Ykkösen runkosarjan päätös – TPS otti revanssin HJK Klubi 04:stä

HJK Klubi 04 sai vastaansa sunnuntaina Bolt Arenalla toisena Ykkösessä olleen Turun Palloseuran. Moninaisten vaiheiden jälkeen vieraat ottivat 4-2 voiton. Näin turkulaisten nousumahdollisuudet ovat omissa käsissä Ykkösen viikon päästä alkavassa loppusarjassa. Nollanelosen molemmat osumat viimeisteli hyvään syysvireeseen päässyt Kai Meriluoto.

Samuel Anini jr - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Samuel Anini jr

HJK Klubi 04 vs TPS 2-4

Voittonsa ansiosta TPS kavensi piste-eroon sarjajohtaja Rovaniemen Palloseuraan kahteen pisteeseen. Pisteen päässä turkulaisista kärkipaikoista taistelee Vaasan Palloseura. Nämä kolme joukkuetta käytännössä ratkaisevat suoran nousijan ja karsijan. Pääkaupunkiseudun näkökulmasta oli mielenkiintoista, että Gnistan pystyi yhden maalin voitollaan JIPOSTA ottamaan yläloppusarjan viimeisen paikan.

HJK Klubi 04:n tappio puolestaan sinetöi joukkueen runkosarjan viimeisen sija. Alaloppusarjassa taistelu säilymisestä Ykkösessä on tiukka. Nollanelosen yläpuolella olevat MuSa ja JIPPO ovat pisteen edellä raitapaitoja. Ero viimeiseen säilyjään, Mikkelin Palloilijoihin, on puolestaan viisi pistettä.

Kauniissa mutta koleassa syyssäässä käyty kamppailu oli vaihteleva. Heinäkuussa nollanelonen oli kukistanut turkulaiset Kupittaalla 1-0. Nyt TPS halusi näyttää kaapin paikan heti alusta lähtien; jo neljän minuutin pelin jälkeen joukkue otti johdon kauniin hyökkäyksen jälkeen. Avausmaalin jälkeen kotijoukkue hallitsi peliä ajoittain jopa selvästi. Turkulaiset kuitenkin lisäsivät johtoaan käytännössä seuraavasta hyvästä maalintekotilanteestaan. Nollanelonen onnistui kaventamaan vähän ennen taukoa Kai Meriluodon viimeisteltyä hyvästä vastaiskusta. Kun sama mies tasoitti toisella puoliajalla, peli näytti kääntyvän isännille. Turhan rikkeen seurauksena tuomitusta sivuvapaapotkusta vieraiden ex-maajoukkuepelaaja Kasper Hämäläinen teki kuitenkin voittomaalin. Lopussa Elmo Heinonen vielä viimeisteli loppulukemat tyhjään maaliin.

Casper Terho oli pitkästä aikaa mukana nollanelosen kokoonpanossa, ja vasempana puolustajana aloitti Marcello Beuker. Muuten joukkue oli viime peleistä tuttu. Maalissa avasi Elmo Henriksson. Puolustuslinjan toppariparina aloittivat Patrik Raitanen ja Baba Mensah, oikeana puolustajana Kalle Wallius. Keskikentän kolmikko oli DidíTommi Jäntti sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Vasemmalla laidalla aloitti Samuel Anini Jr., kärjessä Kai Meriluoto.

TPS sai otteluun unelma-alun. Neljännellä minuutilla joukkue eteni vasemmalta laidalta, ja Joakim Latonen löysi tähtipelaaja Kasper Hämäläisen vapaana keskellä kenttää 35 metriä Klubin maalista. Ex-A-maajoukkuepelaaja syötti oikealle laidalle Serge Atakayille. Tämä leikkasi boksin sisälle; vaikka nollanelosella oli rangaistusalueen sisällä kuusi pelaajaa, Atakayi pystyi syöttämään hienosti toiseen aaltoon Latoselle. Tämä pääsi sijoittamaan 13–14 metristä hallitusti oikeaan alakulmaan ohi HJK-vahti Elmo Henrikssonin. Hieno maali, joka oli TPS:n kauden parhaalle tykille jo 9. osuma Ykkösessä.

