HJK Scouting

Joukkueen rakennus on jatkuva prosessi, joka vaatii saumatonta tiimityötä.

Katso video!

HJK on vuoden 2020 aikana uudistanut scouting-toimintansa ja terävöittänyt joukkueen rakennuksen prosesseja perustamalla seuraan kokonaan uutena toimintona pelaajarekrytointiryhmän. 

Scouting- eli pelaajatarkkailuprosessi on uudistettu merkittävästi. Uusia pelaajia etsitään ja arvioidaan vahvasti pelipaikkakohtaiseen otteludataan perustuen oli kyseessä sitten jo ennestään tuttu pelaaja tai uusi tuttavuus Suomen kenttien ulkopuolelta. Seura on vuosien saatossa rakentanut vahvat verkostot eri pelaaja-agenttien ja muiden yhteistyötahojen kanssa, joten monivaiheinen otteludataan pohjautuva pelaajan arviointiprosessi antaa uuden tärkeän työkalun joukkueen rakentamiseen. 

Pelaajan rekrytoimisen prosessi käynnistyy, kun päävalmentaja yhteistyössä muun valmennustiimin sekä urheilujohtajan kanssa on määrittänyt, millaisen profiilin omaava pelaaja tarvitaan vahvistamaan joukkuetta ja tukemaan HJK:n pelitavallisia valintoja. Määritelty pelaajaprofiili esitellään scouting-tiimille, joka alkaa etsimään profiilin mukaista pelaajaa tilastodataa hyödyntäen. 

Kun pelaajan ottelukohtainen statisiikka osoittaa, että hänellä on pelin aikana paljon niitä onnistuneita toimintoja, joita valmennus kyseiseltä pelipaikalta etsii, tehdään pelaajasta kattavampi laadullinen analyysi.  Löydetyistä pelaajista rakennetaan myös oma pelipaikkakohtainen tietokanta, josta löytyy sekä kokeneet pelaajat sekä tulevaisuuden potentiaalia omaavat pelaajat.  

– Yleensä noin 50–60 pelaajaa käydään ensin läpi, ja siitä siivilöidään lista kymmeneen pelaajaan scouting-teamin kanssa. Tässä on sitten se seuraava vaihe, jossa pelaaja esitellään valmennukselle, täsmentää Takkula. 

Pelaajat esitellään valmennukselle tiivistettynä raporttina, joka sisältää tarkan analyysin pelaajasta, hänen ominaisuuksista ja niiden arvoista, sekä videoklipit siitä, miten pelaaja toimii niissä pelin vaiheissa, jotka kyseisessä tapauksessa on määritelty HJK:lle tärkeiksi.

Jos pelaaja läpäisee kaikki vaiheet ja myös valmennustiimi hyväksyy pelaajan, käynnistää urheilujohto palkkaneuvottelut ja viimeistelee sopimuksen

HJK:n scouting-tiimi

Simon Garnier

Simon Garnier - HJK Helsinki
Simon Garnier

Simon Garnier työskentelee Pariisissa ja hänen tarkkailtavana olevana alueenaan on Länsi-Eurooppa. Simon on työskennellyt aiemmin muun muassa Columbus FC:lle ja Red Star FC:lle sekä tuottanut raportteja Valioliigaan, MLS:ään, Ligue 1:lle ja InStatille. Simonin vahvuutena on data-analyysi.

– Olen tehnyt HJK:ssa töitä yhden vuoden. Se on ollut hieno ja antoisa kokemus. Minuun on tehnyt vaikutuksen HJK:n tärkeys Suomen jalkapallon historiassa. Kaikkihan tiedämme, että menestymisen odotukset ovat on tässä seurassa aina korkealla, kertoo Simon Garnier.

– Sen myötä myös suurin haaste on säilyttää korkea vaatimustaso, jotta saamme rakennettua joukkueen, joka taistelee mestaruudesta joka vuosi. Haasteena on myös vakuuttaa länsieurooppalaiset pelaajat HJK:n kunnianhimosta ja tavoitteista, vaikka Veikkausliiga on monille varsin vieras.

