HJK Klubi 04:lle tappio Joensuussa

HJK Klubi 04 kärsi niukan 0-1 tappion lauantaina Joensuussa JIPPOa vastaan. Kamppailun ainoasta osumasta vastasi JIPPOn yhdysvaltalaishyökkääjä Wilterlynd Inalien.

Mikä Väyrynen - HJK Klubi 04. Photo: © Jussi Eskola

JIPPO vs HJK Klubi 04 1-0

Viileähkössä mutta selkeässä säässä käyty kamppailu oli molemmille joukkueille sarjassa neljäs. Joensuun koronatilanne on sen verran hyvä, että otteluun sai ottaa yleisöä. Paikalle oli saapunut 185 katsojaa. Kotijoukkue lähti peliin sarjajumbona, HJK Klubi 04 oli viikolla ottanut ensimmäisen sarjavoittonsa. Kamppailu päättyi samaan lopputulokseen kuin helmikuinen Suomen Cupin otteluja samojen joukkueiden välillä. Myös pelitapahtumissa oli samankaltaisuutta siinä mielessä, että HJK Klubi 04 piti palloa enemmän kuin isäntäjoukkue, JIPPOlla oli kuitenkin nyt enemmän paikkoja lisämaaleihin kuin helmikuussa. Varsinkin toisella puoliajalla joensuulaisten toinen osuma oli lähempänä kuin nollanelosen tasoitus.

Vaikka nollanelosella oli voitto alla, joukkueen avauksessa oli kolme muutosta KPV-otteluun verrattuna. Tällä kertaa Veikkausliigajoukkueesta mukana oli ainoastaan Sebastian Dahlström. Pelikiellossa ollut Tommi Jäntti palasi suoraan takaisin avaukseen. Näin ryhmitys maalivahti Elmo Henrikssonin edessä oli seuraavanlainen: puolustuslinjassa vasemmalta Rico Finnäs, kapteeni Johannes Kytilä, Rony Jansson ja Kalle Wallius. Keskikentän kolmion muodostivat Didí, Sebastian Dahlström sekä Tommi Jäntti. Vasemmalla laidalla aloitti Samuel Anini Jr., oikealla laidalla Agon Sadiku ja kärjessä tutusti Kai Meriluoto.

Vierasjoukkue aloitti ottelun vahvalla pallonhallinnalla. Ensimmäinen puolittainen paikka tuli oikealle puolustajalle Kalle Walliukselle jo viiden minuutin pelin jälkeen. Nollanelosella oli pitkä hallintajakso, jonka päätteeksi peliväline tuli oikeaan laitaan Agon Sadikulle, joka lainasi sitä keskemmälle leikanneelle Walliukselle. Tämä otti muutaman kosketuksen vielä keskemmälle ja laukoi vaarallisella vasemmalla jalallaan 17 metristä. Valitettavasti terävä veto meni pari metriä yli JIPPO-maalin.

Vähitellen myös isäntäjoukkueelle sai tilanteita: 22. minuutilla Timo Tahvanainen laukoi terävästi 17 metristä, mutta klubilaisten onneksi päin Didíä. Heti seuraavalla minuutilla JIPON keskikentän moottori Joona Hiltunen pääsi vetämään suunnilleen samasta paikasta uudelleen Wilterlynd Inalienin hyvän esityön jälkeen. Nyt edessä ei ollut ketään, ja veto meni takatolppaa nuollen ohi Klubimaalin. Viitisen minuuttia myöhemmin samalla miehellä oli vaarallinen keskitys Henrikssonin vartioiman maalin edestä.

Puolen tunnin pelin kohdalla tulleeseen johtomaaliin vierasjoukkue antoi turhan paljon apuja. Henriksson avasi lyhyellä, vaikka JIPPO prässäsi aggressiivisesti. Toppari Rony Jansson selvitti niukasti tiukan paikan ja sai syötettyä Kalle Walliukselle oikeaan laitaan. Tämä lähti aluksi etenemään, mutta kääntyi paineistettuna kohti omaa päätyä. HJK:n oikean reunan tuntumassa oli pienessä tilassa 3v3-tilanne. Myös Henriksson tuli reilusti maaliltaan ulos auttamaan. Wallius päätti syöttää sivurajan tuntumasta keskemmälle Sebastian Dahlströmille. Tämä oli kuitenkin kahden JIPPO-pelaajan ympäröimänä ja menetti pallon, joka ajautui Wilterlynd Inalienille. Tällä oli suhteellisen helppo työ sijoittaa pallo ohi maalista ulkona olleen Henrikssonin.

Avausmaalin jälkeen kummallakaan joukkueella ei ollut mitään huippupaikkoja, joten tauolle mentiin isäntäjoukkueen johdossa.

