HJK Klubi 04 kärsi selvän tappion Rovaniemellä

HJK Klubi 04 sai tunnustaa lauantaina Rovaniemellä paikallisen palloseuran selvästi paremmaksi. 4-1 lukemat eivät jättäneet selittelylle sijaa. Nollanelosen ainoan osuman viimeisteli avausjaksolla Samuel Anini Jr.

210816 rops-klubi04

Nollanelosen kauden 16. ottelu oli erittäin vaihteleva niin pelitapahtumien kuin sääolosuhteidenkin suhteen. Kamppailu alkoi puolipilvisessä säässä, välillä kenttää valaisi kaunis auringonpaiste ja loppuajan joukkueet saivat pelata miltei trooppisessa kaatosateessa. Pelin avausjakso oli tasainen niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Vierasjoukkue piti palloa ehkä hiukan enemmän, mutta varsinaiset maalintekopaikat, niin kuin itse maalitkin, jakautuivat tasan. Toisella puoliajalla RoPS otti vajaan tunnin kohdalla otteen itselleen miltei täydellisesti ja pystyi myös jalostamaan tekopaikat maaleiksi; kolme osumaa puolessa tunnissa. Näin ansaittu pistesaalis RoPS:ille. Hyvin pelanneesta kotijoukkueesta voi mainita erinomaisesti esiintyneet nuoret lupaukset, keskikenttäpelaaja Vertti Hännisen sekä loukkaantumisesta kuntoutuneen vasemman puolustajan Jussi Niskan.

Tappion seurauksena nollanelonen jäi edelleen sarjan viimeiseksi. Yhden sijan ylempänä majaileva JIPPO hävisi myös, ja sillä on nollaneloseen pisteen etumatka. RoPS sen sijaan vankisti asemiaan sarjakärjessä; sillä on 17 ottelun jälkeen 29 pistettä. Rovaniemeläisiä ajaa tiukasti takaa Vaasan Palloseura, jolla on kaksi pistettä vähemmän, mutta myös kaksi ottelua vähemmän pelattuna.

HJK Klubi 04 lähti hakemaan kauden viidettä voittoa seuraavanlaisella kokoonpanolla. Maalissa aloitti tuttuun tapaan Elmo Henriksson. Puolustuslinja oli vasemmalta Juho Lehtiranta, topparipari Baba Mensah ja Väinö Vehkonen sekä oikea puolustaja Kalle Wallius. Keskikentän kolmikko oli Denis CukiciTommi Jäntti sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Joukkueen ylimmän oksan muodostivat Samuel Anini Jr. vasemmalla, Casper Terho oikealla ja Agon Sadiku kärjessä.

Kamppailu alkoi vierasjoukkueen vahvalla otteella; ensimmäiset miltei 10 minuuttia olivat käytännössä pelkkää nollanelosen pallonhallintaa. Jo kolmannella minuutilla Samuel Anini Jr. oli päästä vasemmalta vaarallisesti läpi, mutta isäntien toppari Mohammed Adams ehti viime hetkellä väliin.

Kesken vierasjoukkueen suvereenin painostuksen RoPS sai ensimmäisen tilanteensa, joka oli heti vaarallinen. Toppari Luka Kuittinen antoi syvältä kotijoukkueen kenttäpuoliskolta pitkän pystysyötön, joka yllätti Klubi-toppari Väinö Vehkosen. Palloon ehti ensimmäisenä jo 8 osumaa tällä kaudella viimeistellyt Simo Roiha. Hän ei aikaillut vaan laukoi heti ensimmäisellä kosketuksella oikealta reunalta boksin sisältä terävän vedon kohti etukulmaa. Nollanelosen maalivahti Elmo Henriksson ehti kuitenkin saada juuri ja juuri kätensä väliin torjuen yrityksen kulmaksi.

Muutama minuutti myöhemmin aktiivisesti esiintynyt isäntäjoukkueen vasen puolustaja Jussi Niska antoi erinomaisen keskityksen maalin eteen, mutta Väinö Vehkonen ehti putsata pelivälineen pois vaara-alueelta. 17. minuutilla Casper Terho puolestaan pääsi Saku Heiskasen erinomaisesta syötöstä läpi, mutta kotijoukkueen Ykkösessä debytoinut 18-vuotias maalivahti Lauri-Eemil Vetri tuli erinomaisesti vastaan ja tökkäsi jalallaan pelivälineen pois Terhon ulottuvilta. Kuusi minuuttia myöhemmin Geoffrey Acheampong pääsi laukomaan vapaasti reilusta 20 metristä, mutta veto suuntautui hiukan ohi HJK-maalin.

