HJK Klubi 04:n nousi jaetulle kärkipaikalle

HJK Klubi 04 otti kuudennen peräkkäisen voittonsa, kun joukkue löi kauniissa elokuun perjantai-illassa GrIFK:n puhtaasti 3-0, ja nousi sarjan jaetulle kärkipaikalle Ilves/2:n kanssa.

Väinö Vehkonen ja Ítalo - HJK Klubi 04. Photo: @ Jussi Eskola

HJK Klubi 04 vs GrIFK 3-0 (1-0)

Isäntäjoukkue lähti peliin pitkän voittoputken antamalla itsevarmuudella. Miesten joukkueesta esiintyivät vahvistuksina tällä kertaa kolmatta kertaa peräkkäin Pyry Hannola, loukkaantumisesta toipunut vasen laita David Brown sekä Belgiasta muutama viikko sitten takaisin HJK:hon palannut toppari Valtteri Moren. Maalissa oli tällä kertaa Mathias Ahlblad, puolustuslinjassa pelasivat Morenin lisäksi oikealta Kalle WalliusVäinö Vehkonen ja Rico Finnäs. Keskikentän muut pelaajat olivat Hannolan ohella Adam Markhiyev ja Chris James. Oikeana laitapelaajina aloitti Casper Terho. Kärjessä kamppaili torstaina FC Lahtea vastaan liigadebyytin tehnyt Kai Meriluoto.

Ottelu oli huomattavasti tasaisempi kuin samojen joukkueiden nollanelosen 8-2 voittoon päättynyt edellinen kamppailu. Ottelu noudatti aika pitkälle nollanelosen tämän kauden pelien käsikirjoitusta; raitapaidat pitivät huomattavasti enemmän palloa kuin vastustaja, jonka yritti vastaiskuilla horjuttaa isäntien otetta. Kotijoukkue aloitti vahvasti, ja paras maalintekoyritys ensimmäisen 10 minuutin aikana oli Adam Markhiyevin kohtuullinen veto.

Mutta vierasjoukkue oli vielä vaarallisempi. Granilla oli 10 minuutin kieppeillä parikin erinomaista paikkaa siirtyä johtoon. Asialla oli Langhoffin vaarallinen veljesduo. Ensiksi Danielin veto meni hiukan takakulmasta ohi, sitten hetkeä myöhemmin HJK-vahti Mathias Ahlblad venytti hienosti Samuelin laukaukseen ja sai sen torjunnallaan kimpoamaan ylärimaan.

Kun vastustajat eivät onnistuneet omista paikoistaan, isäntäjoukkue rankaisi. Raitapaidat etenivät dynaamisesti vasemmalta laidalta: Erittäin nopea David Brown lähetti matalan ja kovan keskityksen maalin edustalle. Takatolpan edustalta tilanteeseen oikea-aikaisesti liikkunut Kai Meriluoto viimeisteli vuorenvarmasti kauden 8. osumansa. Tämän jälkeen mentiin suurimmaksi osaksi isäntien tahdissa, vaikka Granilla oli myös omat puolittaiset tilanteensa.

32. minuutilla Casper Terho taklasi vaihtopenkkien edessä kohtuullisen rajusti vastustajaansa. Vihreäpaidat vaativat äänekkäästi tilanteesta ulosajoa, mutta erotuomari Hajizadeh Amir antoi Terholle ainoastaan varoituksen. Ehkä tilanteen seurauksena otteet kamppailussa koventuivat, ja myös vierasjoukkueen Juha Hakola ja Anton Lindblad saivat lyhyen ajan sisällä katsella keltaista korttia. Molemmilla joukkueilla oli vielä viimeisen 10 minuutin aikana muutama puolittainen paikka, mutta tauolle mentiin isäntien 1-0 johdossa.

HJK Klubi 04:n vaihtoi tauolla pois Brownin ja Morenin; tilalle tulivat Ítalo ja Nooa Laine. Tälle kaudelle tyypilliseen tapaan vaihdot toivat uutta energiaa peliin. Laine vapautti vain muutaman minuutin kentällä olon jälkeen Meriluodon puolittain läpi, mutta tämän veto suuntautui päin maalivahti Toni Vuorista.

Myös toisella jaksolla molemmilla joukkueilla olivat tunteet vähän pinnassa. Tämän seurauksena peli oli usein rikkeiden vuoksi kohtuullisen katkonaista. Lisää varoituksia pelissä ei kuitenkaan enää nähty. Nollanelonen hallitsi peliä jakson alussa kohtuullisesti, mutta mitään tuhannen taalan paikkoja ei nähty. Vierailla saattoi jopa olla tässä vaiheessa vaarallisemmat tilanteet. Yhdessä tällaisessa toppari Väinö Vehkonen blokkasi vedon erittäin uhrautuvasti ja esti mahdollisen maalin. 66. minuutilla Saku Heiskanen tuli Adam Markhiyevin tilalle.

Muutama minuutti vaihdon jälkeen Klubi siirtyi kahden maalin johtoon. Osuma oli hyvin samankaltainen kuin avausmaali: Tällä kertaa Rico Finnäs murtautui vasemmalta päätyyn ja antoi erinomaisen syötön maalille, josta Casper Terho toimitti pelivälineen varmasti maalin perukoille.

Tämänkään jälkeen vierasjoukkue ei antautunut, vaan sai pallon jo toisen kerran HJK-maalin kehikoihin. GrIFK oli tässä pelissä aivan erilainen kuin kotikentällään muutama viikko sitten. Jos nyt nähdyt otteet jatkuvat, ”HJK-kirjurin” on nieltävä sanansa. Eilisen kaltaisella pelillä kauniaislaiset säilyttänevät sarjapaikkansa. Vasta isäntien 3–0-osuma löi viimeisen naulan GrIFK-arkkuun. Noin 10 minuuttia ennen loppua Nooa Laineen hyvä kulma löysi muutaman pompun jälkeen ylös nousseen Italo Santos de Oliveira Nascimenton, jonka kaunis, matala volley-veto oli mahdoton torjuttava maalivahti Vuoriselle.

Päävalmentaja Joonas Rantanen näki pelissä selvistä numeroista huolimatta paljon parannettavaa.

– 3–0, tehtiin hyvät maalit. Ei päästetty yhtään osumaa, joskin on sanottava, että vastustaja olisi paremmalla viimeistelyllä voinut myös tehdä jonkun maalin. Me emme löytäneet riittävän hyvin ratkaisuja siihen, miten vastustaja puolusti meitä keskialueen miesvartioinnilla. Sen seurauksena me syötimme palloa välillä vähän huonoihin paikkoihin. Me emme myöskään uhanneet ensimmäistä prässilinjaa riittävästi kuljettamalla. Kun hyökkäyspelimme ei ollut riittävän sujuvaa, me olimme myös puolustuspelissä usein pallonmenetyksen jälkeen epäorganisoituneita.

– Ehdottomasti myönteisellä puolella on työmoraalimme. Kuten FC Espoo-peli, myös tämä oli hyvää oppia meille. Tällaisia vastustajia tulee vastaan tulevaisuudessakin; aggressiivisia ja taklaavia. Meidän tulee yksinkertaisesti olla valmiita tällaiseenkin peliin, pitää olla parempia, Rantanen analysoi.

HJK Klubi 04:n seuraava ottelu on ensi perjantaina 14.8. klo 19.00 Pukinmäessä Atlantis FC:tä vastaan.