– Työssäni pyrin hyödyntämään sekä videoita että tilastodataa mahdollisimman tehokkaasti. Yhdistelmä tilastoja, algoritmejä ja videoita auttaa saamaan tasapainoisen objektiivisen näkemyksen omien tuntemusten lisäksi, ja näin saavuttamaan rationaalisen esityksen pelaajasta.

Pawel Naboyshchikov

Pawel Naboyshchikov - HJK Helsinki
Pawel Naboyshchikov

Pawel Naboyshchikov työskentelee Moskovassa alueenaan Itä-Eurooppa ja Baltia. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Lokomotiv Moskovalle, ja hänen vahvuutensa on nuoret potentiaaliset pelaaja ja kokonaisvaltaiset analyysit.

– On hienoa olla osa suurta suomalaista seuraa. Meillä on hyvä scouting-tiimi, ja on ilo työskennellä näiden kolleegoiden kanssa. Uskon, että meillä on monia vaikuttavia hetkiä edessä, kuten viime lauantai 3. lokakuuta, iloitsee Pawel Naboyshchikov.

– Haastavinta scoutin työssä on useiden eri liigojen seuraaminen samaan aikaan, varsinkin kun pelit ovat samana päivänä. Valitettavasti päivässä on vain 24 tuntia.

– Vahvuuteni on, että osaan ajatella analyyttisesti ja pystyn keräämään pelaajista ja heidän agenteistaan tietoa nopeasti. Tärkeintä kuitenkin on, että tunnen oman tarkkailtavan alueeni erittäin hyvin. Uskon, että nämä auttavat sekä minua että koko scouting-tiimiä työssämme joukkueen rakentamisessa.

Mikko Lignell

Mikko Lignell - HJK Helsinki
Mikko Lignell

Mikko Lignell työskentelee Helsingissä alueenaan Pohjoismaat ja kohteenaan nuoret pelaajat. Pelaajatarkkailijan töitä hän on tehnyt aiemmin myös RoPSille valmennustehtävien ohella. Mikon vahvuutena on valmennusprosessin ja pelaajien osaamisen ymmärtäminen.

– Yhteistyö HJK:ssa toimii oikein hyvin. Seuralla on selkeä visio miten toimintaa kehitetään tulevaisuudessa, kertoo Mikko Lignell.

– Haasteena työssä on, että tarkkailtavien pelaajien määrä on suuri, joten potentiaaliset pelaajat tulee tunnistaa nopeasti. Vahvuuteni kuitenkin on, että olen sekä scouting- että valmennustiimissä mukana. Se auttaa molempien puolien ymmärtämistä.

Henri Määttä 

Henri Määttä - HJK Helsinki. Photo: @ Timo Pasanen
Henri Määttä

Henri Määttä työskentelee Helsingissä alueenaan Suomi ja jonkin verran myös ulkomaat. Tarkkailijan töitä hän on tehnyt aiemmin HIFK:lle ja KuPSille. Henrin vahvuus on kotimaisten sarjojen tuntemus, erityisesti nuoret pelaajat, sekä laaja kontaktiverkosto. 

– HJK on Suomen suurin ja kansainvälisesti merkittävä seura. Organisaatio on todella ammattimainen, ja se näkyy seuran joka päiväisessä tekemisessä. Ammattimaista arkea on helppo myydä myös uusille pelaajille. Erityisesti lämmittää nuorten pelaajien nousu aina edustusjoukkueeseen saakka ja HJK Klubi 04:n taistelu sarjanoususta. Molemmat luovat erinomaisen pohjan vahvistaa entisestään seuran yläpään pelaajapolkua aina kansainvälisille kentille saakka, kertoo Henri Määttä.

– Nykyään on paljon informaatiota tarjolla pelaajista ja sieltä pitää osata kaivaa ne oleellisimmat tiedot. Välillä on otettava riskejä ja aina voi tulla yllätyksiä, hyviä ja huonoja.

– Tunnen kotimaan pelaajamarkkinat todella hyvin ja erityisesti nuoret potentiaaliset pelaajat. Minulla on laaja kontaktiverkosto, josta on tässä työssä suuri etu. Viimeiset kolme vuotta työskentelin pelaajakoordinaattorina seurassa, joka oli kolmesti mitaleilla Veikkausliigassa, joten tiedän mitä ja millaisia pelaajia vaaditaan menestykseen niin kotimaan kentillä kuin europeleissä.