Puolen tunnin kohdalla isännät siirtyivät johtoon. Joukkueella oli pitkä pallonhallinta, jonka lopuksi Vertti Hänninen antoi keskialueelta pitkän syötön oikeaan laitaan Otto Kemppaiselle. Tällä ei ollut nollanelosen boksin kulmassa edessään kuin Kalle Wallius. 17-vuotias rovaniemeläislupaus otti pallon nätisti haltuun ja lähti haastamaan Walliusta; Kemppainen sai reilussa 10 metrissä vasemman jalkansa riittävän vapaaksi ja sijoitti komeasti pallon taka-alakulmaan ohi voimattoman Henrikssonin. Hieno maali.

Kotijoukkue ei kuitenkaan saanut nauttia etumatkastaan kauan. Vajaat viisi minuuttia myöhemmin nollanelosella puolestaan oli hyvä pallonhallintajakso. RoPS sai riistettyä pallon, mutta vastahyökkäys katkesi harhasyöttöön, jonka seurauksena Kalle Wallius pääsi siirtämään pelivälineen Casper Terholle. Tämä teki vajaassa 20 metrissä pitkän, rangaistusalueen rajan suuntaisen poikkikuljetuksen oikealta vasemmalla. Terho ei saanut vaarallista vasenta jalkaansa vapaaksi mutta pystyi syöttämään linjan läpi vasemmalta sisään leikanneelle Samuel Anini Jr:lle. Hänen hallittu sijoituksensa 10 metristä suuntautui oikeaan yläkulmaan ohi RoPS-vahti Vetrin. Osuma oli nollanelosen parhaalle maalintekijälle kauden neljäs.

Tasoituksen jälkeen ote oli vierailla, mutta aivan huippupaikkaa nollanelonen ei pystynyt luomaan. Loppuhetkien vaarallisin tilanne tuli ehkä RoPS:ille. Hiukan ennen taukovihellystä rovaniemeläiset etenivät näppärästi oikealta laidalta. Nollanelosen maalia lähestyttäessä Otto Kemppainen leikkasi hyvin sisään ja syötti sivulle Vertti Hänniselle, joka jatkoi boksin rajoilta oivaltavasti pystysyötön maalivahdinalueen reunamille. Sinne oli liikkunut oikea-aikaisesti Simo Roiha, joka yritti ykköskosketuksella maalilaukausta. Elmo Henriksson tuli kuitenkin rohkeasti vastaan ja peitti laukauksen. Näin tauolle mentiin tasalukemissa.

Tauolla kumpikaan joukkue ei tehnyt vaihtoja. Toisen puoliajan ensimmäinen vartti käytiin aika pitkälle samoissa merkeissä kuin ensimmäinenkin. Vierasjoukkue piti palloa ehkä hiukan enemmän, mutta molemmilla oli omat paikkansa. Nollanelosen paras tilanne tuli 51. minuutilla, kun Saku Heiskanen pääsi vetämään nollanelosen hyvän pallonhallinnan seurauksena vastapalloon 10 metristä. Tiukka veto osui lähietäisyydeltä suoraan RoPS:in hollantilaista kapteenia Nino Roffelsenia päähän. Onneksi vaaralliselta näyttäneestä tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, ja Roffelsen pystyi jatkamaan peliä.

Heti seuraavalla minuutilla Geoffrey Acheampong pääsi laukomaan 20 metristä, mutta veto suuntautui keskelle kohti Henrikssonia. Tämän jälkeen nollanelosella oli vielä muutama puolittainen hyökkäys, mutta noin vartin pelin jälkeen tilanne muuttui yhtäkkiä kuin veitsellä leikaten. Kotijoukkue otti todella vahvan otteen peliin, ja peliväline pyöri koko ajan vierasjoukkueen rangaistusalueen ympärillä. 56. minuutilla Luka Kuittinen pääsi puskemaan kulmasta täysin vapaasti, mutta hiukan ohi maalin. Pari minuuttia myöhemmin Vili Saarikoski pääsi laukomaan Vertti Hännisen hyvästä syötöstä, mutta nyt yli maalin. Kliseenmukaisesti kotijoukkueen maali roikkui ilmassa.

60. minuutilla RoPS siirtyi ansaitusti johtoon. Luka Kuittinen pelasi nollanelosen boksin rajalla nätin kombinaation Geoffrey Acheampongin kanssa. Kuittinen murtautui pallon kanssa rangaistusalueen sisälle vastassaan Väinö Vehkonen. Hiukan oudossa 1v1-tilanteessa Kuittinen tavallaan pyörähti Klubi-topparin ympäri ja sai lopulta tuikattua pallon kohti Henrikssonin vartioimaa maalia. Peliväline rullasi yllättäen pelaajamuurin ohi nollanelosen maalin takakulmaan. 2–1.

