät hidastaneet energistä vierasjoukkuetta. Toisen puoliajan ensimmäistä maalia ei tarvinnut odottaa kuin viisi minuuttia. Upean osuman viimeisteli Anton Aaltonen, ja siihen hienon esityön teki keskikentän Altti Hellemaa lukamodricmaisella seinäsyötöllä.

6–1-osumassa 65. minuutilla oli puolestaan Aaltosen vuoro tehdä erinomainen esityö; kaunis keskitys oikealta laidalta löysi maalin edestä Luigi Moraesin, joka nikkasi vieraat jo viiden maalin johtoon.

Kaksi viimeistä osumaa tulivat viimeisten 10 minuutin aikana. 82. minuutilla Klubi sai kulmapotkun oikealta. Dylan Hayes pelasi kulman ovelasti ”puolipitkänä” miltei 16-rajan tuntumaan. Luigi Moraes jatkoi pallon hallitusti ensimmäisellä kosketuksella Anton Aaltoselle, joka sijoitti illan toisen osumansa ”viitosen” rajalta maaliin.

Neljä minuuttia myöhemmin oli Hayesin vuoro iskeä ottelun loppusinetti; Altti Hellemaa haki keskikentältä pitkällä pystysyötöllä vasemmalta sisään leikannutta Ricardo Cardosoa. Syöttö ei aivan tavoittanut kohdettaan, mutta EPS-puolustuksen purku suuntautui vastakkaiselta laidalta sisemmäksi liikkuneelle Hayesille. Tämä pääsi ottamaan erinomaisen ensimmäisen kosketuksen vauhdista boksin ulkopuolelta; toisella kosketuksella ei jäänyt tehtäväksi enää kuin varma sijoitus ottelun loppuluvuiksi.

Vaikka vastustaja pelaa kaksi sarjaporrasta alempana, HJK Klubi 04:n kenraaliharjoitus oli erinomainen. Onnistujia oli laajalla rintamalla, mutta epävirallinen pyttykerho palkitsi parhaana pelaajana tällä kertaa läpi ottelun pirteästi esiintyneen Dylan Hayesin.

Miika Nuutisen mukaan ottelu oli sopiva kenraali Kakkosen kauteen.

Voimme olla suhteellisen tyytyväisiä peliin. Hyökkäsimme kaikilta kaistoilta ja toimintamme boksin sisällä oli laadukasta. Tämän seurauksena useimmat maalintekoyrityksemme tulivat parhaalta maalintekosektorilta. Voi sanoa, että maaliluvuissa ei ollut liikaa.

– Samalla voi kiittää vastustajaa; EPS tuli peliin hyvällä asenteella ja aiheutti meille tietyissä asioissa vaikeuksia. He pelasivat suoraviivaisesti pitkillä syötöillä, ja erikoistilanteissa EPS horjutti meitä. EPS teki ansaitun maalin, ja meidän näkökulmastamme vastustaja sai lisäksi luotua liian monta vaarallista maalintekopaikkaa. Tämä on asia, jossa meidän pitää kehittyä.

– Isossa kuvassa kenraaliharjoitus Kakkosen kauteen oli hyvä. Pelaajatilanteemme on hyvä, pelimme paranee koko ajan, olemme kaikki innoissamme. Tuskin kukaan meistä malttaa odottaa varsinaisten sarjapelien alkamista.

86. Dylan Hayes 1-8

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Jaaso Jantunen – Kailash Bandari, Taavi Arminen (74. Michael Boamah), Gentrit Kovaqi (45. Haruna Abubakar), Viggo Blummé (45. Oscar Häggström) – Anton Aaltonen, Altti Hellemaa, Luigi Moraes – Kaius Hardén (45. Ricardo Cardoso), Erikson Carlos (45. Benjamin Dahlström), Dylan Hayes.

HJK Klubi 04:n seuraava ottelu on Kakkosen B-lohkon avausottelu tiistaina 19. huhtikuuta klo 18.30 Tapiolan tekonurmi 1:llä FC Hongan Akatemiaa vastaan.

Teksti: Juha Valla