Kotijoukkueella ei mennyt kuitenkaan lainkaan aikaa tappioaseman murehtimiseen. Nollanelonen otti pallonhallinnan selvästi itselleen ja pystyi luomaan tasaiseen tahtiin ainakin puolivaarallisia tilanteita. 8. minuutilla Klubi pelasi riiston jälkeen hyvän hyökkäyksen, joka päättyi Samuel Anini Jr:n laukaukseen 12–13 metristä. Valitettavasti laitapelaajan veto suuntautui suoraan kohti TPS-vahti Jere Koposta. Pari minuuttia myöhemmin kotijoukkue pelasi suoranaisen kouluhyökkäyksen; toppari Patrik Raitanen löysi keskikentältä vapaan olleen Didín. Tämä puolestaan syötti nätisti pystyyn prässäävien TPS-pelaajien välistä Saku Heiskaselle, joka jatkoi välittömästi vasempaan laitaan Samuel Aninille. Tommi Jäntti teki oikea-aikaisen taustakierron ja sai pelivälineen suoraan juoksulinjalleen TPS-boksin sisälle pari metriä ennen päätyä. Upeassa hyökkäyksessä onnistui vielä viimeinenkin syöttö, kun Jäntti löysi pilkun kohdalta Casper Terhon. Tämä sai pallon täydellisesti vasurilleen, mutta TPS-toppari Juhani Pikkarainen onnistui blokkaamaan hyvän laukauksen maalivahdin alueen reunalla.

Kun avausjaksoa oli käyty noin 25 minuuttia, nollanelosella oli lyhyen ajan sisällä kaksi paikkaa. Ensiksi Saku Heiskanen pääsi laukomaan oikealla jalallaan reilusta 16 metristä, mutta Pikkarainen oli jälleen uhrautuvasti edessä, tällä kertaa päällään. Seuraavaksi kotijoukkue eteni vauhdikkaasti oikealta laidalta. Boksin lähellä Marcello Beuker syötti Aninille, joka haastoi Kalle Taimin TPS-puolustuksessa. Anini saikin jalkansa vapaaksi, mutta alas pudonnut Serge Atakayi onnistui saamaan raajansa väliin. Turkulaisten puolustamisessa oli asenne kohdallaan.

Tässä vaiheessa TPS:llä ei ollut käytännössä lainkaan tilanteita lisätä johtoaan. 31. minuutilla joukkue sai kuitenkin vapaapotkun 35 metriä kotijoukkueen maalista. Se pelattiin suhteellisen vaarattomasti kohti isäntäjoukkueen maalia. HJK-toppari Baba Mensah ehti puskea pelivälineen kulmaksi mutta loukkasi samassa hiukan itsensä. Näin nollanelonen oli kulmapotkun aikana vajaalla, ilman ehkä parasta pääpelaajaansa. Huono karma näkyi heti; pallo tuli 6–7 metrin päähän maalista. TPS:n vasen laita Albijon Muzaci sai päänsä väliin ja puski korkean roikkupallon kohti HJK-maalin takakulmaa. Tolppamiehenä ollut Kalle Wallius ja maalivahti Elmo Henriksson eivät kommunikoineet riittävän hyvin, ja näin pallo leijui helpon näköisesti Walliuksen yli maaliin.

Kahden maalin tappioasema pelin selvähköstä hallinnasta huolimatta lamaannutti kotijoukkuetta. Osuman jälkeen TPS sai selkeän otteen. 36. minuutilla avausmaalintekijä Joakim Latonen ampui terävästi 17 metristä omasta kuljetuksesta kohti etuyläkulmaa, mutta nyt Henriksson venyi hienoon torjuntaan. Pari minuuttia myöhemmin turkulaisilla oli vaarallinen puolinopea hyökkäys; Ilari Mettälä oli puolittain läpi ja onnistui syöttämään nollanelosen boksin reunalla vasemmalle Albijon Muzacille. Tämän laukaus kuitenkin epäonnistui täydellisesti.

Pari minuuttia ennen taukoa, kesken TPS-hallinnan, nollanelonen pääsi hyvään vastaiskuun. Samuel Anini sai pallon syvällä omalla alueellaan. Hän syötti oivasti eteenpäin TPS:n kenttäpuoliskolla Didílle. Anini jatkoi juoksua vierasjoukkueen puolustuksen selustaan, jonne hän sai pallon oikea-aikaisesti takaisin. Anini käänsi viisi metriä ennen päätyä keskelle maalivahdin alueelle, josta Kai Meriluoto sai tuikattua pallon maaliin Tommi Pikkaraisen edestä ja Jere Koposen kainalon alta verkon perukoille. Hieno osuma; Meriluodon kauden kuudes. Miltei heti perään Serge Atakayillä oli avopaikka toisessa päässä kenttää, mutta nollanelosen onneksi laukaus jäi suutariksi. Näin tauolle mentiin vieraiden maalin johdossa.

Tauolla päävalmentaja Mika Väyrynen teki kaksi vaihtoa. Johannes Yli-Kokko tuli keskikentälle Didín tilalle, ja joukkueen nuorin pelaaja Daniel Rökman (s. 2004) korvasi Casper Terhon. Heti toisen jakson neljännellä minuutilla nollanelosella oli oiva tilaisuus tasoittaa kamppailu. Toppari Patrik Raitanen antoi syvältä omalta kenttäpuoliskolta pitkän pystysyötön. TPS-toppari Samba Benga arvioi pallon lentoradan väärin; näin Kai Meriluoto pääsi pelivälineeseen kiinni ensimmäisenä ja samalla yksin läpi. Hän pääsi laukomaan 8–9 metristä, kun maalivahti Koponen oli tullut vastaan hiukan maalivahdinalueen ulkopuolelle. Meriluoto yritti nostaa yli TPS-vahdin, mutta yritys päätyi suoraan Koposen käsiin.