Johtomaalin jälkeen kotijoukkueen paine jatkui. Reilu viisi minuuttia myöhemmin rovaniemeläiset katkaisivat nollanelosen syötön ja lähtivät etenemään tällä kertaa vasemmalta laidalta. Jussi Niska antoi itselleen pitkän pallon ohi nollanelosen pelaajien. Pari metriä ennen päätyä hän ehti palloon kiinni ja antoi loistavan keskityksen maalin eteen. Geoffrey Acheampong tuli vauhdilla unelmapalloon ja puski voimalla pelivälineen maalin perukoille.

Valitettavasti nollanelosen selkäranka katkesi tähän maaliin. Päävalmentaja Mika Väyrynen yritti vaihdoilla herätellä joukkuettaan, mutta tällä kertaa tuloksetta. 70. minuutilla Marcello Beuker tuli vasemmaksi puolustajaksi Juho Lehtirannan tilalle ja Kai Meriluoto korvasi Tommi Jäntin. Minuutti myöhemmin Denis Cukici sai antaa keskikentän pohjalla tilaa Didille. Samalla joukkueen ryhmitys muuttui hiukan; Kai Meriluoto nousi ylimmäksi kärkeen ja Agon Sadiku oli hänen tukenaan hiukan alempana. 78. minuutilla Robbie Azodo vaihdettiin vielä Sadikun tilalle.

Reilut viisi minuuttia ennen loppua isäntäjoukkue teki vielä neljännen osuman. RoPS pelasi vasemmalta kulman lyhyenä; Simo Roiha onnistui ohittamaan peittämään tulleen Kalle Walliuksen ja syötti takaviistoon Luka Kuittiselle. Tämä sai laukoa suhteellisen vapaasti 17 metristä napakan vedon oikeaan yläkulmaan ohi Henrikssonin.

Nollanelosen synkkää iltapäivää alleviivasi loppuhetkien hurja rankkasade. Viimeinen puoli tuntia oli ehkä koko kauden heikoin yksittäinen jakso. Hyvän ensimmäisen puoliajan jälkeen toisen jakson romahdus tuli yllätyksenä. Silti, myös vastustajalle on annettava tunnustus. Kun RoPS otti toisen puoliajan ensimmäisen vartin jälkeen otteen haltuunsa, kentällä oli vain yksi joukkue.

Kotijoukkueen päävalmentaja Mikko Mannila kommentoi tyytyväisenä joukkueensa esitystä RoPS:in kotisivuilla.

– Ensimmäisellä puoliajalla olimme kompakteja, mutta emme saaneet tarpeeksi nopeasti ja oikeissa paikoissa riittävästi painetta palloon, Tiesimme, että Klubi 04 on todella hyvä liikuttamaan palloa ja luomaan ongelmia, mutta ei meillä myöskään hätää ollut.

– Toinen jakso oli meiltä huikea. Tauolla korostimme, että meidän on pystyttävä puolustamaan ylempää. Kävimme läpi myös pallollista pelaamistamme. Saimme aikaiseksi momentumin, joka vain jatkui ja jatkui, Mannila kertoi.

Mika Väyrynen puolestaan oli luonnollisesti pettynyt pelin jälkeen.

– Kaksi täysin erilaista puoliaikaa. Ensimmäisen jakson esitykseemme olin aika tyytyväinen, toisella puoliajalla pelimme taas hajosi pahasti. Koko ottelu huomioiden RoPS:ille ansaittu voitto.

– Meillä oli isoja vaikeuksia puolustaa matalassa blokissa. Yksi ongelma oli se, että jätimme laitapuolustajamme liian yksin. Kun me saimme pallon, me emme pystyneet liikuttamaan sitä riittävän nopeasti puolelta toiselle, vaan me jäimme jauhamaan samalle laidalle. Paha maku tästä jäi suuhun kaiken kaikkiaan, Väyrynen lopetti.

Ottelun huippuhetket voi katsoa tästä.

HJK Klubi 04:n seuraavaa ottelu on keskiviikkona 18.8. klo 18.30 Bolt Arenalla Vaasan Palloseuraa vastaan.

RoPS vs HJK Klubi 04 4-1 (1-1)

30. Otto Kemppainen 1-1
34. Samuel Anini Jr. 1-1
60. Luka Kuittinen 2-1
66. Geoffrey Acheampong 3-1
84. Luka Kuittinen 4-1

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta (70. Beuker), Mensah, Vehkonen, Wallius – Heiskanen (k.), Jäntti (70. Meriluoto), Cukici (71. Didi) – Anini Jr., Terho, Sadiku (78. Azodo)