Päävalmentaja Mika Väyrynen teki tauolla muutoksia oikealle laidalle; Kalle Walliuksen tilalle tuli Juho Lehtiranta ja Agon Sadikun paikalle Robbie Azodo. Toisella puoliajalla molemmilla joukkueilla oli enemmän tekopaikkoja kuin avausjaksolla, JIPOLLA ne vaarallisimmat. 53. minuutilla Didí kuitenkin pelasi erinomaisen pitkän syötön omalta kenttäpuoliskolta vasempaan laitaan Samuel Anini Jr:lle. Tämä leikkasi keskelle ja yritti rangaistusalueen rajalta ovelaa sijoitusta takakulmaan. Veto kuitenkin epäonnistui ja oli helppo torjuttava JIPPO-vahti Jirko Sorsalle. Pari minuuttia myöhemmin Joona Hiltunen pääsi laukomaan hyvän JIPPO-hyökkäyksen päätteeksi 16 metristä, mutta klubilaisten onneksi Rony Jansson ehti laukauksen eteen. Seuranneessa tilanteessa kotijoukkueen Timo Tahvanainen taklasi Robbie Azodoa keltaisen kortin arvoisesti.

66. minuutilla kotijoukkue sai luotua nollanelosen maalin edustalle vaarallisen hässäkän, jonka seurauksena peliväline ajautui 6–7 metriin Joona Hiltuselle, joka haki vedossaan enemmän voimaa kuin tarkkuutta. Näin pallo suuntautui lähietäisyydeltä hiukan yli HJK-maalin.

Väyrynen yritti saada lisää virtaa joukkueensa peliin vaihdoilla; 20 minuuttia ennen loppua Didí sai antaa tilaa Chris Jamesille, ja viimeiseksi reiluksi 10 minuutiksi kentälle tuli Henri Salomaa Rico Finnäsin paikalle.

JIPPO puolusti johtoaan ajoittain kovakouraisesti. Noin vartti ennen loppua päätuomari Daniel Enkvist joutui varoittamaan lyhyen ajan sisään ensiksi ex-nollanelosen pelaajaa Tommi Tainiota ja hetkeä aikaisemmin vaihdosta sisään tullutta Miro Turusta sääntöjen vastaisista taklauksista. Kotijoukkueen pelaajat eivät näitä tilanteita juurikaan protestoineet, mutta reilu 10 minuuttia ennen loppua JIPOLLA oli lyhyen ajan sisään kaksi tilannetta nollanelosen rangaistusalueen sisällä, joista punapaitaiset pelaajat vaativat rangaistuspotkua. Päätuomari Enkvist näki tilanteet eri tavalla. Jälkimmäisestä tilanteesta Jere Hiltunen sai lisäksi JIPON neljännen varoituksen.

Aivan ottelun lopussa maalivahti Elmo Henrikssonille tarjottiin sankarin viittaa. Ensiksi JIPON maalintekijä Wilterlynd Inalien pääsi täysin yksin läpi. Henriksson tuli kuitenkin oikea-aikaisesti vastaan ja peitti yhdysvaltalaisen laukaisuyrityksen. Ottelun viimeisillä sekunneilla Henriksson nousi ylös Klubin kulmapotkussa. Hän melkein toisti Liverpoolin maalivahdin Alisson Beckerin viikon puhutuimman maalin, kun Henriksson ehti ensimmäisenä palloon ja puski niukasti ohi JIPPO-maalin. Se jäi samalla ottelun viimeiseksi tapahtumaksi, ja JIPPO otti ansaitun 1–0-voiton.

Päävalmentaja Mika Väyrynen oli luonnollisesti pettynyt mies peli jälkeen.

– Meillä kaikilla, niin pelaajilla kuin taustoillakin, on tosi turhautunut olo. Tappio tuntuu turhalta. Mutta rehellisyyden nimissä me emme luoneet riittävästi maalintekopaikkoja. On myös todettava, että JIPPO tekee omat asiansa erinomaisesti.

– Saimme toisen puoliajan alussa nopeutettua peliämme ehkä hiukan. Viimeiset ratkaisut vastustajan maalin lähellä olivat kuitenkin riittämättömiä. Samalla kun nostimme riskitasoa, JIPOLLE avautui muutama erinomainen paikka tehdä toinen osuma, Väyrynen analysoi.

Vastustajan päävalmentaja Jussi Leppälahti oli ymmärrettävästi tyytyväisempi. Karjalainen-lehden haastattelussa hän totesi mm. seuraavaa.

– Me emme hyödynnä hyökkäyksiämme. Tämän pelin olisi pitänyt päättyä 3–0. Klubin omassa otteluraportissa lukee varmasti, että he olivat pelillisesti parempi joukkue. Tulen olemaan taas eri mieltä, sillä meillä oli varmaan 15 maalipaikkaa ja heillä se yksi, Leppälahti arvioi.

HJK Klubi 04:n seuraava ottelu on keskiviikkona 26.5. Porin Keskuskentällä klo 18.30 Musan Salamaa vastaan.

JIPPO vs HJK Klubi 04 1-0 (1-0)

30. Wilterlynd Inalien 1-0

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Finnäs (78. Salomaa), Kytilä (k.), Jansson, Wallius (46. Lehtiranta) – Didí (70. James), Dahlström, Jäntti – Anini Jr., Sadiku (46. Azodo), Meriluoto