Kotijoukkueen ote pelistä oli tässä vaiheessa hyvä. Ainoa huoli oli Marcello Beukerin varoitus 57. minuutilla. Tunnin pelin jälkeen kohtuullisia maalintekoyrityksiä oli mm. Saku Heiskasella, Johannes Yli-Kokolla sekä Samuel Aninilla. Lopulta 74. minuutilla nollanelosen yritys palkittiin. Yli-Kokko sai pallon itselleen pitkän pallonhallinnan jälkeen oikeassa laidassa. Hän lähti kuljettamaan poikki kentän rangaistusalueen rajan suuntaisesti. Samalla Kai Meriluoto oli lähtövalmiina boksin kaarella TPS-topparien välissä. Meriluodon ja Yli-Kokon ajatukset osuivat kohdalleen, kun Yli-Kokko lähetti tarkan syötön Meriluodon jalkaan. Tämän ensimmäinen kosketus onnistui ja Meriluoto pääsi laukomaan pelivälineen 7 metristä TPS-maalin kattoon.

Muutama minuutti myöhemmin vierasjoukkue tuli kuitenkin tasoihin harmillisesta tilanteesta. Marcello Beuker rikkoi vasemmassa laidassa vaarattomassa tilanteessa hetkeä aiemmin vaihdosta sisään tullutta Jesper Karlssonia. Vapaapotkusta annettu sisäkierteinen pallo tuli lähelle maalia maalivahdinalueen sisälle. Elmo Henriksson ei kuitenkaan ehtinyt palloon kiinni ensimmäisenä, vaan sen iski maaliin päällään Kasper Hämäläinen, jolle osuma oli kauden neljäs. Välittömästi maalin jälkeen Väyrynen vaihtoi Juho Lehtirannan Beukerin tilalle.

”Turha” maali otti puhtia pois kotijoukkueesta, eikä joukkue saanut varsinaista kirivaihdetta päälle. Aivan lopussa maalivahti Elmo Henriksson nousi mukaan hyökkäyksiin. Nyt tämä kostautui, kun TPS sai riistettyä pallon, ja Elmo Heinonen onnistui sijoittamaan pelivälineen tyhjään maaliin.

Päävalmentaja Väyrynen jaksoi tappiosta huolimatta eritellä peliä rauhallisesti ottelun jälkeen.

– Kolmas ottelu viikon sisään, kaikki vahvoja nousijaehdokkaita vastaan. Myönteistä kaikissa peleissä on ollut se, että pystymme parhaimmillamme laittamaan kenet tahansa tässä sarjassa ahtaalle. Valitettavasti pelien sisällä tapahtuu vielä asioita, jotka ovat maksaneet meille tärkeitä pisteitä. Tänäänkin oli paljon positiivista varsinkin hyökkäyssuuntaan. Loimme riittävästi maalintekopaikkoja myönteisemmän lopputuloksen saamiseksi.

– Pelaajat tekivät taas ison duunin. Ymmärrän heidän turhautumisensa, kun hyvästä esityksestä huolimatta jäi taas kasa luita käteen. Nyt on viikko aikaa ennen seuraavaa peliä löytää vastaus, miten pystymme loppusarjassa puolustamaan erikoistilanteet paremmin, Väyrynen analysoi.

TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson puolestaan antoi arvostusta kotijoukkueelle.

– Meillä oli erittäin hyvä paikka tehdä avausjaksolla jo 0–3, mutta Klubi iski vastaiskusta takaisin. Joukkue osoitti myös luonnetta ja nousi tasoihin. Nostan Klubin pelille hattua, he syöttelevät hyvin, heillä on nopeat kärjet ja muutenkin pelinopeutta. Se on todella vaikea vastustaja, meillä oli jaksoittain taas ongelmia heidän kanssaan.

Koosteen ottelusta voi katsoa tästä.

Ykkösen alemman loppusarjan otteluohjelma ilmoitetaan alkuviikosta.

HJK Klubi 04 vs TPS 2-4 (1-2)

4′ Joakim Latonen 0-1
33′ Albijon Muzaci 0-2
43′ Kai Meriluoto 1-2
74′ Kai Meriluoto 2-2
78′ Kasper Hämäläinen 2-3
90+5′ Elmo Heinonen 2-4

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Beuker (79. Lehtiranta), Mensah, Raitanen, Wallius (84. Sadiku) – Jäntti, Didí(46. Yli-Kokko), Heiskanen (k.) – Anini Jr., Meriluoto, Terho (46. Rökman)