HJK Klubi 04 jatkoi tuloksellisesti erinomaisia otteitaan Kakkosen B-lohkossa sunnuntaina FC Espoota vastaan.

Ítalo – HJK Klubi 04. Photo: © Jussi Eskola
Ítalo

FC Espoo vs HJK Klubi 04 1–3 (0–1)

Leppävaaran urheilupuistossa pelatussa kamppailussa keltaisissa vieraspaidoissa pelannut nollanelonen löi isäntäjoukkueen 3–1 (10). Voitto oli raitapaidoille jo viides peräkkäinen, ja joukkue on edelleen seitsemän kierroksen jälkeen tappioitta. Sijoitus sarjassa on toinen, kaksi pistettä puhtaalla pelillä olevaa Ilves/2:ta jäljessä.

Ottelu pelattiin 351 katsojan yleisölle viime viikoista tutussa epävakaisessa säässä. Miesten joukkueesta esiintyivät vahvistuksina tällä kertaa muutama viikko sitten Tanskan mestariseurasta Midtjyllandista siirtynyt Pyry Hannola sekä maalia vartioinut ex-Arsenalin Akatemian pelaaja Hugo Keto. Muuten Klubin aloituskokoonpano oli seuraavanlainen: Puolustuslinjassa pelasivat oikealta Arttu Eerola, Ítalo, Väinö Vehkonen ja Juho Lehtiranta. Keskikentällä Hannolan kanssa taistelivat Saku Heiskanen ja Denis Cukici. Laitapelaajina aloittivat Samuel Anini Junior sekä Casper Terho. Kärjessä kauden 7. osumaa metsästi Kai Meriluoto.

Ottelun ensiminuutit eivät sujuneet vierasjoukkueelta kovinkaan räväkästi. FC Espoo pyrki aloittamaan kotonaan aggressiivisesti ja suoraviivaisesti. Joukkue saikin heti alkuminuuttien aikana pari kulmapotkua, joista ei tosin aiheutunut suurempaa vaaraa.

Pian pallonhallinta siirtyi selvästi vierasjoukkueelle, ja varsinkin Pyry Hannola pystyi varmalla syöttöpelillään rytmittämään vierasjoukkueen peliä sujuvasti. Hän sai toki hyvää tukea keskikentän Saku Heiskaselta ja Denis Cukicilta, joista jälkimmäinen oli selkeästi keskikentän ankkuripelaaja.

Johtomaali tuli jo 14. minuutilla: Arttu Eerola toi palloa dynaamisesti oikealta ylös, löysi syötöllään keskeltä Pyry Hannolan, joka kuljetuksen jälkeen antoi oivan pystysyötön terävästi boksin sisälle murtautuneelle kärjelle Kai Meriluodolle. Tämä viimeisteli erinomaisen haltuunoton jälkeen noin 10 metristä varmasti johto-osuman. Maali oli HJK:n hyökkääjälupaukselle jo 7. viidessä viimeisessä kamppailussa.

FC Espoo ei sisuuntunut juurikaan tappioasemasta. Joukkueen miltei kaikki edes puolittaiset tilanteet tulivat avausjaksolla kulmapotkuista, joita joukkue sai peräti 8 kappaletta. Muuten FC Espoon ylivoimaisesti vaarallisin tilanne tuli 24. minuutilla, kun nollanelosen vasen puolustaja Juho Lehtiranta yritti palauttaa pallon päällään maalivahti Kedolle. Lehtiranta ei kuitenkaan huomannut isäntien kärkästä Mosawer Ahadia, joka ehti palautuksen väliin ja pääsi Kedon kanssa nokikkain; ex-Arsenal-vahti veti kuitenkin tilanteessa pidemmän korren erinomaisella jalkatorjunnallaan.

Nollanelosen paras paikka puolestaan tuli Samuel Anini Juniorille, joka pääsi puolittain vasemmalta läpi Saku Heiskasen erinomaisesta syötöstä. Veto suuntautui valitettavasti päin maalivahti Otso Linnasta. Muutama minuutti myöhemmin yritysvuorossa oli Meriluoto, jonka kiertoyrityksen läpiajossa muutenkin hyvin pelannut Linnas onnistui estämään. Aivan puoliajan lopussa pirteästi esiintynyt Heiskanen pääsi yrittämään vielä reilusta 20 metristä vapaapotkusta maalia, mutta veto suuntautui hiukan ohi. Kotijoukkueen Abdulkadir Ahmed Said sai vapaapotkun aiheuttaneesta tilanteesta varoituksen. Tauolle mentiin Nollanelosen ansaitussa 1–0-johdossa.

