HJK on Liigacupin mestari!

Finaali toimi samalla kenraaliharjoituksena liigakautta varten – Veikkausliiga käynnistyy keskiviikkona 5.4.

HJK juhlii Liigacupin voittoa.

HJK vs AC Oulu 2–1 (0–0)
83’ Atom 1–0
86’ Maksim Stjopin 2–0
89’ Onni Suutari 2–1
Yleisömäärä: 1512

HJK juhli kauden ensimmäistä pyttyään – tai oikeastaan Sami Hyypiä Trophy -nimistä lautasta, kun AC Oulu taipui Liigacupin finaalissa lukemin 2–1. Liigacup-mestaruus oli HJK:lle historian kuudes. Oululaiset tarjosivat hyvän vastuksen, mutta Klubi oli selvästi vierailijaansa terävämpi sekä ottelun alussa että lopussa. Ottelu oli samalla harjoituskauden viimeinen: Veikkausliiga käynnistyy jo tulevana keskiviikkona 5. huhtikuuta, ja HJK isännöi avauskierroksella FC Honkaa.

Kapteeni Miro Tenho: ”Finaalipeli, tulos on tärkein. Triplaa kohti!” Katso haastattelu

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun alku oli Klubilta terävä, ja oululaisvierailija oli pinteessä voimakkaan prässin kanssa. Jo toisella peliminuutilla Georgios Kanellopoulos riisti erinomaisella liu’ullaan pallon AC Oulun boksin tuntumassa, mutta kreikkalaisen tulinen laukaus viuhui ohi vasemmalta.

Klubi sai ensimmäisen vartin aikana tukun erikoistilanteita, kun vasemmalla laidalla vaikuttaneet Tuomas Ollila ja Santeri Hostikka aiheuttivat hankaluuksia Oulu-pakki Yassin Daoussille. Kenties paras maalipaikka syntyikin sivuvaparin jälkeisestä kulmasta, kun Topi Keskinen laukoi pallon pilkun tuntumasta metritolkulla yli.

Reilun vartin jälkeen Ollilan antama sivuvapaapotku jäi elämään oululaisten boksin lähimaastoon, ja pallon väkisin itselleen vääntänyt Keskinen vapautti oivalla syötöllään Bojan Radulovicin. Boksiin nousseen espanjalaiskärjen tila oli kuitenkin vähissä, ja laukaus karkasi selvästi ohi maalin.

HJK-komennossa edennyt jakso muuttui selvästi puolenvälin jälkeen, eikä Klubi saanut enää samalla volyymilla riistoja. Vastaavasti avauspeliään parantanut AC Oulu pääsi säännöllisemmin Klubin kenttäpuoliskolle. Otso Liimatta ja Lucas Morais järjestelivät muutaman puolittaisen tilanteen HJK:n boksiin, mutta Jesse Öst ei joutunut torjuntatöihin.

Ensimmäisen jakson viimeinen vartti oli hyvinkin tasainen ja kääntyi jopa hieman enemmän piristyneen AC Oulun suuntaan. Riku Selander oli lähellä viedä vierailijat johtoon, mutta puolustaja ei aivan onnistunut jatkamaan Liimatan erinomaista keskitystä tolppien väliin.

Georgios Kanellopoulos oli fanien suosiossa.

Toinen puoliaika

HJK teki tauolla triplavaihdon. Jukka Raitala tuli oikeaksi pakiksi Pyry Soirin paikalle, ja Maksim Stjopin korvasi Keskisen laidalla. Lisäksi Perparim Hetemaj tuli Hostikan tilalle. Vaihtojen myötä Klubi siirtyi selvemmin 4–4–2-muodostelmaan, kun Anthony Olusanya nousi Radulovicin kärkipariksi.

Oulu jatkoi toisen jakson alussa siitä, mihin ensimmäisellä jaksolla jäi. Ensin vierailijat löysivät tilaa Klubin boksista, mutta HJK-puolustus ehti vielä peittämään Yanga Balison laukauksen. Heti perään Daoussin keskitys leijaili taka-alueelle Ahsley Coffeyn päähän, mutta Öst onnistui torjumaan brittihyökkääjän puskun.

Toisen jakson ensimmäinen vartti oli kokonaisuudessaan Klubille haastava, eikä punaista lankaa tuntunut löytyvän. 56. minuutilla oululaiset onnistuivat katkaisemaan Östin matalan avauksen vaarallisella alueella, mutta tälläkin kertaa Klubin puolustus reagoi riittävän nopeasti, eikä pahempaa vaaraa syntynyt.

Reilun tunnin kohdalla Klubi teki neljännen vaihtonsa. Radulovic otettiin vaihtoon, ja muutaman viikon sivussa tositoimista ollut Lucas Lingman hölkkäsi kentälle. Klubin formaatio muuttui vaihdon myötä jälleen 4–3–3-muotoon, jossa Olusanya pelasi piikissä ja Hetemaj sekä Stjopin laidoilla.

Ottelun kuva muuttui selvästi viimeisellä vartilla, kun Atom tuli tuomaan lisäenergiaa Kanellopouloksen tilalle. Pelin painopiste alkoi siirtyä kohti Oulun puolustusaluetta, mutta Calum Ward piti vielä maalinsa koskemattomana.

Klubin painostus oli kostautua 82. minuutilla, kun vierailijat pääsivät iskemään nopeasti kolmella kahta vastaan. Vaihdosta kentälle tullut Rasmus Karjalainen käytti pallon Rony Huhtalalla, mutta HJK-puolustus onnistui ajamaan Karjalaisen pienehköön kulmaan, ja Öst torjui loistavasti hyökkääjän vihaisen laukauksen.

Hetkeä myöhemmin pallo oli jo oululaisten maalinedustalla. Ollilan mainio keskitys päätyi Atomille, joka puski pallon tolppaan. Peliväline kimposi Olusanyan kautta takaisin Atomin ulottuville, ja japanilainen onnistui survomaan pallon maaliviivan paremmalle puolelle.

HJK tuplasi johtonsa muutamaa minuuttia myöhemmin. Olusanya eteni röyhkeästi kahden oululaispuolustajan välistä rangaistusalueelle ja nosti pallon kohti Stjopinia. ”Maxi” pyöräytti pallon näppärästi jalkapohjallaan ohi vastaan tulleen Wardin ja sijoitti seuraavalla kosketuksellaan pelivälineen tyhjään maaliin.

Peli vaikutti olevan jo pelattu, mutta AC Oulu ei antanut periksi. 89. minuutilla vierailijoiden kulmapotku tippui taka-alueelle, josta pallo jatkettiin maalinedusruuhkaan. Ensimmäisenä palloon pääsi käsiksi oululaisten väkivahva Onni Suutari, joka runnoi väkisin kavennuksen.

Atom laukoi ottelun ensimmäoisen maalin.

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Pyry Soiri (46’ Jukka Raitala), Miro Tenho, Joona Toivio, Tuomas Ollila – Santeri Hostikka (46’ Perparim Hetemaj), Matti Peltola, Georgios Kanellopoulos (73’ Atom) – Topi Keskinen (46’ Maksim Stjopin), Bojan Radulovic (61’ Lucas Lingman), Anthony Olusanya