Toinen puoliaika alkoi keltapaitojen kannalta vielä avausjaksoa huonommin. Jo puoliajan toisella minuutilla isäntäjoukkue onnistui tasoittamaan kamppailun: pallo keskitettiin vasemmalta tulleen kulmapotkun jälkitilanteesta takatolpalle, josta Zlatanin sukunimikaima Haris Ibrahimovic puski varmasti tasoitusosuman.

Klubilaissilmin tasatilannetta ei tarvinnut onneksi murehtia kauan, sillä jo neljä minuuttia myöhemmin FC Espoon puolustus ohjasi Juho Lehtirannan vasemmalta tulleen vaarallisen keskityksen omaan maaliin.

Tämän jälkeen toinen jakso oli HJK:n näkökulmasta pallonhallinnallisesti hiukan heikompi kuin avausjakso. Mitään valtavaa takaa-ajoa kotijoukkue ei kuitenkaan saanut aikaiseksi. Lisäksi joukkueen puolustuslinja tuntui olevan usein väärin sijoittunut. Tämän seurauksena klubilaiset pääsivät useisiin läpiajotilanteisiin: 64. minuutilla Meriluoto vapautti hyvällä syötöllään vaihdosta hiukan aiemmin sisään tulleen Henri Salomaan nokikkain maalivahti Linnaksen kanssa, mutta jälleen tämä onnistui torjunnassaan, ja Salomaan veto kimposi espoolaismaalivahdin käsistä kulmaksi. Neljä minuuttia myöhemmin yritysvuorossa oli Saku Heiskanen, jonka vapautti keskeltä läpiajoon erinomaisella pitkällä laakasyötöllään Pyry Hannola. Heiskanen hillitsi hermonsa ja sijoitti pelivälineen varmasti oikeaan alakulmaan. Osuma oli miehelle jo kauden viides. Kotijoukkueen avoimien ovien puolustus mahdollisti vielä vaihdosta Meriluodon tilalle tulleen Nooa Laineen läpiajon kamppailun viimeisellä minuutilla. Tässäkin tilanteessa Linnas syöksyi oikea-aikaisesti HJK-hyökkääjän jalkoihin.

HJK Klubi 04:n tyylin mukaisesti vaihtoja tuli paljon: Salomaa tuli 62. minuutilla Terhon tilalle ja 7 minuuttia myöhemmin Adam Markhiyev korvasi hyvin pelanneen Saku Heiskasen. Minuuttia myöhemmin Arttu Eerola ja Kalle Wallius tekivät ”pakkivaihdon” ja viimeiseksi reiluksi 10 minuutiksi kentälle tulivat Chris James Denis Cukicin ja Laine Meriluodon tilalle.

”Epävirallisen pyttyraadin” mielestä keskikentän kolmikko Cukici, Hannola ja Heiskanen oli hyvä. Kärki Meriluoto jatkoi maalitehtailuaan ja oli muutenkin aktiivinen. Kaikki HJK-pelaajat selvisivät siistissä pelissä varoituksetta.

Päävalmentaja Joonas Rantanen oli tietenkin mielissään voittoputken jatkumisesta, vaikka itse pelissä oli parannettavaakin.

– Ei ollut aivan meidän parasta peliämme, mutta kuitenkin riittävän hyvää voittoisan lopputuloksen saavuttamiseksi. Jälleen kerran pystyimme luomaan tukun maalipaikkoja, mikä on tietysti hyvä asia. Olemme tällä kaudella pystyneet tähän pelistä riippumatta. FC Espoo oli hiukan erilainen kuin pari edellistä vastustajaamme; tietyllä tavalla suoraviivaisempi ja aggressiivinen. He pyrkivät tällä horjuttamaan meitä, ja ehkä hiukan onnistuivatkin siinä. Ei meillä mitään paniikkia ollut, mutta pallon liikuttamisemme oli hiukan epävarmaa. Meille tuli myös liian paljon pakottamattomia virheitä.

– Toki pitää muistaa, että me pelasimme keskiviikkona, ja nyt pelattiin meille ”oudolla” luonnonnurmella. Meillä on edelleen suhteellisen nuori joukkue, jolloin pelin ailahtelu on ymmärrettävämpää. Kaiken kaikkiaan kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen, haimme ns. rutiinipisteet, Rantanen päätti arvionsa.

HJK Klubi 04:n seuraava ottelu on ensi perjantaina 7.8. klo 18.30 Bolt Arenalla GrIFK:ta vastaan. Liput otteluun: HJK.